Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít
Index » Běžecký trénink » Trénink rychlosti pro dlouhotraťaře

Trénink rychlosti pro dlouhotraťaře

Nalezené položky: 3 První Předchozí | 1 | Další Poslední

Brno

michalu muž 05.02.2007 15:31:57

Pokračování diskuze z vlákna – treninkovy plan na maraton – casopis RUN ( http://forum.behej.com/…-casopis-run ):

Původní dotaz byl jaký je význam úseků 5×100m 6×400m 2×3000m a jak se mají běhat. Zatímco 5×100m je jasný trénink rychlosti, 2×3000m bude nejspíš trénink ANP, nevím jaké výhody má při maratonském tréninku 6×400m (trénink rychlosti?)

K tomu se přidal Oslík, který běhá 10×400m se 400m meziklusem (často doporučovaný motiv v různých tréninkových plánech) a je po něm velmi unavený.

přes trénink VO2max jsme se dostali až ke tréninku rychlosti, krerý zůstal nedořešen…

Otázka je následující: Jak má dlouhotraťař nejlépe trénovat rychlost? Myslím tím úseky 60–400m s dlouhým odpočinkem. Jak často, jaké úseky, jak rychle, s jakým odpočinkem a kdy v průběhu roku?

Můj názor je, že nejlepší jsou úseky 150–200m (běhané tempem o 10–15s rychlejším než je tempo závodu na 5km) s libovolně dlouhým odpočinkem. Trénink rychlosti pro dlouhotraťaře by měl být rychlý, ale ne příliš náročný. Cílem je perfektní forma běhu. Takový trénink se dá běhat celoročně.

Spousta trenérů ovšem předepisuje Xx400 m se 400 m meziklusem (viz. původní dotaz), což je opravdu náročný středotraťařský trénink, vyžadující dlouhou regeneraci – viz. případ Oslík. Zastáncem tohoto tréniku je tady na fóru např. tuta. Jaký má význam takovýto typ tréninku pokud trénuji na maraton?

Sedlčany, Praha 3 - Vinohrady

Celkem 8264 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:36:09 (2009)
půlmaraton: 1:26:09 (2008)

Oslík muž 05.02.2007 17:13:18

2 michalu: Já envím, možná jsem byl unavený po tom, že jsem zapomněl na strečink… Ale taky by mě to zajímalo. A ještě bych přidal dotaz: Má trénink rychlosti stejný význam pro dvacetileté jako pro třeba čtyřicetileté?

Motto: Už nemůžeš? Tak musíš!

Bratislava

Celkem 151814 km
Minulý měsíc 0 km

Mato muž 05.02.2007 18:33:04

Mne sa s tym teraz nechce babrat, ale mozno by bolo dobre, keby sme sem skopirovali niekt. prispevky, nech sa neopakujeme. Uz bolo definovane, co je trening rychlosti, VO2 max, tempa… a k tomu prisluchajuce treningy. Casto predpisovany trening 10×400m/400m mzkl. (ci podobna obmena) je taka klasika medzi intervalovymi treningami. Vychadza to historicky z madarskej vytrvaleckej/stred­notratiarskej skoly, ktorej predchodza bol Gerschler, po nom Zatopek (aj ked ten daval kratsie pauzy, ale behal zas pomalsie) a Banister/Landy. Dodnes sa to povazuje za typicky tazky miliarsky trening na drahe. Bohuzial pre maratoncov, ci desiatkarov nema velky vyznam- snad len na ozivenie, ale to mi pripada zas moc drasticke ozivenie. Uz tesne pres samotnou sezonou, po dobrom vytrvalostnom a ANP conditioning by to malo vacsi vyznam pre vytrvalcov (nie vsak maratoncov)- a to ako anaerobny trening raz za 10–14 dni, nanajvys 3× za mezocyklus. Co sa tyka 400viek s kratkymi pauzami a vo vacsom mnozstve, tak to uz nie je az tak marne pre vytrvalcov.

Nalezené položky: 3 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.