Jak lze měřit průběžně svou výkonnost.
Rosťa Ostravak 05.12.2006 23:43:16
Jak sledujete průběžně svou výkonnost ? Zda roste, stagnuje či klesá ? Je to podle mne dost složitá a subjektivní záležitost. Každý závod je jiný délkou, profilem. Velkou roli hraje počasí, strava, nálada atd. atd. Já jsem si na začátku tohoto roku vytvořil vzorec výkonnosti, a to na základě výsledků závodů, které jdu na 100%. Vzorec je :
(umístění děleno jedním procentem celkového počtu závodníků)-100 = x% tzv.procento umístění
V praxi např. : 3/06 Kobeřická 20 30místo 41závodníků tj. 26,8%
umístění
Hranická 20 56místo 82závodníků tj. 31,7%
Porubská 10 23místo 35závodníků tj. 34,3%
Běh na Radhošť 93místo 165závodníků tj. 43,6% MČR Ostr.-Lysá Hora
129místo 208závodníků tj. 38,0% zde se vymlouvám na to,že to bylo
MČR,takže
se sešlo hodně spíš kvalitních běžců z celé ČR
Mohelnice-Lysá H. 61místo 121závodníků tj. 49,6%
Porubský maraton 15místo 31závodníků tj. 51,6%
Kobeřický půlmar. 38místo 64závodníků tj. 40,6%
Porubský dvojmar. 27místo 65závodníků tj. 58,5% jeden maraton, první den
12/06 Ráztoka-Pustevny 92místo 265závodníků tj. 65,3% zatím
poslední závod
Z toho pro mne vyplývá, že v průběhu tohoto roku, moje výkonnost až na nějaké výjimky roste. A že mi celkem vyhovují kopečky a maratony. Je to asi dost subjektivní a hrubé hodnocení, ale jiné, neznám. Byl bych rád, za nějaké vaše další náměty jak sledujete svou výkonnost v probíhajícím roce popř. výkonnost v průběhu jednotl. let.
Brno
milan 06.12.2006 06:46:23
Myslím si,že objektivně lze porovnat vlastní výkonnost pouze porovnáním vlastního času na stejné trati ve stejném ročním období.Mužeš ještě čas zohlednit koeficientem stárnutí. Tvůj zvolený postup zahrnuje dvě tebou neovlivnitelné proměnné:počet startujících a jejich výkonnost.
NNN 06.12.2006 07:05:44
Korekce na věk tady : http://www.spanker.cz/…a_kalkul.htm PS : po určitém věku i když stagnuješ, tak se vlastně lepšíš .
VlastaK 06.12.2006 08:37:19
Měřit svou výkonnost koeficientem podle počtu zůčastněných lidí není zrovna ta nejspolehlivější metoda.
1. Čím více lidí se závodu zúčastní, tím lepší ti vyjde koeficient. Dám názorný příklad. Zúčastníš se Pražského maratónu, na kterém je pravidelně 3.000 účastníků a doběhneš do první stovky. Tebou uvedený koeficient ti vyjde cca 96,6 %. Potom, se stejný nasazením a ve stejné formě absolvuješ tebou uvedené MČR v běhu do vrchu, kde doběhneš 50. z 250 lidí. Koeficient ti vyjde 80 %. Takový výsledek by tě potom mohl vést k úvaze, že tvá forma šla k čertu. To však jen do chvíle, než si uvědomíš další faktory ovlivňující tvůj výsledek:
- kvalita startovního pole a jeho početnost – má zkušenost je taková, že čím více lidí se závodů zúčastní, tím horší je průměrná výkonnost na jednoho účastníka – to znamená, že pokud se závodu zúčastní dejme tomu 200 lidí nebo 3.000 lidí, v celkovém pořadí nezaznamenám žádný výrazný posun. Přeloženo do češtiny Z 200 lidí doběhnu třeba 34. a z 3.000 lidí doběhnu 47. Koeficienty však budou naprosto odlišné, viz. výše.
