stopy ve sněhu :-)
lodovi
10.01.2013 12:46:38
Dnes se mi poštěstilo běžet část trasy ve vlastních, nikým neporušených, stopách ze včerejška. Bylo to zajímavé pozorovat. Stopy jsou v jedné lajně – skutečně vypadá to (když si člověk odmyslí mezery v kroku) jako by jel někdo přede mnou na kole. Běhám přes špičku s lehkým opřením o patu, při běhu se snažím tlačit chodidla směrem dovnitř, takže pocitově běžím se špičkami přímo dopředu, ovšem v reálu jsou stopy vytočené ven cca 10 až 20 stupňů. Dělal jste někdo takové pozorování? K čemu jste dospěli? Lze stanovit něco jako „ideální došlap“ minimalizující zranění?
Brno
mulisak
10.01.2013 14:02:10
>> lodovi, 10. 01. 2013 12:46:38
Četl jsem, že když si uděláš pomyslnou přímku, tak levá stopa by měla být nalevo od ní nebo se jí vnitřní (pravou) částí dotýkat a pravá by měla být napravo od ní nebo se jí vnitřní (levou) částí dotýkat. Jestli pomyslná přímka prochází v tvém případě středem obou stop, je to špatně, nohy se při běhu vlastně kříží. Tuším, že jako nápravu doporučovali posilování a protahování v oblasti pánve a boků.
lodovi
10.01.2013 14:06:30
>> mulisak, 10. 01. 2013 14:02:10
Díky, to co píšeš má logiku, jistě je to stabilnější.
Brno
milan
10.01.2013 15:27:13
>> lodovi, 10. 01. 2013 12:46:38
To mně připadá dost namáhavé a nestabilní. Kolik kilometrů nebo hodin takovým stylem uběhneš?
Předevčírem jsem běžel v prašanu obrátkovou trať, takže jsem měl
spoustu času prohlížet svoje stopy. Je to jak píše mulisák.
Při návratu k Jehnicím jsem narazil na krásně dlouhý krok s dopadem a
odrazem přes špičku, musel to být pěkný kvapík na ledovém podkladu
přikrytém prašanem.
lodovi
10.01.2013 15:44:13
>> milan, 10. 01. 2013 15:27:13
No já vlastně nevím jestli ten styl je pro mě typický, nebo byl tady
v tom úseku tak v lajně náhodně. Právě se snažím optimální styl
běhu najít. Ale možná běžim furt takhle jako baletka . Když běžím po chodníku
s pískovým posypem tak citelně a slyšitelně „škrkám“ špičkami –
asi se vždy o několik cm posune než pevně přilehne k podkladu … Jinak
tedy tímto „šíleným“ stylem běhám denně cirka hodinku, vychází to
tak na 10 až 12 km a v poslední době už pouze terénem (kromě těch pár
přeběhů po chodnících). Možná bych tedy neměl tak tlačit špičky
k sobě, to pak asi způsobuje ten „křížený“ krok. Jenže to pak zase
poběžím jak Chaplin
Praha-Dalejské údolí
oblivion
10.01.2013 21:47:04
>> lodovi, 10. 01. 2013 15:44:13
Myslím, že se tím tolik trápit nemusíš – například vlci, známí to vytrvalostní klusáci (70–100 km/noc), též „čárují“. Oni dokonce pokládají zadní nohu přesně do stopy přední nohy.
Pokud chceš lidský příklad, tak třeba já se pomyslné osy pohybu dotýkám dokonce vnější hranou chodidla, tedy křížím nohy ještě víc, než Ty. A vytočení chodidla od osy mám menší, 0–10°.
Nevím, jestli to motání nohama není plýtvání energií, ale neumím to jinak. S nohama „od sebe“ jsem dokázal běžet jen jednou – kvůli rozedřeným tříslům. Jestli se Ti běhá dobře, neřeš to.
Půlku půlmaratonu naboso jsem běžel za Martinem Bukáčkem a celou dobu jsem sledoval, jak došlapuje zeširoka (tedy nekříží osu), a přišlo mi to divné. Třeba je to tím, že on je především závodní chodec…
Brno
mulisak
10.01.2013 22:57:16
*>> oblivion, 10. 01. 2013 21:47:00
Vlky sem vůbec nepleť, mají jako čtyřnožci jinou biomechaniku pohybu. Nemáš nohy do O, když se ti tak moc kříží nohy?
