Prosim o pomoc
max39 14.11.2014 22:51:25
>> Steven 07, 14. 11. 2014 20:04:13
Tak jako priam som dojedol Vase Olomoucke tvaruzky.A ze Maxi necitaj tu poslednu vetu .Som v tom,ze syry jest mam.A ja ich teda jem kazdy den.Tvaruzky milujem:3–4× tyzdenne,bryndza,tvrde syry,kysle mliecne vyrobky,cottage cheese : kazdy den.No tak zas dieta odtial-potial.A aj tie orechy si obcas davam:2× tyzdenne…?????
MAX
EDIT:Syry si zobrat nedam!!! .
Černé Voděrady
MartiNo 14.11.2014 23:00:27
>> max39, 14. 11. 2014 22:51:25
Maxi klid, tvarůžky jsou úplně v pohodě, málo S a T, hodně bílkovin. Tvrdé sýry mohou být hodně tučné, ale pokud jedeš na minimum sacharidů, tak by to nemělo vadit. Bryndza nevím. Cottage by měl být také v poho.
Určitě odtial potial …ale teda jíš dost pozdě, ne? No, však ty se s tím postupně popasuješ. Držím nadále palce a sleduji, i když nepřispívám do diskuze – vše ti obvykle dřív napíše někdo jiný
max39 14.11.2014 23:13:46
>> MartiNo, 14. 11. 2014 23:00:27
Ahoj.Veru,dlho si u nas nebola .To s tym jedenim mas pravdu.Je to jedna s poslednych veci,ktorej sa neviem akosi zbavit.Ale nie je to kazdy den.Chodievam dost neskoro spavat(2:00) a keby som sa najedol posledny krat napr. o 20:00 tak by som musel asi zamknut chladnicku a kluce zahodit :). A dakujem za podporu so syrmi-milujem ich.
MAX
Steven 07 14.11.2014 23:19:06
>> max39, 14. 11. 2014 22:51:25
Ale neblbni, nechci bejt za intelektuála, ale mám nějakej vztah k Francii a tam platí du vin se marie avec du fromage, zjednodušeně víno a sýr k sobě patří jako ženich a nevěsta. Bez sýrů nemůžu být. Ale jsem takové prase, že jsem schopen si výšeuvedené dát jako druhou večeři právě tedka. A je krapet pozdě. Já Ti jenom nechci kazit Tvé úsilí. Takže v poho, jo.....?:-)
Steven
Steven 07 14.11.2014 23:22:04
>> max39, 14. 11. 2014 22:51:25
Btw olomoucké tvarůžky minimum tuku a maximum bílkovin. Takže v poho.
Steven 07 14.11.2014 23:23:02
>> max39, 14. 11. 2014 22:51:25
Už napsala MartiNo. Mám pomalejší internet. Už raději končím:-).
max39 14.11.2014 23:43:25
>> Steven 07, 14. 11. 2014 23:19:06
Ahoj
Tak môj prispevok mal byt mysleny humorne.Syrov sa ani ja nevzdam.Syry su moja najoblubenejsia vecera a najcastejsia.A ja ich jedavam aj po 24:00.Dokazal som sa vzdat rôznych potravin ale viem,ze so syrmi by to bolo velmi tazke,ak vôbec mozne.
S pozdravom MAX
max39 15.11.2014 00:05:44
Ozaj Steven,pred nedavnom si v jednom prispevku(uz tam nie je) pisal o dvoch druhoch vin.Nezapamätal som si ich.A je jasne,ze si znalec.Ak si pamätas mohol by si mi pripomenut.Velakrat sa hodi mat po ruke kvalitne vino.
MAX
Steven 07 15.11.2014 00:29:42
Ahoj Maxi,
máš pravdu, víno moje achilova pata:-). Dobrých vín jsou desítky, ale … ptal ses na můj názor. Admin promine:-)
V bílých vidím hodně vysoko rýňáky z oblasti Mosely, jsou krapet sladší, ale velice osobité, myslím rýnský ne vlašský ryzlink:-).
Naprostý top je Fr Chablis, to je klon chardonnay, vynikající vyvážené bílé víno, kdo není na ryzlinky ale na voňavější, nepřehnaně, jasně Chablis.
Z červených říčka Oja /ve Španělsku/, Rioja, odrůdy tempranillo, syrah, merlot, harmonické, hluboké ovocité tony, až do tabáku, nemůžeš šlápnout vedle.
Nemůžeme opomenout Bordeaux zejména St.Emillion, těžší tříslovitější leč vynikající víno.
Ve Francii rovněž nešlápneš vedle, nejraději mám region Cote du Rhone. Zde máš pět apelací. Vaqueras, Gigondas, Chateauneuf du Pape to jsou kvalitní zejména červená, a Lirac a Tavel, a to jsou snad nejkvalitnější růžová, byt mají i bílá, ale Lirac a Tavel jsou na topu prostě růžová.
