Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Hlavně to nepřepalte, radí Řezáč hobíkům před Jizerkou

Hlavně to nepřepalte, radí Řezáč hobíkům před Jizerkou
foto: Martin Sidorják

Tomáš Nohejl | 03.01.2012 | přečteno: 3251×

Jizerskou padesátku pojede už podvanácté. Vyhrál dvakrát v letech 2000 a 2001, ale to ještě nebyl FIS Marathon Cup ani Ski Classics. Teď byl třikrát třetí v řadě. Není větší laufařské hvězdy v Česku a možná ani na světě. Jenže 38letý běžec na lyžích Stanislav Řezáč prožívá tradiční předstartovní sta­vy…

Jak se cítíš před nedělním startem – do Jizerky i do sezony?

Bohužel mám chřipku a rozhodnu se až na poslední chvíli, zda pojedu. Má prý napadnout a být okolo nuly, což jsou navíc podmínky ideální pro lehčí lidi jako je Andres Aukland. Což ukázal loni, kde brzy ujel. Třetí místo za těch podmínek bylo pro mě super. Doma je to pro mě vždycky mnohem horší než v cizině, těch vlivů je tolik. Venku jsem sám a soustředím se na svoje.

Kolik jsi zvládl natrénovat v dosavadní skoro „nezimě“?

Naježděno mám skoro stejně, strávil jsem hodně dní v Ramsau, Obertilliachu i v Norsku. Ale pořád jsem trochu nachlazený a ještě jsem necítil tu správnou formu.

Na Bedřichově ale budeš skoro doma, to by ti mohlo pomoci.

Vím, že to není lehký závod. Ne snad profilově. Ale už na začátku je stoupání tři kilometry na Knajpu. Když ti tam trošinku dojde, už nemáš šanci. Je to klasický závod, když je dobrý sníh a dobře namažou, jedou dobře ti, co to opravdu umějí. Klasiku, nejen soupaž.

Která místa na trati jsou klíčovými pro dobrý výkon?

Po prvním sjezdu na Novou louku vidíte, jak jedou lyže. Pak máte hned stoupání od Kristiánova. Nahoru na Knajpu to je nejtěžší. Pět kilometrů před cílem zbývá Olivetská hora, tam se dá ještě hodně udělat. Nahnat můžete i nad Hřebínkem na pětikilometrové rovině soupaží. Jizerka není tak lehká trať. Je to dlouhý, možná se nezdá, ale jsou tu i kopce. Předloni mě chytaly křeče, když jsem jel na holých lyžích (nenamazaných bruslařských vzhledem ke sněhu, pozn. red.).

O jakých ambicích se dá v této situaci mluvit?

V sobotu ráno se rozjedu a otestuju lyže, pak se uvidí. Určitě nebudu doléčený a nechci dojet někde vzadu. Pokud nastoupím, budu bojovat pro body pro tým, co to půjde. A třeba to vyjde Petru Novákovi. Přes třicítku to ale pro mě nemá cenu.

Uvažuješ o domluvě s Petrem, nebo i Martinem Koukalem (ten jede za rakouský tým Skinfit, pozn. red.), s nímž jste teď něco odtrénovali a probírali?

Záleží podle vývoje, ve skupince si pomoct trochu můžeme. Ale tady bývá na osmém kilometru rozhodnuto. Andres Aukland, když to chytne, může jet sám i proti pěti lidem ve skupině. Vždycky získá ve stoupáních. Ví, že na rozdíl od Svärda nemá finiš, tak mu bude chtít určitě ujet dřív. Záleží taky na sněhu. Já jsem těžší, mám pětaosmdesát a když se boří kroužky u hůlek, bývá to obtížnější.

Hvězdy světového poháru jsou na Tour de Ski. Ale letos plánují zajet některé z podniků Ski Classics. Co od nich očkáváš?

Možná Cologna, Northug a ještě Legkov by mohli být vpředu. Ale do tří? Nevím, nevím. Ta specializace je tady opravdu jiná.

Co bys poradil téměř stovce hobby závodníků z vašeho Patria Direct Open teamu i dalším hobby lyžařům, kteří „následují tvoji stopu“ ze zadních startovacích li­nií?

Já to nikdy nezažil. Ale asi by měli zkoušet od začátku se dostat co nejlíp dopředu. Je to všude stejně široký, nikdy nevíš, kde ještě bude šance. Nahoře pak záleží na počasí, zda bude jen jedna rychlá stopa ujetá. Pak se těžko předjíždí. Když jsou tři stopy, tak to jde, předjedete i tisíc lidí, ale musí se přeskakovat z jedné do druhé. To zase vezme hodně sil. Určitě počítejte s tím, že závod je dlouhý a nepřepalte to.

A ještě jedna běžecká na závěr. Běh po svých je tvojí hlavní náplní v létě. Neláká tě taky tento maraton?

Ne, já tuhle výzvu nemám. Neběhám zase tolik, hodně jezdím na kolečkových lyžích. Jsem těžší, nechci si tady něco dokazovat. Radši vyrazím pro radost po pěkných cestách v lese, nejraději na Bedřichově k Černé Nise. To mě uvolní psychicky, dává mi to svobodu a odreagování. Ale vím, že třeba norští lyžaři běhají hodně dobře. Andres Aukland prý dal patnáctistovku hodně rychle (3:46,79 v roce 1992, pětku za 13:57,6 a o dva roky později trojku za 8:02,77, pozn. red.). A Thomas Alsgaard letos zvládl maraton za 2:35, a to mu bude čtyřicet.

