BĚH ŽEN: Bubáci číhající v křoví [článek]
Liberec
megatraged 12.03.2010 06:44:40
Bojim, přesto běhám za tmy.Ale ono i za světla v lese…když potkáte najednou samotnýho chlapa…a houbař to teda evidentně nebyl…Mám pepřák, trochu se cítím líp…vždycky když se blížim k „divnýmu“ chlápkovi si řikám:„utekla bych?“.Dost často musím konstatovat, že už toho mám dost a že teda nejspíš asi neutekla…Ale doma kvůli tomu nesedim.
Liberec
Advid 12.03.2010 06:46:12
Já být žena, tak nepoužívám pepřák, ale elektrický paralyzér. Pokud bude mít útočník slabé srdce, má smůlu.
Zuzana23 12.03.2010 09:13:19
Po tmě běhám přes zimu, světlo vidím jen v práci. A domů spěchat nemusím, protože z práce i do práce je to za tmy:o( Nepříjemný pocit mám stále,ale myslím, že se stát může cokoliv kdekoliv, však tito lidé řádí i ve výtahu, u vchodových dveří, v přelidněném parku… Člověk si nevybere. Jen jsem si nastudovala rady sebeobrany a pevně doufám,že mě nikdy nic takového nepotká. V létě za tmy ani náhodou. Běhám podél lesíku, kde si bezdomovci staví stan a prostě nemám v tento úsek důvěru. Ani nevím,jestli bych byla schopna myšlení a pepřák nebo paralyzér použít. Ono se lehko řekne,ale když přijde tvrdé na tvrdé, nevím jak se zachovám. Zas tak dobře se neznám. :o( Na oblečení asi úchylům nezáleží, hlavně, když se dá lehko servat a v sukních snad nikdo neběhá.
Kateřina G. 12.03.2010 11:31:32
>> Zuzana23, 12. 3. 2010 09:13:19
Zuzi, představ si, že jednou (byla jsem nemocná nebo něco takového) jsem
si šla svoji běžeckou trasu projít, ale nevydržela jsem to a vyklubal se
z toho indiánský běh – samozřejmě v sukni (ale boty nosím
sportovní). Nic jiného totiž nenosím, když neběhám, jen dlouhatánské
sukně… Takže potvrzuji, že běhat se dá i v sukni.
Když jsem absolvovala pracovní školení s policií, tvrdili nám, že
každá oběť si najde svého pachatele. Ano, často jde i o vnitřní
nastavení člověka, ale ne vždy.
Sama moc ráda běhám v noci a brzo ráno, a když nikde nikdo není jsem
v pohodě, začnu se bát ve chvíli, kdy se přede mnou objeví podezřele
vypadající individua a nerada míjím močící pány na krajnicích cest a
silnic.
Některé kamarádky prošly kurzem sebeobrany, jenže kdo ví, jak se
zachováme v kritické situaci… TAky potrvzuju, že netuším, co bych
dělala. Jsou situace, kdy se dokážu rvát a situace, kdy ztuhnu a nejsem
schopna pohybu… Ale od běhání mě to nezastaví, přestože mám
nedobrovolnou dlouhou pauzu kvůli nemocem.
Praha 12 - Modřany
Mirek Kostlivý 12.03.2010 12:50:32
Domnívám se, že článek může vyvolat u běžkyň zbytečné obavy.
Četnost jejich znásilnění je určitě menší než statistická
pravděpodobnost úderu blesku do běžce při běhu během bouřky.
Ve tmě bych určitě bez pepřového spreje nevyběhl. A to si nemyslím, že
by mě snad chtěl někdo (kromě psa) přepadnout …
Zuzana23 12.03.2010 16:02:06
Ahoj, za tu sukni se omlouvám. Pak jsem si vzpomněla, že jsem viděla i moc hezké běžecké sukně. Jen jsem si spojila tvrzení, že ženy v sukních jsou častější oběti a narážku na sexy oblečení a vybavila jsem si upnutou minisukni, za kterou by běžel asi každý:oD, ale nevím jak by se v ní běhalo.:oD A co se týče úderu blesku a znásilnění, tak opravdu raději 100× blesk. Ten když přežiju tak mi nenechá bolavé šrámy na duši a nenávist a strach z lidí,ale „jen“ se budu bát bouřky.
