Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít
Index » Zdraví, nemoc, bolest » bolest kolene - vnější strana

bolest kolene - vnější strana

Nalezené položky: 6 První Předchozí | 1 | Další Poslední
avatar

šumák muž 05.02.2011 21:06:01

Dobrý den, běhám rekreačně jako zimní přípravu a udržování kondice k hlavní sportovní aktivitě – kolu, běhám obvykle od prosince do března víceméně každý víkend so i ne (pokud se dá), 1 tréninková zátěž vždy tak 1h – 1:15, počet km 11. Povrch 90% asfalt.

V začátku minulého roku (březen/duben) se objevil problém s levým kolenem, kdy jsem nemohl z ničeho nic nohu v koleni vůbec ohnout (předcházela jen asi mírná půldenní bolest – problémy s kolenem jsem předtím nikdy neměl.) Poté jsem navštívil obvoďáka, který mi předepsal „driák“ (bohužel si nepamatuji jméno) na bolest a zánět – pomohl v prvních dnech alespoň od velké bolesti – ta zhruba do týdne zmizela úplně, nicméně zatěžovat jej stále nešlo a vrátit ho do funkčního stavu trvalo asi dva-tři měsíce. Byl jsem i na rentgenu – tam zjistili počínající znaky art 1. stupně. Poté jsem byl u ortopeda (asi 14 dní po návštěvě obvoďáka), koleno mi prohmatal – proklepal, popsal jsem mu i jaké sporty dělám, jak často ho zatěžuji a diagnóza byla, že bolest zmizí – víceméně tak rychle jak přišla, nepředepsal žádné pilulky, doplňky ani rehabilitace. Pouze doporučil ortézu.

Během roku v teplejším období s kolenem v podstatě problém nebyl. Ikdyž už jsem ho nemohl na kole zatížit na 100% – jakmile jsem se dostal k tomuto prahu, tak mi v něm jakoby jemně nárazově píchlo – s tímto stavem jsem však neměl problém ujet 140 km „závodním“ tempem. Zkrátka, pokud bylo třeba jet silově snažil jsem se dupat víc zdravou nohou.

Naneštěstí se bolest kolene ozývá v těchto měsících vždy po zhruba 40 – 50 minutách běhu, v chladnějších dnech někdy i dřív. Zkoušel jsem mu dát 14 „volno“ poté se však bolest dostavila mnohem(!) dřív než při pravidelné zátěži. Při běhu bolest „reguluji“ delším přidřepnutím na 15–20sec – bolest se zklidní na pár minut. Někdy se bolest dostaví třeba až po hodině nebo téměř vůbec.

Pokud je chladno – pod 10*C používám vždy cyklonávleky, jakmile je pod nulou tak 2 na sebe.

Ještě obecná informace: Nemám problém koleno zatížit při dřepu, ale jakmile musím nohu jakoby odtrhnout od země a předkopnout před sebe je problém …

Ještě pro doplnění je mi 31 let, váha 73–74 kg, na kole najezdím víc než 6000km/rok.

avatar

Ústí nad Labem

Peggy žena 05.02.2011 22:22:37

Nevím, zda mám přesně, co popisuješ, ale dlouho jsem se trápila s úpony v kolenou. Některý běh bez bolesti, jiný už po pár kilácích problém. Po takovém jsem další den kulhala, noha nešla ohnout v koleni. Hlavně chůze se schodů nešla, skákala jsem po jedné. Podiatr mi udělal na míru vložky do bot. Nejprve mě bolelo pravé a vložky to úplně vyřešily. Pak začalo druhé a tam mi vložku upravil teprve nedávno, takže nevím, co to ještě udělá. Pomohla změna běžeckého stylu (nebo alespoň snaha o ní, protože něco takového změnit není legrace).

avatar

Rakovník

lassie žena 06.02.2011 08:53:33

>> šumák, 05. 02. 2011 21:06:01

Mně to trochu připadá, že by to mohl být taky ITBS (s ním mám docela bohaté zkušenosti poslední cca 4 roky), ale asi i něco k tomu, jestli počátek artrosy, ITBS nepřichází najednou píchnutím, spíš postupně se bolest zvyšuje, pokud hned nepřestaneš. Zkus si něco o tom přečíst, cviky, bandáže coby návleky používám od podzimu do jara pořád coby prevenci, v zimě i mažu Mspomou, kolena se pod bandážemi opravdu prohřejí, až je jim horko a to jim dělá dobře. Při potížích – někdy i preventivně, balím na noc do zábalu – namažu kostivalem, na to plácnu čistej kapesník, igelit a návlek. To jsou všechno podpůrné a ulevující kůry, já se po poslední příhodě už naštvala a začla chodit na laser, koupila kineziotape, víc cvičím.

