Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

TEST: Hrudní pás pro sporťačky Garmin HRM-Fit. Chytrý skoro jako hodinky

TEST: Hrudní pás pro sporťačky Garmin HRM-Fit. Chytrý skoro jako hodinky
foto: Garmin

Michaela Jiráková | 22.06.2024 | přečteno: 1202×

Další chytrý hrudní pás od Garminu?!? Novinka HRM-Fit je určena ženám, které mají rády vychytávky, lační po nových běžeckých metrikách a nesnesou otlak klasického hrudního pásu. Prostě si pás přicvaknete na spodek sportovní podprsenky a máte přehršel přesných tréninkových dat bez ohledu na to, jak moc se při běhu hýbete nebo jaké máte zápěstí. SOUTĚŽ!!! ZAPOJ SE DO SOUTĚŽE A VYHRAJ HRUDNÍ PÁS GARMIN HRM-FIT

Hodinky jsou sice skvělým pomocníkem, ale v přesnosti měření srdečního tepu drží korunu někdo jiný – hrudní pás. Jenže… skoro nikdo ho nenosí pravidelně, ochotně a rád. O ženách to platí dvojnásob. Pás táhne, tlačí, odírá, je prostě nepříjemný.

A právě to se Garmin snaží změnit s letošní novinkou: Snímač srdečního tepu HRM-Fit byl vyvinutý speciálně pro ženy, místo hrudníku obepíná pouze podprsenku. Dvacet centimetrů dlouhý pás se na ni díky třem klipsům lehce přicvakne. Uvolní to záda a snímač neklouže ani při extrémním pohybu či vyšší rychlosti. A hlavně na rozdíl od hodinek měří (a správně) i hodně navíc. Bohužel to zatím využijí jen a hlavně ženy.

Což je škoda, protože chytré hrudní pásy jsou užitečným doplňkem ke starším modelům hodinek, ke kterým dodá slušnou kopu nových dat o běhu (dynamika běhu, tempo, watty…). Pás dokonce zvládne data udržet a nasypat přímo do mobilu, takže v některých případech ani nebudete potřebovat sporttester, o tom blíže později. Využití tato funkce najde třeba v posilovně, při indoor běhu nebo například při kolektivních sportech.


VYHRAJ HRUDNÍ PÁS GARMIN HRM-FIT

NAPIŠ NA SOUTEZ@BEHEJ.COM, ČÍM SI PRÁVĚ TEBE ZÍSKALA ZNAČKA GARMIN. VYLOSUJEME DVA VÝHERCE-VÝHERKYNĚ, KTEŘÍ OD NÁS OBDRŽÍ DÁMSKÝ HRUDNÍ PÁS HRM-FIT. LOSOVÁNÍ PROBĚHNE 30. ČERVNA.


Kromě srdečního tepu měří i základní informace jako kroky nebo počet spálených kalorií. A nejen to, jak jsme naznačili, snímač hlavně prozradí dost o dynamice běhu měřením zajímavých hodnot jako je např. vertikální oscilace, vyvážení doby kontaktu se zemí, délka kroku nebo vertikální poměr. Největší přidaná hodnota pro běžkyně, jež ocení detailní analýzu jejich běhu. Všechny tyto metriky se pak graficky zobrazí u aktivity v mobilní aplikaci Garmin Connect, v případě spojení s Garmin hodinkami. Snímač podporuje Bluetooth a ANT + připojení a díky tomu v reálném čase přenáší údaje do hodinek.

Otázkou je, zda v dnešní době nezastanou veškerou práci sportsettery, které zdobí ruce snad všech sportovců? U starších modelů, méně vybavených hodinek nebo hodinek jiných značek to nemusí být, ale u většiny nových modelů sportsetterů pocházejících od Garmin výrobce je sledování dynamiky běhu již samozřejmostí. Nicméně prim v případě snímače stále hraje přesnost, která hodinkám chybí, i když odlišnosti nebývají nijak zásadní. Dynamiku běhu při měření z hodinek může ovlivňovat v terénu nepravidelná koordinace těla a rukou v případě užití běžeckých holí. Snímání srdečního tepu zase ovlivňuje počasí, dlouhý rukáv a nárazy. Zároveň můžou být nepřesné údaje až demotivační a v případě spolupráce s trenérem vést ke zkreslování nebo špatně zaměřenému tréninku.

