Maraton bez gelů
Brno
Petr Kaňovský 06.05.2013 09:59:55
Mám dojem, že prvnotní otázka byla, zda lze maraton absolvovat bez gelů, přičemž odpověď je, že lze.
Vše ostatní se mi zdá do určité míry jako spekulativní (byť podloženo různými velmi dobrými důvody), protože beztak nemáme žádnou studii, která by prokázala, že při využívání gelů při závodu dosáhnu o x minut lepší čas než bez gelů. Navíc je toto asi dost individuální, takže stejně asi případným zájemcům nezbyde, aby si to odzkoušeli na sobě.
rudo 06.05.2013 10:03:13
>> Desert, 06. 05. 2013 09:54:37
mozes mat to cele iny nazor, mne to nevadi, ja varujem neznalych veci nech si najprv vykusaju gel bez behu.
jaked som prvykrat pocul o geloch, bolo na bezeckcyh a triatlonovych forach a tam sa hned od zaciatku varovalo pred traviacim dolsedkami pocas samotneho zavodu a bola to tak celkom vseobecna znalost.
Ja si nemyslym ze vsetky gely musia byt nutne F, ved som to jasne povedal ze nie su ale ak niekto nevie o tom nic a pride do obchodu a povie ze chce gely na maraton tak je velka pravdepodobnost ze mu predaju F alebo ze si ich vyberie podla ceny.
preto o tom pisem, vadi ti to ?
Postrizin
SlavoK 06.05.2013 10:10:59
>> rudo, 06. 05. 2013 09:59:04
V com teda vidis rozdiel medzi zjedenim gelu, alebo inych cukrov?
Desert 06.05.2013 10:18:40
>> kanovsky, 06. 05. 2013 09:59:55
souhlasím maraton lze uběhnout bez gelu,
co se týká jeho užití a výkonnosti, přikláním se k názoru Dana,
Desert 06.05.2013 10:25:31
>> rudo, 06. 05. 2013 10:03:13
opět jsi to nepochopil, i tu fruktózu může spotřebovat, ale je to o tom přehledu, měl jsem v lednici jeden šuplík plný různých gelů, co jsem dostal na testování ( některé jsou přímo na vyhození), většinu jsem rozdal, ty co jsou skutečně kvalitní, ty si kupuji,
nakonec metabolismus pracuje v závislosti na klimatických podmínkách, a druhu zátěže,
a co se týká intermolekulárních vazeb i u těch polymerů, tak je i rozdíl, je-li polymer z Kanady, ze Švédska, z Česka nebo Itálie, i při velice podobném složení,
rudo 06.05.2013 10:36:21
>> SlavoK, 06. 05. 2013 10:10:59
rozdiel je v tom ze pokial ine ckry majua pomer f:g 1:1 alebo este lepsie ak je viac G, tak pravdepodobsnot negativnej reakcie je velmi mala.
toto je zname nielen pri spracovanych cukroch ale pri cistom cerstvom ovoci, kde je zname ktore druhy ovocia maju revahu F a preto sposobuju problemy
myslim ze toto bolo dost jasne povedane uz 100× roznymi slovami, neviem co nie je jasne ?
rudo 06.05.2013 10:38:36
>> Desert, 06. 05. 2013 10:25:31
" opět jsi to nepochopil, i tu fruktózu může spotřebovat, ""
je to s tebou stale dokola, podla ucebnice biochemie sa musi aj F v pohode stravit a teda tak to musi byt, to ze v praxi vacsina ludi to tak nema uz ucebnice nezaujima
opet si to nepochopil
Desert 06.05.2013 10:48:57
>> rudo, 06. 05. 2013 10:38:36
stejná kampaň, o škodlivosti fruktózy byla před 25 lety, ale hlavní roli tam sehrával tuk,
tedy vše s mírou, s tím si organismus poradí, potom bych si mohl myslet, že nemůžu jíst nic,
Desert 06.05.2013 10:57:48
>> rudo, 06. 05. 2013 10:36:21
jasné není to, že přeměna fruktózy na glukózu stimuluje produkci enzymů, které se sekundárně podílejí na zlepšení profilu k dynamice rychlosti dle Ozawy -AKBR,
Postrizin
SlavoK 06.05.2013 11:02:10
>> rudo, 06. 05. 2013 10:36:21
no prave preto je mi to nejasne, ze ti ide len o to aby bolo menej fruktozy nez glukozy. jak som pisal o prispevok skor, najst gel z fruktozy je v nasich koncinach dost problem. Nemozem pravda tvrdit za Dao, ze zrovna on just niekde taky nevyhrabal a stalele dokola pouziva ten isty, a neskusi iny s inym zlozenim.
A ty tiez, ked zacnes reagovat na otazku ci maraton s gelom alebo bez, tak napis proste priamo, gel kludne, ale pozor nech je tam menej fruktozy nez inych cukrov. Nech je jasne ze varujes pred fruktozou, nie pred gelom.
EDIT: Cena tiez nie je ukazatel, nasiel som ciste cukrove gely (glukoza + fruktoza + maltodextrin) drahsie ale aspon za stejnu cenu ako ine, ktore okrem tychto sacharidovych zloziek mali tiez magnezium, sodik, BCAA, MTC.
r4d3k 06.05.2013 11:19:08
Taková podotázka, co se nachází na občerstvovačkách na PIMu?
