Co říkáte na soutěž idnesu o maraton v Chicagu?
keane1980 21.08.2009 10:33:20
Včera vyšel na zdravi.idnes.cz první díl seriálu o přípravě na maraton v Chicagu. Najdete to na zdravi.idnes.cz (odkazy mi nejdou vytvořit, tváři se jako nefunkční). Co říkáte na ten tréninkový plán? Sice tam nikde není napsáno, kolik ta slečna má naběháno a v jakých časech, stejně mi to ale přijde hodně drsné. Jsem celkem rád, že jsem se nemohl soutěže zúčastnit:-)
Praha
Lovec 21.08.2009 11:02:42
podle mě je to zabijácké, v představení té slečny se tvářili, že nemá nijak extra naběháno. Imho, pokud se to bude opravdu snažit plnit, tak bude trpět
Praha 4 - Modřany
drakor 21.08.2009 11:14:42
No já bych to soutěží rozhodně nenazýval.
Také jsem se tam hlásil a do mailu jsem vložil takovéto „potvrzení o přečtení“. Legrační či spíše smutné bylo, když později přišlo potvrzení kde stálo „e-mail byl smazán bez přečtení“. Tak asi tak.
Je sice pravda, bylo psáno, že se bude „vybírat“ a né losovat, ale tento „výběr“ byl pravděpodobně předem mimo „soutěž“ už dán.
Podle ohlasů v diskusích na idnesu nejsem jediný komu přišlo takové potvrzení.
bugik 21.08.2009 11:16:25
Ja jsem koukala na ten jeji treninkovy plan, co ji nastavili a musim rict, ze by me to zabilo :) Pravda, ze muj prvni pulmaraton me ceka teprve (za dve mesice), ale predstava, ze bych se pak mela ridit tim, co ma v tom planu, je desiva :D Preju ji, at ji to vyjde, ale fakt jsem zvedava, jak to dopadne :)
Brno
hugo 21.08.2009 11:16:34
No, pokud s běháním začíná, tak je ten plán hodně drsný a myslím, že to dlouho nevydrží.
Brno/Havířov
forest 21.08.2009 11:33:07
Chudák holka. Myslím, že pozice náhradníka bude velice aktuální. Jestli má půlPIM za 2:00 a teď běhá takovou kilometráž a navíc si stěžuje už na začátku, že to tempově nedává… Doufám, že trenér se přebreptl a stresem z kamery si popletl pojmy AEP a ANP.
Praha 4 - Modřany
drakor 21.08.2009 11:38:18
Uvidíme, zda dojde ke zveřejnění aerobního, anaerobního prahu a VO2max. Pak se to bude dát posoudit, ale pokud nasadili takle drsně od začátku, tak ji buď do 3 týdnů přetrénují nebo jí hodně dobře vyšlo VO2max a zvládne to. Osobně tomu podle těch max 15km/h na běhátku nevěřím.
Brno
Petr Kaňovský 21.08.2009 11:39:03
Já bych také neměl s takovým tréninkovým plánem šanci. Ještě, že i můj mail smazali „bez přečtení“.
Praha 4 - Modřany
drakor 21.08.2009 11:48:25
28 až 32km za 2:30h až 2:45h. To je pace 5:21 až 5:09. No nevím zda je to dobře vymyšleno.
Je pravda, že 2 měsíce jsou málo, ale to si holka dá. Tohle by odpovídalo tréninku cca měsíc před závodem. Osobně bych volil pro začátek poloviční objemy. Ale je to pro iDnes a lidi radši horory tak je to asi na to nastaveno.
Liberec
megatraged 21.08.2009 12:42:21
Skoro to vypadá, že Monika běhá už nějakou dobu + má správný geny.Ještě ze závodního plavání může mít perfektní kondici.Jinak si to nedovedu vysvětlit, jak to může zvládnout, navíc bez jedinýho dne volna.Nečetla jsem úvodní článek, ale půl M za 2 hod? ../viz Forest/..a zvládne takhle rychle trénovat ? Něco tu nesedí.
ironman 21.08.2009 13:03:54
Je to maso, docela koukam, chtel bych videt jak behala pred tim vyberem.
