Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít
Index » Běžecký trénink » V zime na trenazeru

V zime na trenazeru

Nalezené položky: 14 První Předchozí | 1 | Další Poslední

Kralupy n.Vlt.

Celkem 49 km
Minulý měsíc 0 km

Gino muž 03.11.2008 12:27:53

Zdravím vás,

Ještě před pár lety jsem měl problém uběhnout 1500m – asi to dost obyčejných lidí zná. Když jsem začal s tréninkem fyzicky náročného sportu (rozuměj – nejde se na tréninku flákat), tak přesto, že intenzita byla malá (cca 3 tréninky měsíčně), tak fyzička šla mírně nahoru a já si letos na jaře zkusil běh. S tím, že chci-li něčeho dosáhnout ve sportu, musím mít fyzičku… uběhl jsem pro mě tehdy nepředstavitelné 3km a byl jsem z toho týden nemocný – rýma, nachlazení atp.

Od letošního léta na sobě makám pravidelně (cca 8 tréninků týdně). Není to nic extra a ještě bych rád přidal, ale i tak… včera jsem byl po půl roce běhat a to, co jsem uběhl, mě sakra překvapilo – 8km!! Bylo to takovou volnější rychlostí 10km/h, ale přesto! Běžel jsem na běžeckém pásu v posilovně a i když mě z toho dneska taky není uplně OK (dýchal jsem tak 70% času pusou a ne nosem), tak je to super pocit. Dám si pár dní voraz, aby mě přestalo pálit na průduškách a vrhnu se do toho zas. Ten pocit, že jsem se tak výrazně zlepšil, je neuvěřitejně krásný.

Tímto zdravím všechny začínající běžce a přeju jim spoustu úspěchu a když to jednou nevyjde (jako mě na jaře), tak neházejte flintu do žita mrk.

Dotaz: myslíte si, že je rychlost 10km/h moc malá a že bych měl trošku přidat? Dotaz 2: myslíte si, že bežeckým pásem nic nezkazím? (alespoň přes zimu – jsem dost náchylný na nachlazení atp.)

Praha

Celkem 52442,8 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:43:42 (2006)
půlmaraton: 1:36:28 (2006)
maraton: 3:39:37 (2006)

Štefan muž 03.11.2008 15:00:21

[quote=Gino]Zdravím vás, Dotaz 2: myslíte si, že bežeckým pásem nic nezkazím? (alespoň přes zimu – jsem dost náchylný na nachlazení atp.)[/quote] Běžeckým pásem asi nic nezkazíš, ale s tou náchylností na nachlazení to možná bude trochu jinak :) Alespoň u mne je to tak, že odkdy běhám za každého počasí tak nachlazení (téměř) neznám.

Motto: Dnešní den s úsměvem. When troubles attack you, just smile them away.

Chrudim

kámen úrazu žena 03.11.2008 19:36:11

[quote=Štefan]Zdra­vím vás, Běžeckým pásem asi nic nezkazíš, ale s tou náchylností na nachlazení to možná bude trochu jinak :) Alespoň u mne je to tak, že odkdy běhám za každého počasí tak nachlazení (téměř) neznám.[/quote] Kdybys běhal tak, že by Tě pak pálilo na průduškách a musel si to několik dnů rozdýchávat, tak se brzkému nachlazení nevyhneš.

Motto: Když šlapu, tak žiju! :-)

Chrudim

kámen úrazu žena 03.11.2008 19:51:01

[quote=Gino]… S tím, že chci-li něčeho dosáhnout ve sportu, musím mít fyzičku… uběhl jsem pro mě tehdy nepředstavitelné 3km a byl jsem z toho týden nemocný – rýma, nachlazení atp…

… Běžel jsem na běžeckém pásu v posilovně a i když mě z toho dneska taky není uplně OK (dýchal jsem tak 70% času pusou a ne nosem), tak je to super pocit. Dám si pár dní voraz, aby mě přestalo pálit na průduškách a vrhnu se do toho zas…

