Nejbližší české maratony
Pavel 07.11.2005 15:54:18
Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jestli někdo nevíte o nějakém, klidně i málo známém maratonu v ČR (malá vzdálenost od Brna výhodou, ale rozhodně ne podmínkou) v příštích dvou třech měsících. Snažil jsem se, ale nic jsem nenašel… Díky Pavel
Pavel 07.11.2005 16:15:48
Díky.
Příznačné je, že pár minut poté, co jsem se zeptal, jsem našel, co jsem hledal. Kdyby to zajímalo i někoho dalšího – seznam českých maratonů 2005 http://pandora.idnes.cz/…05/3/13118/5 Hu, 7. ledna, to zní docela drsně. Ale aspoň nehrozí vedro (na letošním PIMu bylo např. na můj vkus příliš teplo).
Láďa Tarant 07.11.2005 20:37:07
V Termínovce není uveden Porubský dvojmaratón ve dnech 26. a 27.11. , propozice http://www.volny.cz/…/dvoj051.htm .
Pavel 08.11.2005 17:41:41
Dík moc, to vypadá dobře. Akorát myslím, že 1 maraton bude stačit
regioRUN.cz
-W- 09.11.2005 12:11:33
[quote=Pavel]Dík moc, to vypadá dobře. Akorát myslím, že 1 maraton bude stačit [/quote] Dvojmaraton v Porubě : Tak přijď ten první den. Já a pár mých dobrých známých jej poběžíme také jenom jednou.
- W-
regioRUN.cz
-W- 25.11.2005 09:34:30
Takže zítra to začíná :)
******* DVOJMARATON V OSTRAVĚ *******
viz.: http://www.volny.cz/…/dvoj051.htm .
Bude to asi v tomhle mrazu hodně zajímavé a časy budou určitě slabší, ale já jsem se vybavil kvalitním běžeckým termooblečením od Tchiba. Soupeři třeste se – já Vám zatopím ! 8o)
- W-
Praha - Klánovice
Ondra1 25.11.2005 10:06:07
[quote=-W-]Takže zítra to začíná :)
Bude to asi v tomhle mrazu hodně zajímavé a časy budou určitě slabší, ale já jsem se vybavil kvalitním běžeckým termooblečením od Tchiba. Soupeři třeste se – já Vám zatopím ! 8o)
- W-[/quote]
Tak zlom vaz hochu, ať to valí! A nezapomeň nám pak napsat reportáž :) Ahoj, Ondra
asistent 25.11.2005 10:29:28
Přeji pohodový maratón a užij si ho od startu až do cíle. Pamatuj – není důležité vyhrát, ale užít si to co nejdéle :)
Já ten porubský vynechávám neboť ještě nemám tolik naběháno a určitě bych ho nedoběhl. Takže zítra jdu Lysou horu s kufrem a s kámošema …
Jinak určitě budu 26.12. na Štěpánském běhu v Porubě (15km) – na ten se těším a jsem zvědav sám na sebe. Poběžím ho taky v Tchibu :)
Takže zlom vaz
Praha 12 - Modřany
Mirek Kostlivý 25.11.2005 13:54:04
Držím palce a závidím tu pěknou teplotu, i když pár stupňů navíc by neškodilo. Když čtu stále o tom Tchibu, tak si jdu dát kafe, ale za tu propagaci jejich výrobků by snad nám měla ta firma platit! Vypadá to, že kdo neběha v Tchibu, není snad ani marathonec.
asistent 25.11.2005 15:26:50
[quote=Mirek Kostlivý]Vypadá to, že kdo neběha v Tchibu, není snad ani marathonec.[/quote] Jó, jó, je to přesně tak, nebo naopak ? :) Kdo běhá v Tchibu není maratónec, chichi :) je to Tragéd !
