Motýlek
Liberec
Advid 30.11.2007 09:18:04
Motýlek není sice triatlonový styl plavání, ale lepší vlákno jsem nenašel a vím, že sem plavci koukají. K mému dotazu: Všude se uvádí, že kdo neplave motýlka od mládí, tak pak nemá šancí se ho solidně naučit. Máte s tím někdo nějaké osobní zkušenosti? Chci se ho naučit spíš jen tak pro zpestření a abych se při něm příště na kempu netrápil. No a taky je to samozřejmě výzva a přes zimu bude spousta času…
Jecminek.Maselnik 30.11.2007 09:50:19
Petr Valeš na eplavání píše, že připravuje i specializované kurzy na jednotlivé styly. Motýlek je tam taky, na Tvém místě bych vydržel a přihlásil se tam. Je ovšem potřeba si uvědomit, že motýlek je opravdu náročný nejen technicky, ale i fyzicky, proto jeho nácvik samoukovi spíše nedoporučuji.
Liberec
Advid 30.11.2007 10:12:43
No jo, ale jet zase kvůli němu na kemp, to dám ty peníze radši za kraulový. Stejně bych fyzicky odpadl po prvním tréninku. Já bych ho chtěl umět, ale v podstatě ho nepotřebuju, takže to je těžký. :) Uvidíme.
Hořovice
pavli 30.11.2007 10:23:55
Mohla bych ti dávat soukromé hodiny, ale to bys musel dojíždět do Hořovic.
Liberec
Advid 30.11.2007 10:35:58
Dkuji za nabídku, ale je to trochu z ruky.
ironman 30.11.2007 20:33:23
ja se naucil delfina ve 23 letech. proste jsem si rekl ze ho chci plavat, nejvice po te co jsem plaval s plavcema a oni treba jeli motiv 400delfin a ja to jel kraulem.A uvedomoval jsem si, ze pokud neumim vsechny 4 styly, nejsem plavec :). Naucit se to da. Rady pro nacvik: nohy vlneni (delfinovy kop) s deskou, vlneni cele telo. A hlavne se nebat to porad zkouset. Pokud bys mel problem s nohama, doporucuju ti stahnou je gumou u kotniku k sobe. A hlavne stara plavecka rada zni: delfin se plave tak, jako bys soulozil vodu :).
Jecminek.Maselnik 30.11.2007 22:48:24
IM: a dáš 400 delfína ?
ironman 01.12.2007 20:03:24
Priznam se ze jsem nezkousel, mam se rad. 100 v pohode, 200 bych se rozhodne kousl, dal je to asi otazka obdobi. Po jarnim soustredeni, kde naplavu za 10 dni 30km, tak by se to dalo zkusit. V prosinci to asi nehrozi.To bych se nemusel z treninku vratit :)
snehulak05 02.12.2007 14:29:29
Učil jsem se to sám poocí okoukání a následně zkoušení.. Když jsem to okoukával asi tak 3× až 4× tak sem to teprve šel zkusit.. a když jsem si myslel že už to umím tak jsem řekl na bazénu plavčíkovi jestli to plavu alespoń trochu dobře a on mi to zkritizoavl strešným způsobem tak jsem to opakoval a opakoval a teď už to plave skoro i dobře.. ještě trochu na tom budu muse pracovat a pude to..:-D přeji úspěšný trénink.
Liberec
Advid 03.04.2008 21:46:40
Už uplavu 25m.
Jecminek.Maselnik 04.04.2008 11:59:48
já jedu dneska na motýlkový kemp a tam uplavu určitě víc
Liberec
Advid 05.04.2008 20:57:00
Už 50. :)
Jecminek.Maselnik 07.04.2008 10:37:35
[quote=Advid]............ K mému dotazu: Všude se uvádí, že kdo neplave motýlka od mládí, tak pak nemá šancí se ho solidně naučit. Máte s tím někdo nějaké osobní zkušenosti? .....................[/quote] eTriatlonový motýlkový kemp rozhodně nebyl obsazen lidmi, kteří by měli plaveckou minulost a pokroky za víkend udělali všichni obrovské. Asi se na stará kolena nedá delfín naučit dokonale, ale dost dobře jo. Za podmínku nutnou ale považuji to, že nad Tebou někdo stojí a dokáže poradit.
