Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

ROZHOVOR: Pavla Havlová - Běh je volnost a svoboda

ROZHOVOR: Pavla Havlová - Běh je volnost a svoboda

Radek Leszczynski | 28.08.2008 | přečteno: 13966×

Před týdnem jsme přinesli první část rozhovoru s běžkyní Pavlou Havlovou. V dnešní druhé části, připravované před kvalifikací na MS v běhu do vrchu si přečtěte, jak se trénuje na amerických vysokých školách, dá-li se během uživit a které jsou její oblíbené tratě.

Co pro tebe znamená běh? Je pro tebe v životě sport hodně důležitý?

Běh pro mě znamená opravdu hodně, možná až moc. Je to volnost, svoboda. Nejvíc si to uvědomím v okamžiku, kdy běhat nemůžu. Nepotřebuju k tomu vůbec nic, obuju si boty, běžím lesem a nic mě neomezuje. Ostatní sporty mám taky moc ráda, ale tam už musím přemýšlet, jak to mám s vybavením, kudy jet na kolečkových lyžích apod.

Pocházíš ze sportovní rodiny, – matka bývalá reprezentantka, bratr a sestra jsou také výborní vytrvalci. Jak tě ovlivňuje rodinné prostředí?

Je to velice pozitivní prostředí. Všichni mají velké pochopení, povídáme si o sportu a cítím velkou podporu. Nemůžu si stěžovat.

Stává se ti často, že se ti vůbec nechce vyjít z domu a běhat, a běh samotný pak taky za nic nestojí?

Takové stavy taky mívám. Jde o to hlavně vyrazit. Donutit se a jít. Pak, když už běžím, je to většinou lepší. Ale někdy cítím, že to asi není ono a jsem unavená, a když vyloženě nemusím, tak nejdu.

Máš svého trenéra a manažera, nebo si vystačíš sama?

Vyloženě manažera nemám. Ale můj kamarád Standa Venclík mi alespoň spravuje moje webové stránky a občas sežene sponzora. Ale dělá to z kamaradství a dobré vůle. S trenérem je to horší. Dřív to byl můj otec Zdeněk Havel, ale teď jsem mimo Prahu a už rok trénuju sama a to není ideální a chtěla bych to do budoucna nějak vyřešit.

Věnuješ se doplňkově ještě nějakému dalšímu sportu?

Oblíbila jsem si právě horské kolo a lezení v horách. Ráda se ze srandy zúčastním i nějakého malého závodu, když je to někde tady u nás poblíž.

V České republice živí běh jen několik málo lidí. Jak je to s tebou?

V současné době mě běh prostě neuživí. Třeba moji spolužáci mají nějaké brigády a já zas přes léto běhám a mám to jako přivýdělek. Dobře se dá vydělat během v Rakousku, ale člověk musí zaplatit cestu, ubytování a jsou s tím spojené další výdaje, a když to tak sečtu, jsem vlastně skoro na nule. Na Zugspitze jsem vyhrála a počítala jsem s těmi penězi, ale díky těm událostem pořadatelé zrušili vyhlášení i předání cen.

Stíháš se vedle svého tréninku věnovat ještě něčemu dalšímu?

Mám ráda přírodu, chodím třeba tady u nás na borůvky nebo houby. Občas něco udělám na naší zahradě. Máme 8 psů – chrtů. Maminka s nimi občas jezdí na závody.

Teď na téma jídlo. Jsi schopna si dát po závodě třeba vepřo-knedlo-zelo nebo jsi ukázněná sportovkyně a stravuješ se zdravě?

Já českou kuchyni mám ráda, a když jdu třeba ve škole do menzy, sním to, co tam je. Ale nějak moc si v tom nelibuji. Dvakrát do roka si nějaké to takzvaně nezdravé jídlo dám. Mám ráda k snídani ovesnou kaši, to je moje oblíbené předzávodní jídlo a po závodě, když je třeba dost teplo, sním dost zeleniny a ovoce. Záleží na tom, jak jsem po dlouhém závodě vyčerpaná. Spíše se snažím jíst zdravě.

Co si myslíš o alkoholu? Dokáže hodně ovlivňovat výkon běžce?

Já sama alkohol v podstatě nepiju. Když je po závodě a člověk se chce z toho vypětí a stresu uvolnit, tak nějaká sklenička nemůže uškodit. Alkohol ale určitě umí ovlivnit výkon, když se to přežene. Nejsem zastáncem konzumace alkoholu.

Na co myslíš při dlouhých závodech? Máš čas a potřebu vnímat kudy běžíš, nebo jen myslíš na tempo a na to, abys to měla co nejdříve za sebou?

Já se to vždy snažím zaběhnout tak, abych si na tom našla aspoň něco, co mě baví. Když se moc koncentruju na výkon a na umístění, tak mě takový závod většinou moc nevyjde. Naopak, když jsem uvolněná a v pohodě, je to daleko lepší. Dívám se třeba cestou i na kytičky.

Na které trati se cítíš nejsilnější?

