Začátečník a program NHS
Braborák 26.06.2020 13:46:46
Ahoj,
3 týdny zpět jsem začal běhat. Což není úplně pravda, protože začínám běhat každej půl rok, vydržím 2 běhy a pak končím. Furt jsem si říkal, že to tam prostě není, protože mám astma a na to se mi dobře vymlouvalo.
3 týdny zpět jsem si koupil váhu a moc se mi nelíbil výsledek, nelíbilo se mi, že nedoběhnu tramvaj a tak jsem hledal jak začít.
A musím se pochlubit, zatím to jde dobře, a to hlavně díky NHS (britský národní zdravotní program), a jejich plánu couch to 5K (https://www.nhs.uk/…eek-by-week/). Je to devět týdnů dlouhý program, kdy začínám opravdu na maličkostech (1 minuta běh, 90 sekund chůze) a pomalu, pomalu se dostávám k číslům, který se tu nebudu stydět sdílet.
Kdybyste to někdo chtěl zkusit, postahoval jsem všechno audio a je k dispozici na 21 dní na týhle uschovně ,jo a běhám v jakejchsi teniskách z Decathlonu.
Jak jste začínali běhat vy? Rád si přečtu něco víc, dost mě to motivuje :)
MIKR 26.06.2020 21:01:33
>> Braborák, 26. 06. 2020 13:46:46
Ahoj. Spousta lidí to má podobně. Já začínal před třicítkou, taky kvůli plíživě narůstající váze. Uvědomil jsem si, že deset let od maturity mám o 15 kg víc a ačkoliv jsem nebyl vyloženě tlustej, tak představa, že ve čtyřicíti bych mohl mít o dalších 15 navrch, se mi fakt nelíbila. Já teda běhal už pár let předtím, ale vždycky tak od března do června a pak trochu na podzim. No prostě jsem tehdy za rok naběhal tolik, co teď asi tak za 2 měsíce, takže bych tomu ani neříkal běhání. Hrál jsem tehdy hokej, takže jsem se rozhodl, že budu běhat kopce, abych nehubnul moc a zároveň si držel sílu a dynamiku. Dneska už hokej kvůli bedrům a tříslu skoro nehraju a vážim míň než při tý maturitě. Ve třetí běžecký sezoně mam 10k okolo 40 minut (snad pod, ale dlouho jsem desítku neběžel) a uvažuju, že příští rok zacílím na 1/2 maraton pod 1:30. Naběhám teď okolo 40–45 km týdně a 1–2× v týdnu se snažim zlepšit svoji techniku, protože ten základ z atletiky mi citelně chybí. Ať ti to vydrží a běhá ti to!
Hodnocení příspěvků
Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.
Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.