Bílkoviny ve stravě
rudo 10.04.2014 23:23:05
>> EdCable, 10. 04. 2014 21:02:19
v tom clanku je zamiesanych dokopy niekolko nezvaislych konceptov, ale nad kazdym sa treba zamysliet zvlast a nekombinovat
idelogia ze beham aby som mohol jest hocico je velmi rozsirena a australeske bezecke forum to malo dlho ako nejaku zvlastnu vysadu ze kto to hlasal tak bol macher.
poukazanie, ze jedol cokoladu ako moznu pricinu je tiez hodne zvadzajuce, nejak tam nebolo spomenute ze prave cpania sa obilninami ako zdraj cukrovej energie pre vytrvalost moze byt pricina premeny obilia v ludskom tele na zdravotne problemy.
Jednei koli kaloriam, casto prazdnym kaloriam ci uz S alebo T, bez obsahu mineralov a inych micro latok je casto provtnou pricinou pretzoe pruchadza k chronickemu nedostatku mnohych mineralov aj stopovych prvkov, ktore sa z tela vylucuju ale stravou neprichadzaju
spomina sa tam zvapenatenie cievneho systemu toto mozebyt dosledok chronickeho nedostatku prvku BOR – BORON, ktory je zu z pody uplne vycerpany a presclahtene ratsliny ho uz neobsahuju a synteticky vyrobene potraviny su striktne a cielene bez tohto prvku ako aj inych prvkov
dalsi koncept naznaceny je skodlivost dlhcyh aerobnych vytrvatlostncyh treninkov a pretekov a tiez hromadenie mnzostva hodin do tyzdna takto odcvicenych
samostatny koncept nezavisly od stravy
Brno
Petr Kaňovský 10.04.2014 23:27:19
Poznámka: jiné dny tolik pečiva nemívám, toto byl i na mé poměry extrém, den předtím jsem měl níže, ale mám jednotlivé dny dost různorodé:
T 141 B 202 S 432 EP 15 982
mandarinky 336
rajče 297
brambory vařené 250
kulajda 250
mléčná rýže Riso 215
rohlík bílý 215
jogurt Florian smetanový čok. 150
jablko 145
eidam 30% 130
paprika žlutá, červená 128
kuřecí medailonky na grilu 120
jogurt Fantazia čok. 110
Leerdammer tvrdý sýr 17% 100
zelí kysané 81
těstoviny Fusilli (vážené v suchém stavu) 67
kuřecí šunka 60
vepřová šunka 48
máslo 39
zelenina Moravanka 35
horká čokoláda Emco 30
hořcice 21
Primátor trojúhelníček 17,5
anglická slanina 15
kakao na pečení 4
Pally 10.04.2014 23:44:45
>> kanovsky, 10. 04. 2014 23:18:08
nic moc.. moje slabsie ranajky..
rudo 11.04.2014 00:42:21
vratme sa nazad k jedinemu rozumnemu prispevku
>> Desert, 09. 04. 2014 19:00:45 skoro bych řekl, že bílkovina je to co se rozkládá na aminokyseliny, ale stále nikdo v těchto článcích ani náhodou nezmiňuje, že AA jsou i součástí zeleniny nebo i běžných příloh, a zde mohou mít podstatně vyšší aktivitu pro transportní systém,
takže když si dá Etiopan 60gr masa, bude mít 1gr/kg, přidá li si k tomu 30gr spiruliny bude to 1,5gr/kg, a dá li si 300gr špenátu nebo něčeho podobného, nemusí brát ani acdysteron,
býk většinou žere jenom trávu, a z čeho má potom to maso???
Luske telo nezaujimaju proteiny ani bielkoviny. Nemozem si 1kg telacieho pripacnut na stehna a ziskat 1kg aktivneho svalu a ani 1/2kg tvarohu pripacnut na biceps.
