Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Maraton Kladno: Triumfální premiéra Miloše Fialy

Maraton Kladno: Triumfální premiéra Miloše Fialy

Radek Narovec | 14.09.2008 | přečteno: 12904×

Rekordních 253 maratonců se za příznivého počasí postavilo na start sobotního Kladenského maratonu, který přinesl hned několik perliček v podobě traťového rekordu žen a překvapivého výsledku mužů. Vítězem se stal na poslední chvíli zaregistrovaný Miloš Fiala z Dukly Praha při svém prvním startu na 42km trati, který dlouhým finišem uštval své dva pronásledovatele. PŘIDÁNY DETAILY A CITACE, ODKAZY NA FOTOGALERII A KOMPLETNÍ VÝSLEDKY A ANKETA

Jeho osobní rekord nyní zní: 2:34:46.

„Měl jsem strach ze soupeřů, neznám je a nevěděl jsem, jaký mají finiš. Proto jsem za to vzal v půlce posledního kola,“ pronesl v cíli poněkud překvapivou větu specialista na mnohem kratší tratě. „Pořád se budu soustředit hlavně na 800 m, na maraton mám ještě hodně času,“ dodal závodník pražské Dukly, ročník narození 1985.

Potěšitelné je, že i druhý v cíli má ještě vše na vytrvaleckých tratích před sebou. Lukáš Pazdera (ASK Slávia Praha), rovněž při maratonské premiéře, zdolal ve finiši veterána Vlastu Bukovjana (TJ Jiskra Otrokovice). Čas druhého 2:35:49, třetí doběhl za 2:35:54.

Závod naopak vůbec nesedl vracející se etiopské legendě domácích tratí, Mulugetovi Serbessovi, který se sice do půlky pohyboval ve vedoucí skupině, pak ale začal více zápolit se střevními potížemi a skončil šestý v čase 2:41:01.

„Problémy mne trápily už od včerejška. Musel jsem si v jednu chvíli odskočit a vedoucí skupina mi utekla. Ale nevadí, teprve se vracím do závodění a pro Kladno jsem neměl nějaký konkrétní cíl,“ uvedl závodník tmavé pleti, který byl pro ostatní před startem velkým postrachem a neznámou současně. Jak v Československu vystudovaný lékař sám přiznává, současná soukromá praxe v jižních Čechách jej nyní plně zaměstnává a běh zůstává už jen jako koníček. 

Zajímavý průběh měl i závod žen, kde z přehledu přihlášených bylo jasno, že nepříliš kvalitní traťový rekord 3:13 padne. Dostala se pod něj hned čtveřice závodnic v čele s famózní Ivanou Martincovou, která se dokonce pokoušela dostat pod 2:50. Ale marně, sólo závod od začátku do konce odtáhla za 2:51:42.

„Na Kladně jsem poprvé. Je to hezká trať, ale ke konci už jsem zakopávala o každé stéblo a jehličí. V posledním kole mne navíc chytly křeče,“ řekla v cíli skoro omluvně nestárnoucí běžkyně Moravské Slávie/Scott Te­amu.

O její domácí nadvládě (při zahraničním startu Anny Pichrtové a běžecké pauze Veroniky Brychcínové) svědčí desetiminutový náskok na druhou v pořadí Janu Candrovou (Borovany-Augustiniánské sklepy, čas 3:01:36).

„Myslím, že z Martiny tento závod spadl pocit ‚musíš‘ a běželo se jí dobře. Určitě je to veliká postava českého běhu,“ smekla před výkonem 45-leté závodnice Petra Kamínková, šestá ve večerní Tesco Night Grand Prix na 5 km. 

Martincová má za sebou letos již tři maratony (nejrychlejší v Curychu za 2:50:57), ale ani to jí neodrazuje od plánů postavit se na start letošní 42km trati v Drážďanech. 

Třetí doběhla Petra Krejčová ze Sokola České Budějovice (3:06:10). První čtyři závodnice překonaly dosavadní rekord trati.

 Pořadatelé teprve sedmého ročníku Kladenského maratonu neskrývali radost z hojné účasti. Na stadion Na sletišti sice nepřijelo předběžně přihlášených 277 borců, ale i tak 253 startujících tento závod jasně posouvá na druhou příčku za Pražský maraton pořádaný Prague International Marathon v květnu.

„Víme, že nám letos hodně pomohlo, že náš závod byl i veteránským mistrovstvím republiky a současně jsme se vyhli termínové kolizi s Ostravským maratonem. Bohužel nedokážeme pohnout s termínem konání tak, abychom nešli proti Night Grand Prix, protože stadion Na sletišti není náš a musíme brát jediný volný termín,“ uvedl hlavní pořadatel František Tůma. 


STRÁNKY ZÁVODU

DISKUSE NA FÓRU

HODNOŤ PRÁVĚ SKONČENÝ ZÁVOD

KOMPLETNÍ VÝSLEDKY

FOTOGALERIE