Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Osobák na desítku? Prievidza láká na rychlý večerní běh

Osobák na desítku? Prievidza láká na rychlý večerní běh
foto: archiv pořadatele

Radek Narovec | 21.06.2024 | přečteno: 1034×

Není v Česku a na Slovensku mnoho silničních desítek, kde byste stáli na startu vedle borců s výkonem pod 29 minut. V půli září v Prievidzi se poběží již popáté – tentokrát na lehce upravené trati – a bude to opět souboj mezi top českými a slovenskými borci o místa za nejlepšími Afričany. Pokud hledáte změnu ve svém podzimním kalendáři, vyrazte na Brose Prievidza Night Run. „Bežcom na Slovensku chýbali rýchle trate. Tak sme vytvorili night run s rýchlou 10 km traťou,“ říká Mário Šmýkal, šéf pořadatelského tý­mu.

Jak vypadají přípravy?

“Blížime sa do finále a uzatvárame štartovú listinu elitných bežcov, riešime dizajn medailí a ďalšie drobnosti na trati. Zostávajú nám posledné tri mesiace, čo znamená, že začnú prichádzať prvé veci z výroby a pribúdať veľa drobných úloh. Doteraz sme riešili skôr strategické veľké veci a teraz ich bude treba všetky dotiahnuť.”

Dokážete uvést pár konkrétních příkladů?

“Povedzme cieľová brána. V cieli a na štarte bude hrať vychádzajúca dídžejská hviezda Johnny de City a chceli by sme ho mať na streche brány. Videl som to na podujatí San Silvestre Vallecana v Madride, kde dokázal DJ z výšky nádherne vyhecovať dav aj divákov a urobiť elektrizujúcu atmosféru. Alebo musíme naplánovať logistiku výrobkov pre cieľovú občertvovačku, kde budeme mať produkty od malých remeselných producentov z celého Slovenska. Minulý rok sme mali 55 druhov výrobkov. Koláče, zákusky, orechové maslá ocenené v súťaži Great Taste Awards, bezlepkové pečivo, vegetariánske nátierky, mäsové nátierky, syry, džemy, originálne trdelníky zo Skalice a ďalšie. Bežci si z toho v cieli môžu vybrať čokoľvek a osláviť, že konečne sa môžu predávkovať cukrom. Takže od začiatku roka sme riešili väčšie úlohy a teraz pri každej z nich doťahujeme detaily.”

Měnili jste pro letošek trasu, jak a proč?

“Ubrali sme tri ostré zákruty, pridali viac dlhých roviniek a presunuli štart a cieľ bližšie k divákom do centra mesta. Urobili sme tak preto, lebo pre rok 2024 sme získali status Road Race Label od World Athletics a chceli sme mať ešte rýchlejšiu trať. Má prevýšenie len 8 metrov na 10 kilometrov a traťový rekord 28:30 min. S rovnakým výkonom ako minulý rok by víťaz dokázal bežať na novej trati o 10 až 15 sekúnd rýchlejšie. Minulý sme sa vďaka kvalitným výkonom bežcov stali podľa bodovania World Athletics 160. najkvalit­nejším bežeckým podujatím na svete a tento rok by sme chceli byť v prvej stovke. Veríme, že sa nám to s novou traťou podarí.”

Kolik čekáte startujících a jakou má závod kapacitu?

“Očakávame okolo 2000 štartujúcich vo všetkých disciplínach. Kapacita sa však určuje ťažko, pretože máme novú trať a budeme opatrne skúšať, koľko znesie. Koridor na štarte máme pripravený na 3000 bežcov, čo je naše maximum a mohol by to byť aj dlhodobý cieľ. Neočakávame, že by sa ho podarilo dosiahnuť už tento rok.”

Zúčastní se jej i letos zahraniční závodníci?

