Bílkoviny ve stravě
Brno
milan 09.04.2014 22:02:43
>> kanovsky, 09. 04. 2014 21:41:05
Petře, nejez pořád čokoládu. Si v tom jak malý děcko.
Radoslav G. alias
Vincent
09.04.2014 22:07:34
>> kanovsky, 09. 04. 2014 19:54:43
Ještě zábavný závěr. Doplnil jsem svou dnešní tabulku a zjistil to, co platí i jindy: čím více daný den diskutuji o stravě či čtu o ní články, tím více jím, dnes mám 197g tuků, 172g bílkovin a 503g sacharidů, celkem 18 753 kJ, poměry dnes mám T:B:S jako 39:16:45,
Matika mi dávnejšie celkom išla, sa mi zdá že tam máš niekde chybičku, T-192 a B 172gr, to už okom nemôže byť 39% a 16% ?
jm1 09.04.2014 22:10:28
>> kanovsky, 09. 04. 2014 16:31:23 … je tedy dobré jíst více či méně než 1–1,5g bílkovin na kg svalové hmoty…
Min. doporučené dávky dle Calorie and macronutrient requirements for physical fitness :
- Needs for endurance athletes 1.2–1.4 g/kg/d | 1.4–1.6 g/kg/d
- Needs for athletes engaged in intermittent exercise NA | 1.6–1.8 g/kg/d
- Needs for strength/power athletes 1.2–1.7 g/kg/d | 1.8–2.0 g/kg/d
Klára H. 09.04.2014 22:12:39
>> vincent_vega, 09. 04. 2014 22:07:34
Tuky mají 39 KJ na gram, kdežto Bílkoviny 17 Kj a pak už to sedí :)
Praha - Vršovice
Chrosel 09.04.2014 22:14:09
>> vincent_vega, 09. 04. 2014 22:07:34
Nene, je to dobře spočítané. Ten poměr je myšlen přijatou energií z té dané „živiny“, ne z gramů ale z kJ.
Brno
Petr Kaňovský 09.04.2014 22:24:20
Beztak je to zajímavé, že prostě některé věci teoreticky vím dobře, ale fakticky je nedokážu naplnit. Pravda, dnešek souvisí i s jinými záležitostmi – zítra mě čeká celodenní cestování a dvě velmi důležitá jednání, ale i tak … Důležité pro mě je, aby zítřek dopadl pro mě dobře, možná si ráno i nějakou čokoládu koupím, abych byl v lepší psychické pohodě, a samozřejmě dám i běh v rámci přesunů na nádraží, z nádraží apod., protože jinak bych byl mnohem nervoznější a unavenější, beztak jsou přesuny pomocí běhu stejně rychlé či rychlejší než pomocí MHD – stačí, že zítra strávím ve vlacích 7,5 hodiny (a to přitom nemám cestování moc rád) …
Slaný
EdCable 09.04.2014 22:38:18
>> kanovsky, 09. 04. 2014 21:41:05
Pokud chces kvantifikaci tak bych to videl tak, jak uvadis ve druhem odstavci. Par cisel s odkazy na studie je napr.:
http://www.marksdailyapple.com/…u-be-eating/
A tady je vcelku hezky odvozeno „optimalni“ mnozstvi s dalsimi vysvetlivkami:
T148 09.04.2014 22:38:26
>> kanovsky, 09. 04. 2014 19:38:57
Dobrý den, nedávno jsem našel toto: příjem bílkovin je omezen kapacitou jater produkovat enzymy potřebné ke zpracování dusíku v bilkovinach obsažených a kapacitou ledvin vyloučit odpadní produkty metabolismu bílkovin, které dusík obsahují. Jako krátkodobé maximum stanovili 3,8 g/kg. Více můžete najít zde http://www.plosone.org/…pone.0028689#…, kapitola „The physiological ceiling on protein intake“
Brno
Petr Kaňovský 09.04.2014 23:03:46
>> EdCable, 09. 04. 2014 22:38:18
Něco takového, jako je druhý odkaz, jsem chtěl vidět, děkuji moc.
Praha - Vršovice
Chrosel 09.04.2014 23:13:17
>> T148, 09. 04. 2014 22:38:26
Diky za link.
rudo 09.04.2014 23:48:52
zalesak si robil vrubky na pazbu pusky za kazdeho zabiteho indiana, pilot na stihacke si kreslil na predok svojho lietajuceho stroja kazdy zostreleny neriatelsky, chlap si robi zarezy na postel za kazdy sex a jedak si zapisuje kazdy gram zjedeneho. zaujimave ze zakial cisla pomery tabulky aa vsetko okolo otho je tak rozsirene v strave, nejak sexualogovia zostavaaju a nedavaju ziadnee pomery naprikald v zmysle:
kolko % sexu s vlastnou zenou, kolko % sexu s cudzou zenou, kolko % sexu v grupaku
ako zdrave optimum pre muza.
