Šlachy
MiBi 14.04.2008 12:01:25
Asi jsem si natahl slachu, boli mne pata… Dnes jsem byl u doktora a ten mi udelal rentgen, na nemz slachy videt nejsou Pro sichr mi dal nohu na tyden do bandaze a mam byt v klidu. To bych vedel i bez nej. Nevite o nejak vysetreni, ktere prokaze „stav“ slach? Zdali neni natrzena, natazena apod., aby se dalo nejak ucinne, hlavne aktivne lecit? M.
simka 14.04.2008 14:49:05
magnetická rezonance. tou se ale v česku bohužel šetří jak máku (narozdíl od vyspělých zemí), protože to stojí peníze a doktoři nechtějí ztratit body u pojišťoven. pokud ale na vyšetření trváš, tak zkus najít ochotného doktora (což je někdy problém), nebo si to sám zaplať. počítej však s tím, že objednací lhůty můžou být i dva tři týdny.
ED 14.04.2008 16:43:37
natrženou odhalí i obyčejné sono, (který má každý lepší praktik). natažená nepotřebuje doktora, ale klid, led a jemňounké protahování (po práh bolesti) skutečně natržená znamená že neběžíš. myslím že na bolavou patu stačí člověk sám, respektive ortoped či ještě lépe dobrý fyzioterapeut – teprve když budou z „normálního vyšetření“ zmatení, má cenu shánět něco extra mnoho zdaru!
vlado 14.04.2008 22:15:53
[quote=ED]natrženou odhalí i obyčejné sono, (který má každý lepší praktik). natažená nepotřebuje doktora, ale klid, led a jemňounké protahování (po práh bolesti)[/quote] „Natrzenou slachu“ naozaj pozna i sono – ale praktik musi byt fakt dost dobry, aby a)mal sono, dostatocne kvalitne b)vedel ho pouzit, dostatocne kvalitne. Osobne takeho nepoznam, vacsina praktikov co do toho fusuje ma vascinou dost „nepresne vysledky“ – sono je znacne subjektivna metoda a vyzaduje vela praxe. (Samozrejme i medzi praktikmi su urcite vynimky). Doporucoval by som sono sliach u rentgenologa, ci asi najlepsie ortopeda, ktory Ta vysetri aj klinicky a doporuci sposob liecby. Pozn.: 1)sono pozna i pripadny zanet slachy, hematom v svale, ci rozne ine stavy ktore mozu natiahnutie slachy napodobnovat. 2)Co sa tyka doktora a toho ze Ti urobil rentgen – je to vcelku standardny postup, predstav si ze by ti ho nespravil a neskor sa doslo na to, ze si mal napr ulomeny drobny kusok kosti v upone slachy – co sa z obycajneho klinickeho vysetrenia neda odlisit od natrhnutej slachy. A okrem ineho tym vylucil aj ostruhu patnej kosti, kotra moze sposobovat bolesti paty. A pretrhnuta Achillova slacha sa da spoznat i z RTG snimku, ak je spraveny vhodnou technikou. Uff, nejako som sa navecer rozpisal…
Hodnocení příspěvků
Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.
Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.