New York Marathon
Beroun
mirek hasal 23.06.2006 09:41:46
Tak jsem se letos přihlásil do New Yorku a bohužel jsem neprošel loterií. Nostalgicky jsem si pročítal Radkovu reportáž z loňského ročníku a i komentář, kde si Sam posteskl, že je škoda, že je to přes loterii, že si to člověk nemůže naplánovat dopředu. Chtěl bych jen připomenout, že se do N.Y. lze dostat i bez loterie, a to splněním kvalifikačního času (letos poprvé i časem z půlmaratonu) a nebo být tři roky po sobě odmítnut. Je ještě více možností, ale ty jsou spíš pro američany. Nemyslím, že by někdo z čechů absolvoval N.Y.maraton 15×, potom je účast též zaručena. http://www.nycmarathon.org/…_lottery.php Takže Same, vzhůru do toho, časově na to máš. Já svou šanci vidím splněním času na půlmaraton, protože čekat až mi bude 60 nebudu. :)
sam 23.06.2006 11:04:35
No, já si té možnosti přihlášky přes čas všiml asi deset dní po vypršení termínu na podání přihlášky. Jinak jsem ten limit měl z loňské Paříže. Ale svět se nezboří, když New York letos neběžím. Buď se mi limit ještě někdy podaří, a když ne budu mít alespoň kratší sezonu bez závodů v listopadu :)
Exploser 23.06.2006 12:11:06
Zajímalo by mě, jak je to s vízem. Kdo projde loterií, dostane automaticky vízum a následně po příletu povolení ke vstupu na území USA? Je to považováno za kvalifikovanou motivaci?
sam 23.06.2006 13:31:12
[quote=Exploser]Zajímalo by mě, jak je to s vízem. Kdo projde loterií, dostane automaticky vízum a následně po příletu povolení ke vstupu na území USA? Je to považováno za kvalifikovanou motivaci?[/quote] Automatické právo na vízum nemáš, ale pokud přiložíš k žádosti potvrzenou účast na např. New York maraton nebo jiné podobné akci, máš zřejmě vyšší šanci, než když uvedeš jako důvod cesty jen obecně:„Chci se jen tak potulovat po Státech“.
U imigračního úředníka bych pak již vůbec strach neměl.
Beroun
mirek hasal 23.06.2006 21:18:46
Ještě perlička: týden potom, co mi oznámili, že jsem neprošel loterií, jsem dostal další mejl. Nic není ztraceno, ještě zůstáva 520 volných míst pro ty, kteří neprošli loterií a chtěli by se věnovat charitě. Stačí poslat na některou z výše uvedených adres částku 2500 dolarů a vyšší, a pokud budu mezi prvními 520ti, jsem tam! Dlouho jsem nepřemýšlel, počkám do příštího ročníku.
sam 24.06.2006 15:23:52
[quote=Lubosh]V USA v posledních letech probíhala solidní debata, jak největší maratony (Chicago, New York atd.), kde buď musí být loterie, nebo nejsou volná místa už několik měsíců před startem, více otevřít pro ambiciozní běžce. Ti nadávali, že zatímco „loudalové“ si jdou New York za 5,5 hodiny a déle, oni nemají díky smůle v loterii šanci zaběhnout si jeden z nejslavnějších běhů. Debata byla fakt zajímavá. Dokonce se ozývaly radikální hlasy, že „loudové“ image maratonů kazí a že by časový limit měl být 4 hodiny, nebo maximálně dvojnásobek vítězova času. Všechno ostatní prý už je pochoďák:-) U nás naštěstí nemusíme mít takové starosti:-)[/quote] Kdo je to ambiciozní běžec ? A proč nadávali zrovna na New York nebo jné maratony v USA ? Já se rozhodně za nijak ambiciozního běžce nepovažuji a i mé umístění v tabulkách maratonu mě řadí někam do šedého průměru. Přesto mám šanci si na maratony v USA zajistit při včasné přihlášce startovní číslo zaběhnutím ne nesplnitelného limitu. Naopak naprosto diskriminační je maraton v Londýně, kde pro běžce mimo UK připadá v úvahu jen loterie nebo neúměrně předražený výlet s nějakou oficiální cestovkou. Jejich programy pro získání čísla na základě časového limitu (například v mém případě Good for Age), jsou vyhrazeny pouze pro občany UK.
