Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Proč nás bolí klouby? A proč se s věkem potíže stupňují?

Proč nás bolí klouby? A proč se s věkem potíže stupňují?
foto: behej.com

komerční prezentace | 21.05.2024 | přečteno: 1226×

Běh bez bolesti. Každý by si rád dopřál tuto radost až do konce života. Víme ale, že stav chrupavek, svalů a vazů se s přibývajícím věkem a intenzitou sportování začne zhoršovat. Za vše může kolagen, látka, o kterou bychom měli pečovat stejně jako o svůj běžecký deníček! Zvládne toho totiž daleko víc než jen bezbolestný pohyb!

Američan Kurt Seidensticker, původně inženýr z NASA, vždy rád běhal. Ale od svých středních let stále víc pociťoval nepříjemnou bolest, která jeho běhání doprovázela. Svěřil se své dceři, tehdy studentce medicíny na univerzitě v Chicagu, a její odpověď byla tvrdá: „Tati, nemládneš. S přibývajícím věkem tělo ztrácí schopnost doplňovat zásoby kolagenu. A ten se mimo jiné stará o stav tvých chrupavek,“ seznámila svého otce s tvrdou realitou. „Prostě ti kosti drhnou o sebe a to způsobuje tu nepříjemnou bolest.“

„Dá se s tím přeci jen něco dělat?“ začali pátrat po jiném řešení než zanevřít na běh a smířit se s chátráním stárnoucího těla. Psal se rok 2012 a již o dva roky nato představili zbrusu novou značku Vital Proteins, která dnes patří mezi přední americké výrobce kolagenových doplňků.

„Řešili jsme otázku, jak znovudoplňovat klesající zásoby kolagenu. Syntéza kolagenu vyžaduje aminokyselinu glycin a nám vycházelo z průzkumů, že průměrně se ho v těle nedostává zhruba v množství 10 gramů. A paradoxně jsme také zjistili, že nejbohatším zdrojem glycinu je… sám kolagen,“ vysvětluje Kurt, který si naordinoval měsíční kúru, kdy si do stravy přidával denně dávku kolagenu v prášku, který si sám vyrobil. „Většina doplňků tehdy dostupných na trhu totiž neměla dostatečné množství glycinu,“ vysvětluje, co jej vedlo k tomu založit si vlastní výrobu a značku. Dnes mu táhne na šedesát, ale běhá opět pravidelně a zvládá půlmaratony bez bolestí.

Kolagen je jedním z často používaných “zaklínadel” v komunitě fandů anti-ageingu a longevity. Čím si to zasloužil? Je totiž základním stavebním kamenem našeho těla. Vytváří až třetinu bílkovin a hned po vodě je druhou nejvíce zastoupenou látkou v našem těle. Je součástí zejména svalů, kloubů, šlach, chrupavek a samozřejmě také vlasů, nehtů a kůže – a na všechny má pozitivní vliv. Díky němu se můžeme cítit lépe a také lépe vypadat. Sportovci též ocení, že glycin, součást syntézy kolagenu, pomáhá k lepšímu spánku a tím zvyšuje regeneraci po zátěži a samozřejmě přináší i celkovou pohodu.

Náš organismus je schopen dostatečné množství kolagenu produkovat sám, takhle to ale funguje jen do cca 25. roku života. Poté nastává zásadní nepoměr. Potřeba kolagenu stoupá a jeho přirozená tvorba klesá, a to až o 1 % ročně. Faktory jako UV záření, kouření, alkohol, stres a nezdravá strava mohou tvorbu kolagenu ještě více zpomalovat. Nechtěným následkem je kromě potíží při pohybu i stárnutí pokožky, která ztrácí pružnost a objeví se první vrásky.

Abychom zajistili dostatečné množství kolagenu v našem těle, můžeme ho kromě nutričně bohaté a vyvážené stravy podpořit dodáváním tzv. hydrolyzovaných kolagenových peptidů v podobě doplňků stravy. Ideálně preventivně, tedy dřív, než problémy nastanou.

Hydrolyzované kolagenové peptidy jsou malé, rozpustné částice bílkovin, což tělu umožňuje je lépe trávit a vstřebávat. Na rozdíl třeba od vývaru z kostí, který obsahuje mnohem větší částice, které neprojdou trávicím traktem. Tyto částice není možné získat z rostlinných zdrojů, a proto kolagenové peptidy nemohou být vegetariánské.

Do doplňků stravy se proto využívají kolageny z těl živočichů. Hovězí, vepřové a drůbeží kůže, kosti a chrupavky jsou části poražených zvířat, které v masném průmyslu nemají velké využití. Jsou ale kvalitním zdrojem kolagenu (resp. kolagenových peptidů), který se z nich vyextrahuje. Stejně tak se kolagen získává ze šupin a kůží ryb, vesměs mořských.

Kolagenové suplementy bývají občas kritizovány pro údajnou nízkou účinnost a absenci jednoznačných důkazů o jejich účinnosti. Dále existuje problém s kvalitou a bezpečností těchto doplňků, protože často obsahují další látky než kolagen samotný. Kolagenové suplementy mohou být neúčinné pro lidi, kteří již mají dostatek kolagenu v jejich stravě. Některé studie prokázaly, že kolagenové suplementy mohou mít negativní účinky na vnitřní orgány, například játra, pokud jsou používány v nadměrných dávkách.

Produkty Vital Proteins obsahují takzvaný bioaktivní kolagen, který tělo lehce přijme, stráví a vstřebá. Vital Proteins kolagen můžete přimíchat jak do horké kávy či čaje, tak i do studených nápojů. Můžete ho rovněž přidat do dezertů, dresinků nebo jiných pokrmů. Při pečení jej lze přidat v případě, že pečeme na teplotě do 190 stupňů.

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

komerce 21.05.2024 16:16:49

Každý, kdo miluje běhání, by si rád dopřál tuto radost až do konce života. Víme ale, že stav chrupavek, svalů a vazů se s přibývajícím věkem a intenzitou sportování začne zhoršovat. Za vše může kolagen, látka, o kterou bychom měli pečovat stejně jako o svůj běžecký deníček! Zvládne toho totiž daleko víc než jen bezbolestný pohyb!
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.