Prečo majú ženy prevazne polovičnú dĺžku preteku?
Praha
Justína 21.01.2007 18:26:28
Zaujímalo by ma, prečo na väčšine pretekov na dĺžke kratšej ako polmaratón najčastejšie na tratiach dlhých 5–15 km, organizátory pre ženy vypisujú pretek na polovičnú vzdialenosť ako u mužov? Bežné je to najmä pri okruhových pretekoch, keď muži bežia dve kolá, tak ženy iba jedno. Vie mi niekto prezradiť, prečo tomu tak je?
Praha 9
Lubos M 21.01.2007 21:33:46
je to proto, aby se vubec nejaka zenska prihlasila…kolik zen ubehne 10km? v tehle zemi asi moc ne…ale na 5km uz si sem tam nejaka troufne, takze kdyz poradatel nechce mit v zavode jen chlapy, musi vypsat i polovicni trat…nebo se mylim?
Praha
Justína 22.01.2007 06:57:17
V tom prípade by bolo vhodné, ak by polovičnú i celú trať vypísal rovnako pre mužov tak i pre ženy a nie polovičnú trasu len pre ženy a celú len pre mužov. Nemyslím si, že by bolo málo žien, čo odbehnú 10 km, na Běchoviciach ich štartuje dostatočné množstvo.
Brno
milan 22.01.2007 07:13:37
[quote=Justína]V tom prípade by bolo vhodné, ak by polovičnú i celú trať vypísal rovnako pre mužov tak i pre ženy a nie polovičnú trasu len pre ženy a celú len pre mužov. Nemyslím si, že by bolo málo žien, čo odbehnú 10 km, na Běchoviciach ich štartuje dostatočné množstvo.[/quote] V rámci BBP http://bbp.webzdarma.cz/index.php není problém start žen na delší trati a mužů na kratší.Jsou uvedeni ve výsledcích jednotlivých závodů,nejsou jen v celkovém pohárovém přehledu.V celkovém počtu startujících se jedná pouze o zanedbatelnou menšinu a samostatné vyhodnocování by nemělo smysl.Snad mě to „zanedbatelná menšina“ odpustí.
Mato 22.01.2007 11:11:40
Ano, bohuzial zien-bezkyn je niekolkonasobne menej ako muzov… tych, co maju chut a odvahu pretekat je este menej a z nich iba niekolko (najma na Slovensku) ma ochotu sa postavit na dlhsiu trat. Situacia je sice v CR o nieco lepsia, ale tiez to nie je Amerika, kde existuju cisto zenske behy s mnoho tisicovymi ucastami (aj ked su to povacsinou 5km vzdialenosti). Treba chapat pragmaticnost organizatorov zadvodov. Pokial viem, na ziadost smerovanu organizatorovi sa mozes zucastnit aj muzskeho preteku, chciet vsak, aby Ta vyhlasovali spomedzi 1–2 bezkyn by vsak bolo trosku nelogicke. Vo vysledkoch budes uvedena urcite (celkovych).
Praha
Justína 23.01.2007 14:34:02
Ja osobne radšej behám pri pretekoch dlhšie trate, takže polovičná vzdialenosť pre ženy ma vonkoncom neteší. (Občas organizátor aj zabudne do propozícii uviesť, že ženy bežia len polovičnú vzdialenosť a ja si to viem vydedukovať len z minuloročných výsledkov,ak ženy majú nejaký veľmi dobrý čas). Ja všetko kratšie ako 5 km považujem za šprint, i keď uznávam, že by som mala pilovať rýchlosť okrem vytrvalosti. Môj úmysel bežať celý dĺžku trate zarovno s mužmi mi nikdy žiaden organizátor preteku nezakázal, ale vo väčšine prípadov môj odbehnutý čas ani do výsledokov, buď neuviedol, alebo len tak bokom pod čiaru. Som si vedomá toho, že moje časy nie sú bohvieako úchvatné a väčšinou bežím niekde na úrovni veteránov nad 60 rokov, ale keď si niekde nájdem pretek na 10 km, rada by som si zabehla celých 10 km a nie len 5 km. Potom sa ani niet čo čudovať poznámke, ktorú často počujem od nebežcov, že ženy isto majú kratší maratón, prípadne že bežia len polovičnú vzdialenosť. Ich poznámka nie je až tak „od veci“, keď ženy prevažne na pretekoch bežia len polovičnú vzdialenosť.
Hodnocení příspěvků
Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.
Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.