- nevíš, kdo šel do závodu na 100 % a kdo ne – to znamená, že i když se budeš porovnávat se stejnými lidmi a jeden den je předběhneš a druhý den skončíš za nimi, o tvé formě ti to taky moc neřekne. Vezmi si Lysa cup, kterého se účastníš. Tam se stává často, že předběhneš někoho, koho jsi předtím neporazil. Ale je to skutečně tím, že máš lepší formu? Co když dotyčný zrovna nebyl zdravotně v pořádku, byl unavený, nebo prostě jen nešel závod na 100 %? Avšak v případě, že začneš stabilně předbíhat lidi, kterým si dřív koukal na záda, můžeš mluvit o vzestupu formy (anebo o tom, že jim už to neběhá jako dřív
Z výše uvedených důvodů si myslím, že nejobjektivnější pro měření své výkonnosti je dosažený čas na stejné trati za stejných podmínek. Nebo laboratorní vyšetření
michalu 06.12.2006 14:00:03
Myslím že výkonnost na různých závodech během sezóny se dá docela dobře posuzovat podle průměrného tempa. Stačí si spočítat tempo, kterým jsem běžel závod v minutách na kilometr a hned vidím jak jsem na tom oproti minulému závodu.
Různá délka závodů se dá přibližně zohlednit přidáním +10s/km pro dvojnásobek uběhnuté vzdálenosti.
Příklad: 5km běžím tempem 3:35/km odpovídá cca 8km tempem 3:41/km (přidal jsem jen 6s/km, protože to není dvojnásobek) odpovídá cca 10km tempem 3:45/km odpovídá cca 15km tempem 3:50/km odpovídá cca 20km tempem 3:55/km odpovídá cca 40km tempem 4:05/km
Podle těchto přepočtů se dá navíc zjistit, kde máme slabiny: jestli v rychlosti (lepší výkony na dlouhých tratích) nebo ve vytrvalosti (lepší výkony na kratších tratích) a podle toho upravit trénik (běhat víc dlouhých pomalých běhů nebo víc úseků a tempových běhů)
Samozřejmě i tento systém má svoje slabiny:
- pořadatel závodu může nepřesně změřit trať
- záleží na profilu trati
- záleží na počasí
- záleží na způsobu jakým jsem běžel závod (pokud přepálím začátek a pak sotva doběhnu do cíle, tak z takového závodu nemůžu udělat jednoznačný závěr, že se mi zhoršila výkonnost)
Pokud si ovšem tyto nedostatky uvědomím tak si lze takovýmto způsobem udělat poměrně dobrou představu o formě během sezóny.
Pavel 06.12.2006 14:10:32
To vypadá dobře, ale myslím, že pro nás pomalejší určitě neplatí +10s/km pro dvojnásobek uběhnuté vzdálenosti…nebo mám děsně špatnou vytrvalost.
Mato 06.12.2006 15:12:08
[quote=Pavel]To vypadá dobře, ale myslím, že pro nás pomalejší určitě neplatí +10s/km pro dvojnásobek uběhnuté vzdálenosti…nebo mám děsně špatnou vytrvalost.[/quote] No, malo by to platit. U tych najrychlejsich je este menej. Priklad: sv. rekorder na 5 a 10km ma rozdiel v tempe medzi kratsou a dlhsou tratou 6s/km (12:37 proti 26:17, cize 2:31,2/km proti 2:37,7) a sam uznava, ze ma skor rezervy prave na trati na 10km. Sv. rekorder na marton ma OR na 1/2 maratone 59:17, co je cca 2:48/km a tempo dvojnasobnej trate je u neho 2:57 a nieco/km… Pri naozaj dlhych tratiach treba zapocitat aj faktor unavy a otrasov na pohybovy aparat, co sa moc neda ovplyvnit treningom. Ak vykony na dlhsich tratiach vobec nekoresponduju s lepsimi vykonmi na kratsich, tak je to nedostatkom treningu- najma vytrvalostneho a aj malo behov v priprave okolo urovne anaerobneho prahu. Ak je problem opacny, tak v treningu chyba prvok (primeranej) intenzity. K teme- najlepsie sa hodnoti podla priemerneho tempa, pokial je trat rovna a pocasie prijatelne. K tomu sa moze pridat hodnotenie a porovnanie vysledku z toho isteho zavodu v minulom roku (ak nie je vyrazne ovplyvneny pocasim). Tiez sa da behat standardny testovaci trening cca raz za 4–6 tyzdnov, najlepsie na drahe a pokial mozno bez vplyvu nepriazniveho pocasia- pripadne ho vziat do uvahy. Ja sa rad testujem 10–12 dni pred dolezitym zavodom treningom, kde si najma vsimam pocity, nie absolutne hodnoty (aj tie su samozrejme faktor, ale zabranuje to zavodeniu na treningu). Podla toho zhodnotim, co si mozem dovolit na dlhsom zavode a na com som. Vyvarujem sa tak prepalenia tempa.
