Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Mistrovství Evropy v běhu do vrchu

Ivo Domanský | 04.07.2007 | přečteno: 10469×

Po loňském velmi úspěšném ME v běhu do vrchu v Malých Svatoňovicích odlétá tento víkend naše reprezentace na další ME, tentokrát do francouzských Pyrenejí. Složení všech družstev je velmi dobré a věřím ve velmi solidní umístění.

Přesně za týden odcestuje sedmnáctičlenná výprava reprezentantů na6. oficiální mistrovství Evropy v běhu do vrchu, které se uskuteční v neděli 8. července ve francouzských Pyrenejích. Vedoucím výpravy je Pavel Bárta a trenérem Karel Šklíba, dvacátým členem výpravy bude lékař. 

Naše závodníky čeká v horském středisku Cauterets těžký úkol obhájit dvě medaile, získané loni v domácím prostředí v Malých Svatoňovicích. 

Jak si jistě pamatujete, loni se stala mistryní Evropy Anna Pichrtová a družstvo žen v sestavě Pichrtová – Milesová – Šádková – Metelková bylo stříbrné pouze o dva body za mistryněmi Evropy Italkami. Úkol je o to těžší, že naši vrchaři jsou tradičně úspěšnější v závodech nahoru – dolů, zatímco ve Francii je čekají závody pouze nahoru a navíc ve složitém vysokohorském terénu. 

I když byl závod z Rokytnice na Dvoračky letos ještě prodloužen a obtížnější, v Pyrenejích se běhá přece jen na jiných podkladech. 

Pouze mistryně Evropy Pichrtová bude startovat na základě volné karty, když v době kvalifikace pobývala v Americe. Anička se však zdá být v optimální formě, zvítězila jak v otevřeném mistrovství USA v běhu do vrchu (pouze nahoru) i v americké kvalifikaci pro MS (nahoru – dolů). Mistryně Evropy se bude snažit v Pyrenejích prosadit proti možná nejsilnější konkurenci, jaká kdy na vrchařském evropském šampionátu startovala.

Kromě úřadujícíchmistryň Evropy Italek budou v pyrenejských terénech určitě velmi silné domácí Francouzky, které loni skončily ve Svatoňovicích na bronzové pozici. Francouzky mají největší oporu v legendární Isabele Guillotové, která sice již překročila pětačtyřicítku, ale ještě loni dokázala na mistrovství světa porazit Pichrtovou a získat bronzovou medaili!

K favoritkám patří rovněž Švýcarky v čele s vicemistryní světa Martinou Strahlovou, podle „špionáže“ Ivy Milesové se reprezentantky helvetského kříže rozhodně nechtějí spokojit s devátým, resp. s osmým místem z loňského ME i MS. 

Rakušanky budou spoléhat na individuální výkon mistryně Evropy 2005 a mistryně světa 2006 Andrey Mayrové, tým však trpí značnou nevyrovnaností­.Velkou neznámou bude letos v Cauterets maďarská profesionálka Simona Staicuová, která běhá vrchy pouze příležitostně, ale hovoří za ni nejenvýkony na silnici, nýbrž i druhé místo v loňském prestižním závodě v Nigerii, kde porazila mistryni světa Mayrovou. 

V českém kvartetuPichrtová – Milesová – Metelková – Pavla Havlová má zodpovědnou úlohu „špílmachra“ pochopitelně Anka, všechny tři ostatní reprezentantky jsou vzácně vyrovnané a je v jejich možnostech finišovat do 25. místa, což by mohlo stačit buď na medailové umístění nebo v nejhorším případě na 4.-5. místo. 

Do týmu mužů se vrátil uzdravený Robert Krupička, který se může pyšnit bronzovou medailí z ME 2003 v Trentu a čtvrtým místem z Korbielowa 2004. Vítězem kvalifikace na Dvoračkách se však stal slávista Jan Havlíček, rovněž se zkušenostmi z několika ME a MS.Další dva kvalifikanti jsou z klubu AK Kroměříž a jak Ondrovi Horákovi, tak Honzovi Bláhovi zkušenosti z horských běhů určitě nechybí. 

Celá čtveřice stojí před olbřímím úkolem: obhájit čtvrté místo z loňského „domácího hřiště“ Italové, Francouzi, Švýcaři i Rakušané jsou totižve vysokohorských terénech vždy velmi nebezpeční, silné týmy má i Velká Británie a Polsko, překvapit mohou ambiciózní Turci nebo Španělé. V této konkurenci považuji každé umístění do šestého místa za výborné a skvělé by bylo umístění někoho z našich v první desítce. 

Pro mladé běžce do vrchubude Cauterets evropskou oficiální premiérou. Sílu juniorů i juniorek proto lze odhadnout pouze z výsledků mistrovství světa. Loni v Turecku byli čeští junioři na šestém místě z Evropanů, tam však některé země chyběly. Favority můžeme hledat u chlapců kromě domácích především v Turcích, Italech, Rusech a Britech, tradičně dobrou práci s mládeží v bězích do vrchu odvádějí Slovinci a když se podaří přesvědčit trenéry, mohou překvapit i Poláci. 

Ze čtveřice, která nás reprezentovala v Turecku, pojede do Cauterets jedině domažlický Jirka Voják, ten ovšem měl na kvalifikaci našlápnuto ke skvělému výkonu a pokud mu tato forma vydrží, tipoval bych jej ve Francii velmi vysoko. Dále budeme spoléhat na krkonošskou dvojici Ondřej Fejfar – Radoslav Groh. Ondrovi unikla nominace loni pouze o pověstný chloupek, letos si vše vynahradil. A juniorský reprezentant na 3000m Radek Groh se konečně nechal přesvědčit, že atletika není jen dráha. Společně se čtvrtým kvalifikantem Pavlem Hrdinou má tato čtveřice na to, aby nehrála na mistrovství Evropy druhé housle. 

Totéž, jen trochu s menší intenzitou, se dá říci o juniorkách. Škoda, že se kvalifikace o Francii nezúčastnilo více špičkových juniorských běžkyň, ale i tak je dvojice Martina Vévodová – Karolína Grohová pravděpodobně nejsilnějším tandemem za několik posledních let. 

A kdo je v Cauterets bude čekat? Některé západoevropské země se snad ještě více než mypotýkají s menším zájmem juniorek o náročný běžecký trénink, takže favoritky bych hledal především v Ruskách, které mají z čeho vybírat a Slovinkách (pokud nastoupí trojnásobné mistryně světa Kosoveljová – Krkocová). Otazníkem zůstává, jak silná družstva vyšlou Turecko, Francie, Slovensko, Itálie a Polsko, zatímco český tým dobře ví, že umístění na konci první desítky by pravděpodobněz­namenalo stop pro účast této kategorie v příštích letech.