Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Českou elitu čeká atraktivní boj o maratonské tituly i Evropu

Českou elitu čeká atraktivní boj o maratonské tituly i Evropu
foto: Martin Symon

Daniela Havránková | 06.05.2014 | přečteno: 4594×

Neděle slibuje nejen galapředstavení afrických vytrvalců, ale i klání domácích borců o republikové tituly. Půjde navíc o limity na mistrovství Evropy v Curychu! O ty se budou ucházet hlavně čtyři běžci – Jan Kreisinger, Jiří Homoláč, Vít Pavlišta a Petr Pechek. Ve startovce letos nefigurují skvělé maratonkyně Petra Pastorová a Ivana Sekyrová, a tak je favoritkou zkušená Petra Kamínková, která v Praze o maratonský titul poběží vůbec poprvé.

Motivace pro český šampionát jsou jasné, jak je to však s podmínkami pro účast na letošní evropské soutěži? Limity stanovené Českým atletickým svazem jsou tradičně dva – A a B. Pro ženy to znamená dosáhnout časů 2:37:00 resp. 2:40:00, jež jsou však vzhledem k aktuální výkonnosti přihlášených závodnic spíš z říše snů.

Jiná situace je v poli elitních mužů, kde se nabízí kromě individuálního startu na ME i postavení družstva, v němž mohou startovat minimálně tři borci, maximálně však šest. Ti ovšem musí splnit B limit s hodnotou 2:20:00.

Takový výkon z kvalifikačního období má na kontě zatím jen Jiří Homoláč (z podzimního závodu ve Frankfurtu – 2:19:37), jinak též obhájce loňského titulu. „Příprava proběhla téměř bez komplikací. V únoru jsem měl sice měsíční výpadek, který byl znát ještě na Sportisimo 1/2maratonu, ale pak jsem odjel na soustředění do Maroka, kde jsem za tři týdny ztrátu snad dohnal,“ popisuje aktuálně Homoláč. „Chci se pokusit o zaběhnutí limitu A,“ předesílá k neděli 24letý závodník AK Kroměříž, což podle regulí znamená čas 2:17:35 nebo lepší.

Stejně vysoko, ne-li výš, míří i jeho oddílový kolega Jan Kreisinger, čerstvý půlmaratonský mistr (v Pardubicích za 1:07:50), jemuž pražská trať před dvěma lety sedla. Za mocné podpory celé Pařížské třídy s Staroměstského náměstí tehdy doběhl do cíle v čase 2:16:26, a pasoval se tak na londýnského olympionika. „Od mistrovství v půlmaratonu se snažím formu držet, jsem opatrnější, abych to náhodou nepřehnal,“ informuje Kreisinger.

A s jakými ambicemi se v neděli postaví na start? „Chtěl bych být prvním Čechem v cíli,“ říká svěřenec Róberta Štefka s úsměvem. „Je nás víc, kdo se chceme o limit pokusit, tak věřím že máme velkou šanci ho splnit. Doufám, že si vzájemně pomůžeme a budeme spolupracovat, dokud to půjde. Líbilo by se mi, kdybychom závod rozběhli asi 1:08:30 až 1:09:00 na půlmaraton. Můžeme tak zaútočit na A limit a kdyby se nám běželo špatně, budeme mít pořád rezervu na B limit,“ popisuje možné strategie Kreisinger.

Do boje o limit se chystá i Vít Pavlišta, bronzový z letošního půlmaratonu i nedávné desítky na dráze. „Věřím, že maraton bych měl pod 2:20 stlačit, když všechno sedne. Na A limit nemám a kluci se o něj budou pokoušet, tak to budu muset zaběhnout z přepáleného závodu, sám běžet nechci,“ vypráví s typickou nadsázkou Severočech Pavlišta. Kvarteto limitářů uzavírá ostřílený maratonec Petr Pechek, který se po vítězné Pardubické devítce nechal slyšet: „Půjdu asi na 2:19, uvidíme, zda vydržíme na špici pohromadě, nebo to někdo zrychlí.“

Zranění kotníku nakonec neumožnilo start dalšího favorita Roberta Krupičky, ani ultra borce Radka Brunnera. Na závod se však chystá řada dalších zvučných jmen, třeba brněnský „ultradémon“ Daniel Orálek, běhající právník Aleš Miko či běžec a trenér Tomáš Ondráček.