“Áno a bude ich ešte viac ako minulý rok. Aktuálne sme na čísle 16 a pár ich ešte pribudne. Prídu z krajín ako Keňa, Etiópia, Maroko, Nórsko, Švédsko a Turecko. Konkrétne mená ešte nemôžeme prezradiť, ale jeden z nich bežal na aktuálnych atletických Majstrovstvách Európy v Ríme a má osobný rekord pod 28 minút. Ďalší štyria majú osobné rekordy pod 28:30 a sú národní majstri. Budeme sa s nimi pokúšať o vytvorenie nového rekordu podujatia. Rovnaké ambície máme aj v ženskej kategórii, kde majú až tri bežkyne osobné rekordy pod 33 minút.”

Tipnete si, zda v česko-slovenském souboji vyhraje český nebo slovenský závodník a závodnice?

“Uvidíme, kto bude ako pripravený, ale očakávame kvalitnú štartovku aj pri domácich bežcoch, pretože v rámci podujatia hostíme Majstrovstvá Slovenska v cestnom behu na 10 kilometrov. Podľa predbežných diskusií by sa traja Slováci mohli pokúšať o časy pod 30 minút a po dlhej dobe by mohol padnúť aj ženský výkon pod 35 minút. Rozprávame sa aj s elitnými českými bežcami, kde sa minimálne jeden zamýšľa nad výrazným posunutím svojho osobného rekordu. Keby sa mu to podarilo, česko-slovenský súboj by zrejme vyhralo Česko.”

Budu hádat onoho Čecha s ambicemi na lepší osobák: Loni byl u vás nejrychlejším Čechem Vláďa Marčík…

“Áno, najlepší bol Vláďa a bežal za 30:08. Keby predviedol rovnaký výkon tento rok na novej trati, bolo by to na hranici 30 minút. Predbežne svoju účasť potvrdil, avšak s pokusom výrazne posunúť svoj osobák som mal na mysli niekoho iného. Dotyčný plánuje na jeseň bežať pod 29 minút a rozhoduje sa, kde sa o to pokúsi. Boli by sme radi, keby to bolo u nás. Na hranici 29 minút máme potvrdených 4–6 bežcov a uvažujeme opäť priniesť aj pacerov. Minulý rok sme mali dvoch a rozbehli preteky tak kvalitne, že padli dva slovenské národné rekordy. Keby sme mali pacerov, jednou z možností by bolo zabezpečiť ich pri českom pokuse bežať pod 29 minút. Ešte sa o tom rozprávame a finálnu podobu zatiaľ nemáme.”

Na jaké další akce, které pořádáte, pozvete české běžce a jejich rodiny?

“Tento rok už nebudeme robiť žiadne ďalšie podujatie, ale v rámci Brose Night Run Prievidza sa dá prihlásiť aj na 5 km alebo štafetu. Zároveň počas dňa budeme robiť detské behy, rodinnú míľu a preteky pre korčuliarov. Budúci rok máme opäť v pláne naše tri ďalšie preteky. Jeden je na prievidzskom letisku, druhý v bojnickej zoo a tretí na vyhasnutej sopke Vtáčnik.”

Je to docela velký rozptyl co do druhu běžeckých akcí, to je záměr? Na jaké další akce byste pozval běžce i z větších vzdáleností?

“Nie je to zámer, je to hľadanie potenciálu v regióne a počúvanie, čo si bežci pýtajú. Vznikol tak night run aj rýchly certifikovaný beh na letisku, lebo bežcom na Slovensku chýbali rýchle trate. Tak sme vytvorili night run s rýchlou 10 km traťou a beh na letisku s rýchlou 5 km traťou a organizujeme v rámci nich aj majstrovstvá republiky. Podľa toho sme začali Prievidzu nazývať mestom osobných rekordov. Je pre nás dôležité, aby to žilo na Slovensku aj v regiónoch. Preteky totiž nepotrebujú byť v hlavnom meste na to, aby boli kvalitné a obľúbené. Veľkou inšpiráciou je pre nás košický Medzinárodný maratón mieru, ktorý je po Bostone druhý najstarší na svete a výkonmi bežcov patrí medzi celosvetovo najkvalitnejšie. Váži si ho aj Svetová atletika, ktorá mu udelila významné ocenenie World Athletics Heritage Plaque a považuje ho za svoje dôležité dedičstvo. Maratón získal plaketu v kategórii významných atletických súťaží a každý rok sa v Košiciach stretne snáď celá republika. Zvyšné dve podujatia sme vytvorili preto, lebo nie každý chce, vie alebo môže behať rýchlo, tak sme chceli ponúknuť aj niečo menej náročné a viac zábavné. Tak vznikol charitatívny beh v bojnickej zoo. Zároveň máme za rohom krásne vulkanické pohorie Vtáčnik s vyhasnutou sopkou a chceli sme priniesť podujatie aj pre ľudí, ktorí nemajú radi beh na asfalte a viac sa im páči príroda. Podujatie získalo UTMB index a dá sa na ňom získať body aj do ITRA rebríčka. Keď už niečo robíme, tak naplno a na najvyššej úrovni, ako sa dá a ako dokážeme.”