Kateřina G. 12.03.2010 17:36:27
>> Zuzana23, 12. 3. 2010 16:02:06
Jé, není třeba se omlouvat, mě to rozesmálo, jen jsem nepouužila smajlíka. :) Běhat v mini, no nevím, to bych se asi přerazila . Prosím tě, ty běžecké sukně mě zajímají, máš někde nějaký odkaz nebo něco konkrétnějšího?
_Marvin 12.03.2010 19:20:46
„Podle statistických údajů Ministerstva vnitra ČR je znásilněna
v průměru každá osmá žena, jedná se o jedno až dvě znásilnění
denně.
Počítejme tedy: V průměru 25 % žen se ve svém životě setká se
sexuálním násilím.“
Technická – jednak jde o odhady (byť všeobecně uznávané), nikoliv
o statistiku, a pak ať počítám jak počítám, vychází mi 12,5%.
Jinak na rozdíl od kolegy nahoře bych pro obranu jednoznačně upřednostnil
pepřový sprej před paralyzérem. Skladnější, lehčí a umožňuje aktivní
a účinnou obranu bez přímého kontaktu s útočníkem.
Renata Svobodova 12.03.2010 20:42:42
Po precteni Vaseho clanku nevim, co si mam myslet.Nechapu,jestli to myslite vazne nebo co jste vlastne chtela ctenarum sdelit.Nebo jste snad vyznavackou humoru Jary Cimrmana :o)??Objevila jste velkou vec-zeny se ve tme boji muzu- a napsala o tomto nicotnem tematu roman.Nic proti, kazdy zabijime svuj volny cas ruzne.I pokud bych se povznesla nad vyse uvedene, nemuzu ale prekousnout Vase podlezani muzum tim , ze jim ´´uvarime a uklidime pozdeji´´, jen abych si mohla jit zabehat.To prislibim pouze v pripade, pokud budu zit s invalidou :o) .Muze Vas omlouvat pouze Vas me neznamy vek.Ja jsem take zapalenou bezkyni,proto i reaguji na tento clanek, nebot se jim citim jako zena dotcena.
PetkoB 12.03.2010 21:47:12
>> Renata Svobodova, 12. 3. 2010 20:42:42
no mne ten clanok pripada ako adresovany muzom, kde sa autorka snazi vysvetlit obavy zien s tmy a ich hlavnu pricinu doklada aj statistikou (nakolko je pravdiva je pre obsah clanku v podstate relevantne), a to podliezanie muzom sa mi tiez az tak nezda…z kontextu to chapem ako: uvarit a upratat za odmenu ze muz robil zene ochrancu (vyžadujeme večer doprovod).....
jkaraskova 12.03.2010 22:18:05
>> PetkoB, 12. 3. 2010 21:47:12
Milí čtenáři, můj článek je skutečně malým varováním a kdo si jej k srdci vzít nechce, toho přece nenutím. Dotčeni se můžeme cítit čímkoliv, to já bohužel neovlivním. Trocha ironie a nadsázky ještě nikomu neuškodila. Peťko (díky) to vystihl naprosto přesně. Jinak děkuji za příspěvky a pokračujte v diskuzi, čekáme na další tipy.
Liberec
Advid 13.03.2010 07:13:24
>> Kateřina G., 12. 3. 2010 17:36:27
Zuzka ještě leží v posteli, ale až za dvě hodiny vstane :)), tak ae podívá na net, kde ty sukně viděla.
Liberec
Advid 13.03.2010 07:16:34
>> _Marvin, 12. 3. 2010 19:20:46
1 z 8 je jedna osmina a to je 12,5%, ne?
