Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít
Index » Zdraví, nemoc, bolest » Přetrénování? Nebo něco jiného?

Přetrénování? Nebo něco jiného?

Nalezené položky: 24 První Předchozí | 1 | Další Poslední
avatar

Praha

Celkem 8004,86 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:49:31 (2012)

Pavla T. žena 30.10.2013 08:36:49

Se začátkem trenažerové sezony – kromě běhu taky vesluju – jsem si všimla, že se mi zhoršila výkonnost. Na trenažeru totiž neustále vidíte ty čísla :-) a prostě stejné tréninky jezdím hůř než loni. To bylo trochu zklamání, ale připisovala jsem to tomu, že jsem celé léto veslovala jen na vodě, a to je pro mě, začátečníka, hlavně o technice, a vůbec ne o intenzitě. Jenomže se mi zvedla taky tepovka – po delší době jsem si ji začala měřit a při stejných vzdálenostech a časech je asi o 10 vyšší. Taky u běhu se mi zdá vyšší, i když tam ty čísla nemám tak přesně před sebou (loňské trenažerové tréninky mám zapsané). Po hodně dlouhé době jsem si změřila taky ranní tepovku – minulý týden jsem naměřila 52, dneska dokonce 58, přičemž minulou zimu to bývalo 46, někdy dokonce 44. Tak přemýlím, co se děje – je možné, že bych se přetrénovala? Nebo je to něco jiného?

Jinak se cítím dobře, nemocná jsem celý rok nebyla, akorát mám nechuť do běhání úseků a do závodění, tak na to poslední měsíce kašlu (ale to může být dost dobře jen povahový rys, a ne přetrénování :-D )

V první řadě bych si asi měla nechat vyšetřit krev. Je něco, o co bych měla doktorku požádat? Jaké může mít zvýšená tepovka příčiny, jiné než přetrénování?

Díky za jakékoli názory a připomínky.

Motto: "Vím, že když si dobře zaběhám - nebo ani ne dobře, ale když si prostě jen zaběhám - budu mít lepší den." A. K.
avatar

Sloviensko

rudo muž 30.10.2013 08:53:39

>> Pavla T., 30. 10. 2013 08:36:49

ako dlho to vlastne trva, zvysena tepovka v klude a aj pri namaahe sa pozuiva ako signalizator nastupujucej choroby – infekcie a da sa to vidiet niekolko dni dopredu, ovsem naozaj len niekolko dni ak to trva dlhsie a stale este zadne kychanie a kaslanie, tak to mozes vylucit.

pretrenovanie je jedna moznost, druha moznost su nejake chybajuce mineraly, zvycajne sa pozera na zelezo, hemoglobin, ale aj no sodik draslik horcik, tazsie by sa zistovalo napriklad nedostaok proteinov a lekari taky koncept asi poznat nebudu, ovsem svaly moze byt oslabene a nedostatku bielkovin a preto rovnaka namaha sa citi ako vyssia namaha.

Tiez to moze byt celkove zahlteneie krvi a cievneho systemu napriklad lepkom a roznymi zluceninami ktore si telo vytvori z cukrov a sacharidov a pripadne z tych umelohmotnych plnidiel co sa davaju napriklad do nizkotucnych jogurtov a podobne srandy.

Tiez to moze byt otazka priepustnosti pluc, kde sa mnozstvo kyslika za jednotku casu uz nedostava, napriklad znecistenie prachom atd.

subjektivne by si mala vediet rozlisit ci mas pocit limitacie v plucach alebo ci su svaly slabsie.

mala by si mat nejake ciste svalove testy kde si meries alebo max vahu alebo pocet opakovani zakladncyh cvikov s urcitou vahou kde ten vykon nie je limitovany fyzickou teda aerobne alebo anaerobne a teda trenovanostou atd ale ciste ti len ukaze ci svaly maju alebo nemaju potrebnu silu a ake je to s porovnanim z roka na rok ak take testovanie svalov nemas tak to zacni robit.

