Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Domácí vrchy mají nové mistry

Ivo Domanský | 12.08.2007 | přečteno: 8254×

Po třech letech se znovu bojovalo o vrchařské tituly na svazích krkonošské Černé hory. Ve 23. ročníku silničního běhu Janské Lázně – Černá hora startovalo 244 běžců a běžkyň. Mistry republiky se stali v kategorii mužů Jan Havlíček (ASK Slavia Praha), v kategorii žen Marta Vlčovská (AC Pardubice), mezi juniory Jakub Bajza (AK Kroměříž) a mezi juniorkami Kateřina Beroušková (AC Mílaři Domažlice). 

S výjimkou Havlíčka získali všichni ostatní mistrovské tituly poprvé. Na startu chyběli mj. obhájce titulu Filip Ospalý, loni bronzový Jan Bláha, loňská mistryně Anna Pichrtová a Iva Milesová. 

Od startu na lázeňské kolonádě se na čele usadila přibližně desetičlenná skupina, v níž byli všichni favorité. Tempo na špici udávali především Havlíček, Frei, Pechek, Gerych a Fekl. Až do sedmého kilometru byli v čele Havlíček, Frei a Gerych. Poté slávistický běžec bleskově nastoupil a získal náskok, který stačil k celkovému vítězství. 

O půl minuty později proběhl cílem mladý Martin Frei, který získal svoji první velkou medaili. Třetí místo si skvělým závěrem zajistil Ondřej Horák, na Daniela Fekla zbyly nepopulární „brambory“, páítý skončil Petr Pechek a až šestý nakonec doběhl David Gerych. Čtyři ze šesti prvních mužů jsou členy běžeckého velkoklubu AK Kroměříž. 

V kategorii žen dlouho vedla Táňa Metelková před Ivanou Sekyrovou, v závěru však obě podlehly výborně připravené Martě Vlčovské. I když Marta není mezi vrchaři nováčkem (reprezentovala Česko na ME v roce 2004), přece jen lze její titul označit za naprosto nečekaný. 

Druhá nakonec byla na vrcholu Černé hory Táňa Metelková, ale se svým výkonem spokojena nebyla, stejně jako Ivana Sekyrová. Letos nejlepší junior Jiří Voják (Mílaři Domažlice) začal závod velmi odvážně a dlouho se zdálo, že se prosadí i mezi muži. Avšak nakonec musel místo na nejvyšším stupni oželet, neboť asi 500m před cílem jej předstihl další talent Jakub Bajza (AK Kroměříž). 

Souboj o zlato byl velmi vyrovnaný a vítěze dělilo od druhého v cíli pouze sedm sekund. Třetí doběhl Radek Groh ze Dvora Králové nad Labem. Nový mistr republiky má v občance ročník narození 1990, takže bude závodit v juniorské kategorii ještě další dvě sezóny. 

Ještě o rok mladší je vítězka kategorie juniorek Kateřina Beroušková (Mílaři Domažlice). Na Černé hoře vyhrála s naprostou převahou, druhá Lea Johanidesová (Jiskra Ústí nad Orlicí) byla o plné dvě minuty pomalejší. Bronz získala Martina Vévodová (AK Perná). 

Někteří mistři a medailisté nastoupí již příští sobotu ke kvalifikaci na mistrovství světa ve švýcarském Saillonu, kterým bude hlavní sezóna vrchů zakončena. 

Hlasy z cíle:

„Marta (Vlčovská) přijela do Janských Lázní přímo ze soustředění. Zřejmě si rozvrhla síly lépe než soupeřky. Její výkon byl pro mne příjemným překvapením,“ zhodnotila výkon své svěřenkyně trenérka Helena Kramářová.

„Pro Jakuba (Bajzu) to byl dnes poslední vrch, o účast na MS se ucházet nebude. Teď se bude připravovat na běh juniorů při Běchovicích 30. září. Pokud vše půjde, jak má, nevylučuji jeho start v kvalifikaci na ME 2008“, řekl po závodě vedoucí kroměřížskžch běžců Ota Šedý. 

„Volné karty pro účast na MS udělíme vicemistryni Evropy Anně Pichrtové, letos jasné dvojce mezi ženami Ivě Milesové a za dnešní výkon také Martinu Freiovi,“ uvedl na závěr letošního výborně připraveného mistrovství ředitel závodu a vedoucí realizačního týmu vrchařů Karel Šklíba. „Ostatní si mohou účast vybojovat za týden na Churáňově.“ 

Pořadatelem letošního mistrovského závodu byl zkušený tým TJ Maratonstav Úpice.