Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Přesnost a spolehlivost. Jaké jsou další výhody hrudního pásu pro běh?

Přesnost a spolehlivost. Jaké jsou další výhody hrudního pásu pro běh?
foto: Garmin

Garmin Brno | 18.10.2024 | přečteno: 423×

Máte na ruce chytré hodinky, od kterých očekáváte, že dostanete veškeré potřebné metriky svého běhu. A budete mít pravdu. Jenže hrudní pásy je mohou ještě zpřesnit a vytěžit tím z hodinek co nejvíc. Garmin vám dá na výběr ze tří různých variant. Podle čeho vybírat?

Mít na zápěstí chytré hodinky je trendem posledních let. Někomu s nimi stačí sledovat počet spálených kalorií, ušlých kroků, vystoupaných pater a dostávat na ně notifikace z propojeného zařízení. Někdo má nároky větší. Pravda je ale taková, že hrudní pásy vedou nad fitness trackery a chytrými hodinkami hned v několika případech.

Čtyři výhody hrudních pásů:

1. Přesnost měření srdeční frekvence

2. Stabilita při pohybu

3. Kontinuální a spolehlivé monitorování

4. Delší výdrž

Hrudní pásy Garmin měří srdeční frekvenci pomocí elektrod, které snímají elektrické impulsy z vašeho srdce, podobně jako EKG. Tato metoda je výrazně přesnější než optické snímání srdeční frekvence na zápěstí, kdy to fitness trackery a chytré hodinky dělají měřením pulsu prostřednictvím průtoku krve.

Protože pak máte pás upevněn na těle, tedy hrudníku, který se při běhu nepohybuje tak jako zápěstí, má lepší stabilitu, a tedy menší možné zkreslení. Díky tomu nabízejí hrudní pásy konzistentnější měření bez ohledu na to, jak intenzivně se pohybujete nebo potíte. Bez nabíjení také obvykle vydrží delší dobu, protože vás nemusí informovat o zbytečnostech, které vám na zápěstí posílá telefon. Nemají ani displej a pro svůj chod tím pádem nepotřebují tolik energie.

Samozřejmě je zde i nevýhoda. Chytré hodinky vám nabídnou všestrannost a integraci chytrých funkcí, což hrudní pás nemůže. V případě chytrých hodinek se jedná o komplexnější ale také o poznání dražší zařízení, proto by mnoho lidí mohlo nabýt dojmu, že hrudní pás nepotřebují. Rekreační běžci v tom budou mít pravdu, pokud ale chcete dostávat o svém běhu skutečně věrné metriky, neměli byste hrudní pásy přehlížet a brát je spíš jako ideální doplněk k tomu, co už na svém zápěstí máte. Společnost Garmin nabízí tři různé typy hrudních pásů, aby si každý vybral ten, který mu bude vyhovovat nejvíce.

Garmin snímač tepové frekvence (HRM DUAL) s ANT+ a BLE

Je to spíše základní řešení, které nabídne bezdrátovou komunikaci ANT+ a Bluetooth LE. Rozumí si tak s mobilními telefony i chytrými hodinkami jiných značek nebo trenažéry. Napájí se vyměnitelnou baterií CR2032, která dokáže pás pohánět až 3,5 roku, tedy pokud s ním budete podnikat hodinu dlouhou aktivitu po každý jeden den. Má popruh s nastavitelnou délkou (64 až 132 cm) a jeho hmotnost je 54 g. Vyjde vás na 1 690 Kč, nenabízí ale dynamiku běhu ani tempo a vzdálenost.

Garmin snímač tepové frekvence (HRM DUAL) s ANT+ a BLE koupíte zde: https://www.garmin-brno.cz/…e-frekvence/

Garmin HRM-Pro Plus

Pokud si chcete hrudní pás pořídit primárně pro běh, má HRM-Pro Plus dynamiku běhu zabudovanou, potřebujete k to mu ale ještě kompatibilní hodinky. Měří délku kroku, kadenci, dobu kontaktu se zemí, vertikální poměr, vertikální oscilaci a rovnováhu pravé i levé nohy. Je pak jedno, jestli běháte venku nebo na pásu. Nebojí se ani plavání, protože je voděodolný do 5 ATM. Nechybí mu také měření výkonu běžeckého lyžování. Cena hrudního pásu Garmin HRM-Pro Plus je 3 190 Kč, popruh mu můžete nastavit v rozpětí od 60 do 106 cm (k dispozici je i nástavec až na 142 cm), jeho váha je 52 g a CR2032 baterie zvládne pás napájet po jeden rok za předpokladu, že jej používáte po jednu hodinu denně.

Garmin HRM-Pro Plus koupíte zde: https://www.garmin-brno.cz/…rm-pro-plus/

Garmin HRM-Fit

Hrudní pás HRM-Fit obsahuje speciálně navrženou konstrukci obsahující klipy, díky kterým jej můžete snadno přichytit ke sportovním podprsenkám všech typů (společnost přímo uvádí ty se střední a vysokou oporou, proto nemá žádný další popruh). To všechno samozřejmě bez toho, aby bylo negativně ovlivněno zaznamenávání tepové frekvence a dalších tréninkových dat v reálném čase. V oblasti běhu nabízí všechny metriky, včetně vyváženosti doby kontaktu se zemí, kadence, délky kroku, tempa, vzdálenosti a dalších údajů, chytré hodinky už k tomu nepotřebuje žádné. Jeho váha je 53 g, stupeň vodotěsnosti 3 ATM. I zde je přítomna CR2032 baterie, která poskytne pásu šťávu na jeden rok při každodenní hodinové aktivitě. Cena Garmin HRM-Fit je 3 890 Kč.

Garmin HRM-Fit koupíte zde: https://www.garmin-brno.cz/…min-hrm-fit/

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

GarminBrno muž 18.10.2024 19:22:45

Máte na ruce chytré hodinky, od kterých očekáváte, že dostanete veškeré potřebné metriky svého běhu. A budete mít pravdu. Jenže hrudní pásy je mohou ještě zpřesnit a vytěžit tím z hodinek co nejvíc. Garmin vám dá na výběr ze tří různých variant. Podle čeho vybírat?
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.