otužování
Okříšky
LiNo 05.09.2012 09:26:46
nazdar sportovci/kyně, otužujete se někdo ? lépe řečeno chodíte někdo v zimě do rybníka ? loni jsem začal příliš brzy /někdy v listopadu/ používat neopren a bylo po otužování :) Tělo se prostě brání lézt do té studené vody. Máte nějakou „vychytávku“ jak mozek přesvědčit ? Co si tak v duchu říkáte nebo na co myslíte ? díky L.
Brno
Petr Kaňovský 05.09.2012 09:56:47
>> LiNo, 05. 09. 2012 09:26:46
Do rybníka bych si neodvážil jít, snad i proto, že neumím plavat, ale jinak se celoročně otužuji vzduchem (při běhání, při spaní i normálně) a občas i během naboso ve sněhu, a je to fajn.
Praha 4
Dav 05.09.2012 10:04:29
Každý den ráno teplá a pak studená sprcha. Činím tak nepřetržitě asi od 12 let, kdy jsem se dočetl, že to dělal i James Bond:-P. Nevěřím, že by to mělo nějaký velký přínos v oblasti zdravotní prevence, nastydlý bývám skoro každou zimu, ale je to bezva způsob, jak se po ránu probrat.
pms 05.09.2012 10:46:41
>> LiNo, 05. 09. 2012 09:26:46 na otázku otužujete se? bych asi měl odpovědět ne. Nejsem žádný otužilec, ve studené vodě je mi zima. Ale vzhledem k tomu, že jezdívám na kajaku i v zimě, tak jsem před takovými 7 lety začal hrát takovou hru, abych nebyl překvapen, kdybych se nečekaně octl ve vodě. Úkolem je každý měsíc udělat 5 plaveckých temp ve volné přírodě (viz http://lednacek.net/brok). Myslím, že takový krátký pobyt ve studené vodě neuškodí. Za tu dobu se mi zatím niť nepřetrhla. Samozřejmě taktizuji, většina pokusů spadá do začátku měsíce, protože vždycky může být hůř . Jedinou vychytávkou pro mozek asi je vlézt do vody bez váhání a pocity zkoumat, až když tam člověk je. Nejhorší jsou asi muka postupného ponořování.
Okříšky
LiNo 05.09.2012 10:57:33
>> pms, 05. 09. 2012 10:46:41
souhlasím: Nejhorší jsou asi muka postupného ponořování.
ale vlézt do vody bez pravidelného otužování (minimálně 2 x týdně), tak to bych nedal :)))
polopes 05.09.2012 10:57:52
Jasně, otužování je super! Plavání v řece/rybníku v průběhu celého roku dává člověku mimo zdravotních aspektů i jistou volnost :)
Jak píše pms, při vstupu do vody se nesmí přemýšlet o tom, že je to studené Ale chce to opravdu chodit pravidelně aspoň 1–2krát týdně.
Lysá nad Labem
zdeno 05.09.2012 12:08:23
Já dávám studenou sprchu prakticky každé ráno. Problém je, že teď v létě ta studená není vlastně studená. Vliv na zdraví vidím výrazný, měl jsem velké problémy s imunitou, teď je to mnohem lepší. Vloni na podzim jsem lezl každé ráno do bazénu. Můj mozek ještě spal (cca v 5 ráno), takže jsem ho nemusel moc přesvědčovat. Přestal jsem někdy ke konci listopadu, od té studené vody mě šíleně bolely prsty. Jinak vidím jako nejlepší způsob se jen lehce ošplíchnout a pak tam hupsnout. Asi to s tím venkovním cachtáním letos zkusím znovu, třebas vydržím déle.
Pavla T. 05.09.2012 12:19:27
Jak moc vlastně otuží denní sprcha studenou vodou? Začala jsem s tím minulý týden (taky z důvodu, abych mě v chladnějších měsících nezabilo případné vyklopení se z lodi při veslování), ale nějak se mi zdá, že ta voda ze sprchy vlastně není až tak moc studená.
>> pms, 05. 09. 2012 10:46:41
Pět temp měsíčně ve volné přírodě by teda pro mě byla výzva. Asi jsem to neměla číst, teď mi to bude vrtat hlavou
Chimp 05.09.2012 17:34:37
Fajn je otužování vzduchem, lze jej dobře aplikovat také při běhu. V zimě jsem běhal kratší běhy kolem 30 min. v tričku a kraťasech (fotka v profilu) až do mírných mrazů. Jakmile se tělo po několika minutách během zahřeje, pocit zimy prakticky zmizí. Pro teploty kolem nuly je vhodné přidat tenké rukavice a čepku nebo šátek na hlavu. Je také dobré trénovat postupně, k čemuž dává příležitost blížící se podzim.
Pokud člověk postupně a pravidelně netrénuje, tak zimní plavání v ledové vodě nemusí být úplně nejlepší nápad, protože je to velký nápor na srdce.
Tanaki 07.09.2012 11:02:22
Ahoj, chodim vicemene pravidelne plavat do podoli uz nekolik let a soucasti kazdeho plavani je na zaver studena sprcha. Ze zacatku to bylo jen tak z hecu s kamaradkou kdo vydrzi tu ledovou vodu, pak proto, ze po studene sprse se clovek cejti tak skvele. Otuzilost se dostavila brzy. Jelikoz hrozne rada plavu v ciste vode a na mistech kde nejsou moc lidi zacla jsem si jezdit zaplavat na „studenou“ stranu prehrady Slapy. Taky uz jsem si na silvestra dala takovy horsky potok a rakouska jezera jsou bomba. Akorat teda kdyz je voda hodne ledova, tak neplavu radeji daleko do hloubky, pry by cloveka mohlo trefit
Nemocna nebyvam, snad to souvisi s otuzovanim…
megaskvor 07.09.2012 11:49:34
>> LiNo, 05. 09. 2012 09:26:46 Ono je to vlastne hodne jednoduche. Staci se pravidelne chodit koupat ven (prave ted je velmi vhodna doba – protoze ten prechod je plynuly), staci cca. 1–2 tydne na par minut. Hlavni je neprestat a pokud mozno nechodit sam. Ale stejne je nejlepsi najit pobliz skupinu zimnich plavcu (jsou v kazdem vetsim meste :) ) a nechat si od nich poradit, prece jen ve vode kolem 4 st to uz neni zadna legrace.
Praha
jirka v. 07.09.2012 11:51:40
Jednu vychytávku bych měl. Na mě funguje, když se leze do vody hlavou napřed. Tím totiž mozek na chvíli naprosto ochromíš a v tu chvíli tam můžeš bezbolestně vlézt celej.
Nevýhodou jsou mokré vlasy, které je třeba rychle usušit. Asi by pomohla plavecká čepice, ale to jsem zatím nezkoušel.
Okříšky
LiNo 07.09.2012 12:19:55
>> hihik, 07. 09. 2012 11:51:40
tak to zkusím :))) L.
Brno
Hodnocení příspěvků
Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.
Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.