Je mozne ze to je len dosledik lahkeho treniunku na techniku pocas dlhych mesiacov a sila sa proste stratila, lebo svaly nedostali zabrat.

len hadzem rozne namety co ma napadaju prebrat si to musis sama

Motto: you can't stop, what is coming !
avatar

Praha

Celkem 8004,86 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:49:31 (2012)

Pavla T. žena 30.10.2013 22:44:48

Ahoj Rudo, děkuju ti moc za odpověď. Zvýšenou tepovku pozoruju od minulého týdne a pěkně mě to teď štve. Jsem ochotná připustit, že jsem se na trenažeru zhoršila, protože jsem to půl roku netrénovala, to je v pohodě. Ale tepovka při hodinovém lehkém veslování by vyšší být neměla! Vždyť celé léto běhám pomalé běhy a vesluju pomalé desetikiláky na vodě. Ach jo. Plus ještě ta vyšší ranní tepovka.

Horší dýchání ani slabší svaly nějak nepociťuju, jen prostě když chci jet kratší úsek naplno, tak je to při stejném úsilí pomalejší než v zimě, a když jedu jedu něco delšího na určitém rychlostním průměru, na který jsem byla zvyklá, tak je tepovka znatelně vyšší. Jinak se cítím v pohodě.

Jednoho „průšvihu“ jsem si vědoma – poslední dobou jím jak prase. Strašně moc sladkostí, nezdravý jídlo, přecpávám se apod. Mám s tím tradičně problém, většinou se mi to daří držet na uzdě, ale nesmím povolit ani trochu, jinak jedu.

Tipuju, že je nějak rozházený metabolismus, velmi pravděpodobně v souvislosti s tím jídlem.

Motto: "Vím, že když si dobře zaběhám - nebo ani ne dobře, ale když si prostě jen zaběhám - budu mít lepší den." A. K.
avatar

Sloviensko

rudo muž 30.10.2013 23:02:57

>> Pavla T., 30. 10. 2013 22:44:48

ano to je pravdepodobne cukrove sacharidove stravovanie ma za nasledok tvorenia krvnych zhlukov vselijakych utvarov z kategorie tukovo cholesterovo atd a znacne to stazuje priechod krvi cievami

daj si na to pozor teraz uz aj medicina priznava ten kolosalny omyl stravovacieho odporucania a tak ako specialisti napriklad na mozog a mzogove degenracne problemy tak aj na srdce uz zacinaju varovat pred jedenim sacharidov a zacinaju odporucat stravu bihatuy na saturivane tuky, takze miesto cereals pekne poctibu slaninu a vajcia na ranajky

v nizkosacharodovom vlakne som vcera dal link na videjko z Dr Oz show kde to prave preberali po dohrati zacne hrat hned druha cast, tretia uz potom je o inom.

okrem prizaopchatej krvi strava cukrova samzorejme ma za nasledok rozhadzanie cukrovo inzulinoveho cyklu kde za nasledok je strata sily ale aj neschopnost vydavat energiu kedze inzulin neustale prepina metabolizmus na setrenie energiou a ukladanie energie do formy tukovej, takze naozaj telo sa len tazko rozhybava odmieta sportovat a snazi sa setrit teda obmedzuje vykon , povoluje len pomalsie tempo atd

z mojej skusenosti ked som bol v takych stavoch ale aj zo skuesenosti inych ludi sa da vypozorovat ze po asi hodine sustavne usilia sa tela akosi predsa len prepne z tej inzulkinovej pasce a snad aj spali za tu hodinu nejek tie krvne zhluky a akoby sa az potom bolo ochotne rozbehnut, kedysi sa tomu aj hovorili „chytit druhy dych“ ta hodina je len orientacny udaj moze to byt aj skor alebo aj ovela neskor

skus nabuduce ked sa pojdes testovat najpr sa doma rozcvicovat poklusavat hoci aj na mieste a potom na trenazeri jazdit volne ale aj s intenzivnymi usekmi a opakuj toto rozcvicovanie aj po prestavkach a az potom ked ziskas pocit ze si nabehla do rezimu ked sa telu chce skus si dat test naplno.

kludovy tep zvyseny pocas cukroveho obdobia je tiez mozny, kedze su rozhadzane hormony ale aj psychika, tep je skor merac psychickeho a hormonalneho stavu a tiez v tele zrejme prebiehaju zapalove procesy ako priami dosledok cukru, takze je ais aj mierne navysena teplota ==>> zvyseny tep

navyse hrozi ze v takomnto stave precukrovanim sa rychlo rozmnozia nejake virusi a podobne ako ich niekde vonku stretnes