Dlouhé závody přiliš neběhám. Maraton jsem taky ještě žádný neběžela. Nejdelší byl právě ten běh na Zugspitze s časem 2:40 hod.. Nejčastěji je to kolem té desítky. Tam mi to nejvíc vyhovuje.

Myslíš si, že až se přiblížíš pětatřicítce, budeš ještě schopna vylepšovat své osobní rekordy?

Sama jsem zvědavá na to, jaké to bude. Těžko říct, ale třeba co se týká vytrvalců, tak ti jsou schopni se zlepšovat i kolem čtyřicítky. Jak to tak vidím, tak ty naše vrchařky zrají jak víno. Čím starší tím lepší. Já zatím běhám kratší tratě.

Která nová jména mezi závodníky tě letos upoutala? Roste v ženské kategorii konkurence?

Nemůžu úplně posoudit dráhu nebo silnici, ale třeba dnes už je dost těžké se kvalifikovat na ME nebo MS. Je tady hodně dobrých běžkyň. V poslední době mě zaujala například Helena Poborská. Ta se jako vrchařka hodně zlepšila, ale je schopná dobře zaběhnout snad všechny tratě od 400 metrů až po maraton. Nevadí jí terén, nevadí jí kopce. Ale myslím si, že nejlepší vrchařskou je asi Anička Pichrtová. Mám taky pocit, že se hodně zlepšují i Němky.

Jak se teď momentálně cítíš?

Jsem unavená. Chci teď běžet ještě další závod a tak potřebuji spíše odpočívat.

Prožila jsi dva roky v USA. Jak se trénuje na amerických vysokých školách a vůbec, co ti dal ten život na jiném kontinentu?

Byla jsem v Kansas City ve Wichitě a na Aljašce ve městě Fairbanks. Byla to zkušenost už jen v tom, že člověk je tam sám a musí se umět o sebe postarat. Velkým přínosem byl i jazyk. Z Kansasu jsem si přivezla spíš negativní zážitky. Nevyhovoval mi tamní životní styl a prostředí. Můj trenér byl takový pedant. Svým atletům moc nevěřil a pořád nás kontroloval a řval na nás. Snažil se z nás vytřískat maximum pokud možno okamžitě. Nebyl vůbec trpělivý. Naopak na Aljašce to bylo daleko lepší. Jsou tam bezvadní lidé, kteří se snaží s přírodou dobře vycházet. Je tam hodně běžců a lyžařů. Trenér byl velice příjemný a otevřený poznatkům, které jsem tam třeba přinesla i já. Trénink probíhal formou konzultace, dohody a kompromisu. Absolutně mně důvěřoval. Na podzim jsme běhali krosy a v zimě pak na lyžích. Mám z toho krásné vzpomínky a chtěla bych se tam zas někdy vrátit.

Jsi vlastně běžkyně jen z poloviny. Ta druhá půlka patří běžeckému lyžování. Není ta dvojkolejnost na překážku, abys opravdu vynikla v jednom nebo druhém sportu?

Kdybych běhala třeba jen dráhu, taky by to asi nešlo takhle dělat. Ale lyže a běh do vrchu se určitě dají sloučit. Navíc, když člověk dělá jen jeden sport, dochází k jednostrannému opotřebení. Rozvíjím tak své další schopnosti jako je třeba síla. Myslím, že to není na škodu. Jen musím vědět, kterému sportu dám malinko víc, abych zvládala jednotlivé vrcholy sezón.

Na jaře jsi odevzdávala diplomku a dělala státnice. Studijní vytížení spolu se zdravotními problémy tě asi stálo místo v nominaci na ME v běhu do vrchu, která ti unikla o pár  vteřin.

Problémem byla určitě ta škola a pak hlavně i zranění nohy. Před tou kvalifikací jsem jen jezdila na kole a nebo jsem chodila v horách s hůlkama. Ostatní holky na tom pak byly prostě líp.

Jak jsi na tom teď, dva týdny před kvalifikací na MS na Dvoračkách?

Já nevím. Moc bude záležet na tom, jak to komu sedne a jak budou ostatní holky připravený. Běhy do vrchu jsou natolik specifická disciplína a každý závod je úplně jiný, že si netroufám tvrdit, jak tam dopadnu. Jsme tam všechny hodně vyrovnané.

Tvůj osobní životní nebo běžecký vzor?

Největším vzorem je moje maminka. Už jen proto, že je velice silná a hodně toho dokázala. Moc si jí vážím. Má se mnou taky velkou trpělivost. Z běžců je to asi Anna Pichrtová.

Tvoje oblíbené jídlo?

Chleba s máslem. (smích)

Oblíbená hudba? Divadlo?

Poslouchám spíše klidnější hudbu. Do divadla si zajdu ráda, ale musím mít s kým a musí mi to někdo zařídit. Já prostě nestíhám. S kamarádem občas zajdeme do divadla v Příbrami.

Máš v místě svého bydliště lokalitu příhodnou pro běh, nebo musíš někam dojíždět?