Holky mozu pozadovat svoje % odporucania specialne pre seba, ved vieme ze zenske telo ma iny metabolizmus.
Klára H. 10.04.2014 06:51:20
>> rudo, 09. 04. 2014 23:48:52
Hlavně, co je důležité – ten moment vyhodnocení – dnes už ne, jsem nad normou!
rudo 10.04.2014 06:56:18
>> Klára H., 10. 04. 2014 06:51:20
boli ma hlava, sex bol minule vianoce
Klára H. 10.04.2014 07:01:03
>> rudo, 10. 04. 2014 06:56:18
Chybí ti tam " z toho, že" :)
rudo 10.04.2014 07:12:10
>> Klára H., 10. 04. 2014 07:01:03
pohlad zeny a muza na sex je vzdy iny, aj z hladiska stravy a bielkovin
muz pri sexe bielkoviny a zinok straca, zena naopak si vylepsuje prijem v %.
Desert 10.04.2014 07:18:16
>> rudo, 10. 04. 2014 07:12:10
takže vlastně sex nedoporučuješ, aby náhodou nedošlo ke ztrátě bílkovin,
Skritek Hugo 10.04.2014 07:22:25
>> Desert, 10. 04. 2014 07:18:16
Tak to byt muz, tak se na premysleni o bilkovinach radsi vykaslu
rudo 10.04.2014 07:23:30
>> Desert, 10. 04. 2014 07:18:16
teraz sa pyta „your feminine side“ ?
strata bielkovin je faktor pocas ultra, takze ano sex nedoporucujem pocas vykonu trvajuceho viac ako 3H, ovsem pokial sa jedna o vykon tantricky, tak ultra 7H a 21H je mozne aj bez straty bielkovin
Klára H. 10.04.2014 07:34:05
>> rudo, 10. 04. 2014 07:12:10 Rozumím, ale podívejme se nikoli na průběh, ale dobu před :) Co dělá nadbytek dusíku (tedy bílkovin) – samozřejmě ne ultranadbytek? U mužů zvyšuje tvorbu svalstva a chuť na sex u žen snižuje chuť na sex a zvyšuje malátnost, jakousi celkovou slabost.
a tak je zcela logický, co píšeš ty, že se stane potom :) jeden dá, druhý vezme.
rudo 10.04.2014 07:42:24
>> Klára H., 10. 04. 2014 07:34:05
to by mohla byt odpoved na davkovanie proteinov. pokial muz nevladze musi zjezt dalsiu sniclu, pokial sa zene nechce, ziadne proteiny, az kym jej zilky nezacnu hrat.
co tam po stravovacich tabulkach
Desert 10.04.2014 07:52:45
>> skritek Hugo, 10. 04. 2014 07:22:25
ve skutečnosti stačí feromony, ta předchozí teorie je blbost,
rudo 10.04.2014 08:05:05
>> skritek Hugo, 10. 04. 2014 07:22:25
keby si bola muz, tak by si o sexe nepremyslala
Brutto 10.04.2014 11:30:42
>> kanovsky, 09. 04. 2014 19:54:43
„197g tuků, 172g bílkovin a 503g sacharidů, celkem 18 753 kJ“
Vau, nekritizujem, len sa cudujem, nakolko tieto hodnoty su pre mna az nepredstavitelne. Ja sice nabeham len cca 350 – 400 km mesacne (netusim kolko je to kJ), ale stravu si celkom presne zaznamenavam, takze viem, ze priemerne za 1 den prijmem cca 3000 – 3300 kcal (12500 – 13800 kJ) v zlozeni priblizne 100 – 120 g bielkovin, 200 – 240 g tukov a 50 – 90 g sacharidov (z toho vzdy 1/3 je vlaknina). Uz toto naplnit sa mi zda dost a vecer sa vyslovene musim prejedat, neviem si predstavit 500 g sacharidov :) Okrem toho, nie je to prilis financne narocne?
