Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

TEST: Garmin Fénix 8. Šperk, co má jen jednu jedinou chybu

TEST: Garmin Fénix 8. Šperk, co má jen jednu jedinou chybu
foto: Garmin

Radek Narovec | 26.09.2024 | přečteno: 7285×

Dejte to nejlepší ze všech modelů Garmin do jednoho přístroje a máte Fénix 8. Obvykle vyprázdněné marketingové slogany zde platí do puntíku. Garmin udělal přístroj, který je prostě aktuálně o parník to nejlepší na trhu. Má jen jednu jedinou chybičku – udělá vám díru do peněženky.

Těžko se divit americkému lídru na trhu sportovních hodinek, že zkouší, co mu dovolíme. Jestliže se mohou nejnovější telefony prodávat za ceny, za které se prodávají, v Garminu si prostě řekli, že zkusí vytěžit maximum z aktuální tržní dominance. Uděláme model, který nepřináší v podstatě nic revolučního, jen shrnuje to nej ze všech našich modelů. Kterých jsou desítky a moc lidí se v nabídce nevyzná.

Takže pokud si chcete koupit prostě ty nejlepší sportovní hodinky, které navíc už fakt hodně dobře vypadají, otevřete hodně doširoka svou peněženku (24990 Kč – 32500 Kč) a máte to doma. Teda možná za pár týdnů, protože nehledě na občasnou kritiku, že nejnovější Fénix nic moc zásadně nového nepřináší, trh je dopředu vyprodán a prodejci ještě dnes – měsíc po představení – berou na řadu modelů jen předobjednávky. Fronta na banány, jak za socialismu!

Úplně moc nechápeme poněkud dehonestující recenze na netu. Ať si vyberete jakoukoliv verzi Fénix 8, fakt nebudete nespokojeni. Garmin je jasným průkopníkem a logicky je řada funkcí na začátku a je třeba je doladit. Což se dá na dálku, nemusíte kvůli tomu kupovat hodinky nové. Už jen přehled silných stránek je imponující: křišťálově ostrý displej, luxusní design, možnost vyzkoušet si v hodinkách, jaké to je desítky metrů pod hladinou moře, spektakulární výdrž baterie, nejnovější senzor na měření srdeční frekvence, supersilné světlo svítilny, hladký přechod ze starších modelů, krásné mapy a uživatelsky uklizenější ovládání… Je toho mraky! Nic lepšího nyní pořídit nemůžete. Snad jen pokud nejste superultraběžci, ale těm Garmin pro jistotu současně nabídl Enduro 3, které otestujeme během října.

Pravda, Garmin oproti nedávno představeným chytrým telefonům zaostává v implementaci nějaké wow AI fíčury, kvůli které byste ochotně běželi F8 koupit, cena-necena. Ale… Sporttestery to mají tak trochu jako elektroauta: Ráno se probudíte a update firmware váš produkt vylepšilo za nulové dodatečné náklady. Skoro bychom si tipli, že Garmin si F8čkou otevírá dveře technologicky pro něco podobného, protože je doba AI a dat od nás má převelice hodně, aby z nich něco smysluplného a zábavného ušlehal.

Ale chápeme, že trh byl asi natěšený více, než se nakonec dostavilo a odtud možná pramení zklamání některých recenzentů. Běhali jsme měsíc současně s běžeckým modelem Forerunner 965 a Garmin Fénix 8 ve verzi 47 mm s Amoled/Sapphire. Stěžejní postřeh je takový, které podrobněji přibližuje blogger EUrunner: Pokud nemusíte či nechcete investovat do nových hodinek, F8 klidně po pár týdnech odložíte a ani tak moc vám nechybí. Ale nesmíte je nechat ležet na stole, protože jakmile je uvidíte, prostě se vám zachce je mít.

Co je podle nás nejdůležitější vědět z pohledu běžce? F8 má nejnovější optický senzor srdeční frekvence. Naměřené hodnoty se při 7km běhu středním tempem lišily oproti FR965 (se starším sensorem) cca o 2%. Zdá se to málo, ale může to být klíčové, pokud jedete prahové tréninky. Následná adaptivní tréninková doporučení mohou být postavena na nesprávných datech. Otázkou samozřejmě je, zda měření ze zápěstí z těžších F8 poráží to z lehčích a méně skákajících FR965.