>> lodovi, 10. 01. 2013 15:44:13
Neexistuje sice jeden ideální běžecký styl, ale já bych to zkusil opatrně řešit. Teď ti to nemusí vadit, ale časem nebo zvýšením kilometráže to může způsobit zranění. Zkus zkrátit krok a zvýšit kadenci (min. 170 kroků za minutu při svižném běhu). S krátkým krokem by křížení mělo být obtížnější. Krátký krok pomůže i při tom „škrkání“ špičkami, které může být způsobené dlouhým krokem a dopadem před těžiště. Zkus se soustředit na rychlé zvedání choditel po odrazu a představ si, že nohy dělají kruhový pohyb, jako kdybys jel na kole.
Praha-Dalejské údolí
oblivion
10.01.2013 23:16:45
>> mulisak, 10. 01. 2013 22:57:16
Nohy mám spíš do X, občas i škrtám koleny o sebe, na kole třeba taky. Ani pár let pokusů o jízdu na koni na tom nic nezměnilo… :o)
Kadence normální, 180–190. Kilometráž mám hodně nízkou, tak se problémy asi neprojevují. Jen při běhu naboso puchýře na vnějších hranách chodidel…
Praha 4
Dav
11.01.2013 10:07:32
>> lodovi, 10. 01. 2013 14:06:30
V jedný ose chodí manekýnky po molu, dává to taký ten správný pohyb
v bocích , pro běh se
mi tahle technika nezdá úplně vhodná…, ale teď mne napadá, co vlastně
závodní chůze…, kdo zná jejich techniku, možná to dokáže
specifikovat…
Nenačovice
Losík
11.01.2013 12:10:02
Tak já mám stopy taky v jedné ose, bez znatelného vybočení do stran.
Manekýnka rozhodně nejsem Pokud to nezpůsobuje žádné problémy, tak bych se tím netrápil,
každý jsme originál. Mě to dělalo jediný problém a to rozedřená
třísla, vyřešil jsem to běháním v těsných elasťácích. A je po
problémech. Trenky mít nemohu. Občas o sebe škrtnu kotníky.
JuroR
11.01.2013 18:51:08
Často narazím na stezky vyježdené od kol, kde stopa je přibližně 15cm
široká a několik cm hluboká, tam pak jednoosí mají značnou výhodu. Pro mne je to ale
utrpení.
lodovi
12.01.2013 12:15:34
>> JuroR, 11. 01. 2013 18:51:08
No musím říct, že když mám běžet v takové stopě od kola tak to
opravdu není příjemné, ikdyž jsem „jednoosý“
Jinak ale děkuji všem za reakce, nějak se s těmi názory poperu no a nakonec půjdu nějakou svou cestou. Děkuji.
Skritek Hugo
12.01.2013 16:13:13
>> Dav, 11. 01. 2013 10:07:32
Ano, zavodni chuze a chuze na molu jsou si hodne podobne. Vlastne ta na molu je jen vyrazne pomalejsi. Chuze se slape de facto v jedne ose.
Dnes jsem se vracela ve svych stopach opakovane a videla tak svuj beh
v ruznych intenzitach – bezela jsme stupnovane tempo. A slapu v jedne ose
s tim, ze mi ji kopiruji paticky a spicky jsou lehce vyboceny ven. Mozna to mam
z chuze
Dopad mam na predni cast chodidla (prostor za prsty) s tim, ze pak se rychle odrazim z paticky (nebo tak nejak, mozna se spis jen pres patu zhoupnu k odrazu, tezko se mi to popisuje).
rudo
12.01.2013 22:15:27
na snehu ale clovek moze bezat a chodit inak ako na suchom asfalte alebo betone sneh je potencialne smysklavy a pocit strachu a opatrnosti nas moze podvedome nutit drzat nohy viac pri sebe aby sa nerozutekali do stran z toho vznika trvale napatie vnutornych svalov stehna stabilizatorv panve atd proste vsetky tie svaly ktore pracuju ked sa talcia nohy ku sebe, napriklad cvik v lahu na hrbte a medzi kolena sa da lopta ktoru s snazime kolenami stlacit. neustale behanie po smyklavom snehu a na lade bez klincovych tretier potom moze sposobit trvale ztuhnutie a skratenie tychto svalov a ked pride jar budeme sa divit ako sa nam zle beha a ake zranenia na nas lezu treba neustale robit strecink a jogy a skusat roztahovat nohy so najviac napriklad v sede na zemi roztianut vystrete nohy co najviac a predklonit sa dopredu dat si lakte dosterdu na zem a ist trupom a hlavou co najblizsie ku zemi idelane flexibilny clovek si dokaze lahnut cel;ym trupom pekne na zem medzi vysteret roztiahnute nohy
hovorim o trupe a nohach jedneho a toho isteho cloveka
na zistovanie bezeckeho stylu je vhodne na suchom tvrdom povrchu asfalt betono prebehnut cez mlaku a bezat dalej a potom skumat tie mokre stopy za mlakou takto by to malo byt presnejie nez sneh
Hodnocení příspěvků
Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.
Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.