Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít
Index » Běžecký trénink » Zhoršujem sa ?

Zhoršujem sa ?

Nalezené položky: 7 První Předchozí | 1 | Další Poslední
avatar

Janio muž 08.05.2013 20:56:31

Zdravím

Na začiatok som tu nový… Takže ak sa to tu už riešilo, tak sa ospravedlňujem, no nenašiel som to.

Tak v skratke: Behať som začal minulý rok cez letné prázdniny (len rekreačne max. nejaké 2 km) No cez zimu som prestal a začal až 16.01 tohto roku na bežiacom páse. Zo začiatku to bolo strašné, ale zlepšoval som sa…

Môj bežecký plán je taký, že behám utorok, štrvtok a v sobotu. 25 min beh, 10 min chôdza a zase 25 min beh (rýchlosťou 12 KM/h) Keďže na páse bežíte stále konštantou rýchlosťou, tak za tých 50 min. čistého behu som zabehol presne 10 KM (Čo si myslím, že je dosť slušné nato, že som len pred nedávnom začal)

No a môj problém spočíva v tom, že čím ďalej sa viac a viac zhoršujem :( minulý týždeň som nevládal zabehnúť prvých 5 KM (horko ťažko som tých 10 KM dokončil) No a včera som nevládal už po 10 minútach to sú nejaké 2 – 3 km

A neviem prečo. Pred tým ma niekedy v boku píchalo, niekedy nie. Asi podľa toho ako som dýchal. Ale teraz to je iné. Proste akoby ten pás išiel príliš rýchlo a ja proste nestíham udržať tempo, tým padom ma po čase začne aj píchať v boku a koniec. Viem, že svaly mi to dovoľujú. Pondelok, stredu, piatok civím… Čiže snažím sa vyrysovať svaly a celkovo zlepšiť kondičku…

Prosím o radu. Čo zlepšiť aby som zase začal napredovať a nie sa zhoršovať. Behávam rád a nechecl by som s tým prestať… Uvítam všetko a vopred ďakujem :)

avatar

Brno

Celkem 80953,24 km
Minulý měsíc 526 km
10 km: 0:37:39 (2014)
půlmaraton: 1:22:19 (2014)
maraton: 2:54:22 (2014)

Petr Kaňovský muž 08.05.2013 21:10:24

>> Janio, 08. 05. 2013 20:56:31

Doporučuji mnohem větší tréninkovou pestrost, ať už co se týká rychlosti, sklonu, vzdálenosti či času pohybu a podobně. Kdyby ses dostal někdy i do přírody, tak by to bylo též fajn.

Kdybych měl běhat jen rychlostí 12 km/h, tak bych to dlouho nezvládl, psychicky ani fyzicky. Velmi často běhám i rychlostí kolem 10 km/h či menší a rozhodně to není ztrátou času. Naopak se ale hodí i to, že občas běhám rychle, prostě co nejpestřeji.

Samozřejmě se nyní mohou projevovat i jiné vlivy, například latentní nemoc apod., nicméně pestrost bych doporučoval bez ohledu na to.

Ať se Ti daří!

Motto: Jestliže poběžíš, neklopýtneš. :-)
avatar

Sloviensko

rudo muž 08.05.2013 22:38:08

>> Janio, 08. 05. 2013 20:56:31

ako Petr poukazal, nahle zhorsenie bez nejakej zjavnej priciny moze signalizovat nejaky nastupujici virus ci bakteriu, pripadne nejake ine zacinajuce problemy

sleduj si aj ine prejavy zdravia, napriklad stupen zahlienenia chut nechut do jedla a kvalita a dlzka spanku

mal by si teraz zvolnit nastav si pas na pomalsie 10 alebo 9 km/h a najdi si optimalnu rychlost pri ktorej sa citis v pohode a moc sa nezadychcis, tak behaj apson 3 tyzdne bez skusania povodnej rychlosti, zatial uvidis ci prisla alebo neprisla nejaka choroba a ak si bol pretrenovany tak sa zregenerujes

tiez sa kriticky pozri na svoju stravu, nie je moc synteticka ?

Motto: you can't stop, what is coming !
avatar

Janio muž 17.05.2013 18:50:06

kanovsky

Ďakujem, čo sa týka tej pestrostí s tým súhlasím s tebou, musím niečo vymyslieť už… V zime mi to vyhovovalo na páse, teraz je už vonku veľmi pekne. No mňa strašne irituje to, že buď okolo mňa idú vkuse autá, alebo vybehne pes atď. Treba niečo poriadne :P

Zo začiatku som skúšal viac rýchlosti, ale 12ka mi vyhovuje (samozrejme už to mením odkedy si mi to poradil :) )

Čo sa týka choroby, tak chorý som málo kedy a ani teraz som nebol, tak neviem… V každom prípade ďakujem za príspevok a za dobré rady :)

Rudo

Chuť do jedla mám vždy, teiž so zdravotným stavom problém nemám (necítim sa nejak zlé, naopak odkedy som začal behať stále lepšie a lepšie) Aj keď niekedy po behu som unavený… (Môže tá unava byť aj z pretrénovania ?)