Ostrava a okolí
Beet 25.11.2005 16:44:55
[quote=-W-]Takže zítra to začíná :)
- W-[/quote]
Chtěj jsem se jít zítra podívat, ale zdraví mi vystavilo stop. Tak si to užij a ať jsi se sebou spokojen. Beet
Praha
Radek Narovec 25.11.2005 16:48:59
- w-: Až ti bude nejhůř, vzpomeň si na nás!!! Máš můj obdiv, že se v takové kose do toho pouštíš :)
Radek
Ostrava a okolí
Beet 28.11.2005 11:01:28
2 -W-: Blahopřeju k sobotnímu krásnému třetímu místu ( http://www.volny.cz/…v/26_11.html ). Těch 43 sekund asi zamrzí, ale v tom sněhu, klobouk dolů. Napiš zážitky, jaké to bylo v tom počasí, sněžilo?. V neděli to muselo být ještě horší, protože tady v Ostravě celý den pršelo. Piš, piš, piš…
regioRUN.cz
-W- 28.11.2005 13:00:55
Tak teda jo. Pokusím se něco vytvořit :) Takže .......... po velice úspěšném 44. Ostravském maratonu, který jsem absolvoval v počátkem září jako svůj již letošní devátý, jsem si dal menší maratonskou pauzu. Více jsem se začal zaměřovat na kratší závody a tím na zlepšení rychlosti. To se mi celkem povedlo – zlepšil jsem si všechny osobáky na těchto tratích od desítky až po půlmaraton. Proto jsem se hodně těšil na můj letošní poslední maraton, kterým uzavírám svou letošní sezónu. Podle mých výsledků z předešlých závodů to vypadalo, že mohu pomýšlet dost vysoko. Chtěl jsem hlavně obhájit výborný čas z výše uvedené Ostravy, která nebyla zařazena do letošních maratonských tabulek a nebo alespoň minimálně zaběhnout pod tři hodiny. No ono, ale koncem listopadu se už asi zázraky dělat nedají. Počasí již týden před startovním výstřelem bylo hodně zimní a já se pomalu začínal smiřovat s menšími cíli. Sice teploty kolem nuly nejsou vůbec na překážku – ba právě naopak, ale povrch na trati již bohužel ano. Přesto jsem v přípravě neustal a nachystal jsem se jako na každý jiný můj standardní maraton. Mám v přípravě několik základních pravidel, které se my vždy oplatilo dodržovat: 1) týden před startem žádný alkohol, 2) dva až tři dny před startem žádná fyzická aktivita (pouze relax), včetně běhu – tzn. naběháno 0.km, 3) tři dny před startem žádná těžká a mastná jídla, žádné luštěniny a těžce stravitelná zelenina – naopak plnit se cukry jakékoliv formy (sladkosti, těstoviny, rýže, brambory), ale pozor nepřejídat se, 4) den před startem se zavodnit, tzn. hodně tekutin, které jdou průběžně tělem ven :), 5) ráno nejpozději dvě hodiny před startem stlačit alespoň jeden až dva banány.
Vše bylo mnou dodrženo a já jsem s dobrou náladou přicestoval v sobotu 26.11.2005 do Ostravy. Je moc příjemné se na těchto Ostravských akcích setkat se spřízněnými tvářemi a potřepat si rukou se stejně postiženými nadšenci. Prezentace proběhla bez problému. Přihlásil jsem se pouze na jeden maraton za startovné 100,–Kč. Většina se teda hlásila i na druhý maraton, který se konal v neděli, ale to jsou pro mne již kategorie ultravytrvalců :) V klidu jsem se převlékl do nově pořízeného termo oblečení Tchibo a do nových (ale již zaběhlých a odzkoušených) krosových Asics Trabuco.