Praha-Dalejské údolí
oblivion 10.04.2014 15:43:27
>> Brutto, 10. 04. 2014 11:30:42
K té finanční náročnosti – Petr snědl:
- 197 g tuků:
- buď 205 g sádla = 10 Kč
- nebo 205 g olivového oleje = 21 Kč
- nebo 240 g másla = 31 Kč
- 172 g bílkovin:
- buď 660 g tvrdého tvarohu = 80 Kč
- nebo 575 g olomouckých tvarůžků = 108 Kč
- nebo 910 g kuřecích prsou = 160 Kč
- 503 g sacharidů:
- buď 505 g cukru krupice = 10 Kč
- nebo 1185 g žitného chleba = 57 Kč
- nebo 560 g černého třtinového cukru = 59 Kč
tedy 1370–2335 g potravy za 100–250 Kč / den – to je běžné rozpětí. Nejméně mne z toho láká těch půl kila cukru…
Jako vždy, nejdražší jsou bílkoviny, ale pokud mne pamět neklame, tak vegan Scott Jurek tvrdí, že stačí 30–50 g B / den (0,5 g B / kg BM).
Praha-Dalejské údolí
oblivion 10.04.2014 16:29:35
>> oblivion, 10. 04. 2014 15:43:27
P.S.: Stejně moc nechápu, proč se bílkoviny počítají do energetické bilance. Za normálních okolností by přeci měly být použity jako stavební prvky, ne jako palivo, stejně jako část tuků. Navíc by tělo mělo být schopno bílkoviny (potažmo AA) recyklovat.
Zajímalo by mne, jak nízko lze s bílkovinami jít, aniž by si člověk uhnal kwashiorkor.
Praha-Dalejské údolí
oblivion 10.04.2014 16:56:33
>> Dav, 09. 04. 2014 16:15:12
Co papá Richard:
It is not often realized that fat forms a large part, and sometimes a major part, of most mammals' diet, including the great apes. Gorillas, for example, obtain about 60% of their energy from fat [The western lowland gorilla diet has implications for the health of humans and other hominoids], produced through the fermentation of plant fiber by bacteria found in their large intestine. It is estimated that each gram of fiber is processed by bacteria to yield 1.5 calories in the form of short-chain saturated fatty acids that are absorbed into the blood stream through the large intestinal wall. It is precisely the large intestine, the fat-producing apparatus in the great apes, which is diminished in humans to offset the increased brain volume, creating a shortage of fat in human diets.
Jinými slovy, lidé vyměnili střevo za mozek. A teď jim kvůli tomu chybí krátké tuky. A take glukóza, protože střevo část krátkých tuků přepracovává na glukózu, kterou pak postupně uvolňuje, např. v průběhu noci, což zlepšuje insulinovou sensitivitu. Ale to už patří spíš do LC vlákna…
Slaný
EdCable 10.04.2014 21:02:19
„Proč běžci nemůžou jíst co chtějí.“: http://online.wsj.com/…381883678174 (Wall Street Journal)
Praha
EvženGe 10.04.2014 22:17:03
>> oblivion, 10. 04. 2014 15:43:27
Teda teď jsi mě dostal. Představa Petra K. jak se celý den cpe slazenými olomouckými tvarůžky a zapíjí to olivovým olejem.
rudo 10.04.2014 23:12:01
>> EvženGe, 10. 04. 2014 22:17:03
vypocty ako vzdy vnasaju viac dezinformacie.
ak sa rataju tvaruzky v kategorii B a ignoruje sa kolko T je v nich… potom to vyzera ze treba zalievat syry olivacom
co poznam ludi na NS strave, tak pouzivaju mliecnaky prave ako zdroj T a neriesia B
a dalej ak sa pocitaju BTS napriklad u Kanovskeho tak vsetky vyrobky z pekarne obsahuju mnozstvo margarinov, ktore by sa mali pocitat do T, ovsem otazka je ci ludske telo vie z nich zobrat tukovu energiu alebo ci len sluzia na projekt urychleneho starnutia a sirenia rakoviny v strane a spolocnosti po 13 zjazde
Brno
Petr Kaňovský 10.04.2014 23:18:08
Včera jsem jedl toto, množství v gramech:
hrušky 340
jogurt Florian smetanový čok. 300
hrachová polévka 250
rýže vařená 250
rajče 225
kaiserka cereální 166
kuřecí nudličky v omáčce 150
jogurt Fantazia čok. 107
cereál rohlík 106
zeleninový talíř 100
niva 98
kukuřičky sterilované 96
sýrová bulka 91
kuřecí šunka 71
Leerdammer tvrdý sýr 45% 71
paprika zelená 68
croissant sýrový 60
vejce 54
párek silný 50
máslo 38
zelenina Moravanka 29
chléb kmínový či žitný 25
med luční 25
kečup 24
mozarella 20
Gervais tavený sýr 16
Hodnocení příspěvků
Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.
Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.