Ludske telo zaujimaju iba AMINOS a to su prave nasi AMIGOS
kolko gramov aminos si dokaze ludkse telo zobrat z 1kg masa, syra atd je velmi otazne, ale je to jediny zaujimavy udaj. Kolko aminos sa da ziskat zo suroveho masa a kolko z masa upaleneho. Vraj v upalenom mase uz ziadne aminos nie su. Preco teraz kucharske trendy su take ze maso sa v podstate serviruje surove len zvonku trosku osmahnute a pouzivaju sa metody nizkotepoletnej upravy – aby sa nezabil CoQ10 a aby sa neznicili aminos. Kolko aminos zostane v nejokom syre z udiarne ? a kolko z nich nase telo dokaze pri traveni vydolovat.
Tot otazka, na ktoru by sme sa mali nalozit, vazit B nema ziadnu cenu, Kolko aminos pride cez krv do rastuceho svalu je dolezita informacia. Merat sa da len celkovy efekt – rastu svaly a silneju svaly a kvantitavne ako rychlo.
slovami Cubanskeho revolucionara:
Aminos – si
upalene proteiny – no
B presli upalenim aj v pekarni takze B z pekarne by som nejako neratal, kolko B je v povodnom obili na klase je info nepodstatne
a co sa takto nalozit na otazku : ako dostat AA co najefektivnejsie do seba.
Praha-Dalejské údolí
oblivion 11.04.2014 00:44:16
>> Pally, 10. 04. 2014 23:44:45
Pro mne zase jídlo na týden.
>> rudo, 10. 04. 2014 23:12:01
Tvarůžky žádný tuk neobsahujī.
>> EvženGe, 10. 04. 2014 22:17:03
Nemyslel jsem to doslova, vybíral jsem modelové (živinově jednostranné) potraviny, aby se dala spočítat cena. Matematicky tvaroh + olej = sýr, tvaroh + olej + med = ořech.
Brno
Petr Kaňovský 11.04.2014 06:13:49
>> oblivion, 11. 04. 2014 00:44:16
Potraviny, včetně pití, mi stojí cca. 250 Kč na den, včetně poledního menu s vodou (vesměs 100 Kč, ale někdy i více, pokud jím jinde).
Brno
Petr Kaňovský 11.04.2014 06:23:35
Včerejšek odpovídá nejvíce mým obvyklým poměrům, přitom jsem včera jedl převážně mimo domov, je to z hlediska mého EP mírně podprůměrné:
T 114 B 131 S 484 EP 14 681
gulášová polévka 300
rajče 250
brambory vařené 250
hrušky 189
jogurt Florian smetanový čok. 150
jogurt ovocný ostrov 150
kuřecí prsa na žampionech 150
těstoviny Fusilli 149
eidam 30% 122
kornbageta 115
kukuřičky sterilované 112
okurek 112
med luční 90
Primátor trojúhelníček 87,5
horká čokoláda Emco 80
šlehačka 20
Bebe dobré ráno 12,5
máslo 10
Desert 11.04.2014 07:18:45
>> rudo, 11. 04. 2014 00:42:21
teorie " upálených proteinů" vychází pouze z toho, že při teplotách nad 40stupňu C bílkoviny denaturují, ale AA v nich zůstávají, pouze spálení AA znehodnotí, tatarák asi jako jediný by neměl mít zlikvidované bílkoviny jako takové,
Praha
EvženGe 11.04.2014 07:42:11
>> oblivion, 11. 04. 2014 00:44:16
Já vím. Jen mě ta představa pobavila.
Černé Voděrady
MartiNo 11.04.2014 08:16:08
>> kanovsky, 11. 04. 2014 06:23:35
Petře, jen technická: máš stále při sobě váhu, nebo v restauraci bereš za hodnověrné hmotnosti uváděné na jídelním lístku plus odhad? Z „kulatých“ čísel u jídel typu kuřecí prsa na žampionech soudím, že jsi je nevážil… Dále mě zajímá, jak z toho pak „vytáhneš“ ty údaje o BTS, s tím mám u (nikoli osobně) vařených jídel docela potíž – třeba gulášová polévka (někdo tam má dost i kvalitního masa, jiný samou mouku…).