Na startu nás bylo přes PADESÁT a z toho více jak polovina zahraničních běžců (Polsko, Slovensko, Maďarsko, Bělorusko). Byl tam i můj kamarád Richard s Kopřivnice, s kterým se potkávám na všech možných závodech, a který mi to o třídu nakládá. Zjistil jsem, že se svým vodičem poběží v tempu 4:00 min. / km. Zaradoval jsem se a ochotně se na ně nalepil. Běželo se osm pětikilometrových okruhů s jedním zkráceným. Hned po startu jsme šli ve čtyřčlenné skupince dopředu. Později se kolem nás přehnal pozdější vítěz Igor Heleš, ke kterému se připojil ambiciózní Roman Baláž – oba z domácího oddílu. Hned se trhli, protože neběželi avizovaným tempem na 2:50:00. Ve skupince, která se tímto potrhala zůstal pouze můj kamarád s vodičem a já jakožto přícmrdek, který asi po deseti kilometrech odpadl. Od té chvíle jsem již až do konce závodu běžel sám. Na pátém místě jsem si již držel své standardní maratonské tempo a celou dobu jsem asi 200–400 metrů před sebou viděl mé soky, kteří postupně dotáhli odpadajícího druhého v pořadí. Terén na stezce pro cyklisty, byl z počátku pokrytý sněhem – později se mezi námi proklestil traktor s pluhem. V každém případě jsme, ale museli dávat dost pozor kde došlapujeme, abychom neuklouzli. Vím minimálně o jednom případě kdy se hezká polská běžkyně při obíháni kuželu na otočce u občerstvovačky celá skropila teplým a sladkým čajem – navíc v poloze ležmo. Přihlížející muži hbitě přiskočili a něžnou dívčinu opět postavili na nožky – jenom ji prý nějak podezřele dlouho čistili propocený a politý oděv . Ona však nedbala a závod řádně dokončila. Během závodu se začalo oteplovat a klouzající stezka začala pomalu čvachtat. Já zjistil, že jsem se zbytečně moc navlékl, protože mi bylo horko. Dalo se to však vydržet a navíc jsem měl díky mým skvělým botkám pocit, že jsem úplně v suchu. Teda žízeň jsem samozřejmě hasil na každé občerstvovačce vodou nebo teplým čajem a také svými živatobudiči (energetický nápoj s taurinem, kofeinem a vitamíny, iontový nápoj a dvěma energetickými gely). Asi někdy po třicátém kilometru odstoupil přede mnou běžící vodič mého kamaráda s Kopřivnice a já se rázem ocitl pro mne na běžném leč nepopulárním čtvrtém místě. V jednu chvíli se přede mnou míchalo pořadí. Igor Heleš samozřejmě běžel stylem „přede mnou nikdo a za mnou daleko nikdo“ – jenom Roman a Richard se na chvíli přehodili. V tu chvíli jsem tyto dva soky začal dotahovat. Jednou jsem za nimi běžel pouze asi půl minuty (že by pomohli dodané cukry?). Romana Baláže to asi vylekalo, protože náhle zrychlil předběhl Richarda a již to dotáhl na druhém fleku do cíle. Ale můj kamarád Richard z Kopřivnice začal naopak tuhnout. Holt běžel teprve svůj třetí maraton v životě a asi se projevila jeho nezkušenost. On totiž maraton se většinou rozhoduje nejdříve až po 25-ti kilometrech. V polovině předposledního kola (34.km) jsem ho dotáhnul a ihned také utrhnul – a zbavil jsem se toho depresivního čtvrtého místa. Jenomže v té euforii kdy jsem zrychloval, aby jsem jej předehnal, jsem dostal ihned první krizi. Pobolíval mně podivně žaludek (že by se chtěl někdo nebo něco podívat ven?) a nohy již nechtěli kmitat a byli najednou nějaké těžké. Ale Richard byl na tom asi hůř, protože nebyl za mnou vidět. To mně uklidnilo a do posledního pětikilometrového okruhu jsem se otáčel dokonce s mezičasem, který napovídal, že by to mohlo vyjít i pod tři hodiny. Ale tělo bylo proti. Poslední okruh to byla jedna velká krize. Zde mně držela při běhu (sice pomalém, ale běhu) pouze vidina, že cíl se blíží a já jsem třetí. Většinu si teda nepamatuji, ale vím že jsem se jednou při míjení srazil s pátým Polákem (běžel v trenýrkách!), který na to řekl stejné jedno slovo jako já (v polštině i v češtině stejné) – již jsme asi ani jeden neměli sílu uhýbat.