Liberec
Advid 09.04.2008 22:06:05
Někde jsem vyčetl, že mají jít ruce do vody tak, aby to vypadalo jako písmeno „Y“. Ale proč, když stejně tam ty ruce jen tak plavou a zabírají až po chvíli.
Dnes jsem zkoušel motýlka s ploutvemi a mám pocit, že mi jde lépe bez nich. A delfín s ploutvemi je nějak náročný na kyslík.
Ironjozef 09.04.2008 22:15:27
delfín s ploutvemi a ťažšie ako bez? divné, ja keď to plávam s plutvami (ale to iba náhodne, lebo delfína vôbec neplávam a splutvami taktiež), tak mám pocit že z tej vody vyletím a frčí to veľmi rýchlo – tie ruky sú tam vpodstate iba dopočtu, všetky by si to mal odťahať vlnením.
Liberec
Advid 10.04.2008 06:21:54
No možná mi to právě tak přijde – že jsou jen do počtu a tudíž nezabírají = nejde mi to.
Jecminek.Maselnik 10.04.2008 08:50:25
tak to musíš někde dělat chybu. Ploutve jednoznačně pohyb při motýlku usnadňují a urychlují. Ani bych ovšem význam rukou nezanedbával To ypsilon by mělo být poměrně úzké, jeho šíře je nejvíce dána flexibilitou ramen, na jejichž šíři bys tam optimálně měl ruce vkládat.
Liberec
Advid 10.04.2008 09:02:12
No asi budu muset taky příště jetna žrací a chlastací víkend do Chrudimi.
Jecminek.Maselnik 10.04.2008 09:47:44
trošku se i plavalo
Ironjozef 17.09.2008 10:13:57
Je to tu nejaké mŕtve, tak aspoň niečo na debatu. Rozhodol som sa, že v zime – po Elbe zaradím pomerne veľa motýlka. Posledný rok, čiže rok mojho plaveckého návratu po 20-tich rokoch som ho takmer vôbec neplával. Včera som to skúšal len 50m – ide to rýchlo, ale tých 50m sa dá odtiahnuť silou bez techniky – a tak mi to aj pripadalo. Myslím, že teraz som schopný odplávať tak maximálne 100m a bol by som totálne out. Neustále plávanie kraula ma asi moc dopredu neposunie – samozrejme, že ho budem plávať, ale motýl by mohol byť cestou na vylepšenie polohy tela vo vode a za znovuzískanie citu pre vodu. Tak isto dobrá kompenzácia po ostatných tréningoch – predsa tam maká celé telo. Jediný problém je v tom, že človek potrebuje takmer celú dráhu pre seba. A potom aj psychologický – nerád to plávam na verejnom plávaní, aby sa nehovorilo, že tam niekto machruje atď. Čo vy na to, môže to byť cesta k „lepším plaveckým časom“?
ironman 17.09.2008 10:26:10
Pepo rejpnu si, proc se posouvat v plavani dopredu o 2–3 minuty za cenu velke casove investice, kdyz by bylo lepsi venovat to behu, kde mas moznost posunout se v radu desitek minut. Myslim tim venovat cas, ale hlavne usili. Po motylu budes zmordovanej a kvalita bezeckeho treninku bude nizka, viz. vl. dlouholete zkusenosti.
Ironjozef 17.09.2008 10:50:54
Samozrejme máš pravdu, naozaj chcem cez zimu behať a behať – s tým ťa budem po Elbe poriadne otravovať – len sa teš :). Toho motýla budem zaraďovať postupne, tak aby ma to vôbec neunavovalo, budem to plávať pre dobrý pocit z tréningu a pre spestrenie od tej kraulovej nudy. Zo skúseností z môjho predchádzajúceho „plaveckého života“ viem, že ak na to prejdeš postupne a znovu sa to naučím plávať technicky čisto, tak to vôbec nevysiluje, aledo nie o moc viac ako kraul. Zlepšenie na plávaní o 3min by bolo s kategórie snov a tam moje ambície vôbec nesiahajú – v podstate mi stačí to, čo plávam teraz, len by to chcelo s menším úsilím.
Hodnocení příspěvků
Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.
Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.