Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

SOUTĚŽ: Slavíme 100 let atletiky, maraton E. Zátopka založí novou tradici

SOUTĚŽ: Slavíme 100 let atletiky, maraton E. Zátopka založí novou tradici

Radek Narovec | 04.09.2024 | přečteno: 378×

Ostrava se v říjnu dočká zbrusu nového maratonu, který má ambice se stát se druhým největším domácím závodem na královské distanci. Zlatý maraton Emila Zátopka ponese rukopis renomované Zlaté tretry a na startu by rád měl 1500 vytrvalců a další stovky na doprovodných bězích. Proč právě Zátopkův maraton, kdo bude zajímavým novým ambasadorem a možná i účastníkem, jak bude vypadat trasa a bude maraton v televizi? Za pořádající SSK Vítkovice odpovídá Šárka Mokrá. VYHRAJ TRIČKO S PODPISY LEGEND

Pořádáte Zlatou tretru, Čokoládovou tretru pro děti, Český běh žen… To jsou vše poměrně hodně odlišné akce, co do cílové skupiny. Co vedlo k rozhodnutí přidat maraton? Jaká byla motivace a vaše uvažování?

“O maratonu v Ostravě, který by město reprezentoval a navazoval na tradici a kvality Zlaté tretry, jsme vždy snili. Maraton k atletice prostě patří. A my jako pořadatel jsme atletický oddíl, který se stará o všechny cílové skupiny od mrňavých dětí, přes rekreační atlety, po ty výkonnostní a reprezentační. Takže pro nás jsou všechny ty akce propojené, všechny cílové skupiny máme v SSK Vítkovice. A protože se vítkovická atletika letos dožívá 100 let, není lepší příležitosti, kdy novou tradici založit!”

Proč Zátopkův maraton? Připomeňte prosím pro mladší ročníky, jaký měl Emil, případně Emil a Dana, vztah k Ostravě.

“V Ostravě Emil Zátopek zaběhl poprvé světový rekord na 10 km a v tom samém roce 1949 jej i překonal. Tím odstartoval svou neuvěřitelnou kariéru. Jeho jméno nese i běžecký memoriál v rámci Zlaté tretry, kde překonali světové rekordy i další běžci. A to Kenenisa Bekele na 10.000 m v roce 2004 a Haile Gebrselassie na 20.000 m a v hodinovce v roce 2007. Emila Zátopek je legenda a synonymum maratonu.”


ZAPOJTE SE DO SOUTĚŽE A VYHRAJ TRIČKO S PODPISY LEGEND

Jmenujte tři světové vytrvalce, kteří v Ostravě překonali světové rekordy. Své odpovědi posílejte na soutez@behej.com. Výherce si odnese startovné na letošní ročník Zlatého maratonu Emila Zátopka (či kratší distance, dle výběru) a hlavně tričko s podpisy Aleny Peterkové a Karla Davida! Soutěží se do 20. září.


A opačně? Jaký vztah má podle vás Ostrava k Emilovi?

“Ostrava byla jedním z jeho hlavních tréninkových míst a se svým tehdejším průmyslovým prostředím poskytovala náročné podmínky, které Zátopkovi při jeho intenzivním tréninkovém režimu vyhovovaly. Ostravští fanoušci vnímali Zátopka jako svého hrdinu a byli pyšní, že tak významný sportovec pocházel z jejich regionu a pravidelně trénoval a závodil na jejich stadionu. Nadšeně Zátopka podporovali při závodech a často se shromažďovali i během tréninků. Zátopkův vztah k Ostravě tak nebyl jen otázkou jeho sportovních aktivit, ale i vzájemné podpory a inspirace mezi ním a městem. Vraceli se sem s manželkou Danou, dokud to bylo v jeho silách, při různých příležitostech. I pro Světovou atletiku je ostravský stadion se jménem Emila Zátopka jednoznačně spjat, a i proto místu udělila prestižní plaketu Dědictví Světové atletiky.”

Hodně se mluví o konkurenci mezi pořadateli maratonů. Ty dá člověk naplno tak dva až tři ročně, a tudíž musí pečlivě volit, kdy a kde si jej zaběhne, aby stačil dobře natrénovat. V Ostravě nyní budou hned dva maratony během sedmi týdnů… Čím chcete být rozhodně jiní? Odlišní? Co má být jednou jasné poznávací znamení Maratonu Emila Zátopka?