Praha-Dalejské údolí
oblivion 11.04.2014 09:03:41
>> kanovsky, 11. 04. 2014 06:13:49
>> EvženGe, 11. 04. 2014 07:42:11
Ale cenu i složení jsem trefil: kuřecí prsa na másle a medu – 250 Kč. ;o)
Každopádně chválím úbytek margarino-cukrových sušenek!
Desert 11.04.2014 09:11:27
>> oblivion, 11. 04. 2014 00:44:16
" Tvarůžky žádný tuk neobsahujī", podle toho, co je základní surovinou by tam nějaký preci jenom měl být,
jj ještě že nám nikdo nenutí margarinovou dietu,
Desert 11.04.2014 09:13:44
>> kanovsky, 11. 04. 2014 06:23:35
tak rád se zase nemám, abych musel všechno tak důkladně sledovat, většinou jen odhad, když mám dvě kila navíc, za týden se to třeba srovná,
rudo 11.04.2014 09:16:55
>> Desert, 11. 04. 2014 07:18:45
jasne
preto som vyslovene napisal upalene, kedze je dost bezne ze zuholnatena cierna hmota je povazovanaa za maso, aj tunajsimi slovakmi, BBQ kultura.
existuje podla upravy a druhu varenia asi cela plynula skala % zachovania AA v povodnom zivocisnom proteine
a druha otazka je kolko % AA nas zaludok dalsia cast traaviacky, dokaze vydolovat z rozne upravenych proteinov
je dost zabavne pozerat ako sa medzi sebou dohaduju citatelia roznych knih a clankov o tom kolko gB/1KG vahy treba zjest a ked napriklad Jurek napise 0.5g/KG a niekde niekto iny napise 1.5g/KG
tak su rozcarovania z roznosti cisiel, pritom sa ignoruje naprilad to ze Jurek moze jest take proteiny a tak upravene ze ma z nich 3× vyssiu vytaznost AA.
A teda musi jest 3× menej proteinov cim ma aj 3× menej rozneho odpadu do tela.
rudo 11.04.2014 09:23:44
>> Desert, 11. 04. 2014 09:11:27
tvaruzky ani tvaroh bez tuku nechci, tuk musi bejt
ale priznavam ze dnes som jedol quark, teda to co sa najviac blizi tvarohu a miesal som ho s kokosovym olejom ( a solou skoricou a medom)
Brno
Petr Kaňovský 11.04.2014 09:42:34
>> MartiNo, 11. 04. 2014 08:16:08
Samozřejmě, źe některá jídla zapisuji dle odhadu a složení jsem si též někde vyhledal a odhadl, nicméně jinak zapisuji vesměs na papír, co vidím na etiketě, či co si odvážím doma, přičemž už vím, že kornbageta má 115g, sýrová bulka kolem 95 a pod. Zapisování a následné přepsání do mé tabulky v Excelu zabere za den jen pár minut, ale pomáhá mi to.
Včerejší strava byla s ohledem na mé cestování mimořádně kvalitní, dost jsem si dával pozor, a to i v noci, kdy jsem jedl sacharidová jídla těstoviny se sýrem a zeleninou a po nich ještě 90g toho medu, a výsledek velmi výrazně překonal mé očekávání – dnes jsem překonal na Hamburgu osobák na 15 km o 51 sekundy a na půlmaratonu dokonce o 126 sekund, a to jsem včera cestoval od šesti rána do půl jedenácté večer a naklusal v rámci přesunů těsně nad 20 km.
Desert 11.04.2014 09:43:34
>> rudo, 11. 04. 2014 09:16:55
každý vzhledem ke složení těla, vlastnímu metabolismu a způsobu hospodaření s AA má spotřebu různou, rovněž je měnitelná se stresem a zátěží, do běžných strvovacích a dietologických postupů asi těžko budeme dávat rozpis kolik toho jíst v dané běžné nebo extrémní denní zátěži, na to by měla fungovat hlava, které pokud budu nutit, že mám jíst 2gr., klidně je jíst budu, ale ne vždy je tato forma hospodárná, a nakonec tělo naučím v případě i malého příjmu část vylučovat?
