Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít
Index » Běžecký trénink » Dýchání nosem

Dýchání nosem

Nalezené položky: 9 První Předchozí | 1 | Další Poslední

budinsky muž 26.10.2009 21:19:09

Můžete mě někdo kvalifikovaně říci jak dýchat při běhu nosem. Prostě to nestíhám !!! A zda se se při výdech používají také ústa ?

Brno

Celkem 80953,24 km
Minulý měsíc 526 km
10 km: 0:37:39 (2014)
půlmaraton: 1:22:19 (2014)
maraton: 2:54:22 (2014)

Petr Kaňovský muž 26.10.2009 21:32:53

Snažím se nadechovat nosem a vydechovat ústy s tím, že při rychlých bězích si ústy většinou musím ještě něco přidýchávat. Při volnějším tempu by měly nádechy jen nosem stačit.

Motto: Jestliže poběžíš, neklopýtneš. :-)

Rakovník

lassie žena 26.10.2009 21:36:26

Nic kvalifikovanýho nevím – prostě musíš ubrat, abys to stíhal, můžeš si z toho udělat chvilkama dechový cvičení, soustředit se na to. časem už ti to tak nepřijde. V zimě to přeci jen pomůže, nedýcháš ledový vzduch přímo ústy, někomu to i vadí. Při výdechu se používají i ústa. Já osobně mám problém delší dobu dýchat nosem, ne že bych neudýchala, ale v zimě dost nudlám.

Celkem 3160 km
Minulý měsíc 0 km

coro muž 26.10.2009 23:06:37

Pri behu je veľmi dôležité dýchanie. Odporúča sa dýchať nosom (alebo zároveň nosom aj ústami, kedy príjmame viac vzduchu a tým i kyslíka), čo je síce ťažšie a zdanlivo menej efektívne, ale trénuje sa pri tom bránica. Okrem toho dýchanie nosom chráni v zime priedušky a priedušnicu pred priamym náporom studeného vzduchu. Pri väčšom tempe behu je dýchanie ústami nevyhnutnou podmienkou, pretože nosom nemôžeme načerpať do pľúc dostatočné množstvo vzduchu.Ja osobne by som nosom neudýchal beh dlehši ako su tri kilometre, v podstate my už navadí ani dýchanie ústami v zime, je to už zvyk…nosom dýcham pri rozcvičovaní, potom pri samotnom tréningu už je dýchanie ústami nevyhnutné

Motto: "Musím tím projít a je mi jedno, jak těžký to bude." A.Schwarzenegger

10 km: 0:51:00 (2009)
půlmaraton: 1:39:22 (2010)
maraton: 4:11:44 (2010)

jans muž 28.10.2009 22:27:54

Když to neudýcháš, tak zpomal. Časem se to zlepší. Osobně dýchám výhradně nosem, slouží mi to i jako taková pojistka – vím, že když to neudýchám, tak se moc ženu. :-)

Praha 4

Celkem 28230,23 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:46:14 (2013)
půlmaraton: 1:49:29 (2009)
maraton: 3:57:28 (2014)

Dav muž 29.10.2009 20:20:18

..dejchám vším čím můžu..pusou, nosem a snad i ušima a stejně stěží pokrývám své kyslíkové potřeby:-)

Motto: ...kam až?

Postrizin

Celkem 41 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:34:30 (2011)
půlmaraton: 1:13:56 (2011)
maraton: 2:39:32 (2011)

SlavoK muž 30.10.2009 11:55:49

Minuly rok jsem se zrovna touto dobou vracel k behu po delsi zdravotni pauze a abych to neprehnal, tak jsem si urcil jako kontrolu dychani nosem. Dokud to udycham bezim dostatecne pomalu. V tom case jsem mel ne moc kvalitni tepak a nechtelo se mi ho tahat sebou na kazdy lehky vyklus. Jenomze kdyz jsem zacinal, udychal jsem nosem jenom 65% TFmax. Po par tydnech jsem nosem udychal i 78% TFmax Ale pri teto intenzite uz bylo dychani nosem zbytecne namahave. Mel jsem pri stejnem tempu vyssi TF pri nucenem dychani nosem. Jde o to, ze potlacite instinktivni nadych usty a nutite telo jit v anaerobne i kdyz pri nizke intenzite. Myslim, ze to nema zadny pozitivni efekt, zato dost negativnich – vetsi unava, spatny pocit… Dychani nosem se oplati nacvicovat a udrzovat jenom pri lehkych regeneracnich bezich a nenutit se k tomu nasilu, protoze pri nedostatku kysliku nebude beh regeneracni, ale naopak, bude svaly vic unavovat.

Ústí nad Labem

Kostěj muž 30.10.2009 12:33:29

K tomu dejchání nosem: Při normálním provozu(tedy ne běh) má dejchání nosem za účel ohřát vzduch a zbavit ho nečistot před příchodem do plic. Což ale při objemu vzduchu přijmutýho při běhu je k ničemu – natahujeme tak rychle, že k ohřátí a asi ani pročištění dojít nemůže. Jedinej důvod proč PŘED během nějaký čas dýchat nosem je to, že existuje fyziologický mechanismus, při kterém tělo, když zjistí, že jeho majitel intenzivně nadechuje nosem, zahájí dýchání i do hrotů plic, které k normálnímu (ne běh) dýchání nevyužívá. Dále při intenzivním nádechu nosem dochází k mírnému zvětšení anatomických objemů trubek – tedy jsme schopní pojmout víc vzduchu a vycucnout z něj víc kyslíku.

Motto: kostejuv.blogspot.cz

Poděbrady

Celkem 3680 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:43:08 (2015)
půlmaraton: 1:44:32 (2010)
maraton: 4:14:30 (2009)

Kubacz muž 30.10.2009 20:23:42

[quote=coro]Okrem toho dýchanie nosom chráni v zime priedušky a priedušnicu pred priamym náporom studeného vzduchu.[/quote] Souhlas! Ale já mám zkušenost, že pravidelným běháním (každý den) v současných teplotách (0deg-8deg) se dá krk docela otužit. Dýchám jen ústy (nosem asi přidechuju) a minulý rok jsem se NEnechal očkovat proti chřipce a žádnou jsem nedostal, ačkoliv to doma i v práci mlátilo s lidma nehorázně. Takže to hodlám praktikovat i tento podzim.

Motto: Přeskoč, přelez.. nebo oběhni :)
Nalezené položky: 9 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.