Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Oslavte o víkendu kulaté výročí vrchařů z Úpice a okolí

Oslavte o víkendu kulaté výročí vrchařů z Úpice a okolí
foto: archiv behej.com

behej.com | 07.11.2023 | přečteno: 1409×

Vítěz Zdeněk Dočkal by asi v roce 1974 zíral, kdyby po něm na startu tehdy nového závodu v Úpici chtěli dvě stovky. A stejně tak asi zírá většina účastníků dnešních masovek v centrech měst, že ještě existují závody za pouhé dvě stovky. Tak moc se změnilo za půlstoletí českého a československého běhu! Sobotní krosový Běh Dlouhými záhony oslaví velmi kulaté výročí a pořadatelé budou velmi potěšeni, když si uděláte čas a na Trutnovsko se za nimi vypravíte.

Bylo jich pět. Nadšenců do běhání. Hlavně toho vytrvalostního. Vyznavačů maratonů, horských běhů, přespoláků. Karel Šklíba, Josef Cabadaj, Jiří Lanta, Josef Krejsa a Jaroslav Šourek. Psal se rok 1974, když se jmenovaní pánové shodli na tom, že by bylo fajn zorganizovat nějaký krosový závod i tady u nás. V Úpici. Máme tu přece krásné lesní pěšiny. Třeba na „Dlouhejch“… Třeba nějaký běh na oslavu výročí 17. listopadu. Tehdy samo sebou toho z roku 1939.

Od slov k činu bylo blízko. Hned na podzim téhož roku se uskutečnil první ročník. Se startem a cílem u Texlenu 21. Chlapi premiérový kros vymysleli, vytyčili trať, sehnali ceny, ale i spolupořadatele (třeba Karel svou sestru Vlastu, která v roli dobrovolnice nevynechala ani jeden ročník!), a taky si ho někteří sami zaběhli. Na konci osmdesátých let se startovní čára kvůli stavbě mostu Jaroslava Kejzlara (dnes II. odboje) posunula k Pálence. Od roku devadesát, kdy vzniká TJ Maratonstav Úpice (do té doby závody probíhaly pod hlavičkou oddílu atletiky TJ Sokol Havlovice), je veškeré zázemí soustředěno k lánské škole. Do roku 2016 se startovalo v aleji majestátních javorů, od roku 2017 ve sprintérské rovince Sportovního areálu Květoslava Matysky.

A tam také zazní v sobotu 11. 11. 2023 výstřel popadesáté. V půl desáté vyběhnou předškoláci, hned po nich další kategorie. Start hlavního závodu je v 11 hodin. Ale přijďte minimálně o deset minut dříve. To budou vítězové všech dosavadních ročníků představeni. Mezi nimi určitě otec a syn Pechkovi, kteří se podělili hned o deset triumfů. Táta František vyhrál 4×, jeho nástupce Petr 6×. V kategorii žen kralovala nejčastěji (5×) Anna Pichrtová.

Běh Dlouhými záhony je zároveň Memoriálem Jiřího Novotného. Skvělého běžce TJ Maratonstav, účastníka prestižního maratonu v New Yorku 1992, který necelý půlrok po jeho absolvování, přesně v době, kdy jeho kolegové pořádali v Úpici veteránské mistrovství Evropy v bězích mimo dráhu, podlehl těžké nemoci.

Půlstoletá sobota vyvrcholí vyhlášením nejlepších tuzemských vrchařů roku. Slavnostní dekorování vypukne ve 14 hodin v Městském sále. Pak už se bude slavit, tancovat a osnovat plány na další rok.

Mimochodem. Při zapíjení úspěchu prvního ročníku se výše zmínění velmi těžko smiřovali s faktem, že to byla poslední soutěž sezony, a nejbližší závod je na programu až v dubnu v Nasavrkách. Proto ještě tu noc vymysleli, že se sejdou už 31. 12. v Havlovicích. I proto se u sousedů letošní Silvestrovský běh poběží také popadesáté.