Motto: you can't stop, what is coming !
avatar

Praha

Celkem 8004,86 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:49:31 (2012)

Pavla T. žena 30.10.2013 23:32:35

Rudo, díky. Právě jsme se nedávno s kamarádem bavili, jak v ČR vůbec není v povědomí, že cukr škodí – a to myslím bílý, rafinovaný cukr, tedy žádné low carbs. Mně to tedy škodí hodně a vím to, cukr i mouka, přesto někdy mívám excesy, většinou, když už je mi delší dobu dobře, tak mě mrška zase dohoní. Před časem jsem měla pořád zvýšené teploty a dr. nevěděli, proč, ale stravou se to zlepšilo. Možná to je teď obdobného charakteru, v poslední době jím fakt hrozně. A ty excesy v jídle jsou samozřejmě spojené se špatnou psychikou.

S tím chycením „druhého dechu“, to je přesně můj fenomén. Velmi často se rozběhnu až po pěti pomalých kilometrech, když do té doby sotva ťapu, naposledy teď v pondělí – dalších 15k jsem už běžela v pohodě.

Jestli je to jen reakce na excesy v jídle poslední dobou, tak to zase dostanu pod kontrolu. Vynechám teď dva tři dny trénink, pořádně se vyspím + zlepším stravu a uvidíme (i když reakce na stravu se plně projeví až za několik týdnů, podle mé zkušenosti).

Motto: "Vím, že když si dobře zaběhám - nebo ani ne dobře, ale když si prostě jen zaběhám - budu mít lepší den." A. K.
avatar

Celkem 27228,99 km
Minulý měsíc 0 km

jm1 muž 30.10.2013 23:47:37

>> Pavla T., 30. 10. 2013 22:44:48

Zcela mimořádně ;-) se tady shodnu s Rudou a jeho příspěvkem z 08:36:49 – popsané je IMHO zřejmým indikátorem začínající nemoci.

>> Pavla T., 30. 10. 2013 22:44:48 …vesluju pomalé desetikiláky na vodě…

BTW, na jakou veslařskou disciplínu se vlastně připravuješ?

Co vím od kamarádů, exrepre ve veslování, i ten nejpomalejší skif se jede na totální kyslíkový dluh, a trénuje se na něj formou mj. cooper. běhů na 12 minut…

avatar

Sloviensko

rudo muž 31.10.2013 03:17:23

>> Pavla T., 30. 10. 2013 23:32:35

cukor dokazes vycistit behom par hodin az 1 dna a muku – lepok to potrva dlhsie

ovsem pohyb ti pri tom pomoze, lahky trenink bez hodiniek bez merania vsetkoho len taky pohyb na zabavu

drzim palce

daj potom vediet ako to postupuje

Motto: you can't stop, what is coming !
avatar

Sloviensko

rudo muž 31.10.2013 03:24:59

>> jm1, 30. 10. 2013 23:47:37

toje zaujimava poznamka a sporty ako veslovanie a kajakovanie atd poznaju 2 principialne odlisne systemy treninku, podobne ako kedysi behy poiznali 2 extremy – alebo len intervaly , alebo len dlhe aerobne behanie.

mal som moznost rozhovoru s buvalim vesloavcim AUS repre neskor repre trenerom a ten vysvetloval ako to bolo ked trenovali len intervaly na doraz, sice obcas prinesieol medailu alebo bolo to take ako ruleta nikdy nevedel ci to vyde alebo nie a mal hlboke vypoadky formy a nebol si isty ako to casovat

potom sa stretol tusim nejakym DDR fyzioexpertom a koncultoval cely system a rozhodol sa ist sposobom aerobny trenink na skusku na 1 rok prve mesiace boli tazke a stratil vysledky ale potom to zacalo rast a nepreslo ani celych 12 mesiacov a zistil ze vesluje tie iste tempa ako predtym, ale teraz uz nie na doraz anaerobne ale s prehladom, nestracal silu v zavere, skor naopak v zavere vzdy mohol pridat a usiel vsetkym atd a hlavne formu mal stabilnu nemal vypadky a dalsi rok sa dostal do situacie neporazitelneho.

