Půlmaraton 4 týdny před maratonem?
Prostějov
Skare 13.08.2009 21:53:09
Hledal jsem v různých vláknech, ale nenašel odpověď, proto otvírám toto. Chci běžet svůj jediný letošní maratón 12.9. na Kladně a cílem je zlepšit výrazně OR. O hodně víc běhám než závodím, ale loni se mi moc líbil 1/2M v Blansku a tak byl si ho chtěl v sobotu zaběhnout. Trochu mám obavy z toho, že běžně se 1/2M běhá 6 týdnů před M – asi pro dobrou regeneraci.¨
Je to tedy rozumné nebo spíš není to nerozumné? Druhý dotaz: jak běžet 1/2M čtyři týdny před M, aby z toho člověk něco zjistil/získal pro nadcházející maratón? Loni jsem běžel 1/2M těsně pod 5:00/km a svůj první M za nepříliš slavných 5:37/km. Letos chci zkusit v Blansku 4:50–4:55/km (maratón bych rád běže 5:15–5:20/km). Pokud to zvládnu bez extrémního úsilí, lze to považovat za dobrý test na můj maratonský cíl?
Seb 13.08.2009 22:15:41
Půlmaratonu 4 týdny před maratonem bych se nebál. Klidně to zkus a nic špatného by se ti stát nemělo. Měsíc by měl být dostatečný čas na zregenerování sil. Navíc blanenská trať vede krásnou přírodou tak si to užij.
Brno
Pavel S. 13.08.2009 22:38:08
Šel bych do toho, pokud se cítíš dobře, oba osobáky by měly padnout. Máš dost naběháno, vloni jsem s obdobnou kilometráží zaběhl na podzim tři maratony s měsíčním odstupem a s regenerací jsem žádný problém neměl. V lednu pak sice přišly problémy s patou, ale to spíš přisuzuji tomu, že jsem v prosinci nedokázal vysadit. Držím palce, třeba se na Kladně potkáme.
Radslavice
trepka 13.08.2009 22:54:43
čauky,čtu že píšeš o půlmaratonu v Blansku,taky tam chcu zajet.Jen doufám že to tam najdu ještě jsem tam nebyla,nevíš jak je to se startovným stačí platit na místě?Jak to vypadá na trati,běží se okruhy nebo jen jeden okruh.Díky za odpověď.
Praha 10
Jirka T. 14.08.2009 07:48:41
[quote=trepka]čauky,čtu že píšeš o půlmaratonu v Blansku,taky tam chcu zajet.Jen doufám že to tam najdu ještě jsem tam nebyla,nevíš jak je to se startovným stačí platit na místě?Jak to vypadá na trati,běží se okruhy nebo jen jeden okruh.Díky za odpověď.[/quote] Info máš tady hned „vedle“: http://forum.behej.com/…y-pulmaraton
Praha
EvženGe 14.08.2009 09:24:25
Běžel jsem tuším 4× dva maratony s týdenním odstupem a 3× byl ten druhý lepší než první. Vzhedem k tomu, že máme obdobný věk a časy, tak se toho vůbec neboj.
Papy 14.08.2009 10:31:30
[quote=EvženGe]Běžel jsem tuším 4× dva maratony s týdenním odstupem…[/quote] Mon Dieu!
Olomouc
tomaz 14.08.2009 18:16:13
připravuju se sice teprve na první maraton(10.10. v Ostravě) tak bych možná měl raděj mlčet, ale dle tréninkového plánu mi na 19.9. vychází běh 25km. Místo něho plánuju Ostravský půlmaraton a říkám si, že by to mělo být ok. Tak snad jo
Prostějov
Skare 15.08.2009 08:49:45
Díky všem za odpovědi. Jedu a doufám, že z toho budu mít tak dobrý pocit jako minule. Dám vědět.
To Tomaz: Kilometrově to jistě nevadí, jde spíš o míru úsilí. EvženGe: tak na to bych jistě neměl, takže klobouk dolů, ale i tak jsi mě uklidnil. To Trepka: najdeš to snadno – průjezdná silnice je mezi řekou a náměstím, kde je start, takže k náměstí je blízko. Jen tam buď dřív – většina lidí se hlásí na místě, takže minule byla velká fronta u prezentace, startovné 150.
Prostějov
Skare 16.08.2009 22:46:51
Tak jsem se toho nebál a to byla chyba. Bylo moc teplo a já měl v hlavě tu loňskou euforii a plán zlepšit OR. Tak jsem to pral v tom horku podle času a nevnímal tepovku (viděl, ale nevnímal, o to je to horší!!!), takže jsem to nakonec doplantal o 2,5 minuty hůř než loni. Poučení pro Kladno jsem sdělil Hanici na Endurainingu.
Prostějov
Skare 13.09.2009 22:03:10
Píšu jak to dopadlo, aby z toho byl nějaký závěr. Blansko díky podmínkám nedopadlo – nezvládl jsem pohlídat pouhé tři věci: plán – podmínky – cíl (asi toho na mě v tom horku bylo moc). Proto jsem si neověřil, jestli na svůj letošní cíl (maratón pod 3:45) mám. Zato z toho vzešlo výrazné ponaučení: doporučení zkušených sedí, dobrý plán je dobrá věc, a dobrou věc nebudu měnit v průběhu závodu jen proto, že se mi něco momentálně zdá.
Takže do Kladna jsem vyrazil s plánem hlídat TF na 80–82% maxima s tím, že by to mělo dávat 5:10 na km. Jestli podmínky budou dobré, mělo by to vyjít, jestli ne, stejně s tím nic neudělám, jinak bude „Blansko II“. Podmínky skvělé – 19 stupňů, zataženo, pak polojasno. Poctivě jsem hlídal tep, nenechal se vyhecovat ničím (úvodní úprk všech už mě dávno nechává klidným) a zrychloval mírně až do 27. km, pak chvíli držel a v závěru vadnul. Výsledek 3:45:27 je sice půl minuty za vysněným cílem, ale zlepšení OR o 11 minut je velmi slušné. Pravda je, že jsem při svém prvni maratónu byl tak o čtyři minuty zklamaný (rozhodně jsem podcenil pití), takže reálné zlepšení je cca 7 minut, ale i to je velmi motivační výsledek.
Závěr: půlmaraton 4 týdny před maratónem nezpůsobí pravděpodobně žádný zásadní problém pro následující maratón ani při přepáleném průběhu a to ani staršímu běžci s delší regenerací.
Hodnocení příspěvků
Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.
Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.