Startovní listině českých žen vévodí jméno velezkušené Petry Kamínkové. Běžkyně ze Svatého kopečku má doma rozsáhlou sbírkou mistrovských titulů z nejrůznějších tratí, leč medaile z královské atletické disciplíny jí zatím chybí. Kamínková v minulosti dávala přednost zejména zahraničním maratonům, ze svého oblíbeného Apeldoornu má i pěkné osobní maximum s hodnotou 2:39:20. „Přeji si hlavně, abych se moc netrápila a běžela pěkný čas. Vím, že k osobáku budu mít hodně daleko, ale jdu do toho,“ neskrývá odhodlání před svou pražskou premiérou.

Další adeptkou na cenný kov by mohla být Šárka Macháčková, nadějná svěřenkyně Aleny Peterkové. Výrazné zlepšení zaznamenala v loňské sezoně, kterou završila ve Frankfurtu výkonem 2:45:36. Pak ji však stihla únavová zlomenina.„Když jsem na začátku roku odložila berle a ortézu, znovu jsem se učila chodit, klusat,“ popisuje obtíže, kterým statečně čelila. „Závod v Praze je však srdeční záležitost. S trenérkou jsme i zvažovaly, že zvolíme trénink tak, aby byla šance se dostat s družstvem na mistrovství Evropy, ale protože se ukázalo, že se stejně nesejdou tři závodnice, které by podmínky splnily, zátěž navyšujeme pozvolně,“ říká Macháčková. „V době chození o berlích jsem hodně posilovala, a měsíce, kdy jsem už mohla běhat, jsem maximálně, ale rozumně využila. Do závodu jdu s velkým odhodláním předvést své maximum, holkám nenechám nic zadarmo,“ vzkazuje v přátelském duchu soupeřkám.

Kvalitní výkon lze očekávat také od Kateřiny Kriegelové z Velkých Losin, závodnice oddílu ASK Elna Počerady a v neposlední řadě i tanečnice flamenca. Její výkonnost neustále roste a dnes již má stabilní místo v české elitě. „Trénink na maraton proběhl dobře, vše jsem odběhala a chtěla bych zopakovala čas z Mnichova,“ svěřila se s plánovaným výkonem, kterým zamýšlí minimálně vyrovnat hodnotu osobního rekordu 2:50:44. „Ale pokud bude teplo, budu ráda, když to dám pod tři hodiny. S trenérem máme vrchol stejně až na podzim,“ dodává Kriegelová. A možná ještě překvapí některá z dalších přihlášených běžkyň!

ZÁVODNÍCI PŘIHLÁŠENÍ DO MČR

ELITNÍ BĚŽCI VOLKSWAGEN MARATONU PRAHA 2014

Anketa

Kdo z mužů získá v květnu mistrovský titul v maratonu?

 
141 hl.
 
75 hl.
 
26 hl.
 
25 hl.
 
8 hl.
Celkem hlasovalo 275 uživatelů.

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

daniela82 žena 07.05.2014 09:21:01

Neděle slibuje nejen galapředstavení afrických vytrvalců, ale i klání domácích borců o republikové tituly. Půjde navíc o limity na mistrovství Evropy v Curychu! O ty se budou ucházet hlavně čtyři běžci – Jan Kreisinger, Jiří Homoláč, Vít Pavlišta a Petr Pechek. Ve startovce letos nefigurují skvělé maratonkyně Petra Pastorová a Ivana Sekyrová, a tak je favoritkou zkušená Petra Kamínková, která v Praze o maratonský titul poběží vůbec poprvé.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.