Bolo to uz davno a odvtedy zrejme to praktizuju vsetci.

ak to prirovnas k behaniu tak pretekar na 3km alebo na 5 km bude nabehavat pocas zakladnej priparvy dlhe 20–30km behy ciste aerobne, nebude behat 12 minut naplno cely rok.

veslovanie je zaujimave tyum ze je to kombinacia nohy+chrbat teda aj vlakna typicky vytrvalostne aj vlakna typoicky silovo rychlostne a zladit to je docela dobra sranda,

na rozdiel od kajakarstva kde nohy su viac menej staticka opora.

Motto: you can't stop, what is coming !
avatar

Praha

Celkem 8004,86 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:49:31 (2012)

Pavla T. žena 31.10.2013 08:21:39

>> jm1, 30. 10. 2013 23:47:37

Víš že bych to jako indikátor začínající nemoci, třeba nějakého obyčejného nachlazení brala? Ale poprvé jsem zvýšenou TF naměřila 18.10., a to už je dost dlouho. Navíc mám pocit, že toho 18.10 jsem to jen objevila a že to je déle trvající stav.

Ad pomalé tréninky na vodě: pomalé jsou proto, že se to teprve učím, a je to vlastně dril techniky, ono tě to dlouho nepustí do vyšší intenzity, protože záběr není jistý, zvlášť když jezdíš sám ve skifu. 10 km je délka běžné výjižďky.

Jinak Rudo, to pro mě taky bylo překvapení, když jsem začala s veslováním, že na to lidi často trénujou ne z té aerobní strany. Taky pozoruju dva přístupy. Někteří buší v posilovnách a jsou to hory svalů, jiní jsou zase spíš štíhlejší a dobře běhají. Samozřejmě je to vždycky kombinace obojího, ale přece jen někdo je víc silový, a někdo zase víc udýchá.

Dneska ráno tepovka 56, tj. asi o 10 vyšší než na jaře. Pěkně mě to s…

Motto: "Vím, že když si dobře zaběhám - nebo ani ne dobře, ale když si prostě jen zaběhám - budu mít lepší den." A. K.
avatar

Sloviensko

rudo muž 31.10.2013 08:53:12

>> Pavla T., 31. 10. 2013 08:21:39

veslovanie to ma dost obmedzene s typom pretekov

kajakarstvo ma trate od 500m az po dlhe 40km maratony a tak sa kajakari delia na rozne typy

jasne v nasich zemiach je dost vedomosti o tom ako natrenovat velke alebo silne svaly, mame trenersku tradiciu vo vzpierani kulturistike, v atletike su to vrhaci co nosili medajle,

ale uz je to horsie s vedomostami o vytrvalostnom treninku svalov hornej casti tela a nie je to tak jednoduche preniest vedomosti a skusenosti z treninku vytrvalosti noh

kto ma zaujem si nad tym porozmyslat alebo vyskusat tak odporucam porovnat 2 testy oba su hodinovky :

  1. 1H drepy naprazdno bez ciniek do paralnej urovne stehien so zemou, prestavky kedyskolvek zratava sa kolko drepov sa spravi dokopy za hodinu
  2. 1H bench press s lashkou cinkou, chlapci napriklad 20kg mozu byt prstavky kedyskolvek zratava sa kolko poroadny opakovani sa spravi za 1H

na provnanie napriklad sutaz ocelak ma 1 z disciplin bench pres s vahou 65kg a tak su typoicke dobre vykony niekde nad 40 opakovani, co uz je vytrvalost ale aj tak je to vsetko viac o sile a anaerbnej vytrvalosti priaopdne schopnost pracovat s lokalnym laktatom a cez bolest a vsetko je to odcvicene dajme tomu za 3 minuty, cize nie je to skutocna vytrvalost hornej casti tela to sa ukaze az pri hodinovke, pre holky snad na skusku len s prazdnou zeleznou stanglou bez kotucou skusit co to za 1H.