Praha 12 - Modřany
Mirek Kostlivý 24.06.2006 16:08:07
Když si chce někdo připlatit za to, že uběhnul marathon v nějakém „slavném“ městě, tak ať si připlatí. To že pořadatel zvýhodňuje domácí běžce, to je taky normální, však i mi na pražském PIMu to můžeme mít levnější, takže na tom bych neviděl nic diskriminačního. Je to určitě spravedlivější než losování, k tomu mám averzi už jenom z principu, neboť na náhody (osud) nevěřím, všechno, co člověk dělá, má mít ve svých rukou. Z mého pohledu jsou nejspravedlivější časové limity, což říkám bez ohledu na to, zda se do něj vejdu nebo ne. A čtyř(pět)hodinový limit? Ten bych taky bral, neboť trápit se déle na trati než 4(5) hodiny si nedovedu představit, a tak bych to mohl s klidným svědomím zabalit před cílem, a dojít to pěšky. Výše uvedená slova platí ale jenom pro ty, co mají pár marathonů za sebou, nikoliv pro prvomarathonce. Ale zná někdo nějakého Čecha, co si svůj první marathon šel vyzkoušet do New Yorku, Bostonu, Londýna ap. a nikoliv tady v Praze, Kladnu ap.? A to mám na mysli Čechy, kteří tam nebyli v emigraci, dlouhodobě pracovně ap.
Praha 12 - Modřany
Mirek Kostlivý 24.06.2006 16:11:06
[quote=Mirek Kostlivý]Když si chce někdo připlatit za to, že uběhnul marathon v nějakém „slavném“ městě, tak ať si připlatí. To že pořadatel zvýhodňuje domácí běžce, to je taky normální, však i mi na pražském PIMu to můžeme mít levnější, takže na tom bych neviděl nic diskriminačního. Je to určitě spravedlivější než losování, k tomu mám averzi už jenom z principu, neboť na náhody (osud) nevěřím, všechno, co člověk dělá, má mít ve svých rukou. Z mého pohledu jsou nejspravedlivější časové limity, což říkám bez ohledu na to, zda se do něj vejdu nebo ne. A čtyř(pět)hodinový limit? Ten bych taky bral, neboť trápit se déle na trati než 4(5) hodiny si nedovedu představit, a tak bych to mohl s klidným svědomím zabalit před cílem, a dojít to pěšky. Výše uvedená slova platí ale jenom pro ty, co mají pár marathonů za sebou, nikoliv pro prvomarathonce. Ale zná někdo nějakého Čecha, co si svůj první marathon šel vyzkoušet do New Yorku, Bostonu, Londýna ap. a nikoliv tady v Praze, Kladnu ap.? A to mám na mysli Čechy jako turisty, kteří tam nežijí trvale nebo dlouhodobě.[/quote]
sam 24.06.2006 17:24:42
[quote=Lubosh][quote=sam]Kdo je to ambiciozní běžec ? A proč nadávali zrovna na New York nebo jné maratony v USA ?[/quote] Ambiciozní běžec je ten, kdo pravidelně trénuje:-) Šlo o to, že tyhle běžce štvalo, že se na New York nedostali, i když by se na něj dokázali pečlivě připravit a zaběhli ho třeba pod 3:00, ale dostal se tam nějaký šťastlivec z loterie, klidně i neběžec, v podstatě snob, který to pak šel sedm hodin… Souhlas, že Londýn je kategorie sama pro sebe.[/quote] Pokud je schopný zaběhnout maraton pod 3 hodiny, má šanci si je zaběhnout nejprve na jiném elektronicky měřeném maratonu, a pak s tímto kvalifikačním časem má účast na NY zajištěnou.
sam 24.06.2006 17:29:47
[quote=Mirek Kostlivý]Když si chce někdo připlatit za to, že uběhnul marathon v nějakém „slavném“ městě, tak ať si připlatí. To že pořadatel zvýhodňuje domácí běžce, to je taky normální, však i mi na pražském PIMu to můžeme mít levnější, takže na tom bych neviděl nic diskriminačního. Je to určitě spravedlivější než losování, k tomu mám averzi už jenom z principu, neboť na náhody (osud) nevěřím, všechno, co člověk dělá, má mít ve svých rukou. Z mého pohledu jsou nejspravedlivější časové limity, což říkám bez ohledu na to, zda se do něj vejdu nebo ne. A čtyř(pět)hodinový limit? Ten bych taky bral, neboť trápit se déle na trati než 4(5) hodiny si nedovedu představit, a tak bych to mohl s klidným svědomím zabalit před cílem, a dojít to pěšky. Výše uvedená slova platí ale jenom pro ty, co mají pár marathonů za sebou, nikoliv pro prvomarathonce. Ale zná někdo nějakého Čecha, co si svůj první marathon šel vyzkoušet do New Yorku, Bostonu, Londýna ap. a nikoliv tady v Praze, Kladnu ap.? A to mám na mysli Čechy, kteří tam nebyli v emigraci, dlouhodobě pracovně ap.[/quote] Nepochopil jsi mě. V Londýně nejde o to, že by cizinci platili více jako např. v Praze. Prostě se tam nemohou vůbec dostat přes časový limit (pokud nemají čas pod 2:45 nebo 2:30, teď nevím a nechce se mi to hledat). Takže veterán jako já, i když zaběhne třeba za 3:00 se tam může dostat jen přes tu zmíněnou cestovku (v přepočtu cca 40–50 tisíc). Tomu říkám diskrimnace, že program časových limitů platí jen pro občany UK.