Pepřák sice jde použít na větší vzdálenost, ale nesmí foukat a nebo
v případě tekuté střely musí žena dobře mířit a to je ve stresu
nepravděpodobné. Zato paralyzérem může „postrašit“ i na dálku.
Existuje i paralyzér s pepřákem v jednom. Postrašit el. výbojem a pak
pachatele překvapit pepřákem.
Liberec
Advid 13.03.2010 07:19:46
>> _Marvin, 12. 3. 2010 19:20:46
Je to třeba tento: http://www.kentaurzbrane.
… orpion-200
Prohlašuji, že nemám nic společného s těmi stránkami a nejde
o reklamu. :)
Zuzana23 13.03.2010 10:13:32
>> Kateřina G., 12. 3. 2010 17:36:27
Ahoj, je to tady http://www.behshop.cz/bez … rtpant-w/, je tam i sukně na elasťácích. No, stějně si to určitě projdeš celé:oD A Davide zlobíš!!!:oD
Chebsko
R V M 13.03.2010 14:21:56
No já se běhat v noci bojím taky.. A to jesm chlap
_Marvin 13.03.2010 15:45:23
>> Advid, 13. 3. 2010 07:16:34
Je to 12,5%, v článku je ovšem z neznámých důvodů 25…asi by 12,5%
tak nevyznělo:)
Tak si zkus paralyzér koupit a tahat ho při běhání sebou, uvídíš jak
dlouho tě to bude bavit. Pepřák (16 ml provedení) vůbec nepřekáží, ani
vahou, ani rozměry, svoji účinnost má, využít se dá i proti agresivním
psů a stojí pár korun.
Do porovnání účinnosti obou prostředků se nechci pouštět, jen jedna
otázka k zamyšlení – proč žádná z bezpečnostních složek nemá
paralyzéry ve standardní výbavě, když je to tak super věc? Obranný sprej
naopak používají běžně…
Kateřina G. 13.03.2010 18:37:32
>> Zuzana23, 13. 3. 2010 10:13:32
Díky, sukně jsou super!
Slavkov u B.
Majka1 13.03.2010 20:44:26
Já se bojím i těch bubáků, jak se něco šustne v temném křoví, jančím. Před pár lety mě jeden statný jinoch přepadl, tak už vím jak reaguju: Ječím!!!, ale tak, že rezonují okna v širokém okolí. Na úchyla to udělalo ohromný dojem, stejně tak na mě. On zdrhl a já týden šeptala.
Eviku 14.03.2010 14:02:31
>> Majka1, 13. 3. 2010 20:44:26
Myslím,že mám obrovskéšťastie,že nežijem v meste,ale v kľudnej dedine,tiež som spočiatku premýšľala,čo sa mi môže stať,aj som na ceste neraz stretla zvláštnych osamelých(turistov)srdce mi bilo až v krku a obchádzala ma slabosť,čo ak sa za mnou rozbehne..!!Našťastie ráno sa nikomu nechce strašiť 5km za dedinou,ak nie pracovne,pole a tak,takže som si zvykla,že tunajší ma ohroziť nemôžu.Dostávam otázky typu:pane Bože to sa nebojíš,sama tak ďaleko? A ja sa pýtam koho?Zveri?4 býkov voľne pasúcich sa na poli,ako minule a či besnej líšky? Ale ak idem niekam mimo k známym do mesta,tiež sa bojím a je to namieste v dnešnej dobe!inak si myslím,že sa na behanie tak „dohabem,že nevedia,či som chlap ,alebo žena.Aspoň si to myslím.Člénok je myslený dobre,ešte som nepočula,že by znásilnili bežiaceho chlapa.Ale aj na druhej strane,prejavuje sa ešte vždy u nás patriarchát:ônechaj ma ísť,ja Ti to potom vynahradím“A čo?