umyselne neodporucam kliky miesto benchu pretoze prve by asi odislo CORE a zacala by sa prelamovat chrbtica a opadat brucho a chrbtica by mohla doplatit tam by to nebol test toho co chceme, v lahu na becnhi je CORE pekne na lavicke podoprety a tak toto odpada

samoztna vytrva;ost CORE sa potom restuje kolko minut sa udrzi cisty Plank bez prehnutia, ale to uz je ina problematika

na testovanie vesliarskych svalov su lepsie pritahy cez kladku kde su nohy vyradene z prace a testuje sa teda ciste len vrchana cast tela, na vesliarskom trenazeri je moze tiez zafixovat nohy a drzat chrbat bez pohybu a tahat to len pritahom ruk, teda praca vrchneho chrbta plus biceps a plecia

tak sa da aj trenovat aj testovat vytrva;lost tych svalov bez toho aby sa do toho plietlo co nohy dokazu, to tiez odporucam

Motto: you can't stop, what is coming !
avatar

Prachatice

Celkem 0 km
Minulý měsíc 0 km
půlmaraton: 1:41:01 (2011)

wagi muž 31.10.2013 12:04:32

>> rudo, 31. 10. 2013 08:53:12

Na veslování pracují ze 2/3 nohy.

avatar

Žďár nad Sázavou

půlmaraton: 1:42:51 (2011)

pam65 muž 31.10.2013 13:45:50

Nízký tep může být způsobený i staženými cévami (tím se sníží potřebný objem krve). Tedy hypertenzí. Bez jiných ukazatelů toho o zdraví či zdatnosti zas tak neříká.

Motto: No toto!
avatar

Sloviensko

rudo muž 31.10.2013 21:23:15

>> wagi, 31. 10. 2013 12:04:32

ano, ale na trenazeri si to mozes pekne rozdelit ak dodrzis techniku ovsem strata vykonnosti tej 1/3 sa pozna.

Motto: you can't stop, what is coming !
avatar

Praha

Celkem 8004,86 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:49:31 (2012)

Pavla T. žena 01.11.2013 21:58:04

Včera se stala podivná věc. Ráno tepovka 58 – příliš mnoho, měla by být o 12 až 14 nižší. Odpoledne jsem se vydala k doktorce, že jí řeknu o vyšetření krve. A doktorka, že prý uděláme celou preventivku, a kromě krve mě poslala na EKG. Jak tak sedím v čekárně na kardiologii a nudím se, vytáhnu mobil, zmáčknu stopky, rukou se opřu o krk a měřím tep :-) No, měřila jsem to opakovaně po půlminutách, tep 48! Pak mě zavolali, trvalo to chvíli a hned mi vyjeli výsledky pro doktorku. V těch čarách se moc nevyznám, ale bylo tam napsáno: „komorová frekvence: 41t/min“ a „Závěr lékaře: sin. bradykardie“, což je tedy, jak jsem si našla, zpomalení srdeční frekvence. No to jsem z toho blázen. Doma už zase tepovka mnohem vyšší, ráno opět 58.

Takže se mi takhle přechodně snížil tep někdy kolem druhé odpoledne. Tak jsem přemýšlela, co mohlo být v té době jinak, ale moc mě toho nenapadá. Byla jsem nalačno, protože jsem nestihla jít na oběd – poslední jídlo jsem měla kolem 8 hod. ráno (obvykle jím pravidelně, ale měla jsem honičku, protože jsem chtěla brzy vypadnout). A přitom jsem během dopoledne pila kafe, docela dost kafe.

Dnes jsem si zkusila před obědem (tj. kolem 12) změřit tep znovu a opět jsem naměřila 48 – v sedě na židli. Bylo to před obědem a po kafi. Po obědě už tepovka zase kolem 60.

Co z toho vyvodit? Že bych měla vyšší tep kvůli nízkému tlaku, který mi ta káva zvedne? Nebo něco jiného?

Jinak já mám opravdu celý život nízký tlak, dvakrát mi naměřili i 80/50, párkrát jsem měla učebnicových 120/80, a většinou mám něco mězi tím. Máme nízký tlak v rodině.

Může ta tepovka být vyšší kvůli nízkému tlaku?

Může se tlak snížit špatným jídlem? Nedostatkem sodíku? Nebo je to ještě jinak?

Motto: "Vím, že když si dobře zaběhám - nebo ani ne dobře, ale když si prostě jen zaběhám - budu mít lepší den." A. K.
avatar

Praha

Celkem 8004,86 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:49:31 (2012)

Pavla T. žena 01.11.2013 22:08:30

Jestli si někdo myslíte, že jsem blázen, že si pořád měřím tep :-) tak mi to prostě vrtá hlavou a snažím se tomu přijít na kloub. Už několik týdnů mám asi o 10 bodů vyšší tep – při tréninku i ranní klidový. Tak bych chtěla vědět, proč. Ale když na to nepřijdu a krevní testy budou dobré, tak se na to vykašlu a budu to chvíli ignorovat.