Dotaz: myslíte si, že je rychlost 10km/h moc malá a že bych měl trošku přidat? Dotaz 2: myslíte si, že bežeckým pásem nic nezkazím? (alespoň přes zimu – jsem dost náchylný na nachlazení atp.)[/quote] Ahoj Gino, předně Ti gratuluju k zapálení a k zlepšení fyzičky. Vždycky je úžasné začít se sebou „něco dělat“ a vydržet u toho. Ale zdá se mi, že je ještě brzy na řešení rychlosti. Podle Tebou popisovaných pocitů naopak radím zpomalit. Běžnou chybou (nejen) začátečníků je snažit se běhat (jezdit na kole, plavat atd.) co nejrychleji a co nejvíce, nejdéle. Případ, kdy takový trénink končívá nemocí, či „jenom“ pálením na průduškách, je brzký následek této chyby. Existují i následky, co se projeví později (u někoho po týdnech, u jiného po měsících nebo až za rok, za dva) a mají dlouhodobější charakter – přetrénování, chronické nemoci… Jestli si chceš udržet zdraví a zlepšovat se trvaleji a dlouhodobě, zkoušej běhat tak, aby ses nezadýchával a hlavně abys druhý den měl pocit, že bys mohl běžet zase. Běhej takhle pravidelně, ale ne každý den, nezapomeň si dát nějaký den, radši víc, týdně pauzu. A nekoukej na rychlost. Tohle, asi hodně pomalé, běhání Ti nejen uchová zdraví, ale zlepší kondici natolik, že budeš mocit tímhle tempem běžet čím dál víc kilometrů. Intenzivnější pohyb si zatím nech třeba na nějakou hru a na běh až bude tepleji. Pro tělo začínajícího sportovce je náhle pravidelný sport nápor i v nízké intenzitě, u běhu si musí zvyknout klouby, vazy (nezapomeň na strečink, i když třeba plánuješ běhat jen tak pro radost), do toho chlad – nezatěžuj nepřivyklé tělo dalším stresem, a to pokusem o rychlý běh. Těch pár zimních měsíců pomalého běhání bude akorát na to, aby si tělo bez šoku uvědomilo, že to myslíš vážně.

Editace: až teď jsem si uvědomila, že píšeš i o jiném sportu. Nevím, o jaký se jedná, ale trénovat 8× týdně není lehké ani pro lidi sportující pravidelně několik let. V případě souběhu více sportů doporučuju pro začátek běhat ještě míň (nebo se míň věnovat druhému sportu), nesnažit se vyběhnout třeba čtyřikrát, pěktrát týdně, jak jsem výše naznačovala. Nesnaž se všechno nahánět naráz, běh i druhý sport, sportovat dvakrát denně jen kvůli tomu, abys všemu „věnoval“ čas, není (pro začátek) nejlepší řešení. A ta pauza, volný dny, jsou důležité. Pro odpočinek a prevenci stálé únavy, ale i pro zlepšování se. Říká se, že zlepšování přichází ve dnech volna (samozřejmě přiměřeného, ne to dva dny rvát nadoraz a pak týden odpočívat, protože na sport není síla).

Chrudim

kámen úrazu žena 03.11.2008 19:59:07

A ještě doporučuju přečíst si články na těchto stránkách:

http://www.kpo.cz/…ziologie.htm

www.ondrej-vojtechovsky.cz – ač preferuju a doporučuju čtení od začátku, klidně začni posledním článkem Statistiky. Plus je tam načrtnutý zimní trénink. Nenech se odradit, že je to psané pro cyklistu, kolo je vytrvalostní sport stejně jako běh a přes zimu bude běžecký trénink principem podobný.

Spousta dobrých a kvalitních článků o trénování je i na www.enduraining.com.

Že ses zlepšil, je krásný. Teď to jen chce krotit přílišné nadšení, ať Tě nezničí.

Kralupy n.Vlt.

Celkem 49 km
Minulý měsíc 0 km

Gino muž 04.11.2008 09:35:32

Diky za odpovedi. kamen urazu – mas zajimavy nick :o) Dekuji za podrobne popsani. Behat jsem byl v Nedeli a jeste dneska jsem z toho vyrizenej natolik, ze vynecham trenink a radeji si odpocinu. Precijen, jak pises, nejsem zvyklej behat „delsi“ trate. Box, ktery delam, je sice enorme fyzicky narocny, ale s 45ti minutovym behem se to srovnat asi neda. Nikoli intenzitou zateze, ta je v boxu bezpochyby (dle meho nazoru) vetsi, ale zpusobem, kterym ta zatez prichazi a hlavne co se zatezuje. Pravdu mas i v tom, ze nohy si zvyknout musi. Asi nejen ony. Nohy jsou mou slabinou a proto jsem rad, ze se mi podarilo ubehnout takovou dalku (ktera opravdu pro mne byla pred nedavnem nepredstavitelna).

