TF při závodě
Rosťa Ostravak 09.09.2006 17:01:31
Při 10km závodech mám průměrnou TF 183–186. V jaké TF mám běžet maraton ?
Praha 9
Lubos M 09.09.2006 20:53:36
165–170
Nymburk
mhrunner 13.09.2006 14:17:28
Presne tak, nejdrive si zjisti jaky mas anaerobni prah. Na 10km mam podobnou TF a anaerobni prah mam 176, maraton jsem bezel okolo 170
Brno
milan 13.09.2006 14:49:59
[quote=mhrunner]Presne tak, nejdrive si zjisti jaky mas anaerobni prah. Na 10km mam podobnou TF a anaerobni prah mam 176, maraton jsem bezel okolo 170[/quote] Ještě bych si dovolil doplnit,že záleží do značné míry i na aerobní kapacitě.Jinak,čím lepší ae.kapacita,tím blíže k ANP při maratonu.
Praha 12 - Modřany
Mirek Kostlivý 13.09.2006 18:07:36
[quote=milan][quote=mhrunner]Presne tak, nejdrive si zjisti jaky mas anaerobni prah. Na 10km mam podobnou TF a anaerobni prah mam 176, maraton jsem bezel okolo 170[/quote] Ještě bych si dovolil doplnit,že záleží do značné míry i na aerobní kapacitě.Jinak,čím lepší ae.kapacita,tím blíže k ANP při maratonu.[/quote] Přesně tak. Na pásu mně změřili ANP (TF byla 159) při rychlosti zhruba 12,5km/hod., přičemž marathon jsem běžel průměrnou rychlostí 12,936km/hod., což mohlo být jedině díky dostatečné aerobní kapacitě (a nízké okolní teplotě při běhu v rozmezí 5–10st.)
Brno
rk 13.09.2006 18:25:41
[quote=Mirek Kostlivý][quote=milan][quote=mhrunner]Presne tak, nejdrive si zjisti jaky mas anaerobni prah. Na 10km mam podobnou TF a anaerobni prah mam 176, maraton jsem bezel okolo 170[/quote] Ještě bych si dovolil doplnit,že záleží do značné míry i na aerobní kapacitě.Jinak,čím lepší ae.kapacita,tím blíže k ANP při maratonu.[/quote] Přesně tak. Na pásu mně změřili ANP (TF byla 159) při rychlosti zhruba 12,5km/hod., přičemž marathon jsem běžel průměrnou rychlostí 12,936km/hod., což mohlo být jedině díky dostatečné aerobní kapacitě (a nízké okolní teplotě při běhu v rozmezí 5–10st.)[/quote] Možná je ten rozdíl způsoben dýcháním do hadice. Já jsem zkoušel běžet při závodě na 32km s tepem o 5 nižším než na 10km, ale po 20-ti a něco km jsem musel zvolnit. Bude to taky tím, že profík byl po 2 hodinách v cíli, kdežto já měl ještě do cíle 8 km. Po roce souvislého běhání ještě nemám oba prahy dostatečně blízko u sebe, ale do PIMu 2007 to vypiluju.
Brno
rk 13.09.2006 18:29:13
Ještě k TF. Někde jsem slyšel, že aktuální anaerobní práh zjistím jako průměr z pulsmetru při hodinové maximální zátěži. Co vy na to ?
Sedlčany, Praha 3 - Vinohrady
Oslík 13.09.2006 18:42:03
Já nevim, všichni mi řikali, že si musim nechat změřit aerobní práh, ale já se svým flegmatickým psotojem jsem se na to tak torchu vykašlal. A sporttester mi slouží – vím, že když mám na 10 TF okolo 170, tak je to v pohodě, když mám okolo 160, že můžu jít rychleji a když mám 180, tak vždycky riskuju, že to buď vyjde nebo se utavim… Podobný je to i při tréninku…
pug 13.09.2006 18:43:48
[quote=rk]Ještě k TF. Někde jsem slyšel, že aktuální anaerobní práh zjistím jako průměr z pulsmetru při hodinové maximální zátěži. Co vy na to ?[/quote] „Asi vítr, Máchale.....“ Buď špeci běžeckým testem (Conconi třeba) nebo v laborce.
Nymburk
mhrunner 14.09.2006 09:30:40
Conconiho test je celkem presny, kdyz clovek dokaze odhadnout tempo a pravidelne zrychlovat. V laborce jsem nikdy nebyl, protoze se mi nechtelo dychat do hadice, tak jsem si lidi z Casri objednal primo do terenu a byl jsem spokojen. Kdyz se vas domluvi vic, tak to nevyjde ani moc draho.
Brno
milan 14.09.2006 11:17:28
[quote=mhrunner]Conconiho test je celkem presny, kdyz clovek dokaze odhadnout tempo a pravidelne zrychlovat. V laborce jsem nikdy nebyl, protoze se mi nechtelo dychat do hadice, tak jsem si lidi z Casri objednal primo do terenu a byl jsem spokojen. Kdyz se vas domluvi vic, tak to nevyjde ani moc draho.[/quote] Můžeš uvést nějaké podrobnosti ohledně testu v terénu,včetně finančních nákladů? Bylo to v Praze,nebo Nymburku ?