Jaké máte s nočním závodem dlouhodobější plány a vize?

“Vízia je patriť medzi najkvalitnejšie cestné preteky na 10 km v Európe a dostať sa v traťovom rekorde čo najbližšie k 27 minútam. Chceli by sme udávať trendy aj v tom, ako má podujatie vyzerať a čo má ponúkať, ale to sú skôr dlhodobé plány. Tento rok sme začali spolupracovať s košickým Medzinárodným maratónom mieru a o prípadnej spolupráci sme sa začali rozprávať aj s RunCzechom. Chceli by sme sa spájať s organizátormi kvalitných bežeckých podujatí v okolitom regióne, ktorí majú Label od World Athletics a chcú dosahovať svetový rozmer. Spoločne by sme sa chceli snažiť o popularizáciu pohybu aj zvyšovanie úrovne profesionálneho športu. Na to, že tento rok budeme mať ešte len 5. ročník a podujatia organizujeme vo voľnom čase, tak sme veľmi spokojní, ako ďaleko sme sa už dostali. Vnímame zvyšujúci sa záujem od bežcov aj partnerov, tak to chceme využiť a každý rok posúvať podujatie ďalej.”

Krásná vize! Myslíte si, že se opět dočkáme Slováků a Čechů s osobáky pod 29 minut?

“Na Slovensku určite nie. Pod 29 minút bežali Slováci na cestnej desiatke len dvakrát. Miroslav Vanko v roku 2005 v Drážďanoch (28:37) a Róbert Štefko v roku 2004 tiež v Drážďanoch (28:43). Síce sa minulý rok Peter Ďurec pokúsil v Prievidzi prekonať slovenský národný rekord a chvíľu to podľa prípravy vyzeralo, že by sa mu to mohlo podariť, ale je to len jeden bežec. Česko je na tom lepšie, ale tiež to nebude mať zadarmo a nie je to ani samozrejmé. Skôr by som poopravil hranicu na 30 minút, kde to už vidím reálnejšie. Preto sa teším a som zvedavý na tohtoročný Brose Night Run Prievidza, kde by vďaka novej rýchlejšej trati mohla zostať hranica 30 minút viackrát “sedět v koutě”. Z pozície organizátora pre to urobíme všetko od férovej spolupráce s manažérmi cez atraktívne podmienky pre bežcov až po ubytovanie v štvorhviezdič­kovom hoteli pár metrov od štartu.”

Anketa

Jaká ze zářijových rychlých silničních desítek vás láká nejvíc?

 
1 hl.
Celkem hlasovalo 17 uživatelů.

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

Radek Narovec muž 21.06.2024 10:22:14

Není v Česku a na Slovensku mnoho silničních desítek, kde byste stáli na startu vedle borců s výkonem pod 29 minut. V půli září v Prievidzi se poběží již popáté – tentokrát na lehce upravené trati – a bude to opět souboj mezi top českými a slovenskými borci o místa za nejlepšími Afričany. Pokud hledáte změnu ve svém podzimním kalendáři, vyrazte na Brose Prievidza Night Run. „Bežcom na Slovensku chýbali rýchle trate. Tak sme vytvorili night run s rýchlou 10 km traťou,“ říká Mário Šmýkal, šéf pořadatelského týmu.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.