Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Sekanová "nakazila" běžecky své rodiče, společně poběží RunTour České Budějovice

Sekanová "nakazila" běžecky své rodiče, společně poběží RunTour České Budějovice
foto: Petr Kostovič (Lucie Sekanová na archívním snímku)

Petr Kostovič | 07.04.2013 | přečteno: 3949×

Obvykle to bývá naopak. Rodiče jdou příkladem svým dětem. To však není případ třiadvacetileté běžkyně z Českých Budějovic Lucie Sekanové. Za USK Praha závodící čerstvá mistryně republiky v krosu naopak rozběhala své rodiče. V neděli 13. dubna se možná v Českých Budějovicích všichni tři společně postaví na start úvodního závodu běžecké série Česká pojišťovna Mizuno RunTour 2013.

Vše odstartovala Lucie před deseti lety, kdy začala závodně s atletikou.

„Běhání se od té doby u nás doma šíří jako lavina,“ vzpomíná Sekanová na okamžik, který v rodičích probudil běžecké geny.

„Mou první běžeckou obětí je moje mamka. S běháním začala přibližně před třemi lety. Nejprve nepravidelně, ale nyní až na drobné výjimky běhá každý den. Obdivuji ji za to, a to zejména v okamžiku, kdy přijde z práce po noční směně, uvaří a bez oddechu jde rovnou běhat – únava neúnava, počasí nepočasí,“ skládá Sekanová poklonu své mamince. Úctyhodné je to, že tato slova plná obdivu zní z úst člověka, který si sám zaslouží obdiv za své běžecké výkony.

Na domácí závod RunTour Lucie maminku verbovala již při prvním ročníku, v roce 2011. „Striktně to však odmítala, protože si nepřipadala jako plnohodnotný běžec, myslela si, že běhá moc pomalu, že bude vypadat ‚na umření‘,“ vrací se Sekanová k prvním reakcím maminky na pozvání k závodu a dodává, že tehdy se maminka přišla alespoň podívat a závod se jí líbil.

„Viděla jsem na ní, že by si trať ráda vyzkoušela na vlastní kůži, a tak jsem ji letos přihlásila bez zeptání. Zpočátku se jí to nelíbilo, ale teď už se těší,“ nelituje Sekanová svého rozhodnutí vtáhnout rodiče do závodění.

Po prvním z rodičů následoval i druhý. „Taťka je další obětí lavinového efektu. Přes náročnost svého zaměstnání si najde čas a vyrazí si do lesa zaklusat. Jsem za to ráda, protože tak oba snáze pochopili, proč jsem se rozhodla věnovat tolik času a energie zrovna běhání,“ říká Sekanová. Těší ji fakt, že běžecká lavina strhává stále více lidí z jejího okolí.

„Ráda bych každému “hobíkovi“ doporučila, aby si své těžce naběhané kilometry přetavil v závodní radost. Třeba právě na letošním podniku RunTour České Budějovice. Nakonec, kdy jindy budete mít příležitost proběhnout se centrem Českých Budějovic spolu s dalšími stovkami nadšenců a zároveň zjistit, jakou máte výkonnost,“ zve k účasti v závodě i další adepty mimo svou rodinu.

Sekanová loni v Českých Budějovicích v závodě RunTour zvítězila na desítce časem 35:38 a narušila tak vítěznou vlnu plzeňské Květy Peckové, celkové vítězky seriálu. Letos chce být ještě lepší. Pořadatelé při registraci zaznamenávají originální výzvy běžců v rámci jednotlivých závodů RunTour. “Když doběhnu v čase pod 35 minut, tak mi to nebude stačit :),“ stojí u jména Lucie Sekanové.

Vedle ní se na závod chystá i další běžec současné domácí vytrvalecké špičky, Jan Kreisinger. Jeho start ozdobí závod mužů. „Rád bych v Budějovicích zopakoval své loňské vítězství a čas 30:48,“ říká Kreisinger, jehož se na desítce pokusí potrápit jeho trenér, Róbert Štefko.

Nezbylo-li na vás startovní číslo při vyprodaném pražském půlmaratonu a hledáte-li závod s podobnou úrovní organizace nebo prostě na delší distance ještě nemáte vybudovanou kondici, může být budějovický závod dobrou volbou i pro vás. Běží se desítka a pětka na certifikované, tedy oficiálně změřené trati.

Poběží se na pětikilometrovém okruhu, „desítkáři“ jej absolvují dvakrát. Oproti minulému roku se mění místo startu, letos je jím Senovážné náměstí. Trasa závodu vede přes Zátkovo nábřeží, parkem Stromovka, přes „houpací“ most na Sokolský ostrov, náměstí Přemysla Otakara II. a zpět na Senovážné náměstí.

„Pro běžce jsou připravena startovní čísla se jménem, funkční trika Mizuno a pro rodiče je zajištěno i hlídání malých dětí v dětském koutku,“ zve k účasti za pořádající agenturu Mather Kateřina Kratochvílová. Loni se závodu na obou tratích, pět a deset kilometrů, zúčastnily více než čtyři stovky vytrvalců. Start letos potvrdily i některé osobnosti sportovního světa, poběží například držitel zlaté olympijské medaile v moderním pětiboji David Svoboda.


WEB BĚŽECKÉHO SERIÁLU RUNTOUR

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

PetrK muž 05.04.2013 22:56:33

Obvykle to bývá naopak. Rodiče jdou příkladem svým dětem. To však není případ třiadvacetileté běžkyně z Českých Budějovic Lucie Sekanové. Za USK Praha závodící čerstvá mistryně republiky v krosu naopak rozběhala své rodiče. V neděli 13. dubna se možná v Českých Budějovicích všichni tři společně postaví na start úvodního závodu běžecké série Česká pojišťovna Mizuno RunTour 2013 />Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.