Libuna 14.03.2010 17:32:34
>> Leszczynski, 12. 3. 2010 07:45:31
No a to mám běhat jako strašidlo do zelí??
Praha
anajpo 15.03.2010 10:53:05
>> Leszczynski, 12. 3. 2010 07:45:31
V tomhle Ti budu oponovat nejde o vypasované oblečení a vůbec ne o to mít na sobě něco sexy, ale to v čem se člověk cítí uvolněně a co ho netlačí. Ono je dobré schovat vlasy pod čepici, ale to je snad horší než muset většinu času pracovního dne chodit v kostýmku a v lodičkách!!!Já jsem jednou běžela Velkou Kunratickou jako muž-tudíž vlasy pod čepicí, ale není mi to příjemné. Zrovna tak myslím na fotbalistky Iráku, které mohou fotbal hrát, ale v tom oblečení, co smějí to musí být nadlidský výkon. Brr. Já si spíš myslím, že by naše policie měla zajistit bezpečnost občanů…Ale asi jsem iluzionistka
jaskiva 15.03.2010 16:36:01
Já to mám trochu jinak. Já se bojím nejen za tmy a mlhy, ale i přes den a čím lepší počasí, tím hůř. Já se totiž bojím psů. Už několikrát mě pes napadl (chlap zatím žádný). Je to taková rychlost, že pepřák jsem vůbec nestihla použít, přestože jsem ho držela v ruce. Tak jsem si udělala zbrojní průkaz a nosím s sebou revolver. Použila jsem ho už několikrát a to výstřelem do vzduchu, čímž jsem si zachránila kůži. Psi se bojí hluku, takže to zatím vždy zabralo. No jo, neukáznění pejskaři a běžci – věčný boj.
bettyka 15.03.2010 18:03:25
>> Renata Svobodova, 12. 3. 2010 20:42:42
super clanok, u mna to vyzera presne tak isto, milujem beh…ale nechcem aby
si rodina myslela, ze viac ako ich:-))
mam 38 rokov
bettyka 15.03.2010 18:08:24
>> bettyka, 15. 3. 2010 18:03:25
pred polrokom pri cca 7km behu na mna a kamaratku vybehla skupinka mladych
opitych chalanov z jednej chatky s 2 psami…
co dodat…nemali sme ani spray
lusinkav 15.03.2010 19:50:56
ahojky, ja sa nebojim pretoze mam so sebou vzdy mojho psa, vyzlu :)
ten ma bezcov rad a nenahana ich lebo vie ze behame my dvaja spolu, a ti sa ho
neboja lebo ho uz poznaju a on na nich vzdy kyva chvostom na pozdrav :)
ale zato ked ide nejaky fetak potmehud, tak na takych vzdy steka, a neviem jak
to ten pes vie ktori ludia su tie podozrive individua ale vie to.. a som
zato rada:)
Štěpánovice
VanaXXL 16.03.2010 16:04:59
>> jaskiva, 15. 3. 2010 16:36:01
Čistě ze zvědavosti – to běháš s tím kvérem vytaseným o odjištěným, že je rychlejší vystřelit do vzduchu než zmáčknout pepřák? Nestačil by poplašňák? Bereš si zbraň i na závody?
podoli44 21.03.2010 19:19:21
Ja mam za tmy vzdy strach, nejhorsi jsou opilci
P.
administrator 03.04.2010 13:33:13
Dotaz mého přítele, zda si nechci koupit na večerní běhání čelovku, abych nebyla časově omezená denním světlem, mě donutil k zamyšlení. Mužům se to těžko vykládá, poněvadž oni jsou z Marsu. My jsme z Venuše, tudíž máme jiné myšlenkové pochody, stejně tak i běžecké zvyky.
Odkaz na článek
petrin 10.03.2023 07:58:42
>> Advid, 13. 03. 2010 07:19:46
Ten link nemohu dohledat, postačí i něco takového?
Hodnocení příspěvků
Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.
Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.