No a je tu cíl 3:00:43 a třetí flek. Nevím jak to hodnotit, ale v tu chvíli jsem byl rád, že je konec a bylo mi jedno, že jsem třetí a nebo kousek za metou tří hodin. Chvíli jsem se motal, potom jsem hodně pil vodu na občerstvovačce (příště si nachystám kolu) a potom pořád chodil. Začla mi být zima, tak jsem se trochu oblékl do suchého. Na čtvrtém místě asi čtyři minuty za mnou doběhl Richard, který byl úplně zdeptán. Po doběhu se zřítil k zemi na sníh a nevnímal okolí. Rodiče se o něj, ale dobře postarali, poněvadž druhý den oproti očekáváním odběhl další maraton a vyhrál celkově kategorii „A“ – obdivuji jeho houževnatost a hlavně pevnou vůli. Já jsem druhý maraton neběžel a asi jsem udělal dobře, protože počasí v neděli bylo ještě horší (nejdříve obleva a teplo, potom déšť a nakonec ještě ochlazení).
Na vyhlášení jsem však v neděli došel. Bylo to důstojné ukončení mé celkem úspěšné sezóny. Pořadatel Otta Seitl opět vše zvládl perfektně a i proto se již teď těším na další jeho maratony, které startují již příští rok v lednu – přijďte někdo taky.
Uf. To je snad vše (musel jsem se, ale hlavně v závěru hodně krotit)
- W-
Praha 12 - Modřany
Mirek Kostlivý 28.11.2005 13:19:17
Výkon je to obdivuhodný, gratuluji! Ještě prý byly na Ostravsku špatné rozptylové podmínky, tak snad jsi nedostal do plic příliš mnoho škodlivého prachu.
Česká Třebová
hudy 28.11.2005 13:23:34
Taktéž se připojuji ke gratulaci, super.
Praha 4 - Háje
Tucnak 28.11.2005 13:33:11
Není co dodat! Gratuluji, je to naprosto úžasný výkon!!
T.
Praha 3
Manfred 28.11.2005 14:02:17
Taky musím pogratulovat. Skvělý čas v obtížných podmínkách, navíc velmi čtivá reportáž!
asistent 28.11.2005 14:20:51
Gratuluji a tiše závidím (ten čas .
regioRUN.cz
-W- 28.11.2005 14:23:35
[quote=Lubosh]-W-, klobouk dolů! Dát maraton za 3:00:43 na konci listopadu, v krosovkách, na špatném terénu a ještě na okruzích – to je prostě fantazie. Ty sám víš nejlíp, který maraton se ti maximálně povedl, ale pro mě osobně, takhle z dálky, je tohle ještě větší výkon než ta Ostrava![/quote] Ono se to s Ostravou srovnat moc nedá. Tam zase bylo hodně horko a dusno. Ale oproti dvojmaratonu jsem tam zažil mnohem větší přísun endorfinů. Tam jsem až na poslední dva kilometry neměl absolutně žádnou fyzickou krizi (pouze psychickou při kufru). V září jsem neběžel ale letěl a moji soupeři odpadali jak švestky od stromu :) Doufám, že podobné pocity při běhu a následném doběhu do cíle ještě někdy zažiju.
- W-
regioRUN.cz
-W- 28.11.2005 14:30:23
[quote=Mirek Kostlivý]Výkon je to obdivuhodný, gratuluji! Ještě prý byly na Ostravsku špatné rozptylové podmínky, tak snad jsi nedostal do plic příliš mnoho škodlivého prachu.[/quote] No myslím, že toho prachu moc nebylo. Běželo se po cyklostezce a silnice široko daleko nikde. Navíc se již o víkendu u nás ve fabrikách tolik nemaká jako v dobách minulých, tak škodliviny snad tak hrozné nebyli. Jsem přesvědčen, že třeba v Praze při PIM akcích to může být za určitých okolností horší (dvouproudová výpadovka).
