Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Birell Grand Prix Praha: podaří se prolomit hranici 27 minut?

Birell Grand Prix Praha: podaří se prolomit hranici 27 minut?
foto: RunCzech

RunCzech   | 06.09.2024 | přečteno: 128×

Podzimní závodní sezona RunCzech začíná 7. září závodem Birell Běh na 10 km. Pořadatel slibuje překvapení, která budou odhalena až na poslední chvíli, což ještě umocní očekávání. Letošní závod bude mít hvězdnou sestavu elitních běžců a běžkyň z celého světa. Mužské startovní pole čítá šest běžců, kteří mají osobní maximum kolem 27 minut, z toho tři jsou již tuto hranici pokořili. V ženách je favoritkou Diana Chepkorir, která má osobní rekord 29:56.

Současný platný nejlepší čas na 10km trati v Praze drží Keňan Geoffrey Koech výkonem 27:02 z roku 2019. Tento čas se bude snažit pokořit Rodrigue Kwizera z Burundi, jehož osobní maximum je 26:56. Na čele závodu by měl být vidět i Etiopan Tadese Worku, loňský vítěz, který má stejný osobní rekord. V patách budou mít Birhanu Yemataw Balewa z Bahrainu, jehož maximum je jen o vteřinu horší.

Z Evropanů je velkým favoritem italský běžec a držitel stříbrné medaile z letošního ME v Římě v půlmaratonu Pietro Riva. Jeho nejlepší čas je 27:50, o vteřinku pomalejší je jeho italský kolega Illias Aquani. Za zmínku stojí také Němec Sebastian Hendel, vítěz serie EuroHeroes 2023 a pravidelný účastník regionálních půlmaratonů RunCzech. Hendel je v plné přípravě na Berlínský maraton 2024, on i jeho manželka Kristina Hendel si chtějí v Praze zrychlit svá maxima.

Favoritkami mezi ženami jsou Keňanky, kromě Diany Chepkorir také Christine Njoki Nalimo (30:37), která svou běžeckou cestu začala už na střední škole, a Miriam Chebet (30:40), která nedávno působivě debutovala na půlmaratonské trati. Na evropské frontě se bude snažit o silný návrat po překonání problémů se zraněním Britka Samantha Harrison, pátá nejrychlejší britská atletka všech dob na 10 km. Ve startovním poli je také Lili Anna Vindics-Tóth z Maďarska, bronzová medailistka z olympijských her mládeže v roce 2014 a stříbrná medailistka z ME v krosu 2017. Ženy se budou snažit překonat rekord Joyciline Jepkosgei, která v roce 2017 jako první žena překonala třicetiminutovou hranici a dosáhla tehdejšího světového rekordu 29:43 min.

V českých barvách se těšíme na souboj Martina Zajíce a Patrika Vebra, oba členové RunCzech Racing Týmu. Zajíc si letos vylepšil své maximum na 29:17 a je tak favoritem na vítězství. Nestárnoucí Jirka Homoláč se představí v roli vodiče žen a bude se snažit je dotáhnout k novému rekordu závodu. Z českých žen je největší favoritkou olympionička Tereza Hrochová (33:43), stíhat ji bude Silvie Valová, která by se určitě ráda postavila na podium po boku Martina Zajíce, svého přítele.

Závod se pyšní také další novinkou – bude živě vysílán na webu Světové atletiky v rámci programu Inside Track. Pořadatelé slibují rychlý závod se světelnými efekty po trase, aby si všichni běžci i diváci přišli na své. Součástí programu je i adidas běh pro ženy 5 km, který byl vyprodán již minulý týden. Oba závody mají naplněnou kapacitu, ale pořadatelé zvou všechny, aby se přišli podívat, užít si sportovní zážitek a fandit sportovcům podél trasy.

STARTOVNÍ LISTINY

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

runczech.com muž Dnes 10:41:31

Podzimní závodní sezona RunCzech začíná 7. září závodem Birell Běh na 10 km. Pořadatel slibuje překvapení, která budou odhalena až na poslední chvíli, což ještě umocní očekávání. Letošní závod bude mít hvězdnou sestavu elitních běžců a běžkyň z celého světa. Mužské startovní pole čítá šest běžců, kteří mají osobní maximum kolem 27 minut, z toho tři jsou již tuto hranici pokořili. V ženách je favoritkou Diana Chepkorir, která má osobní rekord 29:56.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.