Desert 11.04.2014 09:45:20
>> kanovsky, 11. 04. 2014 09:42:34
to bylo tím medem,
Černé Voděrady
MartiNo 11.04.2014 09:50:13
>> kanovsky, 11. 04. 2014 09:42:34
Díky, jasně… kvalifikovaný odhad ;o)
Gratuluji k osobákům!
Brno
Petr Kaňovský 11.04.2014 09:50:36
>> Desert, 11. 04. 2014 09:45:20
Jím, co mi vyhovuje a chutná, zejména pak před závody či testy.
Brno
Petr Kaňovský 11.04.2014 09:51:37
>> MartiNo, 11. 04. 2014 09:50:13
Přesnost energetického příjmu odhaduji do 1 000 kJ.
Černé Voděrady
MartiNo 11.04.2014 09:56:13
>> kanovsky, 11. 04. 2014 09:51:37
No jo, tak já když mám většinu dnů příjem kolem 5 000 kJ mířím k větší přesnosti
Brno
Petr Kaňovský 11.04.2014 10:28:50
>> MartiNo, 11. 04. 2014 09:56:13
To mívám někdy v jednom jídle.
Zrovna dnes po ranním běhu, kdy jsem naběhal 27,95 km (bez snídaně, naposledy jsem jedl těstoviny ve 22:40 a med 23:35) jsem teď dopoledne v 9:50–10:05 snědl T 37 B 30 S 161 EP 4630 a to: sýrová bulka (2ks) 195g, Garvais sýr 19g, rajče 242g, máslo 10g, jogurt smetanový čokoládový 300g a najedl jsem se tak akorát.
rudo 11.04.2014 11:58:51
>> Desert, 11. 04. 2014 09:43:34
ano aj to je pravdepodobne ze naucim telo na nehospodarnost.
ved s novym trade free… dostaneme z washingtonu cez brusel predpisane kolko gramov vsetkeho musime asi to bude vsetko v GMO forme, hura nech ziju predpisove tabulky
Brno
Petr Kaňovský 11.04.2014 12:07:29
>> rudo, 11. 04. 2014 11:58:51
Jím, co mi chutná, na co jsem zvyklý a co dle svých úvah považuji za přiměřené. Opravdu si nejsem jistý, že bych dnes běžel lépe, kdybych místo těch 90g medu dal v noci 40g oleje. Více nechci o tom diskutovat, protože i kdyby ten med měl být placebo, tak jsem dnes běžel mnohem lépe než kdykoliv jindy a to přitom ne na maximum, a to mi stačí.
Brno
Petr Kaňovský 11.04.2014 12:11:57
Ještě poslední věc, toto jsem dostal od p.Jermářové, jinak propagátorky NSD a bezpečivové stravy:
Vaše běžecká kilometráž už spadá do kategorie – vše řešit individuálně. Takže jestli vám to takto funguje, pokračujte. Hodně taky záleží, z čeho ty jednotlivé živiny berete. Ale nějaký přesný čísla jsou většinou na nic.
Budu se tím řídit, a nebudu přecházet do větších extrémů. Čím bude mé stravování vyváženější, tím zatím lépe. A zapisovat si budu do té míry, jak mi to vyhovuje, bez ohledu na to, co píšou v tabulkách Washingtonu apod.
Praha-Dalejské údolí
oblivion 11.04.2014 17:46:43
>> Desert, 11. 04. 2014 09:11:27
>> rudo, 11. 04. 2014 09:23:44
Tvarůžky se už (prý) 500 let dělají z odtučněného mléka (tvarohu) a mají:
T: 0.6 g ~ B: 29 g ~ S: 1 g ~ NaCl: 4.9 g
Tuk se odstraňuje z několika důvodů:
- zpomaluje uvolňování syrovátky (vody a laktózy) ze sýřeniny a tvorbu kaseinových vazeb (smršťování)
- voda a laktóza pak podporují rozvoj nežádoucích kultur, fermentace laktózy ovlivňuje výslednou chuť
- tuk při zrání podléhá lipolýze za vzniku aromatických sloučenin, někdy opět nežádoucích
- pravděpodobně by to též ovlivnilo proteolýzu, která je u tvarůžků velmi charakteristickým procesem
Tedy bez odtučnění by z toho nebyl tučný zralý tvarůžek, ale naprosto jiný sýr, je to zkrátka podstata jejich receptu. Mimochodem, znamená to též, že:
- následkem proteolýzy jsou uvolněné AA v tvarůžcích velmi dobře vstřebatelné, kulturisté to dobře ví
- je zde značná podobnost s výborným čínským „černým vejcem“, jež je výsledkem jedinečné minerální proteolýzy
Zatímco fermentace laktózy proběhne již během prvních pár dní zrání sýra (vzniká při ní i etanol :o), u tučných sýrů probíhá proteolýza celkem pomalu, zhruba tempem 50 % za 6 měsíců (poločas rozkladu), ideální jsou tedy tvrdé sýry stáří 18–24 měsíců.