- W-
P.S. Navíc mi tady jsme již navyklí na toto ovzduší a oproti jiným máme tímto výhodu. Ale zase jako ropáci mame problémy třeba na horách, že ?
Brno
running-observer 28.11.2005 14:43:08
Gratuluju. Pěkný!
Praha 12 - Modřany
Mirek Kostlivý 28.11.2005 14:47:23
[quote=-W-]No myslím, že toho prachu moc nebylo.[/quote] To jenom v televizi zase jednou strašili, jak je to tam strašné, a aby se omezila pohybová aktivita. Jak je vidět, to na pořádné zocelené marathonce neplatí, ti vydrží všechno …
Brno (Újezd u Brna)
Stanislav Junga 28.11.2005 15:16:05
3:00:43 to je teda krásnej čas. Jen tiše závidím. Gratuluji.
Praha 5 - Barrandov
Rosťa 28.11.2005 15:28:10
Gratuluju! Perfektní čas i reportáž.
Praha
Radek Narovec 28.11.2005 18:38:42
- w-: skvělé, vzhledem k ročnímu období až neuvěřitelné
runing observer: dost drsný humor :)
Brno
running-observer 28.11.2005 18:57:36
[quote=Radek]-w-: skvělé, vzhledem k ročnímu období až neuvěřitelné runing observer: dost drsný humor :)[/quote] Beru to s humorem, ale je to spíše drsná realita. Samozřejmě ten dým možná taky udělali zahrádkáři, co spalovali vše možné i nemožné… Občas takovou dávku od zahrádkářů dostaneme i při závodě. Ale to jsme se dostali trochu od tématu, že…
Brno
running-observer 28.11.2005 19:02:35
[quote=Stanislav Junga]3:00:43 to je teda krásnej čas. Jen tiše závidím. Gratuluji.[/quote] Já teda taky. Ale neboj: za rok či za dva něco natrénujem a třeba se něco takového bude moci stát i naším cílem… Ale upřesňuji: Já když závidím, tak zároveň přeju (To myslím mluvím za nás oba)
regioRUN.cz
-W- 28.11.2005 21:31:40
[quote=running-observer][quote=Stanislav Junga]3:00:43 to je teda krásnej čas. Jen tiše závidím. Gratuluji.[/quote] Já teda taky. Ale neboj: za rok či za dva něco natrénujem a třeba se něco takového bude moci stát i naším cílem… Ale upřesňuji: Já když závidím, tak zároveň přeju (To myslím mluvím za nás oba)[/quote] Já myslím, že ne „třeba“, ale „určitě“. On ten můj čas není žádný zázrak (já zase závidím jiným). A mám takový názor, že je třeba pouze trochu běžecké trpělivosti a píle a tyto časy jsou potom dosažitelné pro nás všechny (samozřejmě s přihlédnutím k věku a zdravotnímu stavu). A všem to úpřimně také přeji. Já teda také doufám, že se stihnu PROTRÉNOVAT trochu dál než jsem teď :) O talentu nebo něčem vrozeném se můžeme bavit až s časy pod 2:30:00.
Ale jinak všem moc díky za gratulace. Ono to vždycky potěší :)
- W-
Praha - Radlice
Jitka 29.11.2005 07:32:38
[quote=-W-][On ten můj čas není žádný zázrak (já zase závidím jiným). A mám takový názor, že je třeba pouze trochu běžecké trpělivosti a píle a tyto časy jsou potom dosažitelné pro nás všechny (samozřejmě s přihlédnutím k věku a zdravotnímu stavu). A všem to úpřimně také přeji. Já teda také doufám, že se stihnu PROTRÉNOVAT trochu dál než jsem teď :) O talentu nebo něčem vrozeném se můžeme bavit až s časy pod 2:30:00. -W-[/quote] Je to zázrak, super čas! Gratuluju moc! J.
Hodnocení příspěvků
Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.
Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.