Tak absolutně off topic a mezi běžci jsem skončil:-):-):-) snad Ti to bude někdy k užitku.
Steven
max39 15.11.2014 00:42:57
>> Steven 07, 15. 11. 2014 00:29:42
Perfektne.Dakujem.
No tiez som rozmyslal,ze ten môj dotaz po chvili vymazem.Ale predbehol si ma.To je dobre.Na druhej strane kvalitne vinko ku kvalitnemu jedlu patri.A to uz sme neni celkom OT . Admin rozhodne.Vinu berem na seba :)
MAX
HARDCLIMBER 15.11.2014 06:51:48
>> Steven 07, 15. 11. 2014 00:29:42
vau…
Desert 15.11.2014 07:47:29
>> Steven 07, 15. 11. 2014 00:29:42
blbost, teprve začal, – Samuel Wanjiru
Čeložnice
MRAZÍK 15.11.2014 08:38:03
jaký of topic,dobrý vínko je lék,léčí tělo i duši,ale pit se musí umět,jak se zaklopí klapka tak už nepokračovat a pokud možno pit suché vína:-D
tiborw 15.11.2014 12:59:45
>> max39, 14. 11. 2014 22:51:25
Ahoj Max,
syry su Ok. Ja ked niekam cestujem ci uz letecky alebo soferujem tak si so sebou beriem skatulku minipareniciek a k tomu sacok lupanych mandli + 90% cokoladu. S tym v pohode vydrzim cely den. Usetrim cas, lebo nemusim hladat restauraciu kde mi navaria to co preferujem. Na cerpackach je to len samy premyselne spracovany cukor alebo skrob.
Miniparenicky mam aj doma v chladnicke ako pomoc ked ma prepadne hlad. Urcite si aj ty najdi nejake potraviny ktore ta rychlo zasytia, su skladne, trvanlive a lahko dostupne.
max39 15.11.2014 16:44:54
>> tiborw, 15. 11. 2014 12:59:45
Ahoj a dakujem,dobra sprava.
Teraz by som aj ostatnych chcel poprosit o radu,ked uz sme pri tych syroch a orechoch,ktore su pre mna(a pri mojej strave) vhodne.Ja mam rad naozaj vsetky druhy .Samozrejme myslim v primeranom mnozstve.Urcite ich nedokazem vynehat uplne.S tvaruzkami ste ma potesili,tie mam velmi rad.Co take plesnive alebo balkanske,kozie,ovcie atd…? A tiez tie orechy.No neham to radsej na Vas.Vopred vsetkym pekne dakujem.
MAX
Brutto 16.11.2014 07:20:01
>> max39, 14. 11. 2014 22:51:25
Bryndza je top, zatial svetom nedoceneny zazrak (nastastie, inak by sme ju uz mozno aj nemali). Takze ak mas dobry zdroj, tej sa neboj. Zimu riesim tak, ze si na jesen nakupim 5 kg, nasackujem po 100 g a dam do mraznicky a z toho cerpam celu zimu. Bryndza vydrzi v rovnakej kvalite zamrazena aj dva roky.
Žilina u Kladna
Pohoda 16.11.2014 08:25:13
>> max39, 15. 11. 2014 16:44:54 Maxi, nejzdravější jsou makadamové, lískáče a kešu, ostatní jíst jen jako doplněk, ne po hrstech
>> Brutto, 16. 11. 2014 07:20:01
Slováci, co žijí u nás si vozí brynzu z domova a zamražují, stejně jako ty. Ale dá se u nás koupit prý kvalitní brynza ( Liptovská ), mají jí v Lidlu.
max39 16.11.2014 10:47:54
>> Brutto, 16. 11. 2014 07:20:01
>> Pohoda, 16. 11. 2014 08:25:13
Dakujem.
Ano podla nejakych poslednych vyskumov je v bryndzi najviac zivych kultur zo vsetkych mliecnych vyrobkov(niekolko 10-masobne).Zdroj mam naozaj vyborny.Môj kamarad je baca.Takze majovou(kvetnovou) bryndzou zasobujem celu rodinu a priatelov.Taktiez ju davam do mraznicky.Potesil si ma.
Co sa tyka orechov tak makadamove som este asi ani nemal.Dnes kupim a vyskusam.Tie oriesky tu spominate stale,to kvôli zdravym olejom,ci maju aj nejaky iny vyznam.
Liptovska je z tych obchodnych ozaj TOP.Ale uz je spracovana a upravovana(hygienicke predpisy).Na tu pravu,cerstvu hrudku bryndze priamo od ovecky nebude mat.Ale lepsie ako nic.Pekne dakujem.
