Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

ROZHOVOR: Pardubický vinařský půlmaraton startuje

ROZHOVOR: Pardubický vinařský půlmaraton startuje

Tomáš Velecký | 17.04.2008 | přečteno: 15801×

Startovní výstřel, který pošle závodníky na trať Mezinárodního mistrovství ČR v půlmaratonu, zazní již za několik okamžiků. V rozhovoru s Oldřichem Bujnochem, jedním z hlavních pořadatelů a zároveň účastníkem závodu, představujeme novinky a organizační přípravu závodu.

Představte, prosím, v úvodu čtenářům letošní ročník Pardubického vinařského půlmaratonu.

Po velice úspěšném loňském ročníku byl tento závod zařazen městem Pardubice mezi nejvýznamnější sportovní akce města. Také se nám podařilo zařadit tento v Čechách ojedinělý závod do mezinárodní termínové listiny běhů AIMS (Asociace mezinárodních maratonů a dálkových běhů). Co je však nejpodstatnější, podařilo se nám přesvědčit Český atletický svaz společně s firmou Česká atletika s.r.o., která je pořadatelem všech mistrovských závodů, že Pardubice jsou opravdu město přátelské sportu a že podobné akce umíme pořádat. Po dlouhých jednáních se nám podařilo podepsat smlouvu o tom, že letošní ročník Pardubického vinařského půlmaratonu bude Mistrovstvím České republiky, a to ve všech kategoriích (Mistrovství České republiky v půlmaratonu mužů a žen, Mistrovství České republiky v půlmaratonu veteránů a Mistrovství České republiky v půlmaratonu vozíčkářů). 

Pořádat takovouto velkou akci je asi poměrně náročné, jak se vám to daří a kolik lidí organizačního týmu se na přípravě podílí?

Vzhledem k tomu, že závod je Mistrovstvím České republiky, je jeho organizace opravdu velice náročná. Bude to vyžadovat dodržení předepsaných regulí. Musíme mít prostory pro antidopingovou kontrolu, velké tiskové středisko, budou zde desítky rozhodčích, je třeba zajistit servis pro sponzory atletiky a VIP hosty. Na přípravách organizace pracuje přibližně 10 lidí, ale s blížícím se termínem závodu bude tento počet určitě stoupat. V den závodu se na organizaci závodu bude podílet několik desítek organizátorů. Velká většina z nich bude z řad atletického klubu AC Pardubice, kterému bych touto cestou chtěl poděkovat za spolupráci při organizaci závodu. Nemohu zapomenout poděkovat i Honzovi Rýdlovi, známé osobnosti z oblasti pořádání takovýchto běhů, který vzal sportovní stránku akce manažersky pod svá křídla. 

Jaká bude trať?

Poběží se opět centrem města. Trať bude podobná jako v loňském roce, jen se místo pěti čtyřkilometrových okruhů poběží tři sedmikilometrové. To znamená, že trať běžcům známá z loňského ročníku se trochu protáhne směrem k sídlišti Dubina a ukáže tak další kus Pardubic. Pro­pozice s mapkou trati

Mohl byste přiblížit místo prezentace a zázemí závodu? 

Prezentace běžců bude probíhat, stejně jako v loňském roce, v hokejové aréně v Pardubicích. Stejně tak budou v této aréně i šatny pro běžce. Co se týká prezentace, je potřeba, aby všichni účastníci ukončili prezentaci do 11. hodiny. V případě zájmu je možné provést prezentaci již v pátek 18. 4. od 16. do 19. hodiny v hotelu Zlatá štika v Pardubicích. Všechny potřebné informace o závodu, včetně důležitých informací o přihláškách, naleznete na www.pardubickyvinarskypulmaraton.cz 

Čeká na účastníky Vinařského půlmaratonu nějaký zajímavý program? 

Po celý den je nejen pro běžce, ale i pro širokou veřejnost připraven bohatý doprovodný kulturní program. Zahrají kapely New Rangers a Šance, představí se čtyřnásobný vítěz Rallye Dakar na čtyřkolkách Josef Macháček, své umění ukáží akrobati – gymnasté. Vzácnými hosty budou bezesporu opět členové Klubu olympioniků. Občerstvení pro běžce po doběhu závodu bude zajištěno v podobě pasta party na třídě Míru. Slavnostní vyhlášení je naplánováno na 15. hodinu. 

Budeme Vás i letos moci potkat na trati mezi běžci? 

Mou účast na letošním půlmaratonu může ohrozit snad jen zranění či nemoc. Jinak se samozřejmě pokusím vylepšit svůj rekord na této trati, proto pravidelně trénuji. Na závěr mi dovolte poděkovat všem, kteří nám s tímto během pomáhají a všechny milovníky běhání pozvat na letošní ročník Pardubického vinařského půlmaratonu, který se uskuteční 19. dubna 2008 na třídě Míru v Pardubicích. Start hlavního závodu je naplánován na 12. hodinu, ale pro všechny běžce i veřejnost bude připraven bohatý kulturní program již od deváté hodiny.

S Oldřichem Bujnochem roz­mlouval Tomáš Velecký


Propozice k závodu v termínovce

Fotky ze závodu z roku 2007

Výsledky z roku 2007

Diskuse k závodu na fóru