Hlavne ta nedele, chtit po ni hned 30km je drsny. Podle me se na to da
dopracovat postupne, coz je bezpecnejsi, videl bych to na 20 – 23 –
26 aby se adaptovala. Nedivil bych se, kdyby doslo k nejakemu zdravotnimu
problemu nebo take k neplneni planu, pokud na to nema. Jsem zvedav, zda se
dozvime i nejake plneni.
Jinak k otazce smazani mailu bez cteni. Ja myslim, ze byla dopredu jasny koho
hledaj, presne na ten profil to holciny mi to sedi, takze jakmile nasli
3 takovy, tak ostatni letelo do kose. Kdokoliv s casem na pulce pod 1:50h a
ubehlym maratonem byl bez sance, taktez muzi (viz. kategorie pro kterou ten
clanek je)
mareq 21.08.2009 13:44:10
No nevím, nejsem odborník, ale pokud jsem běhával tři dny za sebou, tak jsem to pak zatraceně cítil. Potřebuju obden odpočívat, ale zase docela kašlu na nějaké velké protahování a rozklusání, stravu, tepovou frekvenci atd. Takže pokud bude mít lepší servis a dohled, tak to třeba nebude tak bolet Ale osobně si myslím, že to bolet bude a hodně
Jesenice
johny 21.08.2009 13:45:24
Jak jsem se dočetl, s běháním začala před 4 lety, takže si nemyslím, že je to nějaký začátečník. Možná ze začátku to bude drsnější, než si tělo zvykne, ale pak to bude OK. Třeba trenér podle plnění/neplnění tréninkových ukazatelů přehodnotí situaci a trochu plán upraví …
Kralupy n. Vltavou
Simir 21.08.2009 13:48:07
No, nechci Moniku nijak podceňovat, protože jsem tu informaci nikde nenašel a můžu hádat z jejích výsledku na půlmaratonu. Kolik tak mohla před soutěží normálně naběhat za týden? 40–50km? A teď najednou téměř 90 kiláku a ani jeden volný den v týdnu. Já sám bych se k takové kilometráži propracovával tak 3–4 měsíce, spíš déle. Při dodržení pravidla 10%, minimálně dva měsíce. Přijde mi to jako moc velký skok a do maratonu zbývají slabé dva měsíce…
ironman: v jednom článku psali, že dostala i SportBand a záznamy bude dávat na server Nikeplus.com. Kdo má přístup, by ji třebe mohl zkusit najít…
Jesenice
johny 21.08.2009 14:07:20
Možná máš pravdu, ale to že běžela 1/2M za 2h, neznamená, že takový trénink nezvládne. Klidně mohla běžet na velkou pohodu, užít si okolní atmosféru a o čas se nestarat. Kdo ví ? Brzy to poznáme …
Postrizin
SlavoK 21.08.2009 14:28:25
1/2m přece běžela v tempu 5:25/km (reálny čas). Takže tento tréning může klidně zvládat v pohodě, jestli je zvyklá běhat denně. Samozřejmě kromě toho dlouhého běhu, to je patrně špatně spočítaná vzdálenost, důležitý bude hlavně ten celkový čas.