Díky integrované paměti pásu není nutné mít hodinky připojené a uložená data se s aplikací nebo hodinkami synchronizují i později po dodatečném připojení. V aplikaci taky vidíme úroveň nabití baterie (vyměnitelná CR2032). Výrobce udává její výdrž až jeden rok (ze zkušenosti ale víme, že se např. mrazem vybíjí o něco rychleji) a výměna knoflíkové baterie v plastovém krytu zabere jen chvilku.

Podmínkou správného měření je dostatečně přiléhavá podprsenka, aby se pás bez problému dotýkal kůže. Podprsenka nemusí být nijak extra upnutá, postačí, aby neplandala kolem těla.  Na další podmínku upozornil DC Rainmaker (od času cca 15:00) – pokud běžíte v chladu a nezpotíte se, data budou asi hodně špatná. Takže dámy – chce to běhat pořádně!

Ze snímače nebudou bohužel jásat plavkyně, které vyžadují měření tepu i při vodních sportech. Nejen že uchycení není uzpůsobené pro jednodílné plavky, ale hlavně parametr vodotěsnosti je jen na stupni 3ATM, kde odolnost končí u deště, polévajícího kelímku a kropení vodou na závodě. Snímač je naopak kompatibilní s většinou hodinek i cyklopočítačů z Garmin rodiny, a stejně tak si rozumí se systémy Android a iOS, potěší tedy i majitelky jiných chytrých hodinek.

Lze využít pás i bez hodinek? Nezvyklá možnost, ale do jisté míry (ne)komfortu ano. Můžete připojit pás přímo s telefonem přes Bluetooth a přes aplikaci třetí strany, např. Stravu, zapnout aktivitu. V aplikaci Garmin Connect totiž nelze zapnout aktivitu a pás zase neumí rozpoznat a časově ohraničit aktivitu, data sbírá při nošení neustále. Jen v případě Stravy přijdete o dynamiku běhu, jelikož to zase neumí interpretovat aplikace. Funguje tedy jen snímání srdečního tepu.

Garmin momentálně nabízí čtyři druhy snímačů srdečního tepu. Jeden je určený ryze pro plavce a ostatní sportovci mají na výběr mezi třemi. Srovnatelné parametry s námi testovaným HRM-Fit má model HRM-Pro Plus. Ten navíc osloví také plavce a triatlonisty, jeho zásadním rozdílem je kromě vzhledu totiž využitelnost ve vodě. Oproti testované dámské verzi má stupeň vodotěsnosti 5ATM. Pokud tedy plánujete běžecké a cyklistické aktivity kombinovat i s plaváním, může být těchto 52 g v podobě přizpůsobivého popruhu chytřejším řešením. Aktuálně se jeho cena pohybuje dokonce o pár stovek níže než dámská verze.

Nejlevnějším řešením je základní model HRM – Dual. Nenabízí sice natolik podrobnou analýzu běhu, ale to nejdůležitější v podobě tepu změří se stejnou přesností. Díky tomu ušetří baterku a vydrží mnohem déle než ostatní varianty. Jeho výhodou je navíc odnímatelný kryt s baterií, díky čemuž se dá prát bez problému v pračce. Ostatní modely mají kryt pevně připevněný a bezpečnější variantou je praní v ruce. 

Hodnocení: 90 %

(+) nikde netlačí ani neklouže

(+) detailnější analýza běhu včetně vertikální oscilace, kontaktu se zemí a délky kroku

(+) díky propojení přes ANT+ či Bluetooth uplatníte s řadou hodinek, mobilních aplikací a indoor training zařízení

(+) dlouhá výdrž baterie, její snadná výměna

(-) pouze k přiléhavým podprsenkám

(-) nelze použít pro plavání či triatlon

(-) vyšší cena v porovnání s jinými pásy (kolem 2 990 Kč)

(-) nepřesné měření na suché pokožce

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

mjirakova žena 22.06.2024 10:54:35

Další chytrý hrudní pás od Garminu! Novinka HRM-Fit je určena ženám, které mají rády vychytávky, lační po nových běžeckých metrikách a nesnesou otlak klasického hrudního pásu. Prostě si pás přicvaknete na spodek sportovní podprsenky a máte přehršel přesných tréninkových dat bez ohledu na to, jak moc se při běhu hýbete nebo jaké máte zápěstí. SOUTĚŽ!!! ZAPOJ SE DO SOUTĚŽE A VYHRAJ HRUDNÍ PÁS GARMIN HRM-FIT
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.