Brno
rk 06.12.2006 17:21:00
[quote=michalu]Myslím že výkonnost na různých závodech během sezóny se dá docela dobře posuzovat podle průměrného tempa. Stačí si spočítat tempo, kterým jsem běžel závod v minutách na kilometr a hned vidím jak jsem na tom oproti minulému závodu.
Různá délka závodů se dá přibližně zohlednit přidáním +10s/km pro dvojnásobek uběhnuté vzdálenosti.
..........[/quote] Tento jednoduchý vzoreček také souhlasí se čtyřmi různými přepočty na http://www.runningforfitness.org/calc/rp.php . Vypadá to primitivně, ale sedí to ve velkém rozpětí běžecké výkonnosti. Genialita spočívá v jednoduchosti.
pavel ha 29.12.2006 12:40:19
no delam to stejne, taky si merim relativn poradi, treba, ze jsem v lulce, nebo ve tretine, plus u paar zavodu mam casy z minulych let
Sedlčany, Praha 3 - Vinohrady
Oslík 31.12.2006 12:51:44
Já si porovnávám výsledky loni a letos, pokud se teda závod běží zhruba ve stejném měsíci. Ale záleží na více faktorech. U mě to letos bylo tak, že jem se někde zhoršil o pár vteřin, jinde zase zlepšil snad i o 2 minuty… Takže já bych radil zhonotit čas loni vs. letos a zhodnotit, jaký bylo loni počasí, jaká konkurence… jinými slovy, radovat se ze zlepšení nebo hledat výmluvy pro zhoršení :)
Brno
milan 02.02.2007 17:46:03
[quote=michalu]Myslím že výkonnost na různých závodech během sezóny se dá docela dobře posuzovat podle průměrného tempa. Stačí si spočítat tempo, kterým jsem běžel závod v minutách na kilometr a hned vidím jak jsem na tom oproti minulému závodu.
Příklad: 5km běžím tempem 3:35/km odpovídá cca 8km tempem 3:41/km (přidal jsem jen 6s/km, protože to není dvojnásobek) odpovídá cca 10km tempem 3:45/km odpovídá cca 15km tempem 3:50/km odpovídá cca 20km tempem 3:55/km odpovídá cca 40km tempem 4:05/km
Podle těchto přepočtů se dá navíc zjistit, kde máme slabiny: jestli v rychlosti (lepší výkony na dlouhých tratích) nebo ve vytrvalosti (lepší výkony na kratších tratích) a podle toho upravit trénik (běhat víc dlouhých pomalých běhů nebo víc úseků a tempových běhů)
Samozřejmě i tento systém má svoje slabiny:
- pořadatel závodu může nepřesně změřit trať
- záleží na profilu trati
- záleží na počasí
- záleží na způsobu jakým jsem běžel závod (pokud přepálím začátek a pak sotva doběhnu do cíle, tak z takového závodu nemůžu udělat jednoznačný závěr, že se mi zhoršila výkonnost)
Pokud si ovšem tyto nedostatky uvědomím tak si lze takovýmto způsobem udělat poměrně dobrou představu o formě během sezóny.[/quote] Tak tento jednoduchý přepočet na mě sedí naprosto přesně : od 5km 3:57/km po maraton 4:29/km
Není slabé ,ale ani silné stránky
Hodnocení příspěvků
Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.
Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.