Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít
Index » Běžecký trénink » Trénink a únavová zlomenina

Trénink a únavová zlomenina

Nalezené položky: 12 První Předchozí | 1 | Další Poslední

Bušovice

Celkem 144 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:53:09 (2011)

ghibulo muž 10.05.2012 11:21:20

Protože se již druhej tejden válím kvůli únavové zlomenině v nártu :-(, přemýšlím, jak se tomuhle do budoucna vyhnout.

Až dosud jsem se domníval, že pro běh je ideální raději častěji s rezervou, než zřídka nadoraz. Snažil jsem se tedy každý den 5–10km odběhnout a jeden den v týdnu jsem běh úplně vynechával.

Teď když jsem si o únavové zlomenině přečetl, že …

„Jedná se o mikroskopické narušení trámečků a spojujících lamel kosti a stále probíhající pečlivá přestavba již nestačí zachraňovat napáchané škody.“

… mě napadlo, že by možná z tohoto hlediska bylo daleko lépší, odběhat si to všechno ve třech – čtyřech dnech a ostatní dny se věnovat jiným aktivitám (koloběžka/ko­lo/inline) – abych dal tělu čas na případný opravy škod :-). Zdá se mi to ale v rozporu s obvyklými radami i pro začínající běžce, takže nevím…

Motto: dělej co chceš, dokud můžeš

Praha

Celkem 1058 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:49:41 (2012)

JuroR muž 10.05.2012 11:56:13

Možná jsme četli jiné rady pro začínající běžce, ale já jsem nikde nečetl rady běhat každý den. Naopak, všude jsem četl začít s mírou, nepřehánět to a nechat tělu čas na regeneraci. Není na výběr jen 6× s rezervou a 3× nadoraz. Myslím, že problém je v „odběhat si TO“.

Bušovice

Celkem 144 km
Minulý měsíc 0 km

ghibulo muž 10.05.2012 12:31:46

>> JuroR, 10. 05. 2012 11:56:13 no.. díky za odpověď, ale mě šlo právě o to, jak správně rozlišit, kdy to je ještě „s mírou, nepřehánět“ a kdy už ne. Dosud jsem měl pocit, že moje 6×týdně do toho spadá a zranění mě přesvědčilo, že jeden den na ty „opravy kostí“ v mém případě vždycky nestačí a to jsem si říkal, že se za ten rok běhání tělo už snad zadaptovalo a nic takového nehrozí.

Ustí nad Orlicí

Celkem 4957 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:40:52 (2012)
půlmaraton: 1:36:25 (2012)

majkp muž 10.05.2012 23:02:19

Dej se na triatlon. Taky sem zacinal s behanim, nemel sem sice unavovou zlomeninu, ale behani me dost bolelo, holene, kolena, kycle a tak. Tak sem pridal plavani a kolo a dost se to zlepsilo.

Motto: Runners have balls, all others just play with them...

Sloviensko

rudo muž 10.05.2012 23:48:50

otazka znie ci mas spravnu bezecku techniku. zranenia su vacsinou dosledkom zlej techniky == nadmernemu mechanickemu namahaniu kosti a klbov koli narazom, a nie z nabehanych km alebo hodin.

Motto: you can't stop, what is coming !

Lysá nad Labem

Celkem 2843 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:38:26 (2011)
půlmaraton: 1:35:39 (2012)
maraton: 3:35:39 (2012)

Mikis4318 muž 11.05.2012 11:33:59

Kosti se neopravují den, ale týdny a měsíce. Proto je třeba na kilometráž nahlížet dlouhodobě, nejen z hlediska týdeního režimu. Někdo umí bez následků naskočit na 50 km týdně a víc, ale spíš se doporučuje mnohaměsíční náběh.

Motto: Hra na vlčí dech, gazelí nohy a Švejkova játra.

Bušovice

Celkem 144 km
Minulý měsíc 0 km

ghibulo muž 12.05.2012 13:08:13

>> rudo, 10. 05. 2012 23:48:50

Až budu trochu fit, přemluvím manželku aby mě nakamerovala a budeš tak hodnej a zkoukneš mi to, ju? :-) … Ale běhám obvykle ve VFF flow a čas od času i bosky – asfalt + udusaná hlína lesní stezky, nezdá se mi, že bych při tom styl nějak měnil a někde jsem tu četl, že po tvrdém se bosky špatně běžet nedá…?

>> majkp, 10. 05. 2012 23:02:19 kolo+koloběžku trápím taky, ale je fakt, že přes zimu se to zcuclo jen na ten běh… možná máš recht a je to dědictví zimy

>> Mikis4318, 11. 05. 2012 11:33:59 to mě právě přišlo, že jsem dělal – mám za sebou přes rok, začínal jsem na 3km tempem 8min/km, dnes je to 5–10km tempem kolem 6:15–6:45min/km. Ty týdny a měsíce – to myslíš ale až po zranění, ne? Jinak jsem pochopil, že ty opravy probíhají neustále aniž o tom víme a problém se objevuje až když se to přestává stíhat … tak jsem myslel, že by měla existovat nějaká bezpečná rezerva v pravidelném koloběhu treninku -třeba týdenní, která by zajistila bezpečnou rezervu, aby to k žádnému skutečnému problému ani nedorostlo.

