Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Gebrselassieho rekord možná nebude uznán

behej.com | 18.03.2006 | přečteno: 7419×

Mezinárodní atletická federace IAAF možná neuzná týden starý světový rekord Haile Gebrselassieho na 25 km, kterého dosáhl v nizozemském Alphen aan den Rijn časem 1:11:37. Už se totiž objevilo několik protestů, že byl dosažen neregulérně a v rozporu s atletickými pravidly.

Oč jde? Gebrselassie totiž rekordu nedosáhl v klasickém závodě, ale vymínil si u pořadatelů drobnou změnu. Původně se mělo běžet jen 20 kilometrů, ale slavný Etiopan přesvědčil organizátory, aby mohl spolu s ještě dalšími šesti běžci běžet nejdříve pět kilometrů. A v o­kamžiku, kdy Gebrselassie proběhl metou 5 km, byl odstartován i závod na 20 km.

A tady je jádro problému: Gebrselassie v podstatě po pěti kilometrech dostal čertsvé vodiče, kteří s ním neběželi úvodních pasáž. A soutěžil tedy spolu s běžci, kteří nemohli závod na 25 kilometrů vyhrát, stejně jako Etiopan nemohl zvítězit na 20 km.

Došlo tedy k porušení základního atletického pravidla. Je to stejné, jako by při útoku na světový rekord v maratonu dostával každých pět minut čerstvé vodiče, což je samozřejmě nesmysl a je to zakázané. Vodičem může být jen ten, kdo běží od startu a může i závod vyhrát.

IAAF tedy pravděpodobně Gebrselassieho výkon za světový rekord neuzná. Se silničními rekordy je vůbec problém: třeba britská federace neuznává nejlepší světový výkon Pauly Radcliffové 2:15:25, neboť jej dosáhla ve společném závodu s muži, což pravidla federace nepovolují (podle logiky, že ani na dráze se nekonají pohlavně smíšené závody).

Organizátoři některých světových maratonů (Londýn, New York) se proto snaží předejít problémům tím, že elitní ženy startují v předstihem před muži a mají tedy vlastní závod. Jinde, třeba v Berlíně, je ovšem pole nejlepších smíšené.

Ani tyto kličky ovšem nic nemění na fenomenálních výkonech Gebrselassieho a Radcliffové…

Egon