Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Vyběhněte na jaře v tempu půlmaratonu

Vyběhněte na jaře v tempu půlmaratonu
foto: Zdenek Krchák

Petr Říman | 26.03.2013 | přečteno: 3519×

Ne všichni běžci trénující na jarní závody míří hned k nejžádanější metě maratonu. Rozhodují se pro vzdálenost poloviční, tedy trasu půlmaratonu. Mnoho dalších s cílem uběhnout maraton, si tuto vzdálenost vyzkouší jako test před vlastním maratonem. Organizátoři si samozřejmě tento zájem uvědomují, a proto se s novými závody v této distanci letos roztrhl pytel. Pojďme se tedy podívat, co nám letošní jarní termínovka v příštích dvou měsících nabízí.

Jarní půlmaratonskou sezónu zahajuje půlmaraton mnoha nej – největší, nejznámnější, v roce 2012 nejrychlejší a také nejdříve vyprodaný Hervis 1/2Maraton Praha. Pokud jste si startovné nepořídili již dlouho dopředu, letos si jej již nezaběhnete. Kapacita Hervis 1/2Maratonu ze série RunCzech byla již více než měsíc před startem vyčerpána. Stále se ovšem můžete přihlásit na firemní štafetu, nebo sehnat číslo přes některou z partnerských charitativních organizací. Pro účast v tomto závodě hovoří mnohé – atmosféra velkých závodů je nesdělitelná, pořadatelé avizují pokus o překonání světového rekordu v půlmaratonu – a vy můžete být při tom.

Druhým podle počtu účastníků je ve srovnání s Hervis 1/2Maratonem o něco komornější Pardubický půlmaraton, který je jako každoročně pořádán též jako Mistrovství ČR v půlmaratonu. Krásná tříokruhová trasa centrem města přímo vybízí k překonávání osobních rekordů, kromě jednoho podběhu pod mostem v každém kole je totiž absolutně bez jakéhokoliv převýšení. Termínem je také velmi vhodný jako poslední test před pražským maratonem. Koná se totiž tři týdny před ním.

13. dubna se běží v Bakově nad Jizerou poněkud členitý půlmaraton po asfaltovém povrchu s různou kvalitou a nejdelším stoupání těsně za polovinou závodu. Ve stejný den se koná na Vysočině první ročník Třebíčského půlmaratonu. Tento závod se běží převážně po polních cestách v okolí města. „Trasa povede jižním okolím Třebíče, poběží se přes Slavice a částečně úbočím Pekelného kopce. Maximální převýšení této trasy by mělo být 50 metrů,“ popisuje na webu hlavní organizátor Ondřej Herzán. Výhodou tohoto závodu je také to, že váš doprovod, který si netroufne na 21 km, si může „střihnout“ jenom jedno kolo, tedy čtvrtmaraton.

O týden později si ti, kteří to mají do Pardubic daleko, mohou vyzkoušet také premiérovou půlmaratonskou trať v Brně. Start a cíl je pod Špilberkem na náměstí Svobody. Běží se dva okruhy kolem brněnského výstaviště a stejně jako v Třebíči si můžete dát jenom jedno kolo. O den později v neděli pořádají na druhém konci republiky ve městě chmele Žatci také první ročník půlmaratonu a tentokrát „čisté“ desítky. Trasa vede převážně po nezpevněné cyklostezce podél Ohře, tedy s vyloučením automobilového provozu s výjimkou přibližně tří kilometrů silnice na půlmaratonské tra­ti.

Po krásných převážně lesních cestách se běží 27. dubna ve Vysoké u Holic Vysocký krosový půlmaraton. Běží se ve třech okruzích, je tedy opět možné si zaběhnout i sedm nebo 14 km. Ovšem pozor – ti, kteří by čekali v Polabí placku, se ošklivě zklamou, převýšení v každém kole dosahuje bezmála 110 metrů!

Naopak, na rovině si zazávodíte další víkend, týden před pražským maratonem, také v Polabí a to v Nymburce. První ročník vede bezmála celý po asfaltových cyklostezkách okolo Labe, takže jediná převýšení, která je nutno překonat, jsou čtyři mosty, ovšem pozor na dvou z nich se setkáte i se schody.

Lodí na start se, troufám říct, svezete pouze na Lipenském půlmaratonu v sobotu 11. května. Trasa vede po cyklostezce okolo Lipna a budete se zde potkávat jak s kolegy běžci na desetikilometrové trase, tak s jezdci na inlajnech, kteří závodí na stejných tratích ale se startem o pět minut dříve.

Následující týden se na půlmaratonské trati můžete podívat i do Polska. Z Hronova se totiž běží do polských lázní Kudowa Zdroj a zpět. O tři týdny později podobnou přeshraniční turistiku nabízí ve Slezsku 7. ročník půlmaratonu Kietrz – Rohov, který se běží na počest 35letého výročí uvedení Jana Pavla II na svatý stolec.

25. května startuje nový závod série RunCzech v Karlových Varech. Je další příležitostí, jak si zaběhnout závod spolu s českou i světovou elitou. Jak je na těchto závodech zvykem, doprovodný tým tam má možnost zaběhnout si proti vám štafetu nebo spolu s nejmenšími běžet rodinný běh na vzdálenost tří kilometrů.

První červnový den se také koná velký svátek krosových běžců Silva Nortica Run. Tam si přijdou na své všichni „dálkoplazové“. Zaběhnout si můžete cokoli od ultra až po půlmaraton.

Pro příznivce velkých městských běhů se koná o týden později, opět jako součást ligy RunCzech, v Českých Budějovicích, druhý ročník půlmaratonu. Opět je tam možnost zúčastnit se štafety či rodinného běhu.

Samozřejmě je možno na jaře vyrazit na půlmaratonskou trať do blízké i vzdálenější ciziny, námatkou uvádím 7. dubna Berlín o týden později Vídeň, o další týden později Linz. Ze vzdálenějších „půlek“ najdete v termínovce závodů půlmaraton v Trieste v Itálii nebo na francouzském pobřeží půlmaraton v Nice.

Nezbývá tedy než zavázat si boty, doladit formu a vyrazit. Uvedená nabídka jarních půlmaratonů není vyčerpávající, další pěkné půlmaratony najdete v online termínovce.