“Precizní a profesionální organizací, péčí o běžce a skvělou atmosférou. Kvalitně připravenou trasou, komplexním servisem. Taky věříme, že tak jako u Českého běhu žen, se nám podaří vytvořit i nezapomenutelnou atmosféru podpory k výkonu. Chceme také udržet jeden okruh celým městem. To všechno jsou výzvy a ne malé, máme k organizaci velký respekt, ale je to cíl, kam směřujeme.”

Zmiňovala jste snahu o založení tradice, jakou tedy máte ambici do budoucna? Chcete konkurovat třeba pražskému maratonu? Nebo chcete být hned za ním, co do počtu účastníků? Kolik je podle vás reálné čekat účastníků do budoucna?

“V této chvíli je pro nás klíčové uspořádat kvalitní první závod, který bude radostí a krásným zážitkem pro běžce. A i nás organizátory. O ambicích do budoucna se můžeme bavit pak. (úsměv) Obecně se dá ale říct, že se chceme etablovat, postupně plnit parametry labelů World Athletics, být zajímavou a svěží akcí pro hobby i profi běžce a stát se atraktivní součástí podzimní běžecké nabídky ve střední Evropě.”

Jak vznikala trasa závodu a jak byste ji popsala? Má nějaká specifika? Bude rychlá?

“Chtěli jsme jeden okruh celým městem. To se povedlo, i když méně ideálně, než byl náš původní plán. To je ale úskalí běhů ve městech, kde musíte počítat s tím, že se někde něco kope, staví, opravuje … Trať má poměrně velkou část přímých úseků. Do půlmaratonu má i ideální terénní profil, takže časy mohou být zajímavé. Samotná maratonská trať už má náročnější převýšení, byť třeba na New York nemáme (smích). I tak už to bude trochu výzva. (pozn.red.: Ostrava má mít převýšení 162 m, zatímco NY má 274 m)”

Jaké lze čekat počasí na konci října s ohledem na maratonské výkony?

“Konec října bývá vždy příjemně teplo. Je to takový poslední záchvěv léta, než začnou podzimní plískanice. Aspoň takové je to poslední roky a dokládají to i statistiky. Pokud se tedy statistiky potvrdí, podpoří výkony běžců i počasí.”

Proč se koná maraton společně s Českým během žen? Není to spojení nespojitelného?

“A proč ne? (úsměv) Máme k dispozici hlavní plochu stadionu, vedlejší plochu stadionu. Start, cíl, expo, gastro, zábava… Ráno dorazí celá rodina, máma si dá Český běh žen (nebo táta ten rodinný s dětmi) a pak si to vymění a ten druhý si zaběhne maraton nebo desítku.”

Na co byste běžce nejvíc pozvala, aby začali o říjnové cestě do Ostravy přemýšlet?

“Zážitek ze svěžího nového maratonu na certifikované trati se vším servisem, který k dobrému maratonu patří. Super péče a zázemí zahrnující šatny, sprchy, úschovnu, rozcvičovací prostory, služby fyzioterapeuta, lékaře, masáže, výborné regionální občerstvení, bohaté expo, zábava kolem. Bude to den s 10 různými závody od dětí přes hobíky po profíky. Zakládáme si také na tom, že každý účastník je považován za důležitou součást akce, což se projevuje v individuálním přístupu a špičkovém servisu jak před závodem, tak během něj i po něm. Věříme svým organizátorským zkušenostem. Organizátorem akce je klub SSK Vítkovice, který má bohaté zkušenosti s pořádáním významných sportovních akcí, světových, evropských i národních šampionátů, běhů i prestižního atletického mítinku Zlatá tretra Ostrava. Účastníci mohou také zamávat babičce do přímého TV přenosu. (úsměv) Ten bude mít tři hodiny, takže řada domácích běžců bude mít šanci být viděni v cíli. No a pak návštěva města i nádherných míst u nás v kraji. Na naši maratonskou sobotu navazují podzimní prázdniny. Takže vzít kamarády nebo rodinu, stát se součástí historie účastí na první ročníku Zlatého maratonu Emila Zátopka, probádat nejen industriální Ostravu a vyrazit za krásami do hor, přírodních parků a historických i technických památek v regionu, stojí za to.”

Koho ze známějších domácích osobností uvidíme na startu letošního maratonu?