Praha 12 - Modřany
Mirek Kostlivý 24.06.2006 23:02:34
[quote=sam]Nepochopil jsi mě. V Londýně nejde o to, že by cizinci platili více jako např. v Praze. Prostě se tam nemohou vůbec dostat přes časový limit (pokud nemají čas pod 2:45 nebo 2:30, teď nevím a nechce se mi to hledat). Takže veterán jako já, i když zaběhne třeba za 3:00 se tam může dostat jen přes tu zmíněnou cestovku (v přepočtu cca 40–50 tisíc). Tomu říkám diskrimnace, že program časových limitů platí jen pro občany UK.[/quote] Tak jsou-li ty limity tak tvrdé, jak uvádíš, tak je to opravdu naprosto nesmyslné se chtít vůbec těch závodů zúčasnit, když občané U.K. se tam vlastně dostají všichni. To je jednodušší si vzít nějakou angličanku :). A za tu vydřidušskou cenu se mohu podívat na několik dalších marathonů v cizině. Ale takový extrém jako je Londýn bych vůbec nebral do úvahy, nad tím je třeba mávnout jedině rukou.
sam 25.06.2006 09:33:43
[quote=Lubosh][quote=sam]Pokud je schopný zaběhnout maraton pod 3 hodiny, má šanci si je zaběhnout nejprve na jiném elektronicky měřeném maratonu, a pak s tímto kvalifikačním časem má účast na NY zajištěnou.[/quote] Když mu není přes 39 let, tak třeba s časem 2:58 nemá na limit šanci:-) Ale o to nejde. Jde o princip, kteří někteří američtí běžci (a novináři) kritizovali. Že se na řadu maratonů dostanou „chodci“ a na druhé straně běžci, kteří pravidelně trénují, často dlouhá léta a běhají slušné časy, se třeba na New York můžou dívat akorát v TV.[/quote] Máš pravdu, jako veterán jsem se nesoustředil na podmínky pro závodníky pod 40 let, ale beztak mi přijde postup organizátorů v New Yorku poměrně slušný, protože pokud máš opravdu zájem běžet a 3× za sebou neuspěješ v loteri, počtvrté máš číslo jisté.
Praha 9
Lubos M 26.06.2006 14:51:11
Tak to vypadá, že bych ten čas měl mít už zaběhnutej. Docela zvažuju tam jet příští rok, nešel by někdo se mnou? Sám bych asi těžko jel. L.
administrator 29.06.2006 16:49:05
Ja jsem opravdova tragedka a proto bych se zastala tech „chodcu“, kteri pres loterii dostanou sanci zucastnit se nejakeho velkeho marathonu. Vidim to tady v Anglii – Londynsky Marathon je obrovska udalost a prave to, ze je pristupny i „chodcum“ nebo presneji lidem vsechn vykonnosti – prispiva obrovskym zpusobem k zvyseni popularity behu v Anglii. Kdyby byl pristupny jen pro bezce, kteri maraton daji do 4 hodin, urcite by nebyl tak popularni… takze kazda mince ma dve strany. Pravda je ze vyhrat v loterii misto neni jednoduche – asi jen jeden z peti zadatelu se dostane, ostatni musi pres charitu – tj. vybiraji penize pro charitu a tim ziskaji misto v marathonu. Ale nastesti je to spousta dalsich behu kterych se i tragedi muzou zucastnit a mit z nich radost, kdyz je Londyn inspiruje k behu ale nedostanou se tam. To je i muj pripad – vloni jsem se prihlasila a neuspela, letos to zkusim znovu. Sance je mala, ale co kdyby to vyslo… Mezitim beham pulmarathony, kterych je tu spousta a na kazdem ucast minimalne 1000 bezcu…
Hodnocení příspěvků
Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.
Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.