MAX
Slaný
EdCable 16.11.2014 12:15:22
Maxi, zde je oblivionova tabulka semen a orechu..
max39 16.11.2014 13:16:31
>> EdCable, 16. 11. 2014 12:15:22
Parada,dakujem.
Brutto 16.11.2014 16:57:34
>> Pohoda, 16. 11. 2014 08:25:13
Co sa tyka bryndze z Lidla neviem, ale treba kuknut zlozenie. Vela z nich ( a neviem ci nie aj ta liptovska) maju v zlozeni aj kravske mlieko a to je poriadny ofajc . Co sa tyka kesu, tie nie su zas az tak moc zdrave, ale makadamy, lieskovce v pohode. Makadamy su ale straaaasne drahe
Bratislava
ivan99 16.11.2014 18:32:28
>> Brutto, 16. 11. 2014 16:57:34
Skoro vsetky v obchode su pasterizované a ako som sa dozvedel, pravo vyrobok nazivat „bryndca“ ma ten co jej obsahuje najmenej 50% a zvysok je samozrejme z kravskeho mlieka. Preto asi nevyoadaju „hrudkovo“.
Kedy dostat poslednu jesenu bryndzu ?
Klára H. 16.11.2014 19:05:55
>> Brutto, 16. 11. 2014 16:57:34
Brutto, co se týká Brynzy, v podstatě se téměř nesežene čistá ovčí Brynza,kromě pravé bačovské přímo na salaši. Většina Brynz jsou fakt řezané kravským mlékem, stejně jako ze zákona kozí jogurt se může nazývat kozím při (nevím přesně), tuším 60 % kozího mléka.
>> max39 muž Dnes 10:47:54
Co se týká Brynzy a desetinásobku kultur. Jen pro představu – tvaroh je buď z pasterovaného nebo nep. mléka, je zaočkovaný kulturami a průmyslově vyráběný je většinou sýřený syřidlem.Syřidla je tam minimálně.
Brynza oproti tvarohu je mléko, které je také naočkované, v podstatě stejným množstvím, někdy i menším, kultur mléčného kysání, zasýřený – tak, aby z něj za cca hodinu byla hmota, ze které se udělá hrudkový sýr. Ten se vytvaruje, vylisuje a pak se mele a nakládá jako brynza. Ten desetinásobej je fakt hodně moc navýšený. V podstatě nekysá více než tvaroh.
Maxi a co se týká tuku, tak hodně tvrdé sýry bývají málokdy tučné. Několikaleté Grany, Sbrinz a Parmazán – bývají většinou téměř beztučné.
Skutečná Gouda, Eidam a polotvrdé sýry bývají minimálně polotučné, někdy samo i v nízkotučné verzi, ale spíš bych předpokládala, že jsou tučnější.
Pařené sýry, jako Blaťácké Zlato bývají tučné velmi.
Hnětené sýry – MOzzrarella, Jádel jsou většinou polo – plnotučné.
Tvaroh je v celé škále tuku.
Syrečky jsou vždy nízkotučné, nelze je vyrobit plnotučné, nikdy by neměly tuto chuť a tento tvar a kozistenci, ovšem vyrábějí se z nízkotučného tvarohu. Tudíž syreček se od nízkotučného tvarohu liší především obsahem vody a koncentrací bílkovin. Má mnohem koncentrovanější bílkoviny, téměř žádný tuk, zatímco tvaroh má více sacharidů, protože zadržuje více syrovátky.
Nízkotučný je také norský sýr mysost, ovšem má hodně laktózy – mléčného cukru a také obrovské množství minerálů – je vyráběný ze syrovátky.
Brynza většinou obsahuje 50% tuku v sušině a rozděluje se právě na Liptovskou, letní a zimní, případně můžu víc rozepsat.
Cottage má také celou škálu tučnosti, je třeba hlídat etiketu.
A jestli můžu, trochu to ještě zaspamuju novou knížkou – http://conovehonakopci.cz/?… protože je v ní mimo popisu všech sýrů i návod na výrobu cca 20 sýrů jen z tvarohu, většinou nízkotučného, což by pro tebe nemusela být špatná inspirace na změnu. Kdyby to vadilo, admin smaže.
Drž se, ráda čtu tvoje vlákno.
max39 16.11.2014 21:53:39
>> Klára H., 16. 11. 2014 19:05:55
Super.Ty si niekto ako Steven vo vinach.Klobuk dole.Moje informacie su len z casopisov(nie odbornych) a z webu.Ale viem ,ze prava(nie kupovana v obchode)bryndza zo salasu ma jedinecny spôsob vyroby(prave z mlieka ktore je nepasterizovane-dôlezite) pri ktorom sa tvori obrovske mnozstvo kultur.