České Budějovice, Bratříkov
fuji 21.08.2009 14:51:38
Dle mého, pokud nemá naběháno a zdá se že asi ne, nemá šanci to zvládnout. Jenže má podporu – tým, fyzioterapeuty, určitě bude i nějaká mňamka… Soutěž nebyla soutěží, to si dovolím tvrdit.
fuji 21.08.2009 15:01:29
Našel už ji někdo na tom nike? http://nikerunning.nike.com/nikeplus/
Praha 4 - Modřany
drakor 21.08.2009 15:45:20
[quote=fuji]Našel už ji někdo na tom nike? http://nikerunning.nike.com/nikeplus/[/quote] Pokud neznáš její Nick a nemá profil nastaven na veřejný tak máme smůlu. Hned bych tam kouknul, i když od té doby co jsem pořídil Polar jsem líný ještě tahat iPod s Nike+ a tak nemám ani co uploadovat. Já se vždy s iPodem tak zrušil, že jsem měl dost i druhý den a dvakrát cca po půl roce se mi povedlo přetrénovat a byly z toho třeba 2 měsíce chřipek a nachlazení. Od té doby co jedu podle TF tak se tak neodrovnám a začala jít nahoru vytrvalost i rychlost. Nike+ je hlavně o motivaci, můžeš porovnávat s ostatními. Přesnost měření je slušná, ale jen pro stejné podmínky na které se to zrovna nakalibruje. Jinak je to klidně ±40% a na data z fartleku nebo zvlněného terénu radši zapoměňte.
Já osobně jsem ale NIKE+ vděčný, protože dík této hračce jsem začal pravidelně běhat a stal se závislákem :)
Čarňanský 21.08.2009 15:47:58
Taky jsem na to koukal a musím s vámi souhlasit. Vysoká kilometráž, prakticky absence volného dne,… Já bych to nevydržel.
Ledaže by holčina i před soutěží pravidelně a opravdu celkem dost a delší dobu běhala – to nevíme. Ale pokud ne, plán se nezmění a ona ho bude vzorně dodržovat, tak bych dal za pravdu Drakorovi. Tak 3 týdny a šmitec. Zredukoval bych to tak na 50 %.
Uvidíme, každopádně to bude zajímavé sledovat. Na co sázíte? :/
Jen jestli také trénuje náhradník. Aby do toho nemusel naskočit 3 týdny před odletem „bez“ přípravy.
P.S. Na idnes by měli přejmenovat záložku. V tomhle případě rozhodně nejde o zdravý sport.
keane1980 21.08.2009 17:20:11
Přesně tak, prokazují běhu dost mizernou službu. Když ty dávky vidělo moje neběhající okolí, jen je to utvrdilo, aby s něčím takovým nezačínali.
fuji 23.08.2009 09:27:02
[quote=Čarňanský]Taky jsem na to koukal a musím s vámi souhlasit. Vysoká kilometráž, prakticky absence volného dne,… Já bych to nevydržel.
Ledaže by holčina i před soutěží pravidelně a opravdu celkem dost a delší dobu běhala – to nevíme. Ale pokud ne, plán se nezmění a ona ho bude vzorně dodržovat, tak bych dal za pravdu Drakorovi. Tak 3 týdny a šmitec. Zredukoval bych to tak na 50 %.
Uvidíme, každopádně to bude zajímavé sledovat. Na co sázíte? :/
Jen jestli také trénuje náhradník. Aby do toho nemusel naskočit 3 týdny před odletem „bez“ přípravy.
P.S. Na idnes by měli přejmenovat záložku. V tomhle případě rozhodně nejde o zdravý sport.[/quote] Já mám pocit, že ten její trenér – pětibojař, prostě něco někde převzal… Bez toho, aniž by do problematiky dlouhých běhů trošku pronikl. Možná má zázemí, ale dle mého naordinovat takový trénink někomu, kdo moc neběhá… :(
fuji 23.08.2009 09:29:12
Na co sázím. Už na začátku, předtím než jsem viděl trénink, jsem psal na iDNES, že pokud dokončí, tak tipuji nad 4 hodiny (tak 4:10–4:15 hod). Teď, když vidím trénink na první týden, jsem zvědav, zda to zvládne… A co teprve další týdny, kdy by měli zvedat objem a přidat i možná kvalitu…
PoorAxl 27.08.2009 15:54:06
Tak podle dnešního článku už jí tu kilometráž ubrali. Asi zjistili, že to přehnali
Praha 9
asteryx 27.08.2009 16:28:37
Souhlasim s PoorAxl, dneska jsem koukal na upraveny plan co te slecne dali. A jako rekreacni bezec muzu rict, ze bych si takovy plan troufnul behat taky. Zda se mi, ze trenerum doslo ze prvni tyden prestrelili a tak dali druhy tyden lehky oraz a snad budou postupne zbysovat.