Sloviensko

rudo muž 13.05.2012 00:00:39

>> ghibulo, 12. 05. 2012 13:08:13

jasne daj video a fotky zhodnotime to kolektivne

reparacia kosti a ich posilnenie zavisi ciste od stravy, alebo tie mineraly dodas a stravis alebo nie dalej nevdodna strava mineraly z kosti vycucava von a telo ich straca, Je to na dlhu debatu a viackrat som na fore o tom pisal.

poradim ti jedno cvicenie az sa ti zrastie : postav sa doma naboso na spicky, v tom postoji chod do polodrepu a v takej pozicii pomaly chod po dome, je to ako ked chodia potichu priserky, zombie alebo zvierata ti to pisli bezecke svaly a hlavne tie co maju tlmit – perovat dopad pri dokroku a zaroven zistis ktore z nich su slabe a neschopne dlhodobeho tlmenia.

Co sa stne ked predlzis dlzku treninku alebo mnozstvo km za tyzden – tie unavene svaly prestanu pracovat technika sa zmeni a a dopad prestane byt tlmeny.

jedna vec je preto video ked si cerstvy a bezis spravne a druha vec je video ked si uz unaveny a svaly uz nestihaju.

Trenink by sa mal vzdy okamzite ukoncit ked sa neda udrzat idealna technika.

napriklad jeden trik velmi dobreho veteranskeho maratonca – aby predchadzal prave tomuto tak dlhy beh v nedelu (ked uz mal unavene svaly z intenzity pocas tyxcdni robil tak, ze bezal len tak dlho kym mal idealnu techniku a ziadny sval nebol vycerpany, typicky mu to vychadzalo na 60–90 minut a aby z toho mal 3+H trenink, tak okamzite skocil do bazena (behal v blizkosti bazena a pokracoval behom vo vode, tak uz nehrozilo ziadne zranenie zo zlej techniky a udrzoval vysoku intenzitu treninku beh vo vode je este narocnejsi. Ine riesenie tiez pozuivane je behat takto v blizkost domu a hned ako pride ten zlom skocit na pripravene kolo a dojazdit dalsie 2H intenzivne, pokial to pocasie umoznuje

Urcite sa daju podla okolnosti vytvorit dalsie kombinacie sportov

Bušovice

Celkem 144 km
Minulý měsíc 0 km

ghibulo muž 13.05.2012 01:03:13

>> rudo, 13. 05. 2012 00:00:39

díky za tipy, to cvičení určitě vyzkouším :-) … co se týče minerálů, začal jsem teď polykat vápník+hořčík+D3 … aby se to rychle dalo dohromady… a uvažuju, že to budu čas od času brát pro sichr dál…

Sloviensko

rudo muž 13.05.2012 02:42:04

>> ghibulo, 13. 05. 2012 01:03:13

tabletkove mineraly malokedy pomozu skor poskodia, najma tabletkovy vapnik je jeden z najnebezpec­nejsich tabletkovych doplnkov, obycajne skonci na cievach, vnutri klbov atd.

odpoved je zelena strava

Celkem 0 km
Minulý měsíc 0 km

Vozataj muž 16.05.2012 16:22:37

>> ghibulo, 10. 05. 2012 11:21:20

Loňský rok jsem si tím také prošel. Ale nevím přesně, zda to bylo jen z běhu. Cca 3 měsíce jsem chodil na box, do toho lehce běhal, jezdil na kole a hrál florbal. Trápila mne zadní strana spodku holenní kosti. Stereografie odhalila únavovou zlomeninu. Běh jsem úplně vypustil, na box také už nechodil a jezdil více na kole. Přes prázdniny bolest odezněla. K běhu jsem se vrátil až v zimě. Nyní po 5 měsících pravidelného běhání je to zaplať pánbůh zatím všechno v pořádku.

Říkám si, jestli to přeci jenom nezavinil box, kdy člověk drží váhu na špičkách a holeň je tak více namáhána, ale je to jen spekulace.

Brzo se uzdrav a ať to zase běhá!!

Motto: Gonna fly now!

Lysá nad Labem

Celkem 2843 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:38:26 (2011)
půlmaraton: 1:35:39 (2012)
maraton: 3:35:39 (2012)

Mikis4318 muž 17.05.2012 09:18:07

>> ghibulo, 12. 05. 2012 13:08:13

plácl jsem to radši neadresně, právě protože jsem nevěděl, jak plynule jsi kilometráž navyšoval, jak prudce jsi přešel na VFF atd.

Dobré rady, jak se toho příště vyvarovat, už padly.

Přeju hodně štěstí. Podívej se na youtube na Spirit of the Marathon, Deena Kastor si tím taky prošla a pak to všem natřela :-)

Motto: Hra na vlčí dech, gazelí nohy a Švejkova játra.
Nalezené položky: 12 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.