Cit:„Výsledky našich výskumov potvrdili, že pri spracúvaní podľa pôvodných receptúr sa v pravej bryndzi doslova premnožujú „dobré“ mliečne baktérie a tie produkujú rôzne kyseliny a látky podobné antibiotikám, zabíjajúce choroboplodné baktérie. Tento proces zrenia bryndze na salaši možno považovať za unikátny patent prírody, keď sa rozmnožia „priateľské" baktérie, najčastejšie mliečne baktérie a kvasinky, z ktorých mnohé majú probiotické vlastnosti. Ich blahodarný, ba až liečivý účinok na ľudský organizmus je nevyvrátiteľný. V jednom grame bryndze sa nachádza približne miliarda týchto prospešných mikroorganizmov, čo je najmenej stokrát viac ako v jogurtoch. Tiež nie je bez zaujímavosti, že zatiaľ čo probiotický jogurt obsahuje len dva, niekedy tri druhy živých mliečnych baktérií, bryndza až vyše dvadsať. Bryndza má zásluhou mliečnych baktérií a kvasiniek pozitívne účinky na zdravie pri prevencii rakoviny, cievnych ochorení (infarkt myokardu, mozgová príhoda), zažívacích problémoch, rednutí kostí, cukrovke, posilňuje imunitu, stlmuje hladinu cholesterolu v krvi a dokonca aj znižuje krvný tlak. Ovčie mlieko, z ktorého sa pravá bryndza vyrába, je hustejšie, výživnejšie a stráviteľnejšie ako kravské. Obsahuje dvakrát viac vitamínov, minerálov, bielkovín i tuku. Tuk v ovčom mlieku je zdravší ako v kravskom, obsahuje viac mastných kyselín, ktoré netvoria tzv. zlý cholesterol".
Ja ale nie som odbornik na vyzivu(to by som toto vlakno nezalozil ),tak ak som sa mylil tak prepacte .Pisem len to co som sa niekde docital.Mne skôr islo o to,kolko si z hladiska mojej stravy(chudnutia) môzem dopriat syrov.Lebo ja mam rad vsetky ,nie len bryndzu.Moc Ti dakujem za vysvetlenie aj za podporu.
MAX
max39 16.11.2014 22:01:40
>> ivan99, 16. 11. 2014 18:32:28"""Kedy dostat poslednu jesenu bryndzu ?"""
Zajtra zavolam kamaratovi(bacovi) a ak zistim dam ti vediet ako sme na tom tu na Považí.
MAX
Praha
EvženGe 16.11.2014 22:05:10
>> Klára H., 16. 11. 2014 19:05:55
Teda je něco o sýrech co nevíš? Byť mě osobně to je „trochu jedno“, tak jsem se z těch tvých pár řádek dozvěděl víc, než možná za celý život. Evžen
Pokud můžu prosit, nemazat !!!
vsara 16.11.2014 22:08:37
Krááá.
Hele Klaro H. který sýr je nejlepší pro vrány? Plyšový?
Taky prosím nemazat !!!
Klára H. 16.11.2014 22:20:52
>> max39, 16. 11. 2014 21:53:39
Maxi jasně, určitě je Brynza super, jen prostě myslim, že co se týká mléčných bakterií, budou i jinší produkty na tom hodně podobně. S tím ovčím mlékem ale je to fakt. Co se týká sýrů, v podstatě bych se vyhnula fakt všem mazacím a pak hodně tučným. Všechno ostatní je ok. A pak možná trochu pouvažovat i sytivosti. Někdy prostě vyměnit za úplně obyčejný nízkotučný tvaroh, rozmixovaný se solí, česnekem, nebo solí a červenou čerstvou paprikou. A ještě Cottage je vynikající, ale má v sobě právě bakterií minimum, protože průmyslový cottage je vyráběný pomocí syřidla. Pokud by sis ho dělal doma sám, jeden z nejjednodušších sýrů, pravý Cottage z čerstvýho mlíka, dělá se podle starého receptu pomocí kysání a už má v sobě i složku zdravotní :). A pak ještě jeden sýr je skvělý – grilovaný Halloumi, který dokonale nahradí stejk – to je troška pro vegetariány :).
>> EvženGe, 16. 11. 2014 22:05:10 Až vyhraješ sázku Evžene, bude se Sáře hodit cokoli, co nebude pivo! :) Ne, že bych teda taky nefandila i Jakubovi :)
tinaB 16.11.2014 22:31:42
>> vsara, 16. 11. 2014 22:08:37
viděla bych to na korbáčiky, ty jsou takové žížaloidní
max39 16.11.2014 22:32:55
>> Klára H., 16. 11. 2014 22:20:52
Mňam.
Tak Tvoje prispevky by som takto neskoro nemal citat.
Zas kukam na tu chladnicku .
No,uz nekukam,uz ju otvaram.
Hodnocení příspěvků
Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.
Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.