Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Jak naučit psa běhat s vámi aneb Tipy pro běhání se psy

Jak naučit psa běhat s vámi aneb Tipy pro běhání se psy
foto: Shutterstock

komerční prezentace | 20.05.2024 | přečteno: 173×

Chodíte rádi běhat? Mít k sobě běžeckého parťáka je někdy skvělý zdroj motivace. Když ale vaši lidští parťáci selhávají, nastal čas se spolehnout na svého psa. Běhání se psem je zábavný způsob, jak společně strávit kvalitní čas a zároveň vás oba udržet v kondici. Jak můžete svého čtyřnohého miláčka bezpečně a efektivně naučit běhat po vašem boku?

Ještě než se pustíte do běhu…

Plemeno a věk

Je plemeno vašeho psa vhodné pro běh na delší vzdálenosti? Například brachycefaličtí psi (psi s krátkou čenichovou partií), jako jsou buldočci nebo mopsi, na delší běhy nejsou stavění – neudýchají to.

Uvědomte si také, že běh obecně není bezpečný pro štěňata, protože jejich kosti stále rostou. U většiny plemen počkejte, až bude psovi přibližně 1,5 roku.

Nejprve procházka

Váš pes by měl zvládnout chůzi na volném vodítku dříve, než ho začnete trénovat na běhání vedle vás. Psí společník, který vás na vodítku pořád tahá, je sice při chůzi frustrující, ale při běhu vyloženě nebezpečný. Nezapomeňte, že prostředí, ve kterém poběžíte, je plné lákadel (jako veverky a zajímavé pachy).

Pokud tedy chcete, aby se váš pes držel neustále ve vaší blízkosti a netahal vás, musíte ho odměňovat. Používejte pamlsky, hračky, pochvaly a po běhu kvalitní psí krmivo. To ale určitě nedávejte bezprostředně po doběhnutí. Udržení motivace vašeho psa je totiž klíčové.

Jak začít

Z oblasti vybavení budete potřebovat akorát pohodlný postroj pro psa a kvalitní vodítko. Pak už “jen” budete potřebovat hodně trpělivosti. Klíčem k úspěchu je totiž postupné zvyšování vzdálenosti i rychlosti. Začněte krátkými vzdálenostmi, prokládejte úseky s během úseky, kdy se jen procházíte, a pomalu zvyšujte tempo. Důležité je sledovat signály vašeho psa a nikdy ho nepřetěžovat. Po několika týdnech se váš pes přizpůsobí běhu na dlouhé vzdálenosti.

Tip: Zdá se vám, že váš pes nebude úplný běžec? Zkuste různé techniky motivace nebo začít s jinými formami cvičení, které ho baví více. Postupně lze většinu psů přesvědčit, že běhání je zábavné.

Tipy pro bezpečný a příjemný běh

Váš pes je konečně vycvičený a připravený být vaším společníkem při běhu. Abyste však zajistili, že bude v bezpečí a běhání s vámi si užije, mějte na paměti následující tipy:

* Před během se zahřejte krátkou procházkou či protažením psa. Po skončení běhu se zchlaďte stejně tak.

* Dbejte na povětrnostní podmínky – je důležité přizpůsobit délku a intenzitu běhu venkovní teplotě a počasí. Psi nezvládají horko a vlhkost tak dobře jako lidé.

* Noste s sebou vodu a pravidelně ji psovi nabízejte.

* Dopřejte psovi pravidelné přestávky, aby mohl načerpat síly, vykonat potřebu i pokochat se okolím.

* Povolte psovi běhat mimo vodítko pouze tam, kde je to povolené a bezpečné – a taky pouze pokud víte, že si psa uprostřed všech rušivých vlivů spolehlivě přivoláte.

* Sledujte, zda váš pes nejeví známky toho, že už má dost – tj. nadměrné dýchání či zaostávání za vámi. Psi někdy běží jen proto, aby se zavděčili svému majiteli, i když chtějí zastavit.