“V této chvíli se startovní listina tvoří. Start zvažuje Moira Stewartová, která na místě jako ambasadorka určitě bude. O dalších jménech budeme brzy informovat.”

Jaké budou prize money a jaký rozpočet celkově bude akce mít? Máte nějakou filozofii směrem k elitním běžcům, ať už domácím, nebo těm ze zahraničí? Koho byste jednou rádi měli na startu?

“Prize money budou na úrovni 5000 USD na disciplínu. Také máme připraveno speciální ocenění pro nejlepší české běžce. První ročník potvrdí kvalitu trati a pak budeme moci řešit otázku maratonských hvězd. Konkurence je ale samozřejmě obrovská. Každé větší město na světě má svůj maraton. Čas ukáže.”

Co zahraniční účast?

“Očekáváme početnou skupinu afrických běžců na ustanovení základních rekordů. Z domácích se ještě uvidí. Ze zahraničních bych se zmínila o Keňance Beatrice Chebetové, který vyhrála v letošním roce maraton v Belfastu, mezi muži to bude James Mburgu, druhý na loňském maraton v Tajpei City.”

Celkově uvádíte kapacitu všech distancí 2024 účastníků, bude toto číslo růst podle ročníku konání, nebo byste rádi, aby jednou přijíždělo podstatně více lidí, než je aktuální letopočet?

“Rádi bychom, aby to číslo rostlo!”

Kolik tedy myslíte, že může letos být lidí na startu maratonu?

“Přáli bychom si 1 500.”

To by vás katapultovalo hned za Prahu a hodně před Třeboňský maraton, který je dnes druhým největším maratonem. Tak uvidíme! Co rozhodně upoutá, jsou jména ambasadorů. Karel David a Alena Peterková, dvě ikony českého a česko-slovenského maratonu, s nimi pak Wilson Kipketer. To jsou hodně zajímavá jména, jak jste k jejich volbě dospěli a jaké budou mít role před, při a po prvním ročníku?

“Ti čeští jsou oba z regionu, Alena dokonce přímo z Ostravy, oba jsou legendami českého maratonského běhu. Rozhodnutí nebylo těžké. Vážíme si velmi, že do toho šli. Mít jejich důvěru je zavazující. Wilson je dlouholetým přítelem Ostravy a Tretry a po skončení své úspěšné kariéry se věnuje pořád běhu, jeho trénování i popularizaci. Všichni tři budou na místě v den konání a od září by měli být přihlášeným běžcům k dispozici i online pro individuální konzultace ke stravě, tréninkům apod. Nově do ambasadorského týmu také přibyla Moira Stewartová!”

Na závěr jedná otázka, která s pořádáním maratonu úplně přímo nesouvisí: Jak vnímáte stav českého maratonu? Myslíte si, že by pomohly do budoucna nějaké další pobídky pro české eliťáky, aby měli motivaci a viděli odměnu za úsilí? Dávalo by smysl spojit síly se Slovenskem či jinými krajinami středu Evropy?

(reaguje sportovní manažer akce Alfonz Juck): “Český maraton je na úrovni menšího vzestupu než v okolních zemích, ale pohyb tam je. V letošním roce nikdo neběžel pod 2:20 mezi muži, což není dobrý signál. Ale je tam skupina pěti běžců mezi 2:22 až 2:25. Mezi ženami je to lepší, nakonec i na OH startovaly dvě běžkyně. Spolupráce a například společné kempy by jistě pomohly běžcům ve středoevropském regionu.”

AI TRANSLATION INTO ENGLISH

KI-ÜBERSETZUNG INS DEUTSCHE

TŁUMACZENIE AI NA JĘZYK POLSKI

AI FORDÍTÁS MAGYARRA

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

Radek Narovec muž Včera 16:58:35

Ostrava se v říjnu dočká hned druhého maratonu a ten nový má ambice se stát se druhým největším domácím závodem na královské distanci. Zlatý maraton Emila Zátopka ponese rukopis renomované Zlaté tretry a na startu by rád měl 1500 vytrvalců a další stovky na doprovodných bězích. Proč právě Zátopkův maraton, kdo bude zajímavým novým ambasadorem a možná i účastníkem, jak bude vypadat trasa a bude maraton v televizi? Za pořádající SSK Vítkovice odpovídá Šárka Mokrá. VYHRAJ TRIČKO S PODPISY LEGEND
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.