Pokud 965tky a jim podobné hodinky tak trochu schováváte pod rukáv, protože jim designově lehce něco chybí, F8 s pýchou necháte dominovat zápěstí. Jednak proto, že jsou fakt velké!!! Jednak proto, že jsou atraktivní a nezadají si s designem luxusních přístrojů nesportovních značek, zvlášť když se vám podaří vytunit skin displeje do barev řemínku.

Co bychom u osmiček dále vypíchli? Nejsou malé, na to pozor. Zvlášť v zimě budete potřebovat externí měřič tepovky, protože přes tyhle macky upnutý rukáv jen tak snadno nepřetáhnete. A ani nechcete!!! Za ty prachy prostě nechcete tyto “hodinky” někam schovávat.

Displej námi testovaného modelu sice není rozměry a rozlišením odlišný od FR965, ale subjektivně působí jako větší. Je to dáno ostřejším zobrazením. Prostě jste přesvědčeni, že se toho nyní na obrazovky vejde víc a je čitelnější.

Obrazovky jsou uklizenější a spustit některé cool funkce typu Adaptivní trénink dle zadaného plánu závodů je nyní podstatně jednodušší nalézt a spustit.


HODINKY DO TESTU POSKYTL GARMIN BRNO. JEHO PRODEJNU NAJDETE V OC OLYMPIA BRNO


Pokud neběháte se sluchátky, a přesto uvítáte hlasové pokyny a zpětnou vazbu, reproduktor není vůbec špatný. Mikrofon opačně zvládne pojmout telefonní hovor (máte-li telefon v kapse), případně přes něj spustíte trénink nebo vložíte poznámku, když vás za běhu něco napadne, co nechcete zapomenout. Lze i ovládat hlasového asistenta v telefonu, což oceníme, jakmile se smart telefony opravdu stanou smart a začnou i spolupracovat s Garminem a jeho daty.

Není to sice killer feature, ale svítilna je na F8 dokonale silná. Skoro se intenzitou blíží mobilu. A umí i červené světlo, pokud chcete či potřebujete ve tmě upozorňovat na sebe auta jedoucí za vámi.

Vylepšené je i ovládání map přímo v hodinkách, nyní je podstatně jednodušší si naplánovat trasu i bez mobilu. Zobrazení map a jejich posouvání nicméně výrazně rychlostí zaostává za Apple Watch, opačně ale větší displej logicky pojme větší část mapy.

Nadále přetrvává bolestivé nastavování vašich vlastních datových obrazovek, které jste si vytvořili ve starších modelech. Není nám zcela jasné, proč je Garmin neumí přetáhnout do nadupanějších modelů sám při jinak špičkově zvládnuté počáteční instalaci, kdy pomocí telefonu a Garmin Connect nastaví vše během chvilky.

Celkové hodnocení: 99 %

(+) nekompromisní a krásné

(+) pro běžného smrtelníka předlouhá výdrž

(+) mikrofon a reproduktor dávají naději na budoucí AI funkce

(+) neskutečné, kolik funkcí nabízejí a v jaké kvalitě!

(-) displej odráží i to, co brání v pohledu na data

(-) hodinky působí masivně, v zimě bude problém s rukávy

(-) nejsou úplně lehoučké

(-) Garmin určitě nabízí modely s lepším poměrem cena vs. užitek

Nenechte si ujít videorecenzi Garmin Fénix 8 od EUrunnera

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

Radek Narovec muž 26.09.2024 11:03:11

Dejte to nejlepší ze všech modelů Garmin do jednoho přístroje a máte Fénix 8. Obvykle vyprázdněné marketingové slogany zde platí do puntíku. Garmin udělal přístroj, který je prostě aktuálně o parník to nejlepší na trhu. Má jen jednu jedinou chybičku – udělá vám díru do peněženky.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.