Lipolýza, narozdíl od proteolýzy, spotřebuje max. 25 % MK za celou dobu zrání, a to ještě jen u plísňových sýrů (plísně tvoří vlastní lipázy). Pasterace lipolýzu zpomaluje deaktivací části původních mléčných lipáz. Homogenizace by ji naopak urychlila narušením ochranných LP membrán, proto se při výrobě sýrů nepoužívá.
Klára H. 11.04.2014 18:43:38
>> oblivion, 11. 04. 2014 17:46:43
Se vším souhlasím
Jen bych doplnila pár věcí. Tvarůžky se dělaly vždy beztučné a to hlavně ze tří praktických důvodů.
- máslo byl vždy jedinečný produkt pro prodej a tak byl nesmysl dělat tvaroh tučný, neboť se nikdy nezpenžil stejně, jako hubený tvaroh + máslo
- beztučné mléčné výrobky vydrží velmi dlouho, což bylo vždy žádoucí a navíc nemusí být v chladu, naopak, tvarůžky zrají a homolky – usušené tvarůžky se suší na kost
- velmi jednoduše se zpracovávají, neboť sebrané mléko mnohem rychleji kysne
To jen mimo všechny lýzy
a pak jedno doplnění faktické – otázka je, co je to tučný sýr. Oproti tvarůžkům skoro všechny, ale pokud mluvíš o sýrech zrajících 18 –24 měsíců, jedná se, nebojím se říci- výhradně sýry nízkotučné. A nikoli jen zráním, ale především už výrobou přímo z odstředěného mléka. Nejdéle zrající parmezán se vyrábí z nízkotučného, odstředěného mléka. Jde právě o to, že díky tuku podléhají zkáze. Tudíž pokud si někdo kupuje takto archivní sýry, má téměř jistotu, že spadají do kategorie – méně tuku.
rudo 11.04.2014 21:15:44
>> kanovsky, 11. 04. 2014 12:07:29
Petr, mas pocit ze som ta v tomto vlakne nutil nieco jest alebo nejest? Ja som diskutoval naa vseobecne principy ohladom konceptu merania a vazenia B. ja viem velmi dobre ze ty budes jest to co chces, ale diskutujemne tu aj my ostatni, pre seba a pre nahodncyh citatelov, co sem mozu nazriet teraz alebo v buducnosti.
>> kanovsky, 11. 04. 2014 12:11:57
kvalifikacia: propagatorka NS je iste zaujimaava, vzdy si najdes niekoho, koho mozes povazovat za urcitu autoritu, kto ti poradi prave to co chces pocut. Najme poradci, ktori z toho maju nejaky $ biznis, vedia velmi dobre ze musia radit tak, aby pytajuci sa dostal radu ktoru chce dostat.
rudo 11.04.2014 21:17:54
>> oblivion, 11. 04. 2014 17:46:43
>> Klára H., 11. 04. 2014 18:43:38
dik za detaily, ano tvaroh som jedaval a teraz jem koli B a viem ze z toho rastu svaly lepsie, tvaruzky som nejedol uz velmi davno, bude to 1/4 storocie a tak som si nepamatal beztukovu chut, vsetky tvaruzkove info zostavaju v nose v cuchovej pamati
Hodnocení příspěvků
Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.
Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.