Taky jsem dřív mnohem víc jezdila na kole než běhala a při běhu v chladu na závodech mě to prvně draplo. I si říkám, jestli to máš jako doplněk ke kolu a v létě moc neběháš, tak ta 1–1.15 hodina je možná docela dost, 11 km taky není málo, zapojuješ jiné svaly než na kole. Zkus běhat do těch 40 min. kdy je to bez bolesti a postupně přidávej.

Zkus si pročíst všechny možné příspěvky a články, sežeň info a taky se nenech odbýt doktorem, když je potřeba to řešit.

avatar

Kroměříž

Jita žena 06.02.2011 18:00:21

Přikláním se k tomu, že nejpravděpodobnější příčinou budou fasciové změny (slepení, zkraty) v tzv. iliotibiálním pruhu, což je v podstatě celá zevní strana stehna. Navrhuji kvalitně protáhnout, popř. ošetřit měkkou technikou střední hýžďový sval, velký hýžďový sval a postupně celou zevní hranu stehna, k autoterapii doporučuji použít horkou roli, postup je zde:http://www.behej.com/…e-se-bolesti Protahování neuspíchat. Použití kineziologického tejpu v zátěži také nic nepokazí. Mám s tím osobní zkušenost, vždy to povolilo, chce to ale důsledně dodržovat pravidla regenerace. Držím palec. Jitka Stehlíková

Motto: Dopředu vlastními silami. Každý krok se počítá.
avatar

Celkem 107 km
Minulý měsíc 0 km

herbert muž 23.02.2011 16:17:26

Měl jsem před léty podobný problém. Bolest kolene při běhu s kopce, při chůzi se schodů, pak skoro pořád. Vyhlášený brněnský ortopéd (jmenovat nebudu) mě vyšetřil z „rychlíku“, nohu jsem měl, do ordinace jsem se dostavil po svých, tak co bych ještě chtěl. Skončil jsem na rehabilitaci, kde jsem si několik týdnů docházel koleno „luxovat“ ultrazvukem. Výsledkem bylo, že mně doktorka doporučila, abych si našel jiný sport. Vlastně jsem se s tím smířil, ale pak jsem se dostal na stůl masérovi (při úplně jiné příležitosti) a ten se, aniž bych mu cokoliv řekl, podíval na moje koleno a říká: člověče, vy tam máte zánět, dělejte s tím něco. Tak jsem navštívil sportovního lékaře, o kterém jsem věděl, že rekreačně běhá a předpokládal jsem, že bude mít pochopení. Předepsal Olfen-prášky i gel, trochu klidu a bylo, víc jak po roce, po problému.(ťuk ťuk na dřevo) Byly to údajně poškozené úpony.

avatar

Žďár nad Sázavou

půlmaraton: 1:42:51 (2011)

pam65 muž 23.02.2011 16:48:21

>> Jita, 06. 02. 2011 18:00:21

To jsem rád, že to čtu. ITB mě na levé noze trápí pořád. Před pár týdny, když jsem ve fitku dělal „pochodové výpady“, zkusil jsem ještě víc podsadit pánev, abych si protáhl ohybače kyčle. Něco tam prdlo, bolest od kolene až po napínač (TFL). Když běžím, nejdřív cítím klasicky koleno, pak začne hořet bok stehna, bolí TFL, ale koleno povolí. Bojím se, že když to nechám v klidu, zase to „sroste“.

Pro laiky: fasciové změny jsou, když po sobě nemůžou klouzat fascie (v řeznictví známe jako blány, kterými je obalen sval=maso).

Motto: No toto!
Nalezené položky: 6 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.