Jinak přetrénování jsem už zavrhla. Nejdřív jsem si myslela, že by to třeba i mohlo být, protože jak běhám, tak vesluju, a měsíčně tak mám kolem 400 km, když obojí sečtu. Dělám to tak už víc než rok, a začala jsem s tím po roce, kdy jsem běhala do 150 km a neveslovala. Ale většinu tréninků mám pomalých, něco rychlejšího max. 2× za týden. Navíc jsem letos ani nezávodila. Nicméně kdybych z takového tréninku byla přetrénovaná, tak bych měla spíše parasympatetickou formu, tj. nízkou tepovku, která by nechtěla během výkonu moc růst. Ani nemám další symptomy přetrénování, jako je přetrvávající ú­nava.

Motto: "Vím, že když si dobře zaběhám - nebo ani ne dobře, ale když si prostě jen zaběhám - budu mít lepší den." A. K.
avatar

Sloviensko

rudo muž 01.11.2013 22:51:10

>> Pavla T., 01. 11. 2013 21:58:04

debatovat o tlaku je na dlhe lakte, ale v co najvacsej strucnosti :

krvny obeh ma za ulohu dopravit ziviny a kyslik do kazdej ciastocky tela do kazdeho tkaniva a aj do najvzdialenejsieho miesta. Ked sa neikam nemoze dostat tak skusi zvysit tlak, zvysuje tlak az dovtedy kym sa nedostane do kazdeho tkaniva aj za ciastocne zablokovanym pristupom. cim vyssi tlak tym vacsi problem sa niekam dostat pre krvny obeh. Lieky na znizovanie tlaku su na to aby sa zabezpecilo ze neiktore tkaniva zacnu bez kysliku a zivin odumierat a medicina si tak vyrobi viacej pacosov.

ak sa ti krv dostane vsade lahko, tak telo dovod tlak zvysovat

otazka co je prilis nizky tlak ? ked ti to robi problemy.

ranajsia tepovka : telo je dost aktivne rano, v podstate uz od 4 hodiny rano zacnu prebiehat intenzivne cistiace procesy a telo ma problem s tym ze je nehybne priklincovane v posteli a nema zvyseny krvny obeh cinnostou pohybom a nemalo moznost vyprazdenia c 1 a c 2 a nemalo uz pisun vody a nebolo riadne rozdychane, a atk si pomaha zvysenym tepom na ten krvny obeh ale aj bojuje s tymi nevyorazdnenymi organi plnymi mechurmi atd atd.

preto sa vyspele kuktury a vyspele spolky atd drzia zasady – budicek je o 4 rano a zacina sa hybat, joga poklus vyplavanie rozdychanie alebo aspon podojit kravy atd a pomedzi to nejake prijate tekutiny.

nutit sa lezat v posteli predstierat nedospatost a snazit sa byt kludny a merat si „kludovy“ tep je pre telo taka fraska.

priordzeny denny cyklus je popoludnasji ultm, bezohladu na to ci sa jedlo a co sa jedlo na obed a prirodzne je poobednajsia siesta, spanok relax atd a vtedy prirodzene by aj tep mal byt najnizsi

ked som sa viac venoval jogickej relaxacii tak som si dokazal spomaliyt tep hocikedy pocas dna, ale to nemala nic spolcne s tym za kolko by som dal maraton, bol to len vysledok ovladania roiznychtelesncyh oaranmetrov cez psychiku, majstri si odkazu aj uplne srdce zastavit a nastartovat na zelanie

jj a bezna obvodacka alebo kardilogicka pre beznu populaciu ked vidi sprotovca hned vykrikuje bradykardia a chce voperovat pacemaker aby dosiahla tych poctivych 70 za minutu

Motto: you can't stop, what is coming !
avatar

Praha

Celkem 8004,86 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:49:31 (2012)

