Zaciatocnik - najprv zlepsenie, teraz stagnacia - poradte
hannah 02.09.2009 10:30:41
Beham dva mesiace, 3 krat do tyzdna. Ked som zacinala, ledva som odbehla 1–2 minuty, ale rychlo sa to zvysilo, a po dvoch tyzdnoch som odbehla 12 minut v kuse. Napriklad naposledy som odbehla 3.4 km za 17'30'', ale so styrmi minutovymi prestavkami (nic moc, ja viem). No posledne tyzdne mam pocit, ze sa to vobec nezlepsuje, obcas je to horsie, takze potom casto striedam beh a chodzu (napr. 1km beh, 1 minuta chodza, atd.) Robim nieco zle, alebo je to takto v poriadku?
Vopred dakujem za rady a nazory.
Fallenone 02.09.2009 10:43:56
3,4 Km za 17 a půl minuty to neni vůbec pomalé tempo, já bych zkusil tempo zvolnit, tak na 6,5 – 7 min na Km a vynechat přestávky.
Já mám teď podobný problém, když se rozběhnu, tak nasadím tempo 4 min/Km, ale uběhnu 5 km a nohy už mě neunesou, všechno udýchám, takže kondici mám dobrou, ale musím zapracovat na vytrvalosti, takže musím běhat pomaleji a delší tratě.
Praha
štěpán_1981 02.09.2009 11:45:19
Souhlasím s Fallenone, je potřeba naběhat pomalejší základ. Jsem na tom podobně. Teď jsem cca 1,5 měsíce běhal hlavně úseky v rozmezí 200–1000m, ale spíš ty kratší + sprinty do kopce, vytrvalost jsem dost zanedbal. Výrazně se zlepšila rychlost – dřív jsem byl schopný běžet max tak 3:20/km, teď nemám problém rozběhnout to na 3:00/km, i rychleji.
Jenže tempo 4:00/km udržím taky max. do těch 5km, pak mě zatuhnou nohy. Jednoznačně chybí vytrvalost. Pokud se chci na desítce co nejvíc přiblížit 40min, budu muset začít běhat pomaleji, ale hlavně déle. Na Grand Prix zkusím běžet okolo 4:20/km (rychleji by v současné době byl nesmysl) a pak si začnu přes podzim a zimu naběhávat objemy, 1–2× týdne zpestřené nějakým delším rychlejším úsekem (1–3km) nebo 30min tempovým během. Koncem zimy začnu přidávat rychlost a snad se ta desítka pod 40 na jaře podaří.
hannah 02.09.2009 16:19:16
ok, vdaka, vyskusam teda spomalit a uvidim ci sa to postupne bude zlepsovat :)
Hodnocení příspěvků
Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.
Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.