Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

RunTour bude o nových nápadech, říká její šéf

RunTour bude o nových nápadech, říká její šéf
foto: archiv Marka Tesaře

Radek Narovec | 06.10.2011 | přečteno: 5409×

RunTour. Běžeckých závodů jakoby nemělo u nás začít ubývat, ale naopak přibývají. Na počet obyvatel patří Česká republika určitě na špici v počtu běhů. Čím se chce odlišit zbrusu nová šňůra, která bude mít premiéru 5. listopadu v Plzni a napřesrok chce termínovku závodů rozšířit o půltucet nových? Rozmlouvali jsme se šéfem pořádající agentury Mather.

Marek Tesař je sám nadšený sportovec. Tento 35letý šéf Mather Activation, odnože světové sítě Ogilvy, si nenechá ujít jarní půlmaraton, jeho vášní je cyklistika i běh na lyžích. Ne náhodou stojí „jeho“ tým i za SkiTour v čele se slavnou Jizerskou 50 či pražskými Primátorkami.

Aby nasbíral zkušenosti odjinud, neváhal startovat na akcích Prague International Marathon či letošním Nike Runu. Přesto říká, že RunTour bude trošku jiná.

Co je hlavní myšlenkou RunTour? Pro koho jsou závody primárně určeny?

Chceme k běhání a závodům přitáhnout ty, kteří si dřív řekli: „Tohle není pro mě, na to nemám, co bych tam asi tak dělal?“ To pro nás neplatí – je to klišé, ale chceme dělat závody pro každého. Proto taky padla volba na desítku, protože je nejen atraktivní pro špičkové běžce, ale tak zvládnutelná pro hobby běžce, kteří teprve začínají nebo běhají hlavně pro svůj pocit z pohybu. Zároveň chceme vytvořit program, který bude bavit celou rodinu. V Plzni budou závody pro děti ze základních škol, příští rok přidáme atraktivní novinky.

Kdo je Mather? Co dělá dalšího kromě RunTour a známější SkiTour?

Naše sportovní divize vyrostla na Jizerské 50 v běhu na lyžích, kterou se nám, mimochodem, loni podařilo poprvé vyprodat a letos jsme na dobré cestě k tomu samému, přestože jsme kapacitu závodů navýšili o celých 20%. Okolo Padesátky pak vyrostl seriál běžkařských závodů SkiTour, který spojil další lyžařské maratony. To nás přivedlo k myšlence propojit i běžecké závody – RunTour. Ve svém týmu mám lidi, kteří žijí sportem. Když se to tak vezme, všechny ty akce děláme tak trochu i pro sebe – aby se nám líbily, aby nás závody bavily, protože jsme vždycky taky na startu. Chceme znát pohled závodníků, takže běháme Pražský maraton, byli jsme na půlmaratonech v Ústí nad Labem i v Pardubicích, jezdíme cyklistické závody, vyrážíme na takové legendy jako Vasův běh či italská Marcialonga. Chceme patřit mezi nejlepší, a tak se od nich i učíme. Ale neděláme jen závody – připravujeme například projekt Charta fair play v hokejové extralize.

Když člověk navštíví Mather, dýchnou na něj nápady, legrace, originalita. Můžeme neotřelý přístup čekat i u vašich běhů?

Rozhodně. Chceme využít míst, kde se poběží, aby byly závody opravdu unikátní a spojily se s danou lokalitou. Desítku můžete nakroutit všude, ale aby byl váš závod unikátní, potřebujete nápad. Třeba chemičku v případě půlmaratonu v Ústí nad Labem. Některé nápady chystáme už do Plzně, i když se netýkají přímo trasy.


WEBOVÉ STRÁNKY RUNTOUR

RUNTOUR NA FACEBOOKU

ONLINE REGISTRACE

STARTOVNÍ LISTINA


Co by tobě osobně přineslo největší pocit satisfakce?

Že budu pořád nejrychlejším běžcem u nás ve firmě! (smích) Ale vážně: čím víc běžců se nás zeptá v cíli, kdy a kde se běží další závod, tím větší budu mít radost. Samozřejmě bychom chtěli v Plzni naplnit kapacitu pěti stovek závodníků na trati a příští rok rozjet RunTour ve velkém s šesti závody po celé republice. Chceme se ale vyhnout městům, která už běhají. I proto přemýšlíme nad tím, jak přivést k běhání ty, kterým se zatím nechtělo.

Určitě se najdou lidi, kteří řeknou: zase nějaká sportovně-marketingová akce, kde nejde o běžce, ale o čárky pro sponzory…

To záleží na úhlu pohledu, a když se koneckonců podíváte u vás na běhej.com do diskuzí pod články, je tam těch pohledů tolik, že se nikdy neshodnete na tom jediném správném. Fakt je ten, že bez sponzorů jsou podobné akce nemyslitelné. Jasně, můžete si čas změřit na stopkách, najít se v papírových výsledcích nalepených někde na nástěnce stlučené z prken, převlékat se v autě a hned po závodě spěchat pryč, protože to v cíli takzvaně umře. Nebo můžete mít veškerý servis, kvalitní občerstvovačky, hudební koncert v cíli… Každému se líbí něco jiného. Sám na startu v Plzni budu a tým, který RunTour připravuje, ode mě uslyší hodnocení. Ne jako od šéfa, ale jako od běžce. A poslední poznámka: závody vždycky musíte dělat pro lidi. Když to tak není, rychle to vycítí a příště nepřijdou. Osobně si myslím, že něco takového může potkat pořadatele Nike Run Prague, protože při krizové komunikaci dali od běžců, kterým sami dodávali sebevědomí, ruce pryč.