V sobotu 11. listopadu 2023 se ve Sportovním areálu Květoslavy Matysky u Základní školy Úpice-Lány uskuteční jubilejní 50. ročník Běhu Dlouhými záhony, posledního závodu letošního ročníku Krakonoš Českého poháru v běhu do vrchu. Zároveň se jedná o 30. ročník Memoriálu Jiřího Novotného. Tratě jsou umístěny do lesoparku na Dlouhých záhonech. Čtyři pětiny tvoří lesní pěšiny, zbytek se běží po asfaltu. Dětské kategorie závodí na tartanové dráze a v přilehlém terénu.

Start předškoláků na 100 metrů je naplánován na 9:30. Po jejich doběhnutí postupně následují další kategorie. Přípravka absolvuje 400 m, nejmladší žactvo 700 m, mladší 1300 m, starší žactvo a dorost 2300 m, juniorky, junioři, ženy a muži pak 6600 m.

Aktéři hlavního závodu vyrazí vstříc zdejším hvozdům přesně v 11 hodin. Ještě před startovním výstřelem organizátoři slibují představit všechny vítězky a vítěze předcházejících 49 ročníků.

Víte, že…

… start a cíl prvních ročníků byl v dnešní ulici Dr. Teuchmanna a závodní kancelář hned v té nejbližší budově po levé straně, v závodní jídelně tehdejší textilní továrny Texlen 21?

… se alespoň z jednoho vítězství v uplynulých 49 ročnících radovalo celkem 26 mužů a 27 žen?

… rekordmanem v počtu triumfů je Petr Pechek, který si Dlouhé záhony podmanil celkem šestkrát?

… nejúspěšnější ženou historie je Anna Pichrtová, která závod vyhrála pětkrát?

… druhý ročník v roce 1975 vyhrál spoluzakladatel závodu a od roku 1990 šéf pořádající TJ Maratonstav Úpice Karel Šklíba?

… organizátoři Běhu Dlouhými záhony v uplynulém půlstoletí uspořádali také Mistrovství Evropy veteránů v silničních bězích, chůzi a krosu v letech 1993, 2003 a 2013, Mistrovství světa v běhu do vrchu v Malých Svatoňovicích 1997, Mistrovství světa v běhu do vrchu veteránů v roce 1999 a 2013 a nespočet dalších mezinárodních i celorepublikových atletických podniků?

… pořadatelé Běhu Dlouhými záhony byli i na počátku Silvestrovského běhu v Havlovicích, který se letos poběží také popadesáté?

…frontman úpického běhání Karel Šklíba od 12 let, co si vede deník, naběhal více než 91000 km, absolvoval 58 maratonů a přeběhl Saharu?

… po skončení závodů, přesně ve 14 hodin následuje v úpickém Městském sále vyhlášení nejlepších vrchařů naší republiky?

Vyhlášení nejlepších vrchařů ČR

Úpice je dlouhodobě místem, kde se udělují prestižní tituly nejlepších vrchařů Česka. Nejinak tomu bude i letos. Ve 14 hodin budou v Městském sále vyhlášeny výsledky 37. ročníku Krakonoš Českého poháru v běhu do vrchu 2023. Nejvyšší ocenění obdrží ty a ti, kteří nastřádají nejvíce bodů v celoročním seriálu, který čítá 39 závodů. Prvním z nich byla dubnová Cena Města Chřibská, posledním pak „náš“ Běh Dlouhými záhony.

Ve všech kategoriích a závodech boduje vždy 25 závodníků. V rámci slavnostního odpoledne se uskuteční také sraz vítězek a vítězů všech ročníků Běhu Dlouhými záhony. A nejen to. Doprovodný program je nadmíru bohatý. Jste zváni!

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

behej.com 07.11.2023 19:21:56

Zdeněk Dočkal by asi v roce 1974 zíral, kdyby po něm na startu tehdy nového závodu v Úpici chtěli dvě stovky. A stejně tak asi zírá většina účastníků dnešních masovek v centrech měst, že ještě existují závody za pouhé dvě stovky. Tak moc se změnilo za půlstoletí českého a československého běhu! Sobotní krosový Běh Dlouhými záhony oslaví velmi kulaté výročí a pořadatelé budou velmi potěšeni, když si uděláte čas a na Trutnovsko se za nimi vypravíte.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.