Brno
milan 06.05.2013 12:53:16
„ale ak s tym zacnes naprklad na 25km tak uz by si mal pokracovat kazdych 5km (tych 5km je preto ze musis sa dostat k vode)“
>> rudo, 06. 05. 2013 09:57:51
Neznám nikoho kdo by do sebe cpal každých 5 km jeden gel a to ani po 25 km.
Osobně beru na maratonu první kousek zhruba druhou hodinu a druhý třetí hodinu. Takže dva celkem za celý maraton. Každý z nich natřikrát, vždy těsně před občerstvovačkou. Tam piji vodu i ionťák, aspoň po jednom dcl. Pokud je mimořádně horko beru si i Enervit proti křečím. Maraton je tak krátká trať, že si žaludek nijak dramaticky (pokud vůbec) nerozhodím. Hořké pivo po doběhu mě okamžitě srovná.
Praha
EvženGe 06.05.2013 14:07:43
>> milan, 06. 05. 2013 12:53:16
Milane, teď jsi mě pobavil a řadu ostatních rozhodil. Napsat, že „maraton je krátká trať“ … Já Tě chápu, moje běhání do hospody (15 tam, pivo a 15 zpět) taky řadu lidí dost ničí. Ale pokud tohle budeš tvrdit lidem v Praze někde na 32 km (tam to máš z cíle pár metrů) v době, kdy oni poběží přes tři hodiny a dalších 90 minut je čeká, tak Tě asi z posledních sil utlučou.
Desert 06.05.2013 14:28:20
>> EvženGe, 06. 05. 2013 14:07:43
s tou hospodou to není špatný nápad, jeden takový tip mám na 13km, jen mám obavy jak by to bylo s během zpátky,
vsara 06.05.2013 14:44:51
>> Desert, 06. 05. 2013 14:28:20
Hele to je v pohodě. Ale musíš si dát desítku a jen jednu. A nepospíchat, jinak lezou bublinky i ušima. Pokud tam hodíš pět Plzní, tak to bude náročný. A po startu z hospody prvních 500 metrů pomalu. Pivo v hospodě má tu výhodu, že padesátikoruna váží míň než půllitrová flaška.
P.S. Omlouvám se, že to je pod Sárou, ale nějak jsem se nepřehlásil na sebe.
P.S.S. Krráááá. Kdo to tady klove pod mým jménem !!! ??? !!!!!!!!
Sára
Brno
milan 06.05.2013 14:45:27
>> EvženGe, 06. 05. 2013 14:07:43
Do Prahy se o víkendu nechystám, raději zůstanu v hlubokých brněnských hvozdech.
Desert 06.05.2013 14:51:36
>> vsara, 06. 05. 2013 14:44:51
jj. mám to trochu odzkoušené, vzhledem k tomu, že teď běhám pomalu, tak mi to ani nevadí, i ty bublinky jsou jasné, jen někdy mám obavy, že mi zatuhnou nohy, to víš křídla nemám,
rudo 07.05.2013 05:56:18
z rozhovoru s australskym ultrabezcom pred jeho ucastou na 24H MS :
4. What have you learnt about 24 hour racing that will help you in the Netherlands Always learning mate. The nutrition side is extremely hard to get right. I understand all the science, but the human body doesn't always follow the rules.
mačus 12.05.2013 18:07:43
>> mačus, 05. 05. 2013 19:34:59
RT 3:26:53.Asi 5 půlka banánu ,jeden měsíček pomeranče a hrst hrozinek,ty sem měl problém spolknout.Jinak jednou jonťák a voda.Gely mi nescházely a nemám pocit, že by mi dokázaly nějak výrazně pomoc. Spíš mě trápilo teplo .
Praha-Dalejské údolí
oblivion 12.05.2013 18:31:54
>> mačus, 12. 05. 2013 18:07:43
…no ono na takový výkon se obejdeš i bez ovoce (cukrů), to se dá i na olej, vodu a sůl; a den před tím klidně hladovku… to se v tomto vlákně nějak moc nezdůrazňovalo, o jaké výkonnosti v souvislosti s gely vlastně kdo mluví…
wagi 12.05.2013 23:45:42
>> oblivion, 12. 05. 2013 18:31:54
Já jsem to nesledoval ale co ty nejlepší V Praze?
rudo 13.05.2013 00:28:25
>> oblivion, 12. 05. 2013 18:31:54
to je zavadzajuce, u kazdeho ide o max mozny vykon. ak si maratonec na urovni 2:20 a ides len 2:40 tak je to ciste na tuk, ak si ale na urovni 3:40 a chces tych 3:40 alebo 3:39 tak je to na krv a teda aj silne na cukor a cim dlhsie sa trapis 4H vs 2H tym je to cele aktualnejsie s tym doplnovanim cukrov
to by som skor povedal naopak ze ten co to da za 2H, by soim mal skusit bezat 4H naplno (nejakych 60–70km) aby vedel aka je fyzilogia hobika co s vypatim sil da M za 4H
Hodnocení příspěvků
Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.
Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.