Nymburk
mhrunner 14.09.2006 11:56:53
[quote=milan][quote=mhrunner]Conconiho test je celkem presny, kdyz clovek dokaze odhadnout tempo a pravidelne zrychlovat. V laborce jsem nikdy nebyl, protoze se mi nechtelo dychat do hadice, tak jsem si lidi z Casri objednal primo do terenu a byl jsem spokojen. Kdyz se vas domluvi vic, tak to nevyjde ani moc draho.[/quote] Můžeš uvést nějaké podrobnosti ohledně testu v terénu,včetně finančních nákladů? Bylo to v Praze,nebo Nymburku ?[/quote] Bylo to v Nymburce, ale uz v listopadu 2001 na zacatku pripravneho obdobi. Na cenu uz si bohuzel nepamatuju, ale urcite musi byt na netu nekde aktualni cenik. Tenkrat delali testy 3 lidem, pro kazdeho byl zvoleny jiny typ treninku, ja bezel 4×2km a po kazdem useku mi brali krev a merili laktat.
Vysledek testu byl tento komentar + grafy s krivkami namerene tepove frekvence a laktatu:
"Metodika testu 4×2000 m i intenzity jednotlivých zatížení (3:50 / km =
4,34 m/s, 3:40 /km = 4,54 m/s, 3:30 /km = 4,78 a 3:20 /km = 5,0 m/s) byly
vhodně zvoleny, stanovené časy byly dodrženy, výjimkou posledního úseku,
který byl poněkud rychlejší (3:12 = 5,19 m/s).
Výsledky ukazují, že aktuální hodnota anaerobního prahu odpovídá
rychlosti 4,6 m/s = 3:38 /km, při srdeční frekvenci 176 (173–179)
tepů/min, úroveň prahové srdeční frekvence je třeba ověřit (cca 20 min
souvisle). Úroveň aerobního pásma pro trénink extenzivní vytrvalosti (SF
aer) odpovídá cca 157 tepům/min, anaerobního pásma (SF anaer) pro
intervalový trénink okolo 187 tepů/min.
Metabolické zotavení: posuzované poklesem koncentrace laktátu v 15. min
zotavení, tj. pokles z 12,52 mmol/l na 10,98 mmol/l je nyní pomalé, ale
přiměřené pro počátek přípravného období ( LA = 1,54 mmol/l =
12,3 %), s nárůstem kvality v přípravě by se zotavení mělo zrychlovat,
resp. pokles by měl být strmější. " Zvoleni typu testovaneho treninku byla
zavisla na zamereni kazdeho atleta, ja se tenkrat pripravoval na 5 a 10km
Brno
milan 14.09.2006 12:03:04
[quote=mhrunner][quote=milan][quote=mhrunner]Conconiho test je celkem presny, kdyz clovek dokaze odhadnout tempo a pravidelne zrychlovat. V laborce jsem nikdy nebyl, protoze se mi nechtelo dychat do hadice, tak jsem si lidi z Casri objednal primo do terenu a byl jsem spokojen. Kdyz se vas domluvi vic, tak to nevyjde ani moc draho.[/quote] Můžeš uvést nějaké podrobnosti ohledně testu v terénu,včetně finančních nákladů? Bylo to v Praze,nebo Nymburku ?[/quote] Bylo to v Nymburce, ale uz v listopadu 2001 na zacatku pripravneho obdobi. Na cenu uz si bohuzel nepamatuju, ale urcite musi byt na netu nekde aktualni cenik. Tenkrat delali testy 3 lidem, pro kazdeho byl zvoleny jiny typ treninku, ja bezel 4×2km a po kazdem useku mi brali krev a merili laktat.
Vysledek testu byl tento komentar + grafy s krivkami namerene tepove frekvence a laktatu:
"Metodika testu 4×2000 m i intenzity jednotlivých zatížení (3:50 / km =
4,34 m/s, 3:40 /km = 4,54 m/s, 3:30 /km = 4,78 a 3:20 /km = 5,0 m/s) byly
vhodně zvoleny, stanovené časy byly dodrženy, výjimkou posledního úseku,
který byl poněkud rychlejší (3:12 = 5,19 m/s).
Výsledky ukazují, že aktuální hodnota anaerobního prahu odpovídá
rychlosti 4,6 m/s = 3:38 /km, při srdeční frekvenci 176 (173–179)
tepů/min, úroveň prahové srdeční frekvence je třeba ověřit (cca 20 min
souvisle). Úroveň aerobního pásma pro trénink extenzivní vytrvalosti (SF
aer) odpovídá cca 157 tepům/min, anaerobního pásma (SF anaer) pro
intervalový trénink okolo 187 tepů/min.
Metabolické zotavení: posuzované poklesem koncentrace laktátu v 15. min
zotavení, tj. pokles z 12,52 mmol/l na 10,98 mmol/l je nyní pomalé, ale
přiměřené pro počátek přípravného období ( LA = 1,54 mmol/l =
12,3 %), s nárůstem kvality v přípravě by se zotavení mělo zrychlovat,
resp. pokles by měl být strmější. " Zvoleni typu testovaneho treninku byla
zavisla na zamereni kazdeho atleta, ja se tenkrat pripravoval na 5 a
10km[/quote] Díky za informace.
VSid 01.04.2015 15:08:32
>> Rosťa Ostravak, 09. 09. 2006 17:01:31
Na kole jsem jel časovku (59 min.) s průměrem 167, ale změřený anaerobní práh jsem měl ca 161.
Hodnocení příspěvků
Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.
Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.