Pavla T. žena 06.11.2013 21:27:15

I když se to zrovna netýká běhu, podělím se s vámi o zajímavost. Dneska jsem byla na té preventivce, krevní testy všechny v pořádku + přišly výsledky na protilátky proti tetanu. Měla jsem tetanovku naposled v 18 letech, pak mělo být kolem třicítky přeočkování, ale stěhovala jsem se z jednoho konce ČR na druhý a nějak dlouho nešla k doktorovi, až kolem 40 se na to přišlo, že nejsem přeočkovaná a doktorka mě chtěla přeočkovat rovnou třemi injekcemi. Ale měla jsem zrovna nějaký zdravotní problém, tak se to odložilo. Myslela jsem, že teď už se těm třem injekcím nevyhnu, a neměla jsem z toho radost, je to přece jen zátěž pro organismus, a světe div se, krevní testy ukázaly, že mám dost protilátek a vůbec žádné přeočkování (ani jedna injekce) není nutné. Doporučená kontrola za pět let. Takže po 28 letech od očkování mám dost protilátek proti tetanu! Zajímavé, což?

P.S.: „bradykardii“ doktorka přešla bez povšimnutí :-D

Motto: "Vím, že když si dobře zaběhám - nebo ani ne dobře, ale když si prostě jen zaběhám - budu mít lepší den." A. K.
avatar

Celkem 27228,99 km
Minulý měsíc 0 km

jm1 muž 06.11.2013 21:53:15

>> Pavla T., 06. 11. 2013 21:27:15 …žádné přeočkování (ani jedna injekce) není nutné…

Pokud se během prázdnin situace totálně nezměnila, tak mám ještě jedno, doplňující ;-) vysvětlení: http://www.mzcr.cz/…_2918_5.html

avatar

Sloviensko

rudo muž 06.11.2013 22:03:10

>> Pavla T., 06. 11. 2013 21:27:15

vakcinacia je zlocin na ludstve, vsak coskoro sa to ludom prezradi a vinnici budu sudeni

Motto: you can't stop, what is coming !
avatar

Praha

Celkem 8004,86 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:49:31 (2012)

Pavla T. žena 06.11.2013 22:24:16

>> jm1, 06. 11. 2013 21:53:15

ha ha, tak ona došla očkovací látka :-)

Ale obecně se zdá, že se konečně začalo uznávat, že není třeba tolik přeočkovávat. Mně překvapil i ten test na protilátky – proč se to nedělá vždycky?

Motto: "Vím, že když si dobře zaběhám - nebo ani ne dobře, ale když si prostě jen zaběhám - budu mít lepší den." A. K.
avatar

Praha

Celkem 8004,86 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:49:31 (2012)

Pavla T. žena 06.11.2013 22:25:04

>> rudo, 06. 11. 2013 22:03:10

Tak zločin zrovna ne, ale v tom nadšení se to asi hodně přehnalo.

Motto: "Vím, že když si dobře zaběhám - nebo ani ne dobře, ale když si prostě jen zaběhám - budu mít lepší den." A. K.
avatar

Celkem 27228,99 km
Minulý měsíc 0 km

jm1 muž 06.11.2013 23:16:30

>> Pavla T., 06. 11. 2013 22:24:16 …proč se to nedělá vždycky?

několik možných důvodů:

  • pokrok (a zlevňováni ;-) ) (bio)technologií (testy ELISA atp)
  • lukrativnost/ne­lukrativnost (některých?) lab. činností
avatar

Postrizin

Celkem 41 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:34:30 (2011)
půlmaraton: 1:13:56 (2011)
maraton: 2:39:32 (2011)

SlavoK muž 07.11.2013 08:23:56

Nooo, a az bude ockovaci latky na neco jine prebytek, pripadne se bude blizit expirace, tak ministerstvo zdravotnictvi da doporuceni ke zkraceni intervalu mezi preockovanim, pripadne preventivne zavede preockovani i tam kde to puvodne bylo jednou celozivotne. Vsak ona se uz nekde nejaka studie co by to podporila najde…

Porad mi chybi blijici smajlik…

avatar

Sloviensko

rudo muž 07.11.2013 09:04:42

ked uz sa teda bavime o ockovacom zlocine

http://spravy.pravda.sk/…ckovat-deti/

sa rozhodne ako bezpravny stat je SVK

Motto: you can't stop, what is coming !
Nalezené položky: 24 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.