keane1980 27.08.2009 17:08:36
Řekl bych, že už měli k dispozici ty zátěžové testy, nebo slečna těžce kolabovala po prvním týdnu. Tenhle díl už je mnohem vyváženější a lépe zvládnutý.
mareq 03.09.2009 17:05:52
pokračování… http://zdravi.idnes.cz/…vy-sport.asp?…
Moničin běžecký deník… http://nikerunning.nike.com/nikeplus/?…
Také si teď dovolím tip na maraton – 4 h 40 min. Fandím ji, aby doběhla – nebo aspoň došla a nepošla
Postrizin
SlavoK 03.09.2009 17:27:16
At delam co delam, porad nechapu co je ten aerobni prah. Moje telo vydrzi pracovat az do vycerpani pri jakekoliv TF… :) Cim vyssi TF, tim drive prijde vycerpani.
Praha 8
RostazBohnic 03.09.2009 17:29:40
[quote=mareq]Také si teď dovolím tip na maraton – 4 h 40 min. Fandím ji, aby doběhla – nebo aspoň došla a nepošla [/quote] Podle jejich vysledku a svoji zkusenosti s mym prvnim maratonem tipuji na 4:20–4:30, pokud neprepali zacatek. Dobehne v pohode, pokud neprepali.
Brno
Petr Kaňovský 03.09.2009 17:58:16
[quote=SlavoK]At delam co delam, porad nechapu co je ten aerobni prah. Moje telo vydrzi pracovat az do vycerpani pri jakekoliv TF… :) Cim vyssi TF, tim drive prijde vycerpani.[/quote] Vysvětlení je třeba na http://www.pazicky.cz/beh.html Zátěz pod aerobním prahem by člověk teoreticky měl vydržet velmi dlouho (několik hodin), avšak u zátěže nad aerobím prahem záleží i na trénovanosti sportovce a dalších faktorech.
Osobně si neumím představit, že bych jakékoliv závody, včetně maratonu, běžel pod aerobním prahem. Pokud budu věřit hodnotám získaným v minulém roce při spiroegometrickém vyšetření a porovnám je s dnešním pokusem na běžeckém pásu při postupně zrychlujícím tempu, tak hodnoty aerobního prahu (125/min) jsem dosáhl už při rychlosti 8,6 km/hod (7:00/km) a hodnoty anaerobního prahu (157/min) jsem dosáhl při rychlosti 11,9 km/hod (5:03/km). Hodnoty predikované z věku (186/min) jsem dosáhl při rychlosti 14 km/hod (4:17/km) a maximální TF dosáhl 194/min dosáhl při rychlosti 15,8 km/hod (3:48/km). 15 km jsem přitom nedávno uběhl tempem 4:40/km, tedy zřejmě na hranici anaerobního prahu (který se asi mezitím posunul mírně nahoru) a nejrychlejší maraton jsem uběhl tempem 6:09/km, což odpovídá TF kolem 140/min.
Věřím, že Monika bude schopna maraton zaběhnout kolem 4 hodin, avšak jsem přesvědčen, že k tomu bude muset běžet s TF vyšší než je její aerobní práh 151/min. Na druhé straně ale vím, že to nebude mít jednoduché, protože já jsem tuto hranici ještě nepřekoval, i když jsem predikčně na tom minimálně stejně, jako Monika. Na rozdíl od ní mi ale chybí ten systematický trénink, který jí může velmi pomoci. V každém případě držím palce!
Hodnocení příspěvků
Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.
Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.