Celý projekt vznikal hodně dlouho, proč?

Hledali jsme partnera, který se bude na projekt dívat stejně jako my – dlouhodobě. Nemá smysl udělat dva ročníky a pak od toho jít pryč. Potřebujeme teď projekt budovat a ne se strachovat, jak to bude další rok. Proto jsme čekali na toho správného partnera a v České pojišťovně jej máme. Trochu mě mrzí, že se nám letos podaří udělat jen pilotní závod, protože jsem jich chtěl víc, ale raději uděláme něco jednou pořádně než třikrát horkou jehlou.

Původní ideou byla spolupráce s existujícími závody, ale nakonec to vypadá spíše na vznik šňůry nových. Byl nějaký problém?

Zdálo se nám to jako jednodušší cesta a absolvovali jsme celou řadu jednání, ale nakonec jsme se rozhodli postavit závody od základu znovu. Z pohledu závodníků nám to umožní držet stejný standard na všech závodech. Ať už přijedete kamkoliv, budete vědět, jaké zázemí bude připravené, kde co najdete, jak je organizován start. Chceme také hodně experimentovat, dělat netradiční věci – aby se lidi na RunTour těšili a přemýšleli, co pro ně připravíme příště. Něco takového není dost dobře možné, když věnujete spoustu energie a času jen tomu, že někoho přesvědčujete o dobrém nápadu. Platí, že zvyk je železná košile. Osobně jsem alergický na to, když někdo řekne: tohle nejde nebo takhle jsme to dělali vždycky, tak proč to měnit.

Předpokládám, že byste časem chtěli být férovou konkurencí PIMu.

Jeden náš klient říká: Ale vždyť je svět dost velký pro nás všechny. Nemyslím si, že bychom si měli konkurovat. Naopak další seriál jen obohatí nabídku a pokud se třeba v některém městě potkáme, pak to bude jen dobře pro lidi. Na jaře si zaběhnete s PIMem, na podzim s námi… Jako běžec z toho mám radost.

Moc času na přípravu Plzeňského závodu není, běží se již 5. listopadu. Jak byste chtěli na tento závod pozvat?

Je to jednoduché: v Plzni jsme jednak připravili hezkou trasu, a také chystáme věci, které tady ještě nikdo před námi neudělal. Proto se vyplatí nechybět, navíc startovné ve výši 250 Kč je rozhodně přátelské. Každopádně věřím, že to bude dobře obsazený závod a že bude výborným začátkem pro RunTour.

Pozn.red.: behej.com je mediálním partnerem RunTour

Anketa

Může nový seriál městských běhů RunTour přinést něco nového?

ano
 
45 hl.
ne
 
10 hl.
Celkem hlasovalo 55 uživatelů.

Komentáře (Celkem 6)

Nalezené položky: 7 První Předchozí | 1 | Další Poslední

Radek Narovec muž 06.10.2011 18:04:19

RunTour. Běžeckých závodů jakoby nemělo u nás začít ubývat, ale naopak přibývají. Na počet obyvatel patří Česká republika určitě na špici v počtu běhů. Čím se chce odlišit zbrusu nová šňůra, která bude mít premiéru 5. listopadu v Plzni a napřesrok chce termínovku závodů rozšířit o půltucet nových? Rozmlouvali jsme se šéfem pořádající agentury Mather />Odkaz na článek

avatar

Banská Bystrica

Celkem 983 km
Minulý měsíc 0 km

PeterFabok muž 06.10.2011 21:58:06

23.9.2012 je maraton v BB. berte to prosim do uvahy pri vybere terminov ;)

Motto: the best runner leaves no trace
avatar

Chebsko

Celkem 6455 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:47:00 (2012)
půlmaraton: 1:40:00 (2010)
maraton: 4:01:00 (2010)

R V M muž 07.10.2011 05:56:39

V popisu tratě vidím před „Sady 5. května“ položku „schody“. To jako, že by se běželo po schodech?

Motto: http://RunningVillageMetrosexual.blogspot.com
avatar

Sokolov

Celkem 0 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:43:18 (2009)
půlmaraton: 1:38:49 (2009)

Amater muž 07.10.2011 10:28:27

Držím pořadatelům palce, ať všechno dopadne co nejlíp. Doufám, že příští rok mi už zranění dovolí se také zúčastnit. Konečně se začínají dít velké věci i u nás na západě :-)

avatar

10 km: 0:44:18 (2013)
půlmaraton: 1:46:17 (2013)
maraton: 3:59:55 (2012)

Lexxus muž 07.10.2011 11:43:13

>> YuppieRunner, 07. 10. 2011 05:56:39

Ano, je tam kraticky usek se schody. Myslim ze mezi 10 a 15 :)

avatar

Chebsko

Celkem 6455 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:47:00 (2012)
půlmaraton: 1:40:00 (2010)
maraton: 4:01:00 (2010)

R V M muž 07.10.2011 14:52:25

>> Lexxus, 07. 10. 2011 11:43:13

Schody nahoru nebo dolu? :-)

A bude trat oficialne zmerena? Respektive bude to presne 10 000 m? Diky

Motto: http://RunningVillageMetrosexual.blogspot.com
avatar

Plzeň-sever

Celkem 2494 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:47:52 (2012)
půlmaraton: 1:49:24 (2011)

janala žena 13.10.2011 16:41:37

Podle popisu trati jsem vydedukovala (nevím zda správně), že by to měly být schody do podchodu, tudíž dolů, ale podle mapky se to samé běží i zpět :-?

Nalezené položky: 7 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.