Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Tesco Night Grand Prix: Ženy předčily muže

Tesco Night Grand Prix: Ženy předčily muže

Petr Kostovič | 14.09.2008 | přečteno: 9967×

Za chladného, ale běžecky příznivého počasí se v noční Praze odehrál jeden z vrcholů podzimní domácí běžecké sezóny. Chladný večer sliboval rychlé časy. Osobní a letošní nejlepší výkony padaly v závodě žen, v němž Maďarka Aniko Kálovics překonala i rekord traťový.

 Ženský závod svou kvalitou převýšil ten mužský. Maďarka Kálovics si doběhla pro šesté vítězství na Grand Prix a zářila spokojeností. Přidala k tomu i traťový rekord, byť na pozměněné trati. Ten má nyní hodnotu 15:27, dosud zde běžela nejrychleji v roce 2002 (15:30). Spokojenými byly i druhá a třetí v pořadí, Švédka Lisa Blommé (15:41) a Alexa Joel z Velké Británie (15:53), které si zaběhly osobní rekordy. 

Na celkovém šestém místě se v cíli objevila v letošním nejlepším osobním výkonu na pětce, v čase 16:08 první Češka, Petra Kamínková. Její prvenství se tentokrát nerodilo tak snadno. „Jasnou favoritkou na vítězství byla Aniko Kalovics, ale další pořadí bylo hodně otevřené. Já jsem chtěla obhájit české prvenství. Začalo se hodně rychle, vysoké tempo nasadila kromě Kalovics i britka Joel, já se jí snažila držet, ale po 3 kilometrech už mi docházely síly, ale když mě doběhla Vendula Frintová s britskou závodnicí Morrisovou, ještě jsem přece vydolovala poslední zbytky sil a dokázala jsem zrychlit. Nakonec jsem ve finiši ještě ohrožovala Rusku Sokolovou a doběhla o sekundu za ní,“ popsala Petra průběh závodu. 

Triatlonistka Vendula Frintová doběhla jako druhá česká závodnice, celkově osmá, o 5 sekund za ní v čase 16:13. Třetí Češkou v cíli byla v čase 16:42 mílařka Marcela Lustigová.

Mužský závod se tentokrát obešel bez startu afrických běžců, a tak se lámání traťových rekordů očekávat nedalo. Na startu se nakonec přes kladné vyřízení víza neobjevil ani předem ohlášený účastník OH v Pekingu, Katařan Sultan Zaman, který měl v plánu v České republice zůstat po dobu jednoho měsíce a zúčastnit se zde několika závodů.

Jen tři běžci se výsledným časem dostali pod 30 minut. Stylem start – cíl v něm zvítězil Ukrajinec Vitalij Rybak. „Běžel jsem od prvního kilometru sám, možná při kvalitnější konkurenci by z toho nebylo první místo, ale zaběhl bych rychlejší čas,“ řekl Rybak po závodě. Již při prvním průběhu Staroměstským náměstím měl náskok 10 sekund před pronásledovateli, v cíli se objevil v čase 29:27. 

Diváci byli svědky napínavého finiše v souboji o druhé místo, v němž Dán s pohádkovým jménem Andersen nakonec porazil na cílové pásce Poláka Wojcika. V cíli byli oba dva klasifikováni ve stejném časem, 29:46.

Nejrychlejším českým běžcem, celkově osmým v cíli, byl Róbert Štefko z AK Kroměříž. Dle svých slov již téměř netrénuje a v posledním týdnu naběhal údajně jen 50 km, stále však těží z podstaty a poráží o generaci mladší závodníky. Na tiskové konferenci působil poněkud smutně, jako kdyby ho toto prvenství ani netěšilo. „Moc spokojený se svým dnešním výkonem nejsem, doufám, že dostanu šanci běžet tady i v příštím roce, a že to bude lepší než letos,“ zhodnotil stručně svůj výkon. 

I další dva čeští závodníci v cíli jsou z klubu AK Kroměříž. Druhý Pavel Faschingbauer doběhl hodně unavený na celkovém 13. místě v čase 31:46, v cíli 15. celkově byl Jan Bláha z AK Kroměříž v čase 32:17.

Trať se zdála hlavně svým povrchem obtížnější než loni. „V některých místech byla doslova brutální,“ charakterizoval ji jeden z běžců. Velké dlažební kostky ubíraly opravdu hodně sil hlavně kondičním běžcům, elitě dle jejich slov až tolik nevadily. 

Na trati bylo také ve srovnání s loňskem více obrátek a zatáček, které trať zpomalovaly. Zdálo se, že více tím trpěl závod mužů. Na druhou stranu díky vedení trati centrem Prahy kolem Staroměstského náměstí a částí kolem Karlova mostu, si běžci mohli vychutnat skvělou diváckou kulisu, která mnohé z nich přivedla k výkonům na hranici osobních rekordů. 

Trati rozhodně prospělo otočení startu směrem do široké Pařížské ulice, do úzké Železné se vbíhalo, až když bylo pole běžců roztažené.

Letošní závod se tedy sice uskutečnil bez rychlých Afričanů, většině kondičních běžců z pole 1625 běžců a 842 běžkyň klasifikovaných v cíli to však pravděpodobně vůbec nevadilo a noční závod si dokonale užili. Potlesk patřil i více než tisícovce účastníků Tesco Běhu pro život, kteří svou účastí přispěli na léčbu onkologických onemocnění. 

Web závodu

Fotogalerie k závodu

Diskuse k závodu na fóru

Hodnoť závod

Online výsledky

Kompletní výsledky nejsou zatím k dispozici