Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít
Index » Zdraví, nemoc, bolest » Bolavá kolena - mýtus nebo skutečnost

Bolavá kolena - mýtus nebo skutečnost

Nalezené položky: 4 První Předchozí | 1 | Další Poslední
avatar

mmachon muž 06.07.2010 16:48:59

Ahoj,

cca před rokem jsem začal pravidelně s běháním (to znamená 2–3 krát do týdne kolečko 7 km). Nyní již několik měsíců běhám pouze po lesních cestičkách, používám boty od Nike za cenu 2200 Kč. Problémy s nadváhou jsem nikdy neměl.

Čas od času narazím na někoho, kdo mi povídá o svých zkušenostech s během, sportem obecně a to v souvislosti s koleny. Bolavá kolena ze snowboardu, lyží apod. Vždycky mi tím dokážou na několik týdnů vyřadit z mých pravidelných koleček, takže jen přemýšlím, jestli toho náhodou nenechat :-) Na druhou stranu mám kolem sebe jedince, kteří běají již přes dvacet let, tudíž zkušenosti s podobnými botami, jaké jsou dnes na trhu, získali teprve nedávno! Měl bych tedy na Vás – zkušené běžce – několik otázek:

Je tady na foru někdo, kdo pravidelně běhá (běhal) a skončil s s tím kvůli kolenům?

Mám se při své zátěži + nově si chci zkoušet každý rok 2–3 půlmaratony něčeho obávat?

Je běhání opravdu nejhorší sport pro kolena ve srovnání s jinými (snowboard, lyže, hokej, posilování, občasné chození s batohem po horách natěžko)?

Co jíst pro to, aby člověk mohl běhat co nejdéle (Proenzi, medvídky, tlačenku)?

Děkuji za odpovědi :-)

avatar

Štúrovo / Bratislava

Celkem 7421 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:34:47 (2011)
půlmaraton: 1:19:53 (2011)
maraton: 2:48:03 (2011)

Bohuš muž 06.07.2010 21:47:20

Za 7 rokov behania som nemal problémy s kolenami. Behanie je podľa mňa pre človeka prirodzený pohyb a teda by nemalo spôsobovať problémy s kolenami pokiaľ to nepreženie so záťažou vzľadom na svoje možnosti.

Recept je podľa mňa jednoduchý:

  1. Behať správnou technikou, teda dopadať na prednú časť chodidla, rovnako ako by človek bežal naboso. Chodidlo vie najlepšie odtlmiť dopady na zem.
  2. Zdravo sa stravovať – jesť veľa čerstvej zeleniny a ovocia, obmedziť mäso.
  3. Pravidelný strečing – naťahovať kolenné väzy.
avatar

Slaný

Celkem 3535 km
Minulý měsíc 0 km
půlmaraton: 1:30:08 (2010)
maraton: 3:37:21 (2010)

EdCable muž 07.07.2010 03:34:58

>> mmachon, 06. 07. 2010 16:48:59

Ahoj,

myslim si, ze beh jako takovy neni zadna velka rasovina na nohy, pokud clovek nebeha opravdu hodne spatne nebo opravdu extremni mnozstvi. Kdyz nebudes rychle zvysovat mnozstvi, davat telu dostatek odpocinku a pripade kompenzacnich sportu, tak se neni ceho obavat.

V dynamickych sportech dle me kolenum ublizuji predevsim nepredvidane prudke pohyby – typicky napriklad lyze, snowboard, fotbal – tam a mnohde jinde pusobi mnohem vetsi sily a v mene prirozenych smerech, nez pri obycejnem vytrvalostnim behu. Rozhodne je povazuji pro kolena za daleko horsi sporty, nez behani.

Na spickove urovni je navic v CR standardne mladez pretezovana a malo se pracuje s regeneraci a nacvikem spravneho pohyboveho stereotypu (nejtypictejsi mi v tomhle pripada fotbal) a vykon je vice nez zdravi, coz miva v dospelosti nasledky na zdravi, ktere snizuji i onen vykon.

Samozrejme pak jsou sporty, ktere jsou pro kolena vetsinou mene narocne nez beh, protoze neobsahuji (standardne:-)) tolik otresu – plavani ci kolo.

Motto: "Sometimes, I guess there just aren't enough rocks."
avatar

Celkem 1196,38 km
Minulý měsíc 0 km

Kateřina G. žena 07.07.2010 10:41:25

Mně bolívala kolena šíleně – nemohla jsem dřepnout, chůze ze schodů byla muka. Zbaštila jsem pár balení Condrosulfu (předepisuje mi ho 2× ročně ortoped) a pak jsem začala běhat. A najednou mě kolena nebolívají. Občas se stane, že trošičku zabolí, ale to se nedá srovnat s předchozím stavem. Takže bych běh versus opotřebovávání kolen zas tak černě neviděla.

Motto: "Někdy jsem do snídaně uvěřila třeba v šest nemožností." Královna, Alenčina dobrodružství v říši divů a za zrcadlem, L. Carroll
Nalezené položky: 4 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.