Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Běžecká party u mosteckých dolů napíše v září poslední díl

Běžecká party u mosteckých dolů napíše v září poslední díl

Ivana Hermová | 06.08.2015 | přečteno: 2410×

Běh krajinou výsypek, nově napouštěných jezer, důlních propadlin a povrchových dolů se stal cílem netradičního pohybového happeningu s názvem Jezerní běh, jehož čtvrtý a závěrečný ročník se uskuteční v sobotu pátého září.

Zatímco první ročník se běžel kolem mosteckého jezera na zámek Jezeří, a obkroužil tak povrchový důl Československé armády. Druhý a třetí ročník vedl krajinami výsypek a rekultivací nad dolem Bílina. Letošní čtvrtý ročník účastníkům ukáže industriální krajinu severních Čech z nadhledu Radovesické výsypky a přes popílkoviště a haldy pálených jílů běžce dovede do vlakové stanice Duchcov, kde se po vyhlášení vítězů rozběhne celonoční jezerní afterparty.

Máte poslední příležitost vypravit se do přísně střežené krajiny, kterou se vám na několik hodin otevře. Letošní trasu doslova odtarasí na několik hodin zaměstnanci Severočeských dolů a jakmile proběhne poslední účastník, navždy ji zase zavřou.

Co vás tedy čeká? Trasa dlouhá 21,5 km se startem na plácku u Kulturního domu Fontána v Bílině (Sídliště Za Chlumem, 15 min chůze od vlakového nádraží) a s cílem v železniční stanici Duchcov. Účastníkům pořadatelé rádi převezou věci do cíle.

Na trase čekají dvě občerstvovací stanice – jedna zhruba v půlce cesty a druhá v cíli. Proběhnete se kolem nebeských jezírek výsypky Radovesice, prosmýknete se mezi elektrárnou Ledvice a zdejší úpravnou uhlí, nadběhnete pásový dopravník a minete zakladač, podběhnete silnici i trať a objevíte romantiku zrekultivovaných oblastí porcelanitů.

V cíli vás pak čeká kromě hadice s vodou a stánku s domácím jídlem, šňůra koncertů, taneční a hudební performance a setkání s lidmi na stejné vlně. Afterparty bude zakončena až symbolicky ve čtyři hodiny ráno odjezdem prvního vlaku na Prahu.

Tímto ročníkem se uzavře pánevní běhání tak, jak jste ho z Jezerního běhu znali. Zájem pořadatelů se posouvá spíše ke spontánním zážitkovým výběhům, pohybovým průzkumům krajiny a uměleckým intervencím do ní.

Pokud byste chtěli ochutnat krajinu v pohybu „jinak“ než ve formě závodu, už letos v den konání Jezerního běhu se uskuteční dva speciální pohybové workshopy. Jeden s názvem Bledé stromy v kráčejících krajinách povede tanečnice Kateřina Bilejová. Druhý s názvem Běh jako rozhovor s krajinou povede v den závodu zakladatelka Jezerního běhu a meditativní běžkyně Ivana Hermová. Oba se pokusí o hlubší prozkoumání tělesnosti v krajině.

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

Hermová žena 06.08.2015 12:15:07

Běh krajinou výsypek, nově napouštěných jezer, důlních propadlin a povrchových dolů se stal cílem netradičního pohybového happeningu s názvem Jezerní běh, jehož čtvrtý a závěrečný ročník se uskuteční v sobotu pátého září.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.