Na priste si ale naplanuju mene. Dejme tomu 5km stejnou intenzitou (10km/h), abych dal telu sanci si postupne zvykat a nezboril ho zas na x dni dopredu :o)

Praha

10 km: 0:39:41 (1991)
půlmaraton: 1:39:10 (2012)
maraton: 3:43:07 (2012)

vtt muž 14.11.2008 10:52:10

Mne palili prudusky po behu kdyz jsem kouril. S kourenim jsem seknul a cca rok na to mne pretali palit prudusky, tak je treba tim:)

Brno

Celkem 749 km
Minulý měsíc 0 km

PawelN muž 14.11.2008 12:59:37

Mne pálí v dýchací trubici při a po běhu vždy. A to nekouřím. Na Strojařských schodech v Brně mě pálilo i břicho tak, že jsem myslel, že vyskočím z kůže. Občas když jezdím na inlinech naplno, tak to cítím taky, ale spíš to závisí na rychlosti dýchání a hlavně míře vyčerpání. Ale u běhu se toho neumím sbavit. Proto asi taky nemám běh moc rád, ale rád bych si ho oblíbil.

Motto: ... hlavně nezakopnout ... bác ... co jsem to jen chtěl?

Praha 2

Celkem 9770 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:46:34 (2005)
půlmaraton: 1:41:54 (2005)
maraton: 3:45:56 (2005)

Serža muž 17.11.2008 15:02:56

Gino: když tě pálí na průduškách, tak to podle mě na trénink moc hrotíš,neudýcháš se nosem a proto musíš dýchat pusou. Asi bych být tebou střídal delší volnější tréninky (klidně 9km/h) s krátkými (třeba 3× 1km na max)…

Motto: Per aspera ad astra

Kralupy n.Vlt.

Celkem 49 km
Minulý měsíc 0 km

Gino muž 20.11.2008 07:01:49

No, tak posledne jsem se nepremahal a zvolil radeji kratsi trat (4km) ale tak, abych to udychal cele nosem, coz se mi povedlo. Na me slabe nohy i ty 4 km bylo dost (takze posileni urcite citim). Budu ted behat ty 4km a po par bezich pridam na 5km. Delsi trate (jako tech 8km atp) si necham az na pozdeji :o)

Jablonec nad Nisou

Celkem 13401 km
Minulý měsíc 0 km

bezec58 muž 21.11.2008 14:31:53

to Gino: tak jak to tak čtu, tak bych řekl, že na průduškách tě pálí z vydýchaného a suchého vzduchu v posilovně. Trenažerém asi nic nezkazíš, ale je to ta nejposlednější možnost. Pokud nemáte ve městě atletickou halu jako třeba my, tak bych upřednostňoval běh venku. Já běhám i v zimě za každého počasí venku, v hale pouze úseky a intervalové tréninky. Nachlazený z běhu jsem byl snad jednou v životě a to běhám 36 let. Jinak z úseků v hale mě také mnohdy pálí průdušky, zvláště když se hodně zatopí.

Motto: Chceš-li znát stav svého mozku, sáhni si na své lýtko. Aristoteles

Bystrice pod Hostynem

Rogel muž 28.11.2008 17:43:43

Dobry den vsichni vetsinou zminuji bezecky pas…chtel jsem se zeptat ma nekdo zkusenost s Orbitrackem ? Da se na nem zlepsovat fyzicka kondice napr v zime kdy nebehame tak moc venku? Diky R.

shon@ muž 02.12.2008 12:18:12

Jaký je vlastně rozdíl v energetickém výdeji běh x rotoped?Je to přibležně stejné nebo je běh o hodně náročnější a vydává se při něm o hodně více energie?Pokud beru intenzitu zhruba stejnou…

Brno

Celkem 80953,24 km
Minulý měsíc 526 km
10 km: 0:37:39 (2014)
půlmaraton: 1:22:19 (2014)
maraton: 2:54:22 (2014)

Petr Kaňovský muž 02.12.2008 13:20:31

Někde jsem četl, a proto s tím počítám i ve svých analýzách tréninku, že 1 km běhu je ekvivalentní přibližně 5 km na kole/rotopedu.

Motto: Jestliže poběžíš, neklopýtneš. :-)
Nalezené položky: 14 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.