Čo sa týka spánku a stravy, snažím sa spať aspoň 8 hodín… ale kvôli škole sa to nie vždy dá… (Ranné vstávanie keďže dochádzam a večer úlohy…)

Strava je veľmi zlá… 80% stravy mám pečivo s treskou, šunka saláma, alebo niečo podobné. :-/ Doma nikto nevarí a ja keď prídem domov okolo 19:00 mám dosť iných povinnosti a pre seba samého sa mi ani nechce… Je to veľký problém tá strava ?

BTW tiež ďakujem za rady :)

Mal by som ešte jednú otázku… Čítal som, že po 20 min behu sa začínajú paliť tuky. Takže otázka koľko behať ? Minimálne 20 min čistého behu ? Či sa môže striedať s chôdzov ? Čo radíte ? :)

Ďakujem

avatar

Celkem 399 km
Minulý měsíc 0 km

jook muž 19.05.2013 14:46:19

Tiež som tu nový (behám od konca decembra) a začínal som beh prekladaný chôdzou. Až teraz (min. týždeň) som začal behať bez chôdze 4–5km. Tuky páliš aj skôr (nie je to po 10 minútach behu?) Behaj 20–30 minút 4–5 krát do týždňa a nie na vzdialenosť ale na čas. (Ja napr. behám podľa šport testra a kontrolujem si tep. 1 deň mám napr. menšiu záťaž, druhý väčšiu, ďalší takú istú, potom napr. najväčšiu (anaeróbnu) potom iba chôdzu. Pauzu mám v pondelok a piatok. Raz behám 30 minút, inokedy 35, potom 25 – podľa záťaže srdca.

avatar

Praha

Celkem 7881,3 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:39:33 (2014)
půlmaraton: 1:28:26 (2014)
maraton: 3:21:53 (2014)

ped7g muž 19.05.2013 16:57:18

>> Janio, 17. 05. 2013 18:50:06

Ak chces chudnut, tak plati jednoducha fyzika a zakon zachovania hmoty. Ak mas nizsi kaloricky prijem nez vydaj (mesacne napr., denne extremy su nepodstatne), tak bud budes lahsi, alebo sa ti nieco poskodzuje. Takze aby si chudol na vahe, tak staci mat primerane nizsi prijem nez vydaj. (Ak ho mas prilis maly, tak miesto chudnutia si telo vymysli nejake ine patologicke reakcie) To akym sposobom behas (pomaly, rychlo, s chodzou) je nepodstatne.

U beznych netrenovanych jedincov sa tuky nepalia pri behu takmer vobec. Ked bezis rychlo (anaerobne alebo na hranici aerobneho tempa), tak sa nepalia ani u trenovanych vytrvalcov, ak ides pomaly, tak telo by mohlo, ale nie je sibnute a nebude si pridavat pracu naviac, ked moze palit glykogen, co je ovela jednoduchsie. Samozrejme je to individualne, ale u vacsiny netrenovanych ludi je jediny sposob ako telu naznacit ze by mozno mohlo zvazit aj palenie tukov: odbehnut relativne intenzivny trening v dlzke 90–120min, tam niekde by ti malo „dojst“ a to plazenie dalej za tou hranicou, to uz telo musi palit nieco ine. Obvykle tuky su jedna z poslednych moznosti, po ktorych siahne.

Ak vidis niekde ako vytrvalci riesia dlhe behy v pomalych tempach koli paleniu tukov, tak to nie je koli chudnutiu, ale koli tomu, aby telo vobec naucili aspon ciastocne pocas behu pouzivat aj energiu z tukov, a to sa da len v pomalom tempe (cca. maratonske a pomalsie). Na chudnutie su skor lepsie intenzivne cvicenia, za kratsiu dobu spalis viac energie, aj ked tam je vyssie riziko ze si nieco pretazis a poskodis. Ale 2+h behy pre zaciatocnika su tiez spolahlivy sposob ako beznu populaciu dostat do ordinacie, takze jedine co by som ja osobne doporucil je trpezlivost a davat pozor co hlasi telo, ked sa zvysuje postupne zataz.

Pokial ti ide o formovanie postavy, tak kasli na palenie tukov, kalorie, vahu a podobne nezmysly… proste trenuj rozne typy treningov a postupne zvysuj vykonnost. Este som nevidel atleta ktory beha 10km pod 32min a je tlsty. Ak napr. teraz zabehnes 10km za 60min, a z 2 roky sa dostanes na 45, tak urcite budes vyzerat o dost inac. Bez toho aby si sa stresoval nejakym kilom sem abo tam.

Motto: Pain is temporary, quitting lasts forever.
avatar

Sloviensko

rudo muž 19.05.2013 22:56:11

>> Janio, 17. 05. 2013 18:50:06

strava je dolezitejsia ako trenink, v pociatkoch mozes trenovat takmer hocijako a sa zlepsis. Ovsem strava je to co ti da stavebne latky na kvalitnejsie telo ktore chces treninkompostavit prerobit

ked stavas alebo renovujes barak, tiez davas do toho cim klvalitnejsi material a materialy vsetkeho druhu, neda sa t riesit tak ze co na tom ze je stracha derava okna rozbite dam viac energie a budem viac kurit a dom sa tak sam akosi opravi ?

Nebudes davat do F1 ferrrai olej z trabanta ?.

Motto: you can't stop, what is coming !
Nalezené položky: 7 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.