Já mám bezvadný podmínky v blízkosti vojenského prostoru v Brdech.  Nádherné krásné lesy a dostatek kopců. Běhám tady moc ráda. Chybí mi tady ale někdy dráha.

Máš přítele? Planujete svatbu?

Přítele mám. Zatím se nám zdá, že to asi ještě není úplně ideální a tak svatbu zatím neplánujeme a uvidíme později, jak se nám bude dařit.

Jsi častou čtenářkou webů Behej.com a Behy.cz? Jaký máš na ně názor?

Tyhle stránky navštěvuju. Hledám spíše v termínovce nějaké propozice, ale když už tam jsem, ráda si přečtu nějaké zajímavé články například od Aničky Pichrtové.

Vnímáš pozitivně oddělení závodních témat od vyloženě hobby zaměřených záležitostí?

Určitě ano. To mi na začátku roku udělalo velkou radost. Protože my, kteří jsme tak nějak už zaběhnutí, nepotřebujeme základní rady pro začínající běžce.

Vylepšila bys nějak náš web?

Nemám úplný přehled, ale možná bych uvítala ještě více těch odborných článků o tréninku. Zkrátka vyzpovídat naše odborníky na atletiku a sportovní medicínu a specializovat se častěji právě na tohle.

Pavlo, děkujeme za odpovědi, za tvůj čas a přejeme zdraví do dalších kilometrů.


PROFIL:

Narozena: 06.05.1982; výška: 167 cm; váha: 54 kg; TF max: 195; TF klid: 40; VO2 max: 63; stav: svobodná; povolání: student ČZU Praha; oddíl: PSK Olymp Praha – běh; VSK Elektro Praha – lyže 

NEJLEPŠÍ VÝSLED­KY:

Mistrovství světa: 2. místo družstva World Mountain Running Trophy, Saillon/Ovron­naz, SUI

Mistrovství Evropy: 2. místo družstva 2007 v běhu do vrchu, Cauterets, FRA

11. místo jednotlivci 2007 v běhu do vrchu, Cauterets, FRA

3. místo družstva 2005 v běhu do vrchu, Heiligenblut, AUT

Zahraničí: 5. místo 2007 WMRA Grand prix v běhu do vrchu Sierre – Crans Montana, CH, Grossglocknerlauf – Heiligenblut, AUT, Schlickeralmlauf – Telfes, AUT, Smarna Gora – Lublaň, SLO; 8. místo 2006 US CC Ski Championships, 10 km klas, Soldier Hollow, UT; 2. místo 2006 CCSA CC Skiing Championships, 5 km klas, Houghton, MI; 1. místo 2005 GNAC CC Running Championship, Bellingham, WA

Mistrovství České republiky: 2. místo 2007 v běhu na lyžích, 30 km klasicky, Horní Mísečky; 1. místo 2006 v horském běhu, Janov nad Nisou; 3. místo 2005 v běhu na lyžích, 30 km klasicky, Harrachov; 1. místo 2004 v běhu do vrchu, Janské Lázně; 1. místo 2004 do 22 let 5000 m, Hodonín; 2. místo 2004 na dráze 5000 m, Plzeň; 3. místo 2003 v běhu do vrchu, Janské Lázně; 2. místo 2002 v běhu do vrchu, Janské Lázně; 1. místo 2001 v běhu do vrchu juniorek, Janské Lázně; 2. místo 2000 v běhu do vrchu juniorek, Janské Lázně; 1. místo 1999 v běhu do vrchu juniorek, Janské Lázně

Akademické mistrovství České republiky: 1. místo 2005 v běhu na lyžích, 10 km klasicky, Nové Město na Moravě; 2. místo 2005 v běhu na lyžích, 5 km volnou technikou, Nové Město na Moravě; 1. místo 2004 v běhu na lyžích, 5 km volnou technikou, Nové Město na Moravě; 1. místo 2004 v běhu na lyžích, 10 km klasicky, Nové Město na Moravě; 1. místo 2004 v přespolním běhu, Praha; 3. místo 2003 v přespolním běhu, Praha 

Více na webu Pavly Havlové

Komentáře (Celkem 1)

Nalezené položky: 2 První Předchozí | 1 | Další Poslední
avatar

Nový Vestec

10 km: 0:34:08
půlmaraton: 1:12:50
maraton: 2:32:39

pichrtova žena 28.08.2008 21:55:44

Ahoj Pavli,hezky rozhovor a jeste jednou gratulace k Zugspitze! Preju hodne zdravicka a do dusicky slunicka! A hlavne rychle a zdrave nozky! Hezky odpocin, at muzes zase „litat“…i kdyz asi tezko rychleji nez tvi chrti! Papa! Anka 

administrator 03.04.2010 13:32:34

Před týdnem jsme přinesli první část rozhovoru s běžkyní Pavlou Havlovou. V dnešní druhé části, připravované před kvalifikací na MS v běhu do vrchu si přečtěte, jak se trénuje na amerických vysokých školách, dá-li se během uživit a které jsou její oblíbené tratě.


Odkaz na článek
Nalezené položky: 2 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.