Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Svatojánský běh (a pár slov o Maratonklubu Kladno)

Svatojánský běh (a pár slov o Maratonklubu Kladno)

Ivo Domanský | 05.02.2008 | přečteno: 5611×

Maratonklub Kladno je spolu s extraligovým klubem AC TEPO Kladno organizátorem a garantem výborné úrovně zářijového Kladenského maratonu. Kromě tohoto galazávodu s rozpočtem blížícím se čtvrt milionu korun pořádá klub řadu dalších závodů. Některé mají letitou tradici, ale sobotní Svatojánský běh bude „teprve“ osmnáctým v pořadí.

Je tedy o tři roky starší než Maratonklub Kladno, který vznikl v roce 1994 transformací kladenské pobočky Ligy stovkařů a běžecko – chodeckého oddílu Lokomotivy Kladno.

Dubí je sice historicky vzato samostatné město, v současnosti však spíš odumřelá městská čtvrť, kam i „mandelinka“, totiž městský autobus, jezdí jen zřídka. Ladislav Tlustý je nejen známý kladenský maratonec, ale především zdejší starousedlík. Po roce 1990 si kladl otázku, jak Dubí zviditelnit. A pochopitelně jednou z možností bylo založení nového běžeckého závodu.

Padlo rozhodnutí pořádat běh v zimě jako přípravu na jarní sezónu. Potíž byla se zajištěním nezbytného zázemí. V prvních letech vyšli běžcům vstříc vojáci a když vojenská posádka v Dubí skončila, ujala se objektu Policie ČR a dlouhá léta vše probíhalo k plné spokojenosti v trochu provizorních, leč skromným běžcům vcelku vyhovujících podmínkách.
Najednou však správce objektu řekl dost a před pořadateli byl okamžitě úkol najít další azyl. 

Tím se stalo Střední odborné učiliště, které vyhovuje po všech stránkách. Mimochodem, je to stejné učiliště, kde se konal historicky první „chodbový“ maraton v České republice.

Původně měřil závod 9200 m a vedl z místa startu nejprve po silnici a pak po lesních cestách kolem poutního kostela sv. Jana Nepomuckého a dále až k Vrapicím. Náročnost této varianty přiměla později organizátory závod zkrátit na nynějších 7500 m a trať v lesních úsecích částečně pozměnit.

Svatojánský běh měl v historii ročníky, kdy pořadatelé museli zrádná místa posypat pilinami, aby závodníci příliš na ledě nepadali, ale letošní předpověď říká, že bude spíš zataženo s možností deště, teplota plus 2 až 6 stupňů.

Kde nás v sobotu najdete? Při příjezdu od Prahy projedete městskou částí Dříň a před komplexem budov někdejších slavných oceláren odbočíte po silnici vpravu na Dubí. V Dubí po hlavní ulici až k budově SOU.

Závod začíná sice až v 10:30 ,ale ve vlastním zájmu doporučujeme prezentovat se včas. Svatojánský běh má široko daleko dobré renomé a  loni odstartoval rekordní počet 99 mužů a žen, takže je reálná naděje, že letos poprvé padne kýžená stovka.

Loňský ročník vyhráli orientační běžci (1. Procházka,  2. Matějů,  3. Mrázek), nejrychlejší ženou byla Helena Poborská. Traťové rekordy drží Martin Wipler časem 24:02 (2002) a Radka Holubová 29:04 (2004).


INFORMACE O ZÁVODU

DISKUSE O ZÁVODU NA FÓRU