ŽENY: Vystavuje menstruace stopku běhání? Někdy spíš naopak [článek]
501 01.03.2013 10:10:52
Když mají své dny muži, dají si panáka Fernetu, když je mají ženy,
je to o poznání menší zábava. Menstruace je každoměsíční realita
většiny žen v určitém věku. A když běháme, musíme ji zkrátka vzít
v úvahu a zamyslet se nad tím, jestli bychom měly během periody něco
změnit, upravit či vynechat.
Odkaz
na článek
Praha 3
intensity 03.03.2013 15:14:24
Naprosto souhlasím s tím, že nejhorší období je od odvulace do prvního dne menstruace. Jednak jsem na zabití, nervoza jak „stará Vajtyngrová“ – slova mojí mamky No a druhak, najde se vždy jeden den před menzes, kdy se těším, že vyběhnu, ale ouha nohy bolí, blbě se dýchá a at dělám co dělám, neustupuje to. A to že to nejde spolu s kombinaci s tou starou Vajtyngrovou, bych se ten den zahrabala pod zem nebo se rozpláču:-)
pam65 03.03.2013 17:19:40
Zajímavé i pro muže. Evolučně bylo výhodné, když partneři (pre)menstruujících žen běhali po lesích a sháněli jídlo. Ti, kteří to neudělali, sháněli jídlo, když se mohli rozmnožovat, takže postupně vyhynuli. Proto ta rituální nečistota ve všech starších kulturách. Nálady spojené s PMS tomu také odpovídají („vypdani, stejně z toho nic nebude“). Kdoví, zda muže neovlivňují kladně (!) feromony či co k vyšším fyzickým a zvlášť běžeckým („uteč, kdo můžeš“) výkonům.
Praha 4
Zdeněk68 03.03.2013 19:39:31
>> pam65, 03. 03. 2013 17:19:40
V období, které popisuješ měly ženy v průměru cca 10 dětí a dožívaly se v průměru 40 let, tak skoro neměly menstruaci a byly většinou v jiném stavu (od porodu do porodu), tohle je spíš otázka posledních 100–200let.
rudo 03.03.2013 20:46:17
pre bezkynu/ sportovkynu vseobecne su najnebezpecnejsie posledne 3 dni pred. Je najvyssie napatie, svaly slachy su trvalo napnute akoby skratene mala schopnost reklaxacie, a to nedovoluje jednotlivym svalom rychlu reakciu na kazdy pohyb dopad nerovnost terenu atd a je najvyssie riziko zraneni, to sa aj davno ukazalo v studii ktora zistovala datum zranenia bezkyn a datum porovnala s mesacnym cyklom, vacsina zraneni prave zapadlo do tych 3 dnoch pred
Anakha 06.02.2014 17:57:31
Měla bych jeden čistě technický dotaz předpokládám spíše na dámy. Vložky? Tampón? Kalíšek? Krátké běhy (do hodiny) zvládám v pohodě, ale s první variantou jsem si uhnala veverku (zákeřná varianta vlka), druhá je funkční tak na 50 minut a řešit přebalování v lese, zimě a na sněhu nic moc. Radši než vymýšlet něco již vymyšleného, zeptám se. Poradíte?
káča 06.02.2014 20:39:05
Zrovna teď jsem to taky řešila. Bohužel v nejhorších dnech ani A ani B není správně. Takže pak běhám kolem komína a na delší běh se raději ani neodvažuji. Navíc během se vše jen zhorší a urychlí. Nicméně – hodně přemýšlím o kalíšku. Mé dvě kamarádky s ním mají zkušenost a obě víc než dobrou. Takže já bych volila za C. Ale vyzkoušené to nemám.
Kamkam 10.02.2014 12:07:01
Já mám tedy dobrou zkušenost s kalíškem Softcup. Prý to dokonce vymyslela běžkyně na dlouhé trasy. Nic není vidět, nikde nic nečouhá. Jenom to chce cvik při zavádění (i vyjímání), ale jak je jednou Softcup na správném místě, tak funguje bezvadně. Je fakt, že při opravdu silné menstruaci si běh odpustím, ale to je max 1 den. Nevím, jestli sem můžu napsat přímo e-shop, kde to kupuji, ale softcup.cz se dá vyhledat poměrně snadno.
Berenique 10.02.2014 12:18:02
>> Kamkam, 10. 02. 2014 12:07:01
Já vyzkoušela kalíšek už i na 24hodinovce…žádný problém. Ale já nemám problém s menses a běháním téměř nikdy.
Ovšem teda koukám co všechno neexistuje… pro mě daleko lepší je kalíšek „luna“ ze stránky mujkalisekluna.cz . Nedělala bych reklamu, jenže za tu cenu co softcup, se dá tenhle používat roky, a ne na jedno, či dvě použití. Navíc ten vhled koukám taky nic moc, takový předpotopní.
running turtle 10.02.2014 13:41:48
Ahoj, já běhám s tamponem a to kdykoli. Problémy nemám.
Hodnocení příspěvků
Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.
Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.