Rozhovor se Stanislavem Řezáčem o běhání si můžete přečíst v rubrice Můj běh posledního tištěného časopisu Běhej číslo 18/2011.

Komentáře (Celkem 7)

Nalezené položky: 8 První Předchozí | 1 | Další Poslední

tono muž 05.01.2012 20:58:12

Jizerskou padesátku pojede už podvanácté. Vyhrál dvakrát v letech 2000 a 2001, ale to ještě nebyl FIS Marathon Cup ani Ski Classics. Teď byl třikrát třetí v řadě. Není větší laufařské hvězdy v Česku a možná ani na světě. Jenže 38letý běžec na lyžích Stanislav Řezáč prožívá tradiční předstartovní ****stavy…
Odkaz na článek

avatar

AC Moravská Slavia Brno

Celkem 1323 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:38:20 (2010)
půlmaraton: 1:29:55 (2010)

Zdenaa muž 05.01.2012 22:41:46

V tom případě má Aukland suverénní svěťák na 1 500 m :D Ten lyžařský trénink asi dělá divy…

avatar

Celkem 0 km
Minulý měsíc 0 km

rRadek muž 06.01.2012 00:58:38

>> Zdenaa, 05. 01. 2012 22:41:46

3:21 nebo 3:41
Jednou to svěťák je, podruhé zase ne.

avatar

Černé Voděrady

Celkem 21593,14 km
Minulý měsíc 88,1 km
10 km: 0:48:56 (2017)
půlmaraton: 1:49:10 (2017)
maraton: 3:57:39 (2017)

MartiNo žena 06.01.2012 09:18:24

Předloni mě chytaly křeče, když jel na holých lyžích

To mě uvolní psychciky, dává mi to svobodu a odreagování. Ale vím, že třeba nborští lyžaři běhají hodně dobře.

2× se dozvíme, kolik váží…

Motto: Žít a nechat žít.
avatar

Pierrot muž 06.01.2012 11:02:56

>> Zdenaa, 05. 01. 2012 22:41:46

????? Proč svěťák? V roce 92 zaběhl Auckland patnáctistovku za 3:46,79 a pětku za 13:57,6. O dva roky později dal trojku za 8:02,77. Taky má desítku za 29:46. Možno ověřit zde: http://friidrett.forbundetonline.no/…bestmen.aspx.

P.S.: vzpomněl jsem si na místní debatu stran vztahu běhání k různým sportům (box, fotbal). Myslím, že u lyžování by nikdo nepopíral, že souvislost s během je velká, a že dobrý lyžař = dobrý běžec. Nicméně ani tady to neplatí stoprocentně. Například takový fenomén, jakým byl Daehli zaběhl desítku „jen“ za 30:31 a třeba Northug prý není valný běžec, protože jeho hlavní předností jsou silná stehna…

avatar

Celkem 0 km
Minulý měsíc 0 km

rRadek muž 06.01.2012 11:33:56

>> Pierrot, 06. 01. 2012 11:02:56

Proč svěťák? Protože před opravou byl v článku překlep, podle kterého Aukland zaběhl 1500m za 3:21. Tak proto.

avatar

Praha 4

skalka žena 06.01.2012 12:30:54

Ač nerada, musím přidat polínko… (Budu zlehčovat a zjednodušovat,ra­ději jen konstatovat.)

Konkrétně: k příkladům, které uvedla MartiNo, přidávám: radoši, pkěných (v pracovní verzi se překlepy vyskytnou, to je jisté),z jiného soudku:…na holých lyžích( nenamazaných bruslařských vzhledem ke sněhu, pozn. red.). Je sympatické, že čtenáři jsou bráni jako všeobecně inteligentní a jazykově a stylisticky „flexibilní“,tudíž se vyrovnají s různými znejasňujícími „nešikovnostmi“ ve vyjadřování. Přesto se mi zdá zbytečné jim znejisťovat význam výroků, např.: Teď byl třikrát třetí v řadě… Což ukázal loni, kde ujel… Když ti tam trošinku dojde, už nemáš šanci. (A komu to nedojde ? 8-))

Stačilo by uvědomit si, že interview se stává psaným textem (ať už je namluveno nebo se děje písemnou formou) – a ten si solidní autor (a posléze i redaktor) po sobě alespoň jednou přečte. Rozhovor se prostě nedělá tak, že se přepíše, co je v záznamníku nebo v e-mailu, a pošle se dál, když to řeknu jednoduše a drsně. Čeština je náročný jazyk (pro někoho obtíž,pro jiného výhoda), v němž bychom měli respektovat rovinu mluvenou a psanou (i to je složitější).

Tak tenhle článek mě rozladil; proč mi oblíbený časopis předhazuje takový nedodělek? Pokud není článek v téhle podobě v časopise (nemám ho po ruce), v elektronické verzi se dá leccos opravit. Jinak je to horší :-(

Jdu se z toho „rozkodrcaného“ článku vyběhat :-)

A v Bedřichově všem dobrou stopu a hodně sil!

P.S. Chci zároveň říct, že beru „propíraný“ text jako výjimku, úlet, jinak je úroveň časopisu velmi dobrá i po této stránce.

Motto: Běh je jen jeden, ale když se začne hejbat, je jich moc...
avatar

tono muž 06.01.2012 12:43:36

Díky za připomínky, doplňky a sorry